Taal en rekenen krijgen prioriteit

Er wordt hulp uit Canada ingeroepen:

109 Teletekst zo 09 sep
***************************************
Taal en rekenen krijgt prioriteit

***************************************
` Staatssecretaris Dijksma gaat samen
met de basisscholen een plan maken om
het niveau van taal en rekenen te
verbeteren.Een onderwijsspecialist uit
Canada,Michael Fullan,helpt daarbij.

Volgens Fullan moeten de toetsen naar
de vaardigheden van de leerlingen beter
worden onderzocht.Die resultaten moeten
dan worden gebruikt om het onderwijs te
verbeteren.Hoe hoger het taalniveau van
een land,des te beter het gaat met de
economie en het welzijn,aldus Fullan.

Volgens de staatssecretaris gaat het om
een cultuuromslag en heeft de methode
van de Canadese onderwijsspecialist in
het buitenland zijn nut al bewezen.
***************************************

Michael Fullan

4 Reacties

  1. Fullan
    Ik heb gegoogled op Fullan en kan de resultaten niet goed plaatsen.
    Fullan is socioloog. Verzoek aan anderen op dit forum die wellicht meer thuis zijn in het soort geschriften wat ik van / over Fullan vindt om het te duiden.

    Wat ik zie is een enorme lijst van hits die te maken hebben met organisatie-veranderingen. Alle woorden waar ik exceem van krijg komen voor, maar tegelijkertijd benadrukt hij ook de rol van de vakman.
    Enkel proces-talk, dat wel. En ik wil eigenlijk niet weten hoe veranderingen gemanaged worden, ik wil weten welke veranderingen die man voorstaat.

    Een interview is hier: www.nsdc.org/library/publications/jsd/fullan241.cfm

    maar voor mij maakt dat het er ook niet veel duidelijker op.

    Wat ik wel regelmatig zie is dat hij kennelijk in de UK een verandering heeft bewerkstelligd waarbij de scores van de kinderen werkelijk omhoog schijnen te zijn gegaan (en in Engeland zijn die scores nationaal vergelijkbaar).

    Voorlopige mening:
    Goed dat het iemand van buiten is,
    Goed dat er in ieder geval gekeken is naar iemand die in de praktijk iets heeft gedaan dat kennelijk goed is uitgevallen.
    Maar treurig dat het vooral een sociologische aanpak lijkt. Verander je daarmee de kwalieit van de docenten? Verander je daarmee de vigerende didactiek van geïntegreerd competentiegeneuzel?

    Maar dit is allemaal met tien slagen om de arm: hopelijk kan iemand anders me meer vertellen

  2. Trial/Error/Retrial
    In the 1970s, “uninformed professional judgment” guided teaching. In the 1980s, “uninformed prescriptions” provided through the accountability movement were a driving force. In the 1990s, England had what it called “informed prescription” because the prescription was based on sound knowledge and curriculum.
    Het succes ligt ook in Nederland voor het oprapen gezien de huidige stand van het onderwijs.

  3. Michael Fullan…
    … wordt wereldwijd gezien als een autoriteit op het gebied van leiding geven aan veranderingsprocessen in scholen. De belangrijkste factoren die van invloed zijn op duurzame verandering zijn volgens hem: het begrijpen van de complexiteit van veranderingsprocessen, een verantwoordelijke rol en opening van de dialoog op alle systeemlagen, een gezamenlijke verantwoordelijkheid van districten (groepen scholen), betrokken lerende organisaties en aandacht voor het opleiden van nieuwe krachtige morele leiders.
    Alleen een gezamenlijke verantwoordelijkheid en het openen van een dialoog op alle systeemlagen kan leiden tot duurzame verandering. Fullan roept op om door middel van een dialoog gezamenlijke doelen te formuleren en resultaten na te streven. Er is volgens Fullan een grote rol weggelegd voor de regio. “Kijk verder dan eigen schoolmuren en leerling-aantallen. Leer toetsen en data anders gebruiken om onderwijs duurzaam te verbeteren.”
    Daarnaast is de gezamelijke verantwoordelijkheid van groot belang. Het creëren van leergemeenschappen waarbij iedere leraar elke dag een leerling is, biedt ruimte voor groei. Een open leergemeenschap gebaseerd op verbondenheid en gezamenlijke verant-woordelijkheid, met de focus op resultaten leidt tot meer effect.

  4. Onze goede staatssecretaris…
    …. haalt de eerste de beste goeroe uit het verre Canada om ons te vertellen wat de eerste de beste onderwijzer ook wel weet.
    De ongetwijfeld duurbetaalde man wist gisteren op het journaal te vertellen dat taalbeheersing de economie bevordert en de mens gelukkiger maakt.
    Kort daarvoor las ik een brief van een familielid die in de jaren vijftig naar Canada was geëmigreerd.
    Daar liepen op dat moment de ingenieurs en artsen in bosjes werkeloos rond.
    Haar Engels was niet best en haar moedertaal werd er ook niet beter op. Maar dat ze niet gelukkig was, had daar niet mee te maken.
    Ze was hoogopgeleid, maar om aan de kost te komen moest ze werken in de bouw.

Reacties zijn gesloten.