Geachte BON-lezer,
Graag vraag ik uw aandacht voor een onderwerp waar volgens mij nog niet of niet veel over geschreven is. Ik had eigenlijk enige moeite met het inpassemn van dit thema op de website: het gaat hier immers niet om een complete studie, maar om een beroepsopleiding. Het is dan wel zo, dat dit naar mijn idee de meest bekende en aansprekende beroepsopleiding in Nederland is. Daar is dus wel wat over te zeggen. Wellicht bent u nog niet zo bekend met hoe men makelaar wordt, welke examens en opleidinhgen er bestaan en hoe het daar aan toegaat. In een woord: WILDGROEI! De website van de exameninstantie SVMNIVO (zie www.svmnivo.nl ) schept enige orde.
Iedereen mag zich vanaf 2001 makelaar noemen (afschaffen van de eed en vaktest door de KvK zorgen dat er geen wettelijke bescherming meer bestaat!). Iedereen mag een opleiding tot makelaar aanbieden. Er is geen enkele controle, van wie dan ook. Het gaat hier om ZEER GROTE bedragen die de cursisten aan lesgeld kwijtzijn. Vaak letterlijk: zij zijn het geld gewoon kwijt want het onderwijs is zeer slecht. Bekende namen als IPD, SOM en diverse Hogescholen richten helaas meer kwaad dan goed aan. De (onafhankelijke) website www.makelaarsinopleiding.nl geeft een aardig forum met klachten over slecht onderwijs.
Zijn er anderen met gelijke ervaring op dit punt? Zelf doceer ik met veel plezier Boekhouden en Makelaardijleer voor deze SVMNIVO-examens, maar dan ik klein verband en behoorlijk. Met groot enthousiasme van de leerlingen en behoorlijke slagingspercentages.
Gaarne uw reacties!
In welk opzicht is de kwaliteit slecht
Waar ik vooral in geínteresseerd ben is wat er zo slecht is aan de genoemde opleiding(en). Vanuit ons perspectief is bijvoorbeeld van belang in welke zin ook bij deze opleiding één of andere variant van het competentiegericht opleiden een rol speelt. Gaat het slecht omdat dat er niet is, of gaat het slecht omdat het (plots) overal wel mbv CGO gaat. Wat zijn dan precies de bezwaren?
Ik heb wat door het door u genoemde forum gestruind, maar kon zo snel geen duidelijk beeld krijgen.
Ook het type opleidingen is me niet duidelijk. Gaat het om afstandsonderwijs? deeltijd? voltijd wellicht? MBO of HBO of daaraan gerelateerd? Ik ben benieuwd naar extra info.
opleiding Makelaardij OG
Geachte lezer,
Uw vragen zal ik proberen te beantwoorden.
Het gaat meestal niet om afstandsonderwijs. De reden daarvoor is dan men zo de bouwkunde-materialen niet kan leren kennen. Het zogegeten competentiegericht onderwijs speelt hier verder geen rol. Iedereen doet hetzelfde examen. Het cijfer daarvoor is overigens niet relevant: het gaat er om dat men een voldoende weet te behalen. Het niveau wordt vaan met MBO+ of HBO- aangeduid, ookal zijn dat misschien niet zulke officiële aanduidingen.
Slecht onderwijs: dit vindt daar in de hoofdzaak plaats door onvoldoende examengerichte lessen, onbekwame docenten, verouderd studiemateriaal en onvoldoende begeleiding/studie-advies aan de leerlingen. Bij IPD slaat men nog wel eens een slaatje uit reïntegratie-deelnemers die de cursus daar op overheidsgeld mogen volgen, maar vaak niet zijn voorbereid op wat er van ze verwacht wordt. Bij LOI en NTI geeft men intussen openlijk toe dat ze achterlopen, maar de gedane beloften tot verbetering worden jegens de studenten niet waargemaakt. Dat is een slechte ontwikkeling.
