Tenenkrommend of gewoon modern?

In de rubriek tenenkrommende taal wil ik u het volgende berichtje tonen, dat ik ontving via de electronische post.

[img_assist|fid=100|thumb=0|alt=email]

Nee dames en heren, het betreft hier niet een slechtpresterende leerling van de basisschool. Dit bericht was afkomstig van een pupil, die korte tijd later het HBO heeft verlaten met een ingenieursdiploma.
Welkom in de moderne wereld!

37 Reacties

  1. Is inderdaad geen uitzondering op HBO
    Ik krijg regelmatig mailtjes die ik werkelijk niet begrijp. Soms ook van gewoon autochtone studenten. Deze mail lijkt me daar ook een voorbeeld van.

  2. Gewoon modern
    Beste Fossiel,
    Ik ben benieuwd of je het tijdstip van verzending nog kunt achterhalen. Ik ontvang regelmatig van dit soort mails die dan verzonden blijken op zaterdag om 4:30 na terugkomst uit de kroeg. En dan zijn er nog mensen die beweren dat studenten niet genoeg met hun studie bezig zijn.
    Corgi

  3. Eerlijk
    De eerlijkheid van deze student is prijzenswaardig: toegeven dat je een stom hoofd hebt… (deze frase, althans zo begrijp ik dat uit jullie berichtgeving over de teloorgang van het Hoger Onderwijs, zou eigenlijk standaard moeten worden gebruikt door de hedendaagse HBO student.) Hallo, ik met mijn stomme kop, enz.

    • niet schrikken
      Ik schrik hier echt niet meer van. Wel eens de excuusbriefjes van ouders in het VO mogen aanschouwen voor afwezigheid van hun kind?
      Spel-, en stelfouten zijn regel. Maar waar ik mij nou aan stoor is het totaal gebrek aan aandacht dat er aan besteed wordt. Schrijven op een vodje i.p.v. een fatsoenlijk stuk papier, de bladindeling, de aanhef etc. Ik bespeur daarin toch een soort minachting voor de ontvanger.

      • Gebrek aan aandacht…
        Ik ben het helemaal met je eens, maar ach, een aantal jaren geleden moest ik voor mijn vaksectie iemand aannemen.
        We kregen veel sollicitatiebrieven, maar eentje spande toch wel de kroon: een sollicitatie (van een a.s. hbo-leraar dus!) op een briefkaart en met spelfouten.
        Ach, als dit al aan het groene hout geschiedt, wat zal dan aan het dorre geschieden, staat al in de Bijbel….

        • Gebrek aan aandacht
          Hier staat de kern. Tot ergens begin jaren 80 kreeg je bij alle vakken aftrek van punten als je spelfouten op je tentamen had staan.
          Iemand heeft toen besloten dat men hiermee moest stoppen. Het signaal dat je kinderen daar mee geeft is dat het niet belangrijk is en dan gaat het verloren. Zo is er veel betiteld als niet belangrijk. Denk aan rekenfouten, verkeerde jaartallen en verkeerde vormen zoals grammaticale.
          Vergeet hierbij ook niet het zgn. compenseren. Frans een 4 maar Duits een 8 is gemiddeld een 6 terwijl er gewoon staat dat deze leerling Frans op onvoldoende niveau beheerst. Zo is ook Nerderlands te compenseren geweest.
          Door exameneisen leer je kinderen wat wel en niet belangrijk is. Zij schiften dan verder zelf. Als een kind van 16 niet fatsoenlijk kan eten, aan tafel, dan komt dat omdat dit ook niet van hem geëist is. Het gevolg is dat straks de buitenwereld niet met hem wil eten en de buitenwereld is dan spijkerhard. De opvoeders hebben dit laten liggen en het kind eet alleen.
          Op dit moment vinden de beleidsmakers het acceptabel als er kinderen met leesniveau AVI 7 van de basisschool komen. Als dit kind dan op het VMBO zit en hier op BON zijn hart wil luchten dan zullen wij dit kind wel even …. De beleidsmaker die hier verantwoordelijk voor is moeten we niet alleen ontslaan maar ook geen uitkering geven en zijn pensioenrechten afnemen, wat mij betreft.

      • Tenenkrommend
        Ik ben werkzaam op een ROC in den lande als docent informatica en wiskunde.
        Zomaar een voorbeeld van de vele mailtjes die ik krijg van leerlingen:
        Van een leerling, niveau 3 ICT opleiding, leerjaar 1:

        geachte mentor,

        hebben jullie toevallig een scaner of iets anders op school waar mee je een copy kan maken van
        me diploma en cijfer lijs want ik heb nu allen de orgienele
        ———-
        Wat ik mij afvraag. Waar was de taalles op de basisschool?? Je ziet aan de manier van spellen
        dat het bijna fonetisch is: me, lijs, een soort spreektaal. Wat is de ervaring van andere
        BONners? Ikzelf erger mij groen en geel aan de manier van praten en schriftelijk communiceren van zeker
        75 procent van mijn leerlingen. Waar ging het mis?

