Het OMO is van mening dat excursies naar het buitenland in het middelbaar onderwijs ‘uit de tijd’ zijn, zo bericht het Brabants Dagblad.
——————————————————————–
“‘Schoolreisjes uit de tijd’
van een verslaggever
Dinsdag 10 april 2007 – TILBURG – Buitenlandse schoolreizen die geen onderwijskundig doel hebben, zijn niet meer van deze tijd. Dat vindt de raad van bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs (OMO), een schoolbestuur met 45 middelbare scholen in Brabant.
„Wij gaan in gesprek met onze scholen, om hen ervan te overtuigen dat het beter is te stoppen met het organiseren van reizen naar het buitenland, zoals ski-vakanties of survivaltochten in de Ardennen, indien daaraan geen helder omschreven pedagogisch-didactisch doel is verbonden.”
Er zijn voor de raad van bestuur twee redenen om het onderwerp bij de scholen op de agenda te zetten: de kosten voor de ouders en de kritiek op de beperkte invulling van de onderwijstijd op veel scholen. „Wij krijgen signalen van ouders, dat ze moeite hebben met de buitenlandse reizen. Die zijn dan niet verplicht voor de leerlingen, maar ouders voelen toch een druk om hun kind mee te laten gaan en dat kost toch al gauw honderden euro’s”, aldus Rob Kraakman, voorzitter van de raad van bestuur van OMO.
De raad vindt dat de meerdaagse reizen in klassenverband naar steden als Rome, Athene of Praag nog wel een functie hebben, mits het om een serieus programma gaat, dat aansluit bij de lessen op school.”
bron met poll
Dat is interessant
Geen helder omschreven pedagogisch-didactisch doel. Dan mag OMO behalve die excursies ook de rest van het onderwijs dat ze propageert, met Fontys op de achtergrond, wel snel tegen het licht houden. HNL ontbeert eveneens helder omschreven pedagogisch-didactische doelen. Ik kan me overigens wel degelijk voorstellen dat een excursie sociale doelen dient, en/of sportieve of culturele dan wel intellectuele. Vreemde inconsequentie: wel sociale competenties willen bevorderen, zoals samenwerken, maar dat mag niet gepaard gaan met abseilen?
Los van heel het
Los van heel het onderwijskundige/didactische/pedagogische proces: geef leerlingen na 4, 5 of 6 jaar leren a.u.b. een
geweldige schoolreis. De opbrengst is misschien niet meetbaar… Maar praat maar eens met een leerling die tien jaar na
dato zegt: “Ja, dat was goed!” Dat is wat waard.
overdadige schoolreizen
Voor mij geldt in deze ook weer ; ‘op’ school moet je leren wat je thuis niet kan leren. In de welvarende regio waar ik woon zijn wintersportschoolreisjes de norm. Met als enig doel: pret zonder ouderlijk toezicht (gezien het aantal leerlingen is het toezicht van docenten minder intensief). Voor mij als alleenstaande ouder gaan dit soort zaken ten koste van activiteiten in gezinsverband en die vind in belangrijk. Ik zie het aantal pretactiviteiten toenemen : schoolreisjes in pretparken, projectdagen zonder thema en leerdoel.
Ik wil dat mijn kinderen het reguliere programma gewoon goed krijgen. Een culturele schoolreis kan wel nuttig zijn voor kinderen die op dat terrein weinig mee krijgen. De beweging, de cultuur, de natuur dat mag de school gerust aan mij als ouder overlaten.
Er is nog een (bedoeld?) neveneffect : kinderen uit bepaalde migranten milieu’s schrik je met prijzige en voor hen wezensvreemde schoolreizen af. Om economische redenen, maar ook bijvoorbeeld om dat fietsen in Drenthe een probleem wordt als je fietsen niet van huis hebt mee gekregen. Om nog maar te zwijgen over het scheiden van de bokken en de schapen, wat voor ouders een probleem kan zijn.
Je versterkt dus met overdadige schoolreizen de zwart/wit scheiding.
Wat betreft de welvarende milieu’s : die kinderen hebben het niet echt nodig want die zie ik al 4 snoepreizen per jaar maken.
Zou Kraak zelf nog wel mogen gaan?
Ik vind het loffelijk dat Kraak in die reisjes wil gaan snijden. Ik ga er echter wèl van uit dat dit reisverbod niet geldt voor het Rad van Bestuur zelf. Ik kan me niet voorstellen dat OMO niet intussen een band heeft gesmeed met een tweeling-Moloch in pakweg Beieren, Toscane of Oslo. Daar zullen toch wel eens Moloch-ervaringen moeten worden uitgewisseld? En hoe zit het met de internationale conferenties voor Bestuursvoorzitters van Molochen? Pakt Kraak de fiets of gaat-ie liften?
Dan moet hij wel even bellen met Dresscher
Hoe kan dit? Voorzitter van de vakbond Aob zit in de raad van toezicht?! Wat is dit voor een belangenverstrengeling?
Interessant
De raad van toezicht van OMO wordt gekozen door de leden. OMO is namelijk een vereniging. Lidmaatschap is voorbehouden aan personeelsleden en ouders van leerlingen.
Beter dan al die schoolbesturen die stichtingen zijn.
Kans
Hier ligt dus een grote kans. Stel nu eens dat zo’n raad alleen uit Bonners zou bestaan!
Corgi
My thoughts
exactly.