Als ik het goed begrijp
gaat het om centraal vastgestelde examens (door een onafhankelijk exameninstituut?) en opleidingen die allemaal zeggen voor dit examen op te leiden (op verschillende manieren en tegen verschillende kosten, neem ik aan).
Die opleidingen zijn commercieel (klopt dat?), maar leveren onvoldoende kwaliteit.
Dat betekent dat er kennelijk veel studenten dat examen niet halen.
De situatie die ik hieruit begrijp lijkt bij uitstek een situatie waarbij het marktmechanisme wel zou moeten werken. Studenten (of hun werkgevers) betalen veel geld aan opleidings instituten die de kwaliteit niet halen. Wat is de reden dat de slechte instituten nog steeds bestaan?
Ik heb in het verleden zelf bij een ICT bedrijfsopleidingen organisatie gewerkt en daar was de relatie tussen inkomen en kwaliteit buitengewoon helder. Als de klant ontevrden was, dan had je een probleem.
Slecht onderwijs voor de Makelaardij OG.
Geachte lezer,
Was het maar zo eenvoudig dat het marktmechanisme zijn werking op dit gebied deed. Dat zou een terechte ‘shake-out’ van slechte opleiders als LOI, IPD etc. opleveren. Er is hier blijkbaar meer aan de hand. Bovendien: waar hebben wij anders de vereniging BON voor als het martmechanisme wel zou werken! Bent u inhoudelijk bekend met het SVMNIVO-exame en de opleiders hiervoor?
verschil tussen commerciele opleidingen en reguliere onderwijs
U schrijft: “Waar hebben we anders BON voor als het marktmechanisme zou werken” .
Realiseert u zich de grote verschillen tussen commercieel extern geëxamineerd onderwijs en het “reguliere”onderwijs?
Op MBO/HBO is er geen externe examencommissie en zijn er nauwelijks helder geformuleerde leerdoelen. Een en ander wordt slechts marginaal getest door een accreditatiecommissie.
In het VO wordt de helft van het eindexamencijfer bepaald door de school zelf. Zonder enige externe controle. De andere helft wordt via de bekende examens geëxamineerd, maar die worden nagekeken door de eigen docenten. Er is een systeem van 2e controle, maar dat is buitengewoon licht.
De diploma’s die worden afgegeven zijn formeel geldig en gelijkwaardig verklaard, ondanks de mogelijke verschillen tussen scholen onderling.
Scholen (VO-MBO en HBO) zijn enorme instellingen en vaak monopolist in de regio. Besturen klonteren samen in overkoepelende organen (HBO/MBO-raad en Schoolleiders verenigingen), zodat het van geen kanten lijkt op een open markt.
Omdat op dit forum gediscussieerd wordt of meer markt (BON-scholen) een mogelijk oplossing zou bieden voor het kwaliteitsprobleem ben ik erg geinteresseerd in uw voorbeeld (veel markt, maar kennelijk toch een kwaliteitsprobleem).
SVMNIVO ken ik niet, maar was in het verleden wel betrokken bij de EXIN examinering voor ICT gerelateerde modules. Destijds leek mij dat de ICT (bedrijfs-)opleidingsmarkt mede door dat EXIN redelijk open was en van afdoende kwaliteit. Iets vergelijkbaars is aan de gang met de Microsoft Certificeringen. Externe examens en een veelvoud van zelfstandige opleidingen.
de pot verwijt de ketel….
De auteur van dit vreemde artikeltje is niet, zoals hij zegt, zomaar een docent maar vertegenwoordigt het opleidingsinstituut KMR te Leiden. KMR is een opleider voor de makelaardij. Op de door Bierens de Haan genoemde site makelaarsinopleidingen trof ik overigens niet veel slechts aan over de opleiders die hij op deze site in zo’n kwaad daglicht stelt. Wel kwam ik op een vergelijkbaar forum een discussie tegen waarbij negatief wordt gereageerd op het KMR van deze heer. Ik stel voor dat u deze discussie niet volgt (er zijn leukere dingen) maar geef voor de controleerbaarheid www.examenplein.nl/viewtopic.php?id=68