Ik onderschrijf ten dele het bericht van Jl. Reeds halverwege mijn studie in 1990 stonden er berichten in o.a. De Volkskrant dat er een groot tekort aan beta’s zou komen. Dit soort berichten herhalen zichzelf gemiddeld ieder jaar. Maar van een tekort is vooralsnog geen sprake. Ik heb me een paar jaar geleden blauw gesolliciteerd (ik heb een eerstegraadsbevoegdheid natuurkunde). Ik kreeg lachende rectoren aan de lijn die zeiden dat ze voldoende respondenten op hun LB-vacature hadden en dat het geen zin had om uberhauopt een brief te sturen. De onderwijsvacaturebank gaf wel wat vacatures: 6 uur/week nask op een vmbo te Lommersdijk. Sorry, maar daar doe ik het toch echt niet voor (of is dat geen VOC-mentaliteit?). Van de ruim 30 verstuurde brieven kreeg ik er twee terug met een uitnodiging voor een gesprek. “U vindt een klas met 32 leerlingen veel??”. Goh, dat had ik nou niet moeten zeggen.
Maar het tij keerde. Nu werk ik naar volle tevredenheid op een HV-school, heb de hele bovenbouw onder mijn hoede en begeleid ik docenten in opleiding van een 1e graads opleiding. Tevens ben ik bezig om de betavakken “aan te prijzen” voor de derde klassers en organiseer ik, samen met (vak)collega’s, diverse vakinhoudelijke en vakoverstijgende projecten voor de bovenbouw. Ondanks de beta-afbraak vanuit OC&W ben ik dagelijks bezig om, al zeg ik het zelf, zo bedreven mogelijk mijn natuurkundelessen te geven en kennis over te dragen, doen we mee met olympiades, bezoeken we universiteiten om practica te doen, en komen (hoog)leraren en bedrijfsmensen gastlessen geven.
Gelukkig mogen we op school nog gewoon frontaal lesgeven en worden natuurkundeformules bij mij nog gewoon afgeleid, vergelijkingen worden zonder GR opgelost en wordt ICT als ondersteuning gebruikt, niet als invulling. Zelfstandig werken & vaardigheden verwerven beschouwen we als “onderdeel van”. Kennis mag, correctie, MOET weer!
Scholen schijnen vanaf 2007 meer vrijheid te krijgen om hun schoolexamenprogramma in te vullen. Hier zie ik geen afbraak, maar kansen & mogelijkheden. Ram het verplichte eindexamendeel er in 1,5 jaar door en doe dan de leuke dingen als bijvoorbeeld sterrenkunde, relativiteitstheorie en quantumfysica. Maak het uitdagend voor de vwo-leerling: stel problemen aan de orde, leid vergelijkingen en formules af, heb het alsjeblieft over puntmassa’s, relatieve dichtheden en proefladingen. Maar doe dat dan met volle overgave, want als je zelf niet over je vak verwondert en enthousiast bent, dan kun je dat ook niet van je leerlingen verwachten.
Examen was ooit minimum
Het examenprogramma was ooit bedoeld als minimum. Het was de bedoeling dat de docent dit zelf zou aanvullen met wat jij noemt ‘leuke dingen’. Helaas is het examenprogramma tegenwoordig het maximum (en dan ook nog een uitgekleed examenprogramma en op zesjesniveau). Goed dat jij dat niet zo beschouwt!
Hear, hear, dat geldt niet
Hear, hear, dat geldt niet alleen voor de beta-vakken.
Examen als minimum
Beste Mark79,
Is de stelling nu dat de eindexamennorm zo is opgesteld dat je minder dan 6 jaar nodig hebt, op een VWO, om die te kunnen halen?
Als dat zo is weten we nu waar de volgende bezuiniging gaat vallen.
Corgi
Examenniveau
Als ik het me goed herinner wat ik ooit eens gelezen heb zat het zo.
Bij de invoering van de mammoetwet werden er nieuwe exameneisen opgesteld en deze waren bedoeld als minimumniveau, de docent werd geacht hier zelf ‘leuke dingen’ naast te doen. Al snel werd dit minimumniveau echter maximumdoelstelling en onderwezen de leraren alleen maar de exameneisen (’teaching to the test’ en dergelijke kreten komen hierbij kijken). De MAVO was geloof ik bedoeld als qua niveau de opvolger van de MULO, maar na enige tijd was feitelijk HAVO niveau gelijk aan de oude MULO.
Dit is dus vroeger, over naar nu.
De politiek is er achter gekomen dat er geen tijd meer is voor ‘leuke dingen’. Dus, in ieder geval in de beta vakken, wordt er gesneden in het eindexamenprogramma om tijd te maken voor ‘leuke dingen’. In concreto gebeurd dit door bepaalde onderdelen van het eindexamenprogramma niet meer te vragen op het eindexamen, maar alleen te laten toetsen in schoolexamens (dit geeft de leraar meer vrijheid). Het gaat geloof ik om 40% van de gehele stof die niet meer op het eindexamen aan bod komt. Het verschil met het stukje hierboven over ‘vroeger’ is dat deze stof nog wel in de eindtermen staat. Echter: dit kan mogelijk een nieuwe inflatie niet voorkomen. Leraren zullen, om allerlei redenen, geneigd zijn alleen te onderwijzen wat op het eindexamen gevraagd wordt en de overige 40% van de stof te laten voor wat het is.
Examenniveau
Beste Mark79,
Dank voor dit antwoord. Ik wordt er alleen niet vrolijk van.
Misschien moeten we eerst alle diploma’s in dit land maar eens gaan herijken t.o.v. elkaar want niets is meer wat het lijkt.
Corgi