Steenkolen-Engels in het onderwijs…

Volgens Marc van Oostendorp [Onze Taal – oktober 2000] is de wereld rijp voor deze taal.

Niet voor Maarten Van Rossum, die in het ochtendhumeur [Goedemorgen Nederland – 21 juli 2010] het onderwijs oproept te stoppen met het actief verspreiden van dit taaltje.

In ‘De lingua franca wordt Engels’ [UBlad 28 (34) – 27 maart 2003] beschrijft Onno van Buuren hoe het zover gekomen is.

Ook wetenschappers onder onze oosterburen twijfelen aan deze modegril. Volgens Prof. Dr. med. R. Mocikat, Prof. Dr. med. W. Haße en Priv.-Doz. Dr. H.H. Dieter hat diese Entwicklung für den Forschungs- und Ausbildungsstandort Deutschland schwerwiegende nachteilige Folgen.
[Bund Freiheit der Wissenschaft – 29 september 2005]

12 Reacties

  1. Bij wijze van uitzondering
    Bij wijze van uitzondering plaats ik hier een link die ik een andere draad ook al heb geplaatst.
    www.hln.be/hln/nl/1265/Onderwijs/article/detail/1134860/2010/07/19/Voortaan-enkel-nog-masters-aan-universiteiten.dhtml
    In dat artikel staat namelijk nog een stukje tekst dat relevant is voor deze draad.

    “Met de hervorming van het hoger onderwijs zijn tal van maatregelen gemoeid. Zo moeten de decretale bevoegdheden en personeelsstatuten van universiteiten en hogescholen aangepast worden. Een belangrijke inhoudelijke aanpassing is het versoepelen van de taalregeling. Zo zal in de toekomst in de bachelors tot 30 studiepunten in een andere taal gegeven mogen worden. Voor masters wordt het mogelijk om een hele opleiding in een andere taal te geven. “Daar waar het een meerwaarde is, zoals bijvoorbeeld in een opleiding internationaal recht, moet het mogelijk zijn de lessen in het Engels te geven”, aldus Smet.”

  2. Entdeutschung
    Ik geloof niet dat de schaamte over gruwelen van het Derde Rijk bij de Duitsers een oorzaak is van de snel afgenomen betekenis van het Duits als taal van de wetenschap. De vlucht naar Amerika van een groot aantal voortreffelijke wetenschappers voor de Nazi’s en de latere Russificatie achter het IJzeren Gordijn en de hekel van NIET-Duitsers voor de taal van een misdadig en moordzuchtig regiem hebben die taal de das omgedaan. Duits is overigens nog steeds de meest gesproken taal in het EG-gedeelte van Europa.
    Omdat in het uitgroeiende Australië en Canada Engels de landstaal is en in het steeds belangrijker wordende India Engels de verbindende taal is zou ook zonder de Tweede Wereldoorlog Engels belangrijker geworden zijn. Nu kwam er ook nog bij dat Engels de taal was van de bezettingsmacht van Japan. En heel misschien zou zonder tweede wereldoorlog Nederlands de taal van ex-Nederlandsch Indië gebleven zijn.

    Seger Weehuizen

  3. Bij het geven van lessen
    Bij het geven van lessen draait het toch om de overdracht van kennis en inzicht?
    Om kennis en inzicht over te dragen moet je communiceren.
    Hoe beter je de taal beheerst hoe beter je ceteris paribus (andere factoren zijn eveneens belangrijk) kan communiceren.
    Mag je dan veronderstellen dat het ten koste gaat van de kwaliteit van de lessen indien of de docent of de student de taal niet voldoende beheerst?
    De vervolgvraag. Beheersen de meeste universitaire docenten het Engels voldoende?
    Beheersen de meeste universitaire leerlingen het Engels voldoende?
    Ik durf alvast met zekerheid die laatste vraag te beantwoorden: nee, slechts een minderheid van de universitaire masterstudenten beheerst het Engels dermate goed dat ze het Engels net zo gemakkelijk verstaan als het Nederlands.
    Het lijkt me aannemelijk dat hetzelfde geldt voor de docenten.
    Ik vind het dan ook onverstandig om al te snel in het Engels les te geven aangezien het nu eenmaal niet onze moedertaal is, nostalgische overwegingen spelen voor mij geen rol in deze kwestie.
    Er zijn wat mij betreft 2 uitzonderingen:
    – wanneer je voor een bepaalde master moet samenwerken met een buitenlandse universiteit omdat het een zeer specialistisch domein betreft waarvoor bijzondere faciliteiten nodig zijn
    – wanneer een studie noodgedwongen een internationaal karakter heeft: alle studies die voor enkel buitenlanders worden gegeven, in dit geval moet ervoor worden gewaakt dat deze studies volledig los van elkaar bestaan, ik vind het niet aanvaardbaar als alle studenten dan maar in het Engels les moeten volgen omdat dat voor de unief goedkoper zou zijn.

