Nieuwe onderwijsactie Leraren In Actie

(Bericht overgenomen van de website www.lerareninactie.nl )

“Op vrijdag 13 juni organiseert Leraren in Actie! een derde onderwijsactie. Op het Plein in Den Haag laten we om 16.00 uur duizend ballonnen los met onze vervlogen hoop. We willen met deze actie duidelijk maken dat we weinig hoop hebben op een goede afloop met de voorgestelde en ingezette ontwikkelingen. Sterker, wij denken dat het lerarentekort de komende jaren niet opgelost wordt. Nieuwe academici zullen wij de komende jaren helaas niet begroeten. Iedereen die bij de actie aanwezig wil zijn, is hierbij uitgenodigd. Uitgebreidere informatie vindt u in onderstaand artikel. (of hier als je het artikel wil downloaden)

‘Alle hoop vervlogen!’ Leraren in Actie! bereidt derde actie voor

Het is weer tijd om een duidelijk signaal te geven aan alle mensen in Nederland maar vooral aan die mensen die zich met onderwijs bezighouden. Leraren in Actie! organiseert op vrijdag 13 juni een derde actie om duidelijk te maken dat de huidige ontwikkelingen geen structurele verbeteringen zullen opleveren. Directe aanleiding is de bespreking van het onderwijsakkoord LeerKracht (dat op 16 april werd goedgekeurd door OCW, de VO-Raad en de onderwijsvakbonden werd goedgekeurd) in de Tweede Kamer op donderdag 12 juni. Wij hopen natuurlijk dat de Kamer de werkelijke aard van de problematiek inziet en de minister terugstuurt naar de onderhandelingstafel om met meer effectief beleid te komen, zoals wij getracht hebben te doen met de AOb, maar onze hoop daarop is helaas klein. Daarom organiseren we een laatste, maar absoluut noodzakelijk actie voor het zomerreces. Uw hulp daarbij is hard nodig.

Wat is onze kritiek?
Onze kritiek voor de derde actie richt zich op de volgende punten:

1) Het halfslachtige onderwijsakkoord dat door de drie sociale partners is opgesteld. Het beschikbare geld blijft simpelweg veel te weinig als de aanbevolen investeringen uit het rapport Rinnooy Kan moeten worden gedaan. Wat dit betreft blijven we bij onze eerste actiepunten.

2) Het Scholingsfonds is een van de maatregelen uit het akkoord dat als eerste is ingevoerd. Hoewel Leraren in Actie! vanzelfsprekend zeer blij is met betere na- en bijscholing voor docenten blijkt de praktische uitvoerbaarheid van deze maatregel niet haalbaar. Ten eerste is er slechts 7 miljoen euro voor volgend jaar beschikbaar; dat komt neer op ongeveer 2000 leraren die subsidie kunnen aanvragen terwijl de vraag, zo lijkt het, veel groter is. Ten tweede is er onduidelijkheid over de verlofsubsidie (ter waarde van 20 dagen per volledige aanstelling) die docenten kunnen aanvragen. OCW, bij monde van de IB-Groep, zegt dat schooldirecties toestemming moeten geven aan docenten om deze verlofsubsidie aan te vragen. Een flink aantal directies ziet de bui echter (en begrijpelijkerwijs) al hangen als er volgend jaar voor een beperkt aantal uren vervanging geregeld moet gaan worden, en geeft dus geen toestemming. Bovendien wordt pas in september überhaupt duidelijk of aanvragen gehonoreerd zijn. Toen het scholingsfonds werd opgesteld heeft de AOb beloofd dat het onvermijdelijke ‘lerarentekort’ geen reden voor een schooldirectie mag zijn om een docent de verlofsubsidie te onthouden en komt (hopelijk!) in opstand. Kortom, eindelijk wat geld voor scholing maar grote onduidelijkheid over de uitvoerbaarheid en een gebrek aan realiteitsbesef. En natuurlijk nog steeds een groot gebrek aan onderwijspersoneel.

