Ik ben heel benieuwd hoe ver de BON-MBO-ers al gevorderd zijn met het competentiegericht onderwijs op hun school. Bij ons is het zo dat er al jaren intensief reclame over ons wordt uitgestort over dit nieuwe heil. Een paar opleidingen (waar het er m.i. niet zoveel toe doet) zijn er ook mee begonnen. Tussen die opleidingen is er een wereld van verschil trouwens.
Bij mijn afdeling Techniek (lage niveaus) hangt het als een dreigend zwaard van Damocles boven ons hoofd. Er wordt vooral veel over gepraat, maar niet concreet mee gestart. Ik heb zelf de illusie dat we volgend jaar nog een jaar normaal onderwijs kunnen geven.
De hoge niveaus zijn wel wat langer bezig. Daar hoor ik dan ook veel slechte verhalen over. Leerlingen komen wanneer ze willen, zijn niet te controleren, liften mee op prestaties van anderen, raken gedemotiveerd of waren dat al enz.
Mijn belangrijkste bezwaren tegen CGO zijn:
– onderwijsdoelen die niet aan elementaire onderwijskundige eisen voldoen (in concreet benoemd gedrag waarneembaar zijn)
– gebrek aan structuur, dus zeer slecht voor mijn chaotische jongens (en voor jongeren met autistiforme handicaps)
– zelfstandig werken past niet bij mijn doelgroep
– onze faciliteiten (naslagwerken, praktijkruimtes) zijn niet geschikt voor zelfontdekkend leren
– er wordt niets geïnvesteerd in ontwikkeling en voorbereiding van een ander curriculum. We moeten het ‘gewoon maar gaan doen’.
willekeur
Los van de door jou aangehaalde “mankementen” beste Hinke, is er niet nagedacht over toetsing en afsluiting. Dus eigenlijk niet over de kwaliteitsbewaking. Te veel zie ik rondom mij de zuivere willekeur bij het toekennen van een “voldoende” of “onvoldoende” bij het behalen van “leer- en ontwikkelingslijnen” ( ik krijg het bijna mijn computer niet uit). Een groot aantal van mijn leerlingen klagen over deze willekeur. Sommige leerlingen weten nu al dat om 8u30 de pet van de beoordelaar nog goed staat en haasten zich om een beoordeling te krijgen. Tot 10.00 uur haalt 95% een voldoende, wat ze ook gepresteerd hebben. Na de koffiepauze zijn de “voldoendes” gezakt naar 50% en na de middagpauze (als die er al is) is de kans op een “voldoende” beoordeling gezakt naar 10%.
Niemand durft te klagen, bij klagen is de zekerheid van een “voldoende” gedaald naar het vriespunt. Het is ten hemelschreiend.
Stom om twee thema’s aan te snijden
In mijn ijver om het MBO forum te starten was ik zo stom om twee thema’s aan te snijden. De bezwaren tegen CGL én de vraag hoever iedereen al is.
Bezwaren tegen CGL (zeker als die op grond van de praktijkervaring onderbouwd kunnen worden) verdienen een aparte draad. Ik ben het geheel met je eens dat de toetsing en afsluiting uiterst zwak zijn. Dat bedoelde ik ook te zeggen met mijn zinsnede dat de eindtermen niet aan elementaire onderwijskundige eisen voldoen. Ik zeg tegen mijn ‘gelovige’ collega’s altijd dat een klant een klap op zijn bek geven ook een manier is van ‘omgaan met klanten’, één van de eindtermen.
