Ikzelf zit in VWO5 en merk inderdaad zoals op het forum al gezegd wordt, dat het rendement van lessen buitengewoon laag ligt. Ik heb biologielessen waar enkel les gegeven wordt door de leraar, we gebruiken geen boeken (enkel BIODATA voor de plaatjes) en hij is alleen maar aan het uitleggen. We hebben geen huiswerk en toch is ons schoolexamengemiddelde iets van een 7. Het rendement van die lessen is buitengewoon hoog, ik ga zonder kennis van de lever de les in, wordt bomvol informatie gestopt, iedereen is trouwens stil, en ga de les uit met een voldaan gevoel en weet goed uit te leggen hoe de lever werkt.
Dezelfde klas, gaat vervolgens naar wiskunde toe, naar mijn inzicht het belangrijkste vak op school, en daar moeten we maar sommetjes gaan maken uit een slecht boek. Als je iets niet snapt gaat de man wel wat uitleggen, maar dezelfde klas doet tijdens die lessen praktisch niks. De hoeveelheid tijd dat je daar intensief bezig bent is voor mij, en de meeste, daar van de lestijd van 45 minuten hooguit 10 minuten.
Dezelfde klas gaat vervolgens naar scheikunde, waar we een derde van de lessen practicum hebben. De gehele klas is serieus bezig met het practicum en terwijl je praktisch bezig bent, krijg je alle theorie en rekenwerk nog eens binnen het practicum en ik ga voldaan met kennis de les uit.
Dezelfde klas gaat naar Nederlands, deze leraar houdt zich aan de 2e fase, hij heeft de afgelopen 7 maanden nog nooit maar dan ook nooit iets uitgelegd, we zijn enkel vragen aan het maken en je kan wel wat aan hem vragen, maar dat is dan nooit klassikaal. Deze lessen zijn dan ook niet echt rendabel te noemen, en we gaan NIET voldaan de klas uit en de verveling begint toe te slaan.
Wat ik hiermee wil zeggen is, dat het aan de leraar ligt of de leerlingen rendabel met hun tijd omgaan. De ene leraar weet ons helemaal te boeien en stil te houden, maar de andere leraar die doet dat gewoon niet. Tuurlijk ligt het ook wel aan de leerlingen, maar de meeste leerlingen zitten niet op school om niks uit te voeren, die willen hun tijd ook gewoon nuttig gebruiken. De meeste leerlingen vinden het hartstikke fijn om heel druk bezig te zijn, want niks doen geeft een totaal niet voldaan gevoel.
Welkom bij BON Jelmo!
Fijn dat je dit aan ons vertelt. Jouw ervaring is precies zo als mijn ervaring als docent. Het is niet moeilijk om een groep lang te boeien, als je maar wat te vertellen hebt. Leerlingen zijn uitstekend in staat om een uur lang geconcentreerd te werken en te luisteren. Leerlingen zijn niet anders nu dan 30 jaar geleden. Dat zelf werken kan soms hartstikke leuk zijn, en soms ook zinvol, maar als een groot deel van de lessen uit dat zelf werk onderwijs bestaat, dat wordt het saaier dan de saaiste college’s en leer je er nog minder ook.
Ik denk dat ook dat het vaak de leraren zijn die geen goede verhalen kunnen vertellen, die leerlingen niet weten te boeien met hun kennis, dat juist die leraren graag dat nieuwe leren willen invoeren.
Welkom bij BON en zegt het voort. Laat van je horen. Roep je medeleerlingen op om ook hun stem te laten horen. Jullie hebben heel veel effect op de politiek en de publieke opinie. Samen zijn we in staat het onderwijs weer het niveau te geven waar jullie (en wij ook) recht op hebben.
En het eerste succes is bereikt: het verplicht invoeren va Het Nieuwe Leren op de MBO’s wordt uitgesteld. Als VWO-er heb je daar niets aan, maar het geeft wel aan dat we voor het eerst in 30 jaar werkelijk invloed krijgen op het onderwijsbeleid.
Wat dramatisch geformuleerd: voor mij is het een eer daar aan mee te werken.
Actie
Mijn vader, leraar MBO, had deze link naar mij doorgestuurd en ik ben zeker van plan om actie te voeren. Ikzelf maakt dit momenteel al duidelijk en was op zoek naar een site waar ik mijn stem kon laten horen. Want zoals ik het ervaar, is het VWO zwaar maar dan ook zwaar kl*te om het maar eens grof te zeggen, want in nette woorden kan ik het moeilijk vertellen.
Ik heb het gevoel alsof een VWO papiertje nauwelijks meerwaarde heeft dan mijn EHBO diploma of mijn veterstrik diploma, maar nu dwaal ik gelijk af van het topic.
Wij dwalen ook geregeld af
en krijgen soms een seintje van de admin als het te gek wordt. Maar dat afdwalen kan ook heel goed werken. Dan starten we elders het topic. Je leert elkaar er ook beter door kennen. Goede pa heb je trouwens! Bezoekt hij het forum ook regelmatig?
Pa
Ik weet niet, zit sinds vanochtend boven en kreeg net de link 🙂
Denk het wel, vanochtend goed nieuws over het MBO. Zal nu eens naa rbeneden gaan en vragen of die ook geregistreerd heeft. Maar toen ik een paar maanden geleden met het idee kwam om later misshcien ook wel leraar te worden, keek die toch wel aan van: “Waar ga je aan beginnen? Doe het nou niet!”
Mijn ma in de gezondheidszorg en mijn pa leraar, lang leve de overheid wordt bij ons niet heel erg gezongen…
Beste Jelmo
Heel goed dat jij ons vanuit het perspectief van de leerling komt versterken. Mag ik je ook wat vragen? Wat doet die leraar Nederlands dan, want ik snap niet helemaal wat je bedoelt met ‘houdt zich aan de 2e fase’. Wat maken jullie voor vragen?