    Ik ben benieuwd hoe anderen hierover denken, met name diegenen die in een Engelstalig land hebben gedoceerd.

    • College in het Engels
      Ondanks dat ik nu al 4 jaar in Engelstalige landen woon en al die tijd uitsluitend Engels spreek is het nog steeds zo dat ik me mondeling beter in het Nederlands dan in het Engels uit kan drukken (vreemd genoeg is het schriftelijk andersom…). Dat is ook zo voor colleges. Het zijn met name de verlevendigingen die ik in het Engels maar weglaat.

    • Verengelsing is een FUNDAMENTELE KEUZE
      Nostalgische overwegingen spelen dan misschien geen rol bij jou, Bart, als het gaat om Engels als onderwijstaal OP DIT MOMENT. Maar als je (=men) overweegt van Engels IN DE NABIJE TOEKOMST de enige onderwijstaal voor HBO EN UNIVERSITAIR ONDERWIJS te maken en daarvoor in het secundair onderwijs een stevige basis te leggen zal op de vraag of we van Nederlands een Europees dialect WILLEN maken toch beantwoord moeten worden. En als we dat niet willen zullen we paal en perk moeten stellen aan een sluipende doorgaande verengelsing van de universiteiten. En waarom willen we nu zo graag dat er veel buitenlandse studenten op onze universiteiten studeren, wie willen dat en waarom willen juist die personen dat en willen we die personen hun zin geven?
      Seger Weehuizen

      • Veel vragen
        De Engelstalige universiteiten die een streng selectiebeleid hanteren hebben duidelijk een competitief voordeel: erwijl wij vissen in de vijver van enkel Nederlandstalige talenten en zelfs die vijver wordt leeggevist door die Engelstalige universiteiten, kunnen die Engelstalige universiteiten in een oceaan vissen.
        Ik snap best dat sommige niet-Engelstalige universiteiten tevens graag mee willen vissen in die oceaan.
        Wil je hier succes mee hebben, dan zal je wel:
        – streng moeten selecteren
        – een topkwaliteit moeten kunnen aanbieden

        Dit zou inhouden dat de Engelstalige opleiding veel meer geld gaat kosten aangezien je de toptalenten moet aantrekken om voor onze universiteiten te werken. In dat geval zou onze eigen universitaire opleiding een tweederangsopleiding worden. Het voordeel voor de eigen studenten is dan wel dat ze in de buurt aan een zogenaamde topuniversiteit zouden kunnen studeren, die studenten die er in slagen om aangenomen te worden.
        Als je niet een streng selectiebeleid hanteert en geen topkwaliteit kan aanbieden dan leid je een hoop ´normale` buitenlandse studenten op in een taal die je zelf niet eens het beste beheerst wat ten koste gaat van alle eigen (Nederlandstalige) studenten aangezien de universiteit niet al haar educatieve resources kan aanwenden voor de opleiding van die eigen studenten.
        Als we er voor kiezen dat een of enkele van onze universiteiten in het Engels een opleiding mogen verzorgen dan doen we er m.i. verstandig aan om daar ook een topopleiding van te maken. Maar kan je zoiets afdwingen?
        Momenteel is het aannemen van buitenlandse studenten voor de Nederlandse en Vlaamse universiteiten vooral een extra bron van inkomsten.


      • De vraag is wat een student er aan heeft om aan een topuniversiteit te worden opgeleid.
        Natuurlijk is het leuk als je eens les krijgt van een nobelprijswinnaar en is het fascinerend dat je mogelijk onderzoek kan doen met de best denkbare middelen maar wat heb je daar als een gewone student aan?
        Levert een topuniversiteit ook noodzakelijk het beste onderwijs?
        Zo nee, dan maakt het voor de gewone student weinig verschil.
        Zou het voor de betere studenten moeilijker zijn om ooit voor een topuniversiteit te gaan werken als ze zelf aan een gewone universiteit hebben gestudeerd?
        Ik weet het niet.