        • Waar het mis ging
          Als je een beetje op deze site rondkijkt (let vooral op de stukjes over de PABO’s en de spelfouten die wij opleiders zelf ook nog eens maken) kan je alleen maar denken: overal tegelijk ging het mis.

          Ik weet uit mijn eigen studententijd (jaren ’70) nog hoe lollig het werd gevonden om met de spelling te ‘eksperimenteren’ en dingen opzettelijk verkeerd te spellen.
          Ik herinner me uit die tijd de toen opkomende mentaliteit van ‘iedereen moet alles kunnen’, ‘deskundigen zijn verdacht’ en ‘specialismen bestaan niet’: de voorbode van de minachting voor kennis die we nu meemaken.

          Bij de aanbevolen publicaties op deze site kunt u boeken vinden waarin een volledig antwoord op uw vraag wordt gegeven.
          U wordt daar alleen niet opgewekter van.

        • Wie is de klos
          Ook deze leerling schrijft op een niveau van …, eigenlijk weet ik dat niet. Maar wat nu, wie betaalt hier de rekening van? Juist deze leerling. Denk aan het verhaal van Klukske die nu waarschijnlijk van de PABO af moet vanwege haar schrijfvaardigheid.
          Dit is niet te tolereren meneer Terpstra. Ook al wilt U dan al die docenten eruit mikken die zich tegen deze wantoestanden verzetten.
          Corgi

        • Verbeteren kan op deze site
          “Wat ik mij afvraag. Waar was de taalles op de basisschool? . . . .”
          ” . . . Ikzelf erger mij groen en geel aan de manier van praten en schriftelijk communiceren . . .”
          ” . . . Waar ging het mis?”

          Ik lees zojuist twee stukjes ‘Kennis vs toepasbaarheid’ met daarin de volgende zinsnede: (ben zelf academicus, afgestudeerd informaticus en heb een didactische pedagogisch certificaat behaald aan een HBO). Ik vroeg mij na het lezen af, waar het is misgegaan.

          Voorzichtig en beleefd wil ik er op wijzen, dat het op deze site mogelijk is om eenmaal ingediende stukjes achteraf te verbeteren als je ingelogd bent.

          • Erg flauw, een e teveel
            Erg flauw, een e teveel achter didactisch…pffff
            Het stuk is snel en in emotie geschreven…ga nu niet de purist uithangen..

          • Dat is dan ook precies de reden
            Dat is dan ook precies de reden waarom jij van die gekke mailtjes krijgt: die leerlingen tikken hun boodschap in een razend hoog tempo in. En vervolgens drukken ze op ‘send’. -En daar gaat het mis: ze verbeteren hun teksten niet. Waarom zouden ze? Een emailttje is niet geschreven voor de eeuwigheid en jij begrijpt toch wel wat de bedoeling is.

            Hun sollicitatiebrieven zien er hoogstwaarschijlijk wat beter uit (niet foutloos, hoor, dat zou te mooi zijn). Kortom, in sommige gevallen begrijpen ze wel dat degeen die hun teksten leest, een beetje omzichtig moet worden benaderd. -Respect heet zo iets.

            Jij dus niet: jij verdient dat respect niet. -Wat je dus aan dat berichtje kunt zien, is dat een leraar niet direct een persoon is waar je al te veel tijd aan moet besteden.

            En dat is vermoedelijk het storende aan dergelijke mailtjes: de lage dunk voor jouw werk en aanzien ‘straalt’ er van af.

          • Waarom wordt hier nou ineens
            Waarom wordt hier nou ineens op de persoon gespeeld door jou, Simon? Ik roer een algemeen thema aan en jij hebt het over geen respect voor mij?
            Waar gaat dit over? Leer zelf eens respect voor een ander te hebben voordat je zoiets schrijft.

          • Kruidje…
            …roer me niet: het wordt lastig als je bij alles wat je schrijft ook nog eens moet duiden hoe het bedoeld is. Vraag volgende keer svp. even wat de ’toon’ van een berichtje beduidt, of wat je er over de bedoeling van de persoon uit kunt afleiden. -Een boodschap bestaat vaak uit meer dan de letterlijke betekenis.

          • Sorry
            Beste Simon,
            Je hebt helemaal gelijk. Ik interpreteerde je mail verkeerd. Het ging om “de leraar” en niet mijzelf.
            Deze week een beetje een baalweek op school en het lijkt wel afreageren op de verkeerde personen.
            De scherpte ontbreekt er nu aan….excuses hiervoor en zal voortaan zorgvuldiger zijn.