3) De CAO-onderhandelingen. Op dit moment lopen de CAO-onderhandelingen tussen de VO-Raad en de onderwijsvakbonden; deze zullen (hopelijk) voor 1 juli afgerond worden, als de huidige CAO verloopt, maar de ervaring heeft uitgewezen dat dit nog al eens kan uitlopen. Inzet van de vakbonden is een structurele loonsverhoging van 3,5%, een verhoging van de eindejaaruitkering met 1,5% en een structurele werkdrukvermindering door het maximale aantal te geven lessen te verlagen naar 22 (x 50 minuten) per week. Natuurlijk een nobel en noodzakelijk streven, maar helaas wel wat laat aangezien de meeste scholen op 1 juli hun formatieplannen al klaar (moeten) hebben. De AOb heeft beloofd om bij de CAO-onderhandelingen de rest van het noodzakelijke geld dat ze bij het onderwijsakkoord heeft laten liggen, binnen te halen, maar wij hebben weinig fiducie in de haalbaarheid van dit plan, wat eens te meer de loze beloftes van de onderwijsvakbonden aangeeft.

4) Loonsverhoging van 37% voor besturen. Het absurde plan om de salarissen van schoolbesturen (maar niet de schooldirecties) met gemiddeld 37% te laten stijgen. Natuurlijk is het begrijpelijk dat ook schoolbesturen en schoolleidingen een graantje meepikken uit de financiële mogelijkheden die het onderwijsakkoord biedt, maar de grootste prioriteit ligt bij het lerarentekort en niet bij de besturen en leidinggevenden. Daarnaast is het ronduit beschamend om in de huidige problematiek met dit soort eisen te komen.

5) Prestatieloon en functiemix. Het plan van OCW om schoolleidingen te laten bepalen of docenten in aanmerking komen voor de (nu automatische) periodieke verhogingen en toekenning van hogere schalen is een onwerkbaar plan dat vriendjespolitiek, onderlinge afgunst en een verkeerd soort ‘marktwerking’ teweeg brengt.

Kortom, genoeg redenen om voor de vakantie nog van ons te laten horen en via de media aan de politiek, de vakbonden, de VO-Raad en het ‘Nederlandse volk’ duidelijk te maken dat van een euforische stemming geen sprake kan en mag zijn.

Wat willen we bereiken?
We willen bereiken dat er weer aandacht komt voor de bureaucratische en volstrekt niet met de werkelijkheid corresponderende manier van denken en uitvoeren van OCW, de VO-Raad en de AOb. Wezenlijke problemen blijven liggen; van een integere, effectieve manier van aanpakken is geen sprake. We hopen dat we met deze actie de verantwoordelijken duidelijk maken dat een grote groep docenten geen vrede heeft met de huidige gang van zaken en alle ontwikkelingen nauwgezet in de gaten houdt. Het mag geen spel van zogenaamde ‘VIPs’ worden die in wezen geen affiniteit met de werkvloer hebben.

Wat gaan we precies doen?
Concreet stelt de actie het volgende voor. Op vrijdag 13 juni zal Leraren in Actie! weer op het Plein in Den Haag aanwezig zijn. Hier laten wij, in de aanwezigheid van zoveel mogelijk collega’s, media en geïnteresseerden, om 16.00 zoveel mogelijk ballonnen los voorzien van een kaartje waarop behalve de kreet ‘Alle hoop vervlogen’ ook onze belangrijkste kritische kanttekeningen zijn geplaatst. We hopen dat deze ballonnen overal in het land neerdalen en dat onze boodschap veel mensen zal bereiken. Meer nog hopen we dat we ter plekke aandacht krijgen voor de huidige stand van zaken en onze bezwaren daartegen.

Voorafgaand aan de tenhemelstijging van de ballonnen is er vanaf ca. 14.45 behoefte aan mensen die kaartjes kunnen vastmaken aan de ballonnen. Alle hulp hierbij is dus welkom! Vanaf 15.00 zal er een ‘vriendschappelijke’ voetbalwedstrijd op het plein zijn. Ook hier bent u van harte bij uitgenodigd!

