Algemene Onderwijsbond bereidt lerarendemonstraties voor

De Algemene Onderwijsbond heeft een succesvolle demonstratie gehouden op het plein voor de Tweede Kamer. Walter Dresscher overhandigde een Manifest aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie Onderwijs Wim van de Camp. Een honderdtal demonstranten, velen met spandoeken en protestborden, hoorde hoe Walter Dresscher haarscherp de bezwaren van het onderwijsveld uitlegde. ‘De minister van Justitie gaat toch ook niet de onderwereld vragen om hulp om de criminaliteit te bestrijden.’ De voorzitter verwoordde daarmee de vrijblijvendheid in het plan Plasterk tussen werkgever en werknemer om over o.a. zeggenschap, salarisverhoging en werkdrukvermindering afspraken te maken.
Woensdag (12 dec) en donderdag (13 dec) vinden in de Tweede Kamer de besprekingen plaats over de onderwijsbegroting. Veel leden van de AOb zien de voorstellen van het Rapport Leerkracht van de commissie Leraren olv Rinnooy Kan onvoldoende terug in het actieplan van de minister. Vooral het voorstel om de bapo – een maatregel om de werdruk te verminderen- af te schaffen valt slecht bij oudere werknemers maar ook bij de jongere generatie. Uit een enquete onder 1600 werknemers blijkt dat men eensgezind is over dit voorstel: dit mag niet. Tweederde van respondenten keurt het actieplan af.
Walter Dresscher vertelde na afloop van het protest voor de NOS-televisie dat op vrijdag 14 december de Algemene Ledenvergadering zich uitspreekt over de uitkomst van de onderwijsbesprekingen en de invulling van het actieplan Plasterk.
Verdere acties sluit de voorman niet uit. ‘Deze protestactie is een voorbode, de verontwaarding is groot onder het onderwijspersoneel.’
Alle fracties hebben het Manifest van de AOb ontvangen.

Komende vrijdag wordt besloten of er verdere lerarenacties komen.

10 Reacties

  1. Verklaar u nader!
    Ik vind bovenstaand verhaal niet helder. Heeft Dresscher in navolging van Professor Heertje de schoolbesturen vergeleken met de Maffia? Ik kan me dat nauwelijks voorstellen en zou gewild hebben dat de BLOG-tekst daar helderder over zou zijn. Kun je als er zo veel mensen het beroep van leraar uitoefenen een demonstratie met 100 deelnemers een succes noemen? Seger Weehuizen

    • Met die zin…
      …kan ik ook geen kant uit.
      ‘De minister van Justitie gaat toch ook niet de onderwereld vragen om hulp om de criminaliteit te bestrijden.’

  2. 7 puntenplan AOb
    Het bericht staat hier op de AOb site. In het vervolg wel even je bronnen vermelden Hals!
    Het complete manifest is daar ook te downloaden. De AOb komt in dat manifest met een goed 7 punten plan.

    Punt 1: koppeling opleidingsniveau en salarisniveau, die niet afhankelijk is van de beoordeling van de werkgevers.
    Punt 6: werkdruk omlaag en ‘Leraren moeten weer greep krijgen op het onderwijskundig beleid’.

    • niet twee keer dezelfde groep benadelen
      mee eens. Wat nergens naar voren komt maar wat hier op de website wel wordt genoemd is dat de Na-HOSsers bij de voorgestelde verslechtering van de situatie van oudere leraren twee keer gepakt zouden worden. Seger Weehuizen

      • HOS-regeling pakte selectief ongunstig uit
        De afbouw van de BAPO-regeling geldt toch *alle* leraren? De HOS-regeling was alleen extreem ongunstig voor eerstegraads leraren. Als je het ’twee keer gepakt’ wilt bestrijden, moet je dus claimen dat de BAPO-regeling niet voor eerstegraads na-HOSsers geldt. Ik denk dat het niet lukt dit politiek te verkopen. Volgens mij ziet de politiek er ook geen been in om bepaalde groepen twee, drie of vier keer te ‘pakken’.

    • 7 minpunten AOb
      Omdat ze de afgelopen jaren vrolijk hebben bijgedragen aan de versloffing van het onderwijs en omdat ze nu pas op de proppen komen met dit 7 puntenplan.

      • AOb
        Zouden ze de hete adem van sommige nieuwe organisaties die zich met onderwijs bezighouden in hun nek voelen?

Reacties zijn gesloten.