Het onderwijs is voor losers….. (n.a.v. artikel NRC)

Gelukkig benut ik mijn talenten wel goed, want in het onderwijs kun je je talent alleen maar verspillen. Na twee jaar PABO te hebben gedaan (hier te zijn weggestuurd wegens te kritische houding) en drie jaar in het middelbaar onderwijs te hebben gewerkt is mij wel duidelijk: in het onderwijs heeft een academicus niets meer te zoeken! (Op dit moment werk ik bij een onderzoeksinstituut aan een promotieonderzoek.)

Leraren moeten POP’s en PAP’s invullen, waarbij ze de leidinggevenden een brevet van onvermogen zwart op wit in handen geven. Lesgeven is een vies woord geworden en moet zoveel mogelijk in de dagelijkse praktijk gemeden worden. Ook ‘kennis’ is niet meer van deze tijd, alles draait om vaardigheden en competenties. Uit een onderzoek bleek dat de vaardigheden nu nog lager liggen dan voor de invoering van het studiehuis. Zelf ben ik altijd nog van mening dat je eerst kennis zult moeten vergaren alvorens dit te kunnen toepassen in vaardigheden.

Het dalende niveau van leerkrachten in het hele onderwijs, van basisschool tot HBO zie ik met lede ogen aan. Hoe kan het dat studenten die niet eens de Cito-toets van groep 8 fatsoenlijk kunnen maken straks lesgeven aan diezelfde groep 8? Dat zijn geen overdreven opgeblazen verhalen. Het is de werkelijkheid. Van mijn medestudenten zakte 80% voor de instaptoets rekenen en taal. Werkwoordspelling is een van de moeilijkste onderdelen, samen met psychologie. De meeste tijd wordt er besteedt aan vakken als: muziek, drama, handenarbeid, gymnastiek en project gestuurd onderwijs. Psychologie, didactiek en pedagogiek zijn gedegradeerd tot bijvakjes, onbelangrijk en ergens ondergeschoffeld in het PGO. Vakken als aardrijkskunde, geschiedenis en natuurwetenschappen komen amper boven het niveau uit van de onderbouw middelbare school. Als het dat niveau al haalt! Medestudenten konden niet eens het verschil tussen een elektron, molecuul en atoom aangeven. ‘Ach ja dat kan je opzoeken’.

Vroeger, nee ik ben geen verzuurde oude docent der jaren zat ik ben 26, behoorden leraren nog wel tot de intellectuele laag van de samenleving. Tegenwoordig praten jonge leraressen in hun pauze over uitgaan, make-up en woninginrichting. Op zich niets mis mee, ware het niet dat het daar bij blijft. Enige diepgang of maatschappelijke discussies zegt ze helemaal niets meer. Het niveau van de leerkrachten in het onderwijs ver-RTL4-d.

In het middelbaar onderwijs is het al even droevig gesteld. Tweede graads docenten staan bij gebrek aan eerste graads, les te geven aan de bovenbouw havo en vwo. Veel eerste graads docenten zijn tweede graads die met een cursus van een jaar klaar zijn gestoomd. De inhoud van deze cursus, opleiding wil ik het niet eens noemen, is mij bekend. Dit staat absoluut NIET gelijk aan een universitaire opleiding. Straks staan er alleen nog mensen voor de klas die nog nooit een universiteit van binnen hebben gezien, onvoldoende boven de stof staan en geen diepgang kunnen geven aan de inhoud van de lessen. Maar waarom zouden we ook? De lesmethodes worden elke vijf jaar qua niveau naar beneden bijgesteld. Bij het doorbladeren van de nieuwe lesboeken voor scheikunde constateerde ik dat de stof voor bovenbouw vwo overeenkomt met de leerstof voor de havo ‘vroeger’. Over de inhoud van scheikunde 1 en scheikunde havo maar niet te spreken.

Ook op het HBO is veel mis, docenten die zelf de opleiding hebben gedaan die de studenten volgen staan voor de klas, of ze hebben zelf nog minder opleiding. Deze docenten komen niet verder dan lesgeven uit het antwoordenboekje. Gelukkig is dit probleem opgelost door het nieuwe leren, waarbij studenten zelf hun kennis moeten vergaren en de docent slechts aanwezig is om competenties te toetsten. Bij bèta opleidingen wordt het oppervlak aan praktijkruimtes, labzalen, teruggedrongen omdat dit relatief duur is. Praktijklessen zijn er amper meer. Laboranten hebben bijna nog geen spatel aangeraakt als ze op stage gaan. Praktijk moet maar in het bedrijfsleven geleerd worden. Dit is misschien maar beter ook. Ik voorzie dat grote bedrijven als Corus weer hun eigen opleidingen gaan opstarten in de toekomst, als ze straks te maken krijgen met het dalende niveau van afgestudeerde ingenieurs. Die vooral vaardig zijn in het zelfreflecteren en begrotingen opstellen, maar nog geen polaire kolom van een apolaire kunnen onderscheiden.

