Hier een aardige quote van Gerard Cox uit De Oud Rotterdammer van 11 december.
Nu zijn ze het Onderwijs, dat door de “Vernieuwing” uit Den Haag de laatste twintig tot dertig jaar tot een Europees lachertje is afgegleden, tot afgrijzen van de mensen die er hun brood trachten te verdienen, aan het doorlichten. En ja hoor, de ene na de andere bewindspersoon is zich van geen kwaad bewust en zit achter de tafel te blozen van weelde.
Een lachertje?
> een Europees lachertje
En toch houdt iedereen vol dat wij zo goed zijn, met ons onderwijs? Ben benieuwd waar die discrepantie is ontstaan.
Maar staat wij d’r dan echt zo slecht voor, in vergelijking met andere landen? Ik ben wel benieuwd naar een paar objectieve onderzoeken.
Onderwijs is verworden tot een jury-sport
Hard onderzoek zul je niet vinden. Elk onderzoek is aan te vechten.
Als je de examens van de moderne vreemde talen van nu en die van 20 jaar geleden naast elkaar legt (VWO danwel HAVO), dan zul je ongetwijfeld kunnen aantonen dat die van vroeger moeilijker zijn. Maar er zal een horde aan kundigen en gogen opstaan die zeggen dat dat logisch is omdat de profielen meer vakken bevatten, omdat er nu ook zoveel tijd aan presentatie, communicatie en samenwerking wordt besteedt etc. etc.
Als je iets dergelijks doet bij de examens wiskunde, dan is vergelijken al moeilijker. Nu is er een grafische rekenmachine en vroeger niet. Nu worden er verhaaltjessommen gevraagd, vroeger “echte” wiskunde. Je zult denk ik wel kunnen aantonen dat leerlingen die aan een exacte studie gaan beginnen nu minder wiskundige bagage hebben, maar er zullen opnieuw mensen opstaan die zeggen dat de wiskunde nu zoveel praktischer en betekenisvoller is geworden. Dat is dat nooit merkte bij mijn pabo studenten is óf een privé mening van een ouwe zeur, of wordt (opnieuw) gecompenseerd door al die samenwerk competenties die men nu heeft (zoal we weten werd er vroeger nooit samengewerkt, zijn de deltawerken ontworpen en gemaakt door nerds die elkaar niet eens “goeiemoggel” zeiden laat staan konden vergaderen en gaat juist dat samenwerken nu op alle plaatsen zoveel efficienter).
Het algemene recept is simpel:
1. Ontken dat er op welk gebied dan ook een achterstand is tov vroeger
2. Als je daar niet meer onderuit kan, verklaar dan de kennis van vroeger irrelevant.
3. Als dat niet blijkt te kunnen oreer dan over andere competenties en over vaardigheden in plaats van kennis.
4. Als dat ook mislukt, doe dan iets met de maatschappij verandert dus… of iets over generatie Einstein en niet lineair leren (wat in deze context irrelevant is, maar je blijft woorden uitbraken totdat de opponent snikkend op de grond ligt van zoveel onkunde en boosaardigheid.
5_5_1945,
Je maakt je
5_5_1945,
Je maakt je gevoelens van machteloosheid haast tastbaar, daarvoor mijn dank. Het doet me echt wat 🙂
Ik moet nog een eigen mening over dit onderwerp vormen, dus ik zal je niet tegenspreken of bevestigen. Je monoloog geeft echter, naar ik verwacht, wel de gevoelens van veel docenten van jou generatie weer.
Ik zal mijn best doen de komende jaren mij ook eens te verdiepen in onze onderwijsgeschiedenis. Sowieso heb ik deze week bij mijn opleidingscoordinator het gebrek van een onderwijsgeschiedenis-vak aangekaart. Me dunkt dat een dergelijk vak nodig is, wil de nieuwe generatie zich een goed beeld kunnen vormen.
Het geheim van 45 😉
Docenten van mijn generatie… en dat allemaal in de veronderstelling dat 5 mei 45 mn geboortedag zou zijn wellicht.
Maar Cailin, ik ben niet van ’45. Dat alias is een (veranderende) datum die aangeeft wat mijn inschatting is van hoe ver we zijn op weg naar de restauratie van het onderwijs. Ooit bij het begin van BON gestart als “1933”, het beginjaar van de donkere tijd, ben ik via verschillende wellicht te optimistische tussenstappen inmiddels bij bevrijdingsdag uitgekomen. Maar je begrijpt daarmee ook dat de wederopbouw nog niet begonnen is.