          • Spelling
            Zet je commentaar in Word. Gebruik de spellingcontrol. Copiëer het daarna op BON en gebruik eerst nog het voorbeeld commentaar voor je het bericht verstuurt voor de controle op d en t. Voorkomt veel fouten.
            Corgi

          • Te moeilijk
            Maar wat als je werkt met een Engelstalige uitvoering van Windows en geen spellingschecker voor Nederlands hebt?

          • Ojee ojee!
            Dan zie ik nog maar één uitweg: we schakelen over op het grauwe steenkolen-Engels van de managers

          • Punt gemist FRK
            Het was niet mijn bedoeling om er uitgebreid vervelend over te doen, vandaar dat ik wees op de mogelijkheid om een gepubliceerd stukje alsnog te verbeteren. Uit je reactie blijkt, dat mijn bericht niet goed is begrepen.
            Je schrijft hier (zie boven), dat je je groen en geel ergert aan tenenkrommende taal.
            Op dezelfde datum lees ik twee stukjes van jouw hand met tenenkrommende taal. De zin “(ben zelf academicus, afgestudeerd informaticus en heb een didactische pedagogisch certificaat behaald aan een HBO)” heb ik daar niet uitgeplukt om op een klein taalfoutje te wijzen. Hier ging het om de inhoud van die zin: academisch gevormd met een aparte didactisch-pedagogische graad.
            In die combinatie van opleiding en kritiek op anderen had ik beter Nederlands verwacht in de stukken ‘Kennis vs toepasbaarheid’. Dat is wat ik bedoelde aan te geven.
            De emotie waardeer ik zeer, het ongeduld om te ‘posten’ wat minder.

          • Elkaar corrigeren
            Beste mensen,
            Als wij opmerkingen naar anderen willen maken danwel menen te moeten maken ter correctie van die ander kan dat ook per mail.
            Corgi

        • Gesproken taal is ook bar en boos
          Ook de gesproken taal is hier te lande bar en boos. Leerlingen brabbelen maar wat (net als hun ouders) en laten het aan de docent over het gebrabbelde te ontcijferen. Naast meer aandacht voor verzorgd geschreven taalgebruik moet er ook meer aandacht komen voor het gesproken Nederlands. Als we kinderen stimuleren na te denken over de precieze formulering van een vraag hebben ze die vraag al in 9 van de 10 gevallen zelf beantwoord. Dat is voor kinderen zelf soms een openbaring. Aandacht voor vorm maakt ook de inhoud helderder, en omgekeerd. We moeten, massaal en consequent, correct taalgebruik verlangen, zowel in geschreven als in gesproken vorm.

          • De eerste schok die ik moest verwerken
            toen ik in het VO ging werken, was dat ik moest constateren dat er ook docenten voor de klas mogen die geen ABN spreken: ‘hij heb’ vind ik niet kunnen!

          • Regionaal Nederlands
            Op regionale scholen kun je het zelfs slecht treffen als je als docent correct Nederlands spreekt. Gesteund door een directie met een regionale tongval en een lerarenkorps en ouders met dito aberraties in grammatica en uitspraak, presteren leerlingen het je correcte taalgebruik te ridiculiseren. Dat is dan echt vechten tegen de bierkaai.

          • Daar heb ik persoonlijk regelmatig
            mee te maken. Mijn allereerste aanvaring met een leerling ging hierover. Waar ik bij zat, zei ze tegen de jaarcoördinator: “Ze praat zo raar.” Antwoord van de coördinator: “Daar kan ze niets aan doen.” Toen de leerling de deur uit was, heb ik hem erop gewezen, dat als leerlingen docenten Nederlands voor de voeten mogen werpen dat ze ABN spreken, we beter de school kunnen sluiten. Hij knikte braaf, maar een excuus heb ik nooit over zijn lippen horen komen.

  4. En wat te denken van de pas
    En wat te denken van de pas aangenomen docente Nederlands die in het klassenboek van 3 VWO, ondanks mijn dagelijkse correctie met rood nog wel, blijft schrijven dat ze alweer een leerling uit de klas heeft verwijderT. En juist die ging de ouwe rotten haarfijn uitleggen hoe wij moesten innoveren. Een woord dat op haar Power Point presentatie hardnekkig als ‘iNovatie” terugkeerde.

  5. Het is schokkend dit te
    Het is schokkend dit te moeten vernemen. Het is duidelijk dat hier geen sprake is van fouten die een snelle e-mail nu eenmaal met zich meebrengen, maar van een volledig falen op het gebied van schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid.
    Als we dan toch naar competentie gericht onderwijs moeten dan maar eens beginnen met de competentie “schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid”.

    • ff w8tuh
      w8 ff mensuh, rusie, heb g1 sin, snappie?