Het onderwijs is failliet. De ware omvang van het probleem is nog niet zichtbaar, omdat het schip ‘onderwijs’ nu nog drijft op de goed opgeleide generatie van babyboomers. Als deze lichting straks met pensioen gaat, zal het onderwijs jammerlijk in elkaar storten. Mocht het tij ooit nog keren, kennis en lesgeven weer gewaardeerd gaan worden, de salarissen omhoog gaan, driekwart van de managers verdwijnen uit de scholen en scholen weer kleiner worden wil ik nog overwegen terug te keren naar het onderwijs.

Tot die tijd verblijf ik buiten het onderwijs en kijk ik vanaf de zijlijn toe.

26 Reacties

  1. Welk artikel?
    Arabesk, welk artikel bedoel je? Zou je een link willen maken (hoeft niet hoor, maar als het zou kunnen?)

    Erg goed artikel trouwens: misschien proberen om het op te sturen naar een onderwijsredactie? Nee heb je (meestal), maar ja kun je krijgen.

    • ik zal proberen dit in te
      ik zal proberen dit in te sturen naar het NRC, als commentaar op hun geplaatste artikel.

      Iemand nog suggesties en of aanbevelingen voor verbeteringen? Ik heb dit namelijk ‘even snel’ in een pauze geschreven.

      • uit een onderzoek bleek…
        Een plezierig geschreven artikel.
        In een snelle lezing viel me op dat je het hebt over “een onderzoek” waaruit iets blijkt. Het zou beter zijn als je dat kunt duiden. Maar helaas zeggen onderzoeken ook weinig. Voor elke mening is wel een onderzoek te vinden wat dat bevestigt, zeker op onderwijsgebied.
        Mijn insteek zou zijn om je op te beroepen op persoonlijke of nabije ervaringen, óf te kiezen voor werkelijke referentie naar (een) onderzoek.

        Succes met je pogingen om het in de krant te krijgen!

      • Onze analyses in de krant
        Arabesk, absoluut versturen naar het NRC, maar houd er rekening mee dat ze dit soort ingezonden stukken snel als “te persoonlijk” beoordelen.

        Maar hoe meer ons geluid door verschillende mensen aan journalisten wordt gecommuniceerd, hoe beter het is natuurlijk; bovendien houden ze dit soort bijdragen achter de hand voor eigen gebruik.

        Ik zou naast opinie@nrc.nl andere kranten ook zeker aanschrijven:

        redactie@trouw.nl
        redactie@volkskrant.nl
        brieven@ad.nl
        redactie@metronieuws.nl
        binnenland@spitsnet.nl

        En vergeet tijdschriften en regionale kranten niet!

        succes,
        Em70

        • Zohe, meteen maar ff alles
          Zohe, meteen maar ff alles 🙂
          Ik heb het ingestuurd naar het NRC handelsblad. Even afwachten of het geplaatst wordt, kan ik daarna wel de rest bombarderen. Vraag is of ik helemaal de aangewezen persoon ben om zoiets te schrijven, omdat ik al twee jaar geleden hard ben weggerend uit het onderwijs 😉

          • ingekort tot 250 woorden
            helaas moest het stuk ingekort worden tot 250 woorden…
            Dit is het nu geworden:

            Het dalende niveau van leerkrachten in het hele onderwijs, van basisschool tot HBO zie ik met lede ogen aan. PABO studenten die amper het niveau van groep 8 hebben met taal en rekenen gaan straks lesgeven aan diezelfde groep 8. Op de PABO zijn psychologie, didactiek en pedagogiek soms geheel afgeschaft. Vakken als aardrijkskunde, geschiedenis en natuurwetenschappen komen amper boven het niveau uit van de onderbouw middelbare school.

            Vroeger behoorden leraren nog wel tot de intellectuele laag van de samenleving. Het niveau van de leerkrachten en docenten in het onderwijs ver-RTL4-d. Culturele bagage en algemene ontwikkeling zijn nog maar weinig aanwezig.

            In het middelbaar onderwijs neemt het aantal academici af, er staan mensen voor de klassen vwo die nog nooit een universiteit van binnen hebben gezien. De vakken worden elke vijf jaar qua niveau naar beneden bijgesteld. Scheikunde vwo van nu komt qua inhoud overeen met de HAVO van vroeger.

            Op een HBO opleiding in de randstad werken net zo veel managers als docenten. Onderwijzen lijkt me toch de belangrijkste taak van een onderwijsinstituut? Het niveau van afgestudeerde ingenieurs daalt, ze zijn vaardig in het zelfreflecteren en begrotingen opstellen, maar vakinhoudelijk niet voldoende opgeleid.

            Het onderwijs is failliet. De ware omvang van het probleem is nog niet zichtbaar, omdat het schip ‘onderwijs’ nu nog drijft op de goed opgeleide generatie van babyboomers. Als deze lichting straks met pensioen gaat, zal het onderwijs jammerlijk in elkaar storten.

            J.I. Leeflang, 26 jaar, PhD student

          • d-t
            ik zou ver-RTL4-d met een t schrijven.