Ik kom weer terug op mijn thema (zie titel) Ik begrijp Jeronimoon, dat jullie al ver gevorderd zijn. Durf je ook te vertellen om welke opleidingen het bij jullie gaat? Hoe reageren de stagebedrijven? Welk niveau betreft dit? Zijn er al afgestudeerden? Hoe tevreden zijn de leerlingen? Welke bezwaren voeren ze aan?
veel vragen Hinke,
Veel vragen ineens Hinke. Ik geef les in laat het ons de Alpha-sector noemen. Niveau 4. Stagebedrijven zijn niet blij met onze leerlingen, zijn nog minder blij met al het werk dat we opdragen aan de stagebegeleiders en zien voor een overgroot deel niets in het competentiegericht opleiden. Zij willen mensen die van wanten weten en weten waarom ze iets doen en hoe ze iets moeten doen. Voor de stagebegeleiders lijkt het nu of zij onze leerlingen de truukjes en de kneepjes van het vak moeten leren. Alleen weten onze leerlingen niet zo goed waarom ze dingen moeten doen. (geen theoretische kennis natuurlijk) . Leerlingen zijn overduidelijk heel ontevreden en vragen zich af wat ze iegenlijk op school moeten komen doen. De opdrachten die ze krijgen kunnen ze thuis ook verwerken. Daar hebben ze tenminste nog structuur en wordt er niet de hele tijd aan hun kop gezeurd door jan en alleman. Gaat niet goed dus.
Interessant
De rol van ‘het bedrijfsleven’ is interessant. De bedrijven waar onze leerlingen op stage gaan of gaan werken klagen ook veel (hebben ze overigens ook altijd gedaan, vrees ik). Toch wordt déze nieuwe vorm van onderwijs gelegitimeerd met een beroep op het bedrijfsleven.
Klagen jouw stagebedrijven wel eens bij de school? Is dat eventueel ook te organiseren?
CGO
De MTRO binnen ons ROC (ik geef daar wat gastlessen) is vorig jaar zonder voldoende voorbereiding overgestapt op CGO. Een complete chaos volgde. Geen lessen meer maar thema’s. Alle economische vakken eruit (dat heb je niet nodig op een boekingskantoor). Uren MVT met 1/3 afgenomen. Docenten zijn een groot gedeelte van de week aan het POP-pen en PAP-en. Over toetsing en afsluiting is niet nagedacht. Een bij elkaar gegoogled portfolio en een presentatie is voldoende. Docenten durven niet hardop te klagen: degene die wat langer zitten willen carriere maken, de anderen zijn onbevoegd en krijgen pas na 3 jaar een vaste aanstelling. Als beloning is de opleidingsmanager nu benoemd tot directeur.
Afkorting MTRO
staat voor ??
Google leerde mij:
Middelbaar Toeristisch en Recreatief Onderwijs.
Maar nu ben ik verder van huis dan voor mijn gegoogle. Toeristisch onderwijs… is dat onderwijs dat nogal ver van je af staat?
MTRO
Toeristisch |Onderwijs: werken in het toerisme. 3 Richtingen: recreatie (vooral bedoeld voor camping), Commercieel Medewerker Reizen en Front Office. De wensen van het bedrijfsleven zijn richtinggevend geworden voor het soort onderwijs, dat geboden wordt. De goede leerlingen zouden echter moeten kunnen doorstromen naar het HBO, maar zoals gezegd is het Plan voor Toetsing en Afsluiting nog steeds niet geformuleerd. Lijkt mij persoonlijk ook eigenlijk niet zo’n bezwaar als je bv. HBO richting Vrijetijdskunde gaat. De leerlingen zouden echter ook naar een economische studie moeten kunnen doorstromen. Die weg lijkt nu afgesloten.
De machinaties zijn interessant
Wat mij echt fascineert is:
– Wie heeft waarom besloten dat het op CGO moest zijn?
– Zijn de docenten zonder morren accoord gegaan en gaven op wat ze al deden en waar ze vertrouwen in hadden.
– Hoe is het mogelijk dat mensen hier zonder fatsoenlijk leerplan instappen?
– Hoe zit dat met de eindtermen in jouw sector? Wie stelt ze samen? Zijn er landelijk erkende examens?
– Kan een opleiding echt onbeperkt dit soort shit aanbieden? Wie let op de kwaliteit? Mag dit zomaar?
– Wordt er nu geklaagd door leerlingen, ouders offe…. toch docenten?
– Zijn er bewegingen merkbaar om de boel alsnog op orde te brengen?
