In punt 5 van ‘Samenvattend kunnen we concluderen dat….’ stel ik dat de menselijke maat voor de ideale schoolgrootte maatgevend moet zijn, met 200 leerlingen voor het basisonderwijs en 800 leerlingen voor het voortgezet onderwijs.
In de VK wordt dat bevestigd door een onderzoek bij verpleeghuizen.
Verpleeghuizen met gelukkige bewoners leveren niet persé betere zorg dan instellingen waar de tevredenheid laag is. De best scorende verpleeghuizen zijn kleinschalige verpleegtehuizen ergens in de provincie. De conclusie van de ranglijst van de beste verpleeghuizen door de VK bevestigt de trend van eerdere ranglijsten, dat kleine huizen het beter doen dan grote instellingen, en dat verpleeghuizen op het platteland beter scoren dan verpleeghuizen in de grote stad.
Er blijkt dus weinig samenhang tussen kwaliteit en tevredenheid, zegt de krant.
Dat laatste is natuurlijk onzin.
Wat blijkt, is dat, wanneer de kwaliteit gelijkwaardig is, dat het nog niet hoeft te leiden tot tevredenheid bij de bewoners. Tevredenheid wordt vooral bepaald door kleinschaligheid en gemeenschapszin.
De laatste twee aspecten komen vanzelfsprekend meer voor op het platteland dan in de stad en in kleine verpleeghuizen op menselijke maat dan in grote zorginstellingen.
Het draait bij het oordeel van de bewoners vooral om bejegening en communicatie.
Datzelfde geldt dus ook voor het onderwijs.
Reacties zijn gesloten.
Tevredenheid
Er is al onderzocht dat kleinschalig onderwijs niet tot meetbaar betere schoolprestaties leiden. Mij verbaast dat, maar alla….
Dat kleinschalig onderwijs leidt tot meer welbevinden bij leerkrachten én leerlingen zal vast niet ontkend worden. Echter niemand lijkt dat welbevinden belangrijk te vinden.
Verzorgingshuizen zijn er juist voor het welbevinden, da’s hun doelstelling. Vandaar die verschillen.
Overigens is een school met 800 leerlingen naar mijn smaak niet bepaald kleinschalig. Als we iets echt kleinschalig willen noemen, dan moet het echt kleiner (200-300 bijvoorbeeld) en dan ook nog kleine klassen: maximaal 16 in het VMBO (basis) en 20 bij de Theoretische Leerweg en misschien 24 bij HAVO/VWO….?
Kwaliteitsmeting meet geen kwaliteit
Natuurlijk is het onzin dat er weinig samenhang tussen kwaliteit en tevredenheid zou zijn.
Wat wel blijkt uit dit onderzoek, is dat de gemeten “kwaliteit” klaarblijkelijk niet overeenkomt met wat wij onder kwaliteit verstaan.
Want welzijn van patiënten/cliënten/leerlingen is vanzelfsprekend wel indicatief voor de kwaliteit van een verpleeghuis/instelling/school.