Toch ben ik wel een docent van mijn genereratie en inderdaad: ik loop al flink wat jaartjes mee in onderwijsland. En die gevoelens die lees je goed. Je ziet dingen onder je ogen afbrokkelen en lijkt er geen enkel invloed op te hebben. Ik wil mezelf niet op de borst kloppen, maar ik heb de vernieuwingen en de bestuurlijke zetten vaak zien aankomen. Ik heb de zetten van de vernieuwlers vaak juist voorspeld, maar dan nog is het me niet gelukt om voldoende tegenwicht te bieden. Daarvoor waren de jongens en meisjes van het BON bestuur nodig, en ik ben ze daar nog dagelijks dankbaar voor. De kennis over de vernieuwingen van het onderwijs, over “the state of the education” is ongelooflijk veel vergroot. Bij de gemiddelde krantenlezer, bij de ouders, maar ook bij de politiek. Er zijn er nog maar weinigen die BON openbaar aanvallen als oude verzuurde docenten die moeite hebben in deze tijd mee te komen. Er zijn er nog maar weinigen die openlijk durven zeggen dat de halfwaardetijd van kennis 3 jaar is, er zijn er nog maar weinigen die durven zeggen dat goed Nederlands spellen en een beetje rekenen onbelangrijk zijn, want het gaat tenslotte om … bla bla bla.
Ik denk dat het een heel goed idee is om om onderwijs geschiedenis te vragen. Piaget. Montessori, de Russische leerpsychologen, maar ook de POOV soap zijn het bestuderen zeer waard.
Dat zouden meer mensen moeten doen.
Goed zo 45
Je hebt het weer mooi gezegd:)
Oh, Piaget, Vygotsky en al
Oh, Piaget, Vygotsky en al die anderen passeren de revue ook wel. Maar dat is veelal de leertheorie. Ik denk dat het ook nuttig is om te zien hoe het een en ander de afgelopen 150 jaar in de praktijk is gebracht.
Onderwijsgeschiedenis
Cailin, mijn “70” in Em70 slaat wél op mijn geboortejaar. Ik ben dus dertiger, en ben pas 4,5 jaar geleden het onderwijs binnengekomen vanuit de ICT.
Ik pleit al langer voor het vak “Onderwijsgeschiedenis van Nederland” in de lerarenopleidingen; ik voel mezelf door het IVLOS (bevoegdheid gehaald in 2005) vooral domgehouden om dit punt.
Maar ik heb naderhand mezelf bijgespijkerd, en als jij zelf ook vast aan de slag wilt, dan staat er een lijstje met boeken voor je klaar.
Zie:
www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/322
onderwijsgeschiedenis
Ik ben afgestudeerd op 19e eeuwse onderwijsgeschiedenis. Op mijn zoektocht naar informatie deed ik natuurlijk ook bibliotheek van de faculteit pedagogiek aan. Daar was echter niets bruikbaars. Wellicht is dat veelzeggend.
Bedenk dat Gerard Cox geen
Bedenk dat Gerard Cox geen onderwijskundige is maar een cabaretier die voor de weergave van zijn gevoelens gebruik maakt van hyperbolen en dat soort stijlfiguren. Ik denk niet dat hij wat hij zegt zelf onderzocht heeft maar het geeft wel weer hoe er ook buiten het onderwijs gedacht wordt over bepaalde ontwikkelingen. En dat komt toch niet uit de lucht vallen
een pre
“Bedenk dat Gerard Cox geen onderwijskundige is maar een cabaretier “
Dat lijkt me alleen maar een pre. 😉
Overigens was Gerard Cox ooit onderwijzer, hij zal dus wel de kweekschool gedaan hebben. 🙂
Gerard Cox
‘In 1959 heb ik mijn hoofdakte aan de kweekschool gehaald’, zegt geboren Rotterdammer Cox…’*Lees verder…*
Opleiding kweekschool. Carrière twee jaar onderwijzer.*Lees verder…*
Titelvertaling
‘In 1959 heb ik mijn hoofdakte aan de kweekschool gehaald’, zegt geboren Rotterdammer Cox…’*
Als we dit in de moderne titelvertaler stoppen komen we ongetwijfeld uit op dr Cox
Dr Cox
*Dr Cox*
Cox de oud onderwijzer
Cox de oud onderwijzer slaat de spijker op de kop,
ik las het ook en het enige wat ik moest doen was inwendig “glimlachen”
Joao