        • de Nederlandse samenleving zelf is op afstand geplaatst
          Belangrijke kriteria voor het al dan niet verengelsen van de universiteiten zijn dus:
          1. Heeft dat meer voordelen voor de gemiddelde Nederlandse universiteitsstudent dan nadelen?
          2. Zijn er subgroepen onder de studenten die groot (groter) voordeel hebben van Engelstalige opleidingen (topstudenten, bepaalde studierichtingen)?
          3. Heeft Nederland economisch voordeel bij het verengelsen van de universiteiten?
          4. Hoe erg vinden we het om van Nederlands een tweederangstaal te maken?
          Als de universiteiten bezig zijn om van Engels de voer- en onderwijstaal te maken met als doel door het aannemen van buitenlandse studenten extra inkomsten te verwerven en zij dat kunnen doen zonder overleg met en toestemming van de Nederlandse samenleving is dat de zoveelste misstand die voortkomt uit de verheerlijking van de marktwerking en het op afstand plaatsen van onderwijsinstellingen. Je kunt ook zeggen dat de universiteiten de macht gegrepen hebben en zelf de Nederlalndse samenleving op afstand hebben geplaatst.
          Seger Weehuizen

          • KULeuven heeft eveneens veel
            KULeuven heeft eveneens veel buitenlandse studenten: voornamelijk Chinezen en in mindere mate Canadezen, Spanjaarden, Italianen, Duitsers, Americanen enz.
            Als student merk je daar in principe niets van aangezien je ze tijdens de les normaal gesproken nooit tegenkomt, de programma’s zijn volledig gescheiden. Zogauw je gaat sporten, in de stad rondloopt of naar een kotfuif gaat dan merk je echter wel dat er behoorlijk veel buitenlandse studenten zijn.
            Het lijkt er niet op dat deze universiteit hier veel mee verdient: www.kuleuven.be/registration/fees/fees09-10.html
            Blijkbaar spelen dus ook andere motieven een rol?
            Ik vraag me af welke motieven dat zijn. Zouden ze vissen naar buitenlandse talenten?

            Persoonlijk heb ik er geen bezwaar tegen om in het Engels les te volgen (ik kan met speels gemak de colleges van MIT, Stanford of Berkeley volgen die online zijn geplaatst) onder 1 strikte voorwaarde: de docenten moeten vloeiend Engels spreken. Ik weet uit ervaring dat het Engels van veel hoogleraren beroerd is. Ik verbaaste me over de slechte uitspraak wanneer een hoogleraar een Engels stukje tekst voorlas.
            Wat als de universiteit straks moet kiezen tussen een betere hoogleraar die beter lesgeeft maar het Engels minder goed beheerst en een minder goede hoogleraar die matiger lesgeeft maar het Engels beter beheerst?

            PS
            Voor alle Nederlandstalige masters geldt hetzelfde tarief van iets meer dan €550 (door de wetgever zo bepaald), voor de postmasteropleidingen worden soms wel hoge bedragen gevraagd (MBA natuurlijk, verder wat economische postmasteropleidingen).

          • Europese Unie
            EU studenten betalen hetzelfde collegegeld als binnenlandse studenten (dat moet van Europa). Het grote geld komt van het collegeld van niet-EU studenten.

          • Meer uitleg?
            Geld dit enkel voor exact dezelfde studie? Dus bijvoorbeeld wanneer een Nederlandstalige Duitser hetzelfde Nederlandstalige programma volgt als een Nederlandstalige Vlaming i.t.t. een Nederlandstalige Duitser die het Engelstalige programma volgt.
            Geld dit voor de bachelor, de master en de postmaster?

          • Re: meer uitleg?
            Dat probleem speelt hier in Engeland natuurlijk niet….. Maar het lijkt dat het inderdaad om exact dezelfde studie moet gaan. Zo zie ik hier dat in Tsjechie engelstalige studies duurder zijn.

            Overigens heeft Schotland een manier gevonden om onder deze gelijkberechting uit te komen (vooral om de Engelsen dwars te zitten). Schotse studenten moeten in Schotland collegegeld betalen, maar krijgen dit terug van de Schotse regering (en feitelijk betalen ze dus niets). Het criterium voor ‘Schots’ zijn is echter niet gebaseerd op nationaliteit, maar op woonplaats (je moet lang genoeg in Schotland gewoond hebben). Onderscheid maken op woonplaats mag namelijk wel van de EU.

Reacties zijn gesloten.