In 2007, Jo Ritzen onderhandelde toen fanatiek aan het opstempelen van zijn pensioen, studeerden aan de UM ongeveer 3200 buitenlanders. In de Avans-krant een overzicht van de top 10 ‘buitenlandse’ universiteiten [Punt. Avans – 12 november 2007].
De man is zijn geld dubbel en dik waard: drie jaar later is dit aantal opgelopen naar 6474 (47%) [Kan het ook een beetje minder?].
Volgens de laatste komkommermelding studeren nu aan de UM 49 Britse studenten. Dit moet volgens Jo Ritzen naar 250 .. 350. Probleem is dat door het gesloten Britse universiteitssysteem slechts weinig studenten in het buitenland gaan studeren [De Limburger – 21 augustus 2010].
Via een bindingspremie (de lage collegegelden) hoopt de universiteit haar doel te bereiken.
VK
Dit was in het nieuws in VK (bijvoorbeeld de BBC en de times higher). Mediaoffensief van Ritzen dus geslaagd.
sinterklaas spelen met ons geld.
Het gaat erom of het succes dat Ritzen voor de Universiteit van Maastricht behaald heeft ook voor Nederland als geheel gunstig was. Welk voordeel heeft bij voorbeeld de Nederlandse belastingbetaler ervan dat meneer Ritzen er voor veel geld in geslaagd is om Britse studenten voor de halve prijs op een door de overheid gefinancierde universiteit te laten studeren?
(Deze discussie is al eerder gevoerd)
Seger Weehuizen