We doen enkel wat in het
We doen enkel wat in het boek staat. De leraar zit toevallig in de klas terwijl we de vragen maken (moet je voor de grap dat een uur proberen vol te houden, er staan allemaal fouten in het boek en wat ze daar in 3 volle bladzijdes vertellen, kan een leraar of een samenvatting in 5 regels.
Leraar geeft geen les, leerlingen zijn zelfstandig aan het werk. Of zelfstandig niet aan het werk kun je ook zeggen.
Dus niet eens
eerst huiswerk samen bespreken, zodat de docent intussen merkt ‘hé, dat moet ik even opnieuw uitleggen’, dan centraal instructie en tot slot zelfstandig aan de slag? Jammer, gemiste kansen.
Tsja
Ikzelf zit constant te zaniken op die vent dat die wat uit moet gaan leggen, dat die les moet gaan geven, maar hij zegt maar dat die dat niet mag ofso en dat volgend jaar dingen gaan veranderen. Het enige klassikale wat die doet is vragen waar iedereen is en dan zeggen waar je had moeten zijn dat je op moet schieten, dat je aan het werk moet etc etc.
Ik zit ook constant te zeggen wat er fout is aan het boek, wat beter had moeten zijn, dat de opdrachten nergens op slaan, maar het komt niet heel erg aan. De leraren zijn platgeslagen, murw geslagen, geen zin meer in actie, overheid zegt het, ze luisteren toch niet, dus we doen er niks meer aan.
Leraren vergeten dan 1 ding, zij zijn niet het (enige) slachtoffer, WIJ, de leerlingen zijn het slachtoffer, en o.a. de leraren moeten actie ondernemen, alleen sommige hebben daar geen zin meer in.
Met een delegatie leerlingen
(flink aantal) naar de rector en beleefd een gesprek vragen. De leraar niet in zijn rug aanvallen, maar gewoon zonder het vak of de docent te noemen zeggen wat jullie indruk is: we horen van docenten dat klassikaal les niet mag. Waarom is dat? Wij willen dat juist zo graag. Of misschien zelfs samen met een aantal docenten.
Idee
Dit is inderdaad een goed idee, ik had vorige week een suggestie om met de klas een leerlingenvergadering te houden en per leraar de punten die de les zouden kunnen verbeteren opschrijven en aan de desbetreffende leraar geven. Sommige vonden het een goed idee, maar mijn mentor zei dat het geen zin heeft als er geen consequenties voor de leraren aanzitten en dat de leraren zelf wel weten wat hun positie is.
Als je punten inzamelt
en het positief brengt op een rustige manier (en dat is jou zo te lezen wel toevertrouwd), dan zou ik dat zeker doen. Lang niet iedereen weet van zichzelf welke tekortkomingen hij of zij heeft als docent. Soms zit het in kleine dingen. Probeer het: al is er maar één docent die er iets mee doet, dan heb je toch iets gewonnen. Soms zullen docenten ook niet willen toegeven dat er wel iets zit in jullie punten. Sommigen hebben daar tijd voor nodig, dus ook na een paar weken zou er nog iets positiefs kunnen veranderen door jullie opmerkingen.
.
Het leek mij ook een goed idee, maar voor sommige komt het al gauw dramatisch en overbodig over. En de meeste hebben gewoon geen zin in de discussie om erover na te denken…
Dat zie je altijd in groepen
maar misschien kun je met de leerlingen die belangstelling hebben iets voorbereiden en dan instemming vragen aan de andere leerlingen of gewoon de eigen actie van je groepje doorzetten. Wie zwijgt, stemt toe.
Ik verbaas me altijd weer …
… welke verschillen er zitten tussen scholen wat betreft het kritisch naar zichzelf kijken.
Wij werken al een paar jaar met evaluatieformulieren (door leerlingen ingevuld); steeksproefsgewijs zijn een aantal docenten verplicht deze te laten invullen en de rest mag dat vrijwillig doen.
Bij mij kwam daar o.a. uit dat mijn 6VWO-leerlingen de 2 uur “les” en 1 uur werken aan opgaven liever zien als 3 uur “les” 🙂 Hetzelfde beeld als jelmo schetst dus.
Jelmo: als je een voorbeeld van zo’n evaluatieformulier wilt hebben, moet je me per p.m. maar even je mailadres geven. Misschien dat ik nog wel een exemplaar digitaal beschikbaar heb.
evaluatieformulier
Dat evaluatieformulier zou ik ook graag eens willen zien.
Op mijn school wilde men ook evalueren maar de formulieren waren zo bedreigend voor de docenten dat die zich er massaal tegen heben vezet.
Zijn er bij jullie op school trouwens ook evaluatieformulieren voor de afdelingsleiders, voor de directie en voor het OOP?
Zelfde als hierboven
Even ’n pm met je mail sturen.
Ik ben hier wat terughoudend in omdat ik niet weet hoe mijn school ’t vindt wanneer ik deze info publiekelijk bespreek. Begrijp me goed; ik vind ’t prima wat mijn school/sectie doet in ’t contact met leerlingen (en ik begrijp uit hun reacties dat zij dat ook erg waarderen, juist omdat zij op vorige scholen zoveel negatieve ervaringen hebben gekend). En ik denk dat, hoe wij met lln trachten om te gaan, soms best als voorbeeld kan dienen. Maar dan nog blijf ik wat terughoudend in ’t noemen van man en paard.
Even ’n pm dus.
Bij ons zijn de docenten
uniek: alleen hun functioneren hoeft beoordeeld te worden. Dat vraagt om betere beloning.