      Kijk, zo communiceert de jeugd van nu op MSN. En dat vind je steeds vaker terug in de taallessen. Wie dat fout vindt is een ouwe l*l. Zo gaat dat blijkbaar…(zucht)…

      • MSN-taal
        FF c/p uit m’n ELO:
        😉

        hai

        nee ik bedoelde of de datum wanneer je he geschrevn hebt er boven met net zpals bij een egte brief een datum en plaatst zeg maar!! ik krijg toruwens van de week me nieuwe auto kan morgen of zaterdag worde:P. vandaag oude na de sloop egbarcht. o nog even verder een vraagje de betaling van de bijzondere school moesten de mensen tog zelf regelen of werd eht ook door kerken gedaan?? ik hoef alleen dat stukje nog maar.

        (Een 5 HAVO-leerlinge mailt mij via onze elektronische leeromgeving een paar vragen over haar PO geschiedenis – het schrijven van een verzoekschrift aan Thorbecke – en vertelt en passant nog even iets nieuws over haar auto; ze had namelijk de week ervoor de les gemist vanwege autopech. En in goed Nederlands “kopiëren en plakken” we dat stukje tekst dan even in dit forum)

        • Ik dacht ‘geniaal’! Maar het blijkt dat jij
          niet de auteur bent van deze tekst: hij is echt en onvervalst. -Ik probeer voor de aardigheid wel eens zo’n stukje msn-tekst te schrijven, maar ik val altijd door de mand. Is lastig hoor, om zo’n tekst te vervalsen als je het idioom niet beheerst (net zo lastig als accenten en dialecten nabootsen).

          • Wie kent ’t nog?
            Het boekwerkje “Turbotaal. Van socio-babble tot yuppie-speak” van Jan Kuitenbrouwer. In mijn boekenkast de 23e druk van mei 1988. Voor hen die machteloos toe moesten zien (horen) dat zij de grip op het moderne Nederlands kwijtraakten. Welnu m’n beste … Er is HOOP!
            www.msnwoordenboek.nl/
            www.smstaal.nl/

            Maar goed. Naast dat ik – als historicus – veelvuldig de term B.C. (Before Christ) tegenkom, is er nu ook een nieuwe tijdrekening. B.G.

            (Before Google)

  6. En BON?
    Recente postings
    • ’Juf, ze moeten Bush vermoorden’
    • Wie kan daar nou tegen zijn…

  7. Ivy dan vind ik jouw een goede leraar.
    < a href="http://www.beteronderwijsnederland.nl/?q=node/2329#comment-18818">Ivy dan vind ik jouw een goede leraar.

    • Je hebt gelijk voorheenGP61
      Dat is nogal fout. Niet erg ethisch overigens omdat zo prominent aan de man te brengen. Maar wat maakt ’t uit. -Suit yourself.

  8. De fractals van OMO
    Hier lezen we dat de fractal-hype ook OMO niet ontgaan is.
    Op pag. 31 wordt het fractalprincipe uitgelegd. De definitie die ze daar geven is weliswaar fout (het gaat niet om uitbreidingen maar om vergrotingen) maar ze hebben het goed geprobeerd.
    “Het concept van De Nieuwste School gaat uit van het ‘fractalprincipe’.”

    blz 33:
    “We vinden de fractal bijvoorbeeld terug in de motivatieproblematiek die in hoofdstuk 1 aan de orde kwam”.

    “De volgende uitspraken over De Nieuwste School kunnen we beschouwen als fractal:”
    Deze uitspraken zijn de bekende uitspraken over HNL, die nu dus van een wiskundige grondslag voorzien worden.

    blz 34:
    “Uitgaande van het fractal-denken, kunnen we in deze uitspraken het woord ‘leerling’ vervangen door ‘docent’.”

    “Ook is het fractal-denken van toepassing op de ontwikkeling van de organisatie.”

    “Zo werkt de fractal door alle lagen van de organisatie heen; van beneden naar boven, maar ook van boven naar beneden.
    Het principe van de fractal is ook van toepassing op de vormgeving van het gebouw: de kenmerken van de fysieke omgeving zullen de gemaakte keuzes voor de inrichting van het leren weerspiegelen.”

    • fractals: de ultieme eenvormigheid
      Oké, aangekleed met een kleurtje, ziet er fraai uit, maar is niets anders dan de ultieme eenvormigheid, beschreven door een vijfregelige definitie.
      Waarom is het toch zo dat er binnen dat nieuwe leren een onder het mom van onderwijs op maat een eenheidsworst wordt aangeboden die zijn weerga in de geschiedenis niet kent. Slechts één leerstijl wordt bediend: de leerstijl die nauwelijks tot leren leidt

Reacties zijn gesloten.