Naast deze actie, is Leraren in Actie! nog steeds volop bezig met het opzetten van een alternatieve vakbond. Wij hopen na de zomervakantie met een voorstel te komen.

Wij rekenen op uw hulp en komst op vrijdagmiddag 13 juni! Wij houden u op de hoogte. Kijk regelmatig op onze website www.lerareninactie.nl

Met bemoedigende groet,

Leraren in Actie!”

7 Reacties

  1. prima! en een “maar”
    Allereerst: Goed! goed! goed!

    Bij actiepunt 2 een aanvulling. De scholingsmogelijkheden zijn ook inhoudelijk beperkt. Het mag voor een andere of hogere bevoegdheid of je hebt de keuze uit een lijst met bestaande cursussen en die laatste zijn veelal vernieuwlingscursussen of mamagementachtige toestanden. Die dragen niet bij aan de verbetering van het onderwijs of zijn daarvoor zelfs contraproductief. Het is niet mogelijk om je met dit scholingsbudget verder te bekwamen, verdiepen of verbreden in je vak: en dat zou docenten juist beter in staat stellen om onderwijs te verbeteren! Het lijkt de bedoeling van het scholingsbudget om echte – veel noodzakelijkere – onderwijsverbetering ( = vakinhoudelijke scholing) tegen te werken! Ook tegen het licht van de voortdurende daling van het inhoudelijk peil van lerarenopleidingen, riekt deze maatregel naar verdere aantasting van de kwaliteit van onderwijs!

  2. 1000 ballonnetjes
    Uitstekend idee, 1000 ballonen. Misschien oranje, als Nederland zijn (m/v) EK interesse verliest zijn er veel ballonen over ; bijvoorbeeld omdat het op z’n competitieuze bek gekregen heeft (ik heb nietzz met voetbal).

    Maar pas op : ik voorzie dat die ballonnetjes met pleisters zijn dichtgeplakt – geen duurzame zaak – met methaan en waterstof erin kunnen ze ontploffen, in de buitenlucht geldt geen rookverbod ;-)).

    Ik zie liever rode ballonnetjes (echt rood, niet die pvda kleur), en zonder pleister.

    Overdrachtelijk : de zoveelste reparatie-herplak-pappen/nathouden poging komt er aan, en nu al te voorspellen is dat er een door iedereen gewaardeeerd compromis uit zal komen. Beetje hier, beetje daar.
    NIET wat er nodig is, om het onderwijs op de rails te her-krijgen, maar wat dwarsliggers die gerepareerd worden.

    Overigens niks tegen ballonnetjes oplaten in den Haag, tenzij iemand denkt dat t nu wel goed kompt – –

    maarten

  3. Punt 2 mag van mij geschrapt…
    Zorg maar voor een hele goede opleiding en je vak bijhouden doe je maar in je vrije tijd.
    Bijscholing van overheidswege is weggegooid geld.
    Zorg liever voor een fikse salarisverhoging, dan kunnen we zelf kijken wat we ermee doen.
    Verder alle lof voor Leraren in Actie!

        • 1000 of 1040 ballonnen, opstijgen
          begint al in de onderbouw ! Met 18 jaar is de stratosfeer bereikt, dan valt er niet veel meer aan te doen.
          Veel ballonetjes zullen ploffen door het verschil in druk, binnen en buiten (elementaire natuurkunde, brugklas). Net als leerlingen (elementaire pedagogiek, Pabo).

          maarten

    • Bijscholing
      De mogelijkheden tot bijscholing beperken zich, zo zag ik tot mijn teleurstelling, tot de management-achtige zaken. Harde vakkennis opdoen is er niet bij. Als ik bijvoorbeeld wiskunde kon gaan studeren, of Duits, of linguïstiek, of biologie, of een van al die andere prachtige vakken, zou ik misschien graag weer leraar worden…

Reacties zijn gesloten.