Intimidatie
Beste Hinke,
Het is toch al een tijdje duidelijk dat er maar één weg was, dat is die van het management. Al te veel heb ik zelf de verschrikkelijke zin “je hoeft hier niet te werken” moeten horen. Waarschijnlijk beseffen managers niet dat dit intimiderend is. Aangezien ik uit een ander land kom wordt deze zin ook nog eens anders geladen. Maar ik ben wijs en neem het woord discriminatie niet in de mond. Maar ik denk het wel.
CGO in het MBO
Hierbij mij antwoord op je vragen (in 2 stukken vanwege de lengte)
– de opleidingsmanager heeft CGO ingevoerd “omdat het toch wettelijk
verplicht zou worden”. Hij heeft zijn opleiding als zgn. proeftuin aangemeld,
daaraan hangt een zak met subsidie.
– de meeste docenten waren jong, afkomstig uit het bedrijfsleven, onbevoegd
(zij doen een 1-jarige cursus van de BVE-raad en zijn dan bevoegd), en krijgen pas
na 3 jaar een vaste aanstelling, ook een reden om hun mond te houden. Verder was er
een klein groepje van “oude getrouwen” om hem heen die hem steunden, omdat zij
carrieremogelijkheden binnen dit systeem zagen. Klopt ook: de manager is sinds kort
directeur, twee van zijn docenten zijn opleidingsmanager geworden.
– er was geen leerplan: wel wat vage schetsen hoe de thema’s eruit moesten zien.
Vakken zijn zo goed als verdwenen.
vervolg CGO in het MBO
– de eindtermen zijn vervangen door de Kwalificatiestructuur.
– er is geen landelijk examen voor deze opleiding. Er moet ergens een OER zijn,
maar de kwaliteitscontrole is voor mij verder ook een raadsel.
– deze jonge docenten weten niet hoe het Onderwijs er “vroeger” uitzag, denken
dat dit normaal is. Ik vermoed, dat zij in het bedrijfsleven ook niet zo geslaagd waren,
en allang blij zijn met een baan met lange vakanties. Alleen de talendocenten zijn bevoegd
(alhoewel sommige nog studeren). Langzaam hoor je wat geklaag over de chaos, dit heeft
er ook mee te maken dat de bewuste manager weg is. Een “oude” docente is overspannen
geraakt, zij kan niet terugkomen omdat immers binnen het hele ROC het CGO
zal worden ingevoerd. Men wil hier geen ruchtbaarheid aan geven en zij krijgt voorlopig haar
salaris en heeft een loopbaanbegeleider.
– Ouders klagen niet gauw: een aantal heeft niet zo’n hoge opleiding zelf. Vorig jaar is er wel
behoorlijk geklaagd tijdens een ouderavond: ter plekke is een klanboordgroep opgericht. Nooit
meer iets van gehoord.
CGO
Ik ben werkzaam in het beroepsbegeleidend onderwijs (BBL), het werken en leren. De hele discussie van het CGO wordt hoe langer hoe meer een containerbegrip. Mensen die werken en leren willen duidelijkheid. Zij komen naar de ROC om iets te leren en zitten helemaal niet te wachten op een breedvoerige discussie over CGO laat staan over de beoordelingssystematiek die daar bij hoort. Laten we terug keren naar de basis. Een leerling werkt bij een leerbedrijf en gaat naar een ROC voor een opleiding op MBO niveau die kwalitatief op niveau is en wordt afgesloten met een door de samenleving erkend diploma. De discussie over CGO neigt naar een overloos gepraat over het meten en/of beoordelen van competenties. Laten we de discussie sturen naar hoe garanderen we de leerling goed onderwijs zowel op de ROC als op de werkplek. Laten we waken dat we van het CGO niet een 2e middenschool senario maken. Veel praten en experimenteren en daarna over tot de orde van de dag. Het permanent uitstellen. Een leerling werkt bij een leerbedrijf en gaat naar een ROC voor een opleiding. Laten we dat vooral goed in de gaten houden. Ik laat heel bewust de BOL buiten beschouwing omdat daar totaal andere zaken het proces van CGO sturen.
Bert Smit