Bejing
En hoe staat het dan met het project “Road to Bejing” dat een 40-tal leerlingen van een OMO-school in 2008, het jaar van de Olympische Spelen, naar China zal brengen? Zou het bezoek van de voorzitter van de Centrale Directie en zijn assistent dat ze onlangs aan China hebben afgelegd dan helemaal voor niets zijn geweest?Ze stonden zo leuk op de foto in het plaatselijke huis-aan-huiskrantje, onder de Chinese en de Nederlandse vlaggen. En hoe moet dat nu met het geplande tegenbezoek van de Chinese delegatie?Misschien hebben ze de tickets al gekocht? En kennen ze daar wel een annuleringsverzekering? En zullen de 40 leerlingen nu nog wel wereldburgers kunnen worden zoals onlangs op de Open Dag is beloofd? Allemaal vragen die mij laat op de avond kwellen.Pikant detail is wel dat een zij-instromer die nog niet zo lang aan de school is verbonden, maar wel lang in het bedrijfsleven heeft gezeten, meteen al uitverkoren werd om het hoofd van de Centrale Directie te begeleiden. Met een gewone docent die al jarenlang aan de school verbonden is kun je natuurlijk niet in China aankomen .
Vercors, je bent ons
geheugen. Heel goed dat je dit nog even aanhaalt.
Die China-reis rekent…
….. OMO uiteraard onder de reizen met een serieus programma, dat aansluit bij de lessen op school.”
Beste Fritzi, Max, S.Stevin, Vercors…
…en anderen die dit item nog zullen lezen,
Ik weet dat veel BONners kritisch zijn over OMO in het algemeen en OMO-voorzitter Rob Kraakman in het bijzonder, maar deze keer wil ik het toch voor beide opnemen. Zonder een bepaalde school te noemen: ik heb in de praktijk gezien hoe duizenden Euro’s opgingen aan buitenlandse reizen, zonder dat iemand nog kon aangeven wat nu eigenlijk de relatie was tussen deze reizen en de beroepsvorming van de leerlingen. Zeker voor de VMBO-afdelingen van OMO vind ik dit een meer dan legitieme vraag.
Dat het de mensen van OMO zal sieren, wanneer ze zelf ook spaarzaam zijn met buitenlandse reizen (geopperd door S.Stevin), daar ben ik het mee eens.
Noud Willemse
waarom uit de tijd?
Ik verbaas me er telkens weer over dat uitspraken van “uit de tijd” of “niet meer van deze tijd” door de gebruikers nooit worden uitgelegd. Als je ze leest weet je al dat je geen behoorlijk betoog meer hoieft te verwachten
.
.
Eindelijk iets goeds
van OMO. Inderdaad, die schoolreisjes zonder pedagogisch-didactisch doel moeten afgeschaft worden.
Vraag is overigens waarom deze schoolreisjes zonder pedagogisch-didactisch doel ooit ingevoerd zijn bij OMO scholen….
reisjes waarom?
Om zoveel mogelijk leerlingen binnen te halen natuurlijk. In de weken voor de Open Dag staan de plaatselijke huis-aan-huis bladen vol met sensationele verhalen over wat een school zoal doet. Tast de ene school meerder keren per schooljaar de uithoeken van Europa af om van zijn scholieren Europese burgers te maken, de andere school is er als de kippen bij om van zijn scholieren wereldburgers te maken via een uitwisseling met een school in China. Is de ene school een officiele LOOT-school (faciliteiten voor jeugdige topsporters), de andere school laat Erica Terpstra een lint doorknippen, met foto in dezelfde krantjes natuurlijk, om te laten zien dat ook op hun school een sportklimaat heerst. Er wordt zelfs rekening gehouden met leerlingen die de biljartsport beoefenen. Onderwijskundige verhalen halen het krantje niet, behalve de trein van vernieuwlingen die maar voort blijft denderen.
Jullie kritische houding snap ik
Toch denk ik dat het voor vmbo-klassen heel positieve effecten kan hebben voor de sociale cohesie om een paar dagen met elkaar op een sportieve manier in de weer te zijn.
helemaal mee eens
Lekker zelf de tent opslaan, een lange wandeling langs strand, door bos. Allemaal op de fiets. Of zoiets als die retraites van 3 dagen van vroeger, heel lang geleden. In een echt klooster kreeg je de eerste sexuele voorlichting. De jongens voerden tegen middernacht levensgevaarlijke klauterpartijen uit om een glimp van het andere geslacht op te vangen. Zelf koken, boodschappen doen, geweldig. En op de laatste dag, pal voor het vertrek was er gelegenheid om te biechten.
Precies, veel te kosten
hoeft het natuurlijk niet.
nut van een schoolreis
Als je les geeft aan een klas, is het heel plezierig dat de klas een geheel vormt. In elk geval moeten ze elkaar goed kennen. Een moeilijk onderwerp klassikaal behandelen vertoont vaak het stramien, dat eerst een paar het begrijpen, waardoor anderen aanhaken. Eind van het liedje is dat de grote meerderheid van de klas het begrijpt. Juist bij klassikaal en frontaal lesgeven werkt het vaak zo. Een klas die een week op schoolreis is geweest kent elkaar en weet wat ze aan elkaar hebben. Heel nuttig dus een schoolreis. Dat kan net zo goed, zo niet beter op de Veluwe, dan in Japan. Verweg heb je teveel dat afleidt van de klas als groep.
En een schoolreis is gewoon erg leuk. Heel wat anders dan met je ouders. Mag dat 1 keer per 3 jaar in je schoolloopbaan? Van mij wel.