            (eventueel vervangen door ver-talpa-t of ver-sbs6-6, RTL4 is een oase van eruditie in vergelijking met die andere zenders)

          • Knap werk, dank je wel
            Maar je hebt het vaardig ingekort, knap werk hoor. De sjeu is er een beetje af, maar de boodschap is helder en duidelijk. Knap dat je het geplaatst hebt weten te krijgen! Dank je wel.

          • ja of het geplaatst wordt is
            ja of het geplaatst wordt is nog maar afwachten….

            ja ver-RTL4-d met d of t hahaha, ja als we er een werkwoord van maken moet het idd met een ’t’

            misschien wat Talpa een nog gemenere vergelijking geweest.

            Het onderwijs ver-Talpa-at…?

          • Toch wel jammer
            Toch wel jammer dat er te weinig ruimte was om te vermelden dat je zelf hard uit het onderwijs bent weggelopen. Niet omdat je een verzuurde ouwe zeur bent, maar juist omdat je een ambitieuze jongere bent die veel belang hecht aan kennis en dit graag wil overdragen.

  2. het onderwijs is voor losers
    Amerikanen zeggen:
    “Those who can do, those who can’t teach, those who can’t teach manage….”

    Ik ben een van die goed opgeleide babyboomers (ing + ir), die eind dit jaar na 16 jaar HBO-docentschap met FPU gaat. Daarvoor heb ik 17 jaar in de industrie gewerkt. Daar is ook wel eens wat loos.
    Ik heb nooit spijt gehad van mijn overstap naar het onderwijs en ben nog steeds enthousiast over het werken met jonge mensen.
    Voor de organisatie heb ik echter geen goed woord over. De laatste paar jaar kijk ik met stijgende verbazing naar een wildgroei aan volkomen incompetent management met al z’n hulptroepen.
    Met een aantal collega’s, die ook binnen nu en tien jaar vertrekken, hebben wij weerstand geboden aan heel veel nieuwlichterij. Ik hoop dat de achterblijvers in staat zullen zijn de rug recht te houden tot het schip keert. De wal is dichtbij en BON vervult een prima rol!

  3. TRHILL
    THRILL PROJECT LUIDT NIEUW ONDERWIJSTIJDPERK IN.
    Lees z.nu.nl/Home/tabid/57/hmod/detail/news_id/1010787068/default.aspx.

    THRILL staat voor Teamsgewijs Herontwerpen van Resultaatgericht Innovatief Levensecht Leren.
    Uiteraard speelt zich dat niet af binnen de verfoeilijke muren van het klaslokaal maar in pretpark Walibi. Hiervoor komen meteen subsidies, meteen applaus. Mij maakt het depri, heb ik nog wel zin in onderwijs ?

    En wat te denken van de Efteling Experience? Men mag al blij zijn als lln de centripetale kracht kunnen uitrekenen, hier komt echter nog heel wat meer bij kijken. Maar ja dat veeg je onder het tapijt, de Powerpoint alleen levert al een 6 op. In ieder geval heeft dit alle zegen en alle subsidies van het ministerie.

    Bij mijn enige soll.gesprek voor de functie van natuurkundeleraar werd mij naar mijn motivatie gevraagd. Ik wist dat ik het volgende zeker niet mocht zeggen: Ik wil llln inzicht geven hoe de natuur zich precies aan regels houdt, die geschreven zijn in de symbolen van de abstracte wiskunde.
    Ik heb maar volledig ingestemd toen de aanwezige natuurkundedocent me vertelde dat ieder fysisch begrip met practicum verduidelijkt moet worden; natuurkunde in de onderbouw, dat is vooral practicum. Daar zit ik dan als theoretisch fysicus.

    Ik heb de baan niet gekregen, natuurlijk gaan HBO-opgeleiden, doordrenkt in het nieuwe leren voor; pas als die niet meer te krijgen zijn, zal een school van ellende een academicus aannemen.

    • *valt van stoel*
      ik dacht

      *valt van stoel*
      ik dacht eerst dat het een geintje was, maar het is serieus…

  4. Leeuwarder Courant
    Er stond vandaag ook een goed artikel in de Leeuwarder Courant, heb helaas geen scanner maar misschien kan iemand anders het laten zien! Iedere dag zoveel artikelen in de krant over goed en degelijk onderwijs, lezen onze politici geen krant?

  5. Scheikunde-docent aan het woord
    Ik heb op internet de volgende open brief uit 2002 gevonden van een 45-jarige scheikunde-docent met een 0,5fte baan, omdat hij geen grotere baan meer kan krijgen (te duur, U weet wel tekort aan scheikundeleraren) gericht aan de AOB, klik hier.

    De brief bevat erg veel goed (ook met cijfers) onderbouwde informatie over problemen in het onderwijs.

    Er is o.a. kritiek aan de vakbond AOB en kritiek over de invoering van de lumpsum waardoor de directie overgaat tot creatief rekenen.

    Heel interessant is ook zijn beschijving van het samenvoegen van natuurwetenschappelijke vakken: docenten willen dit niet (maar daar wordt toch niet naar geluisterd) en het kan gewoonweg niet anders dan dat de kwaliteit van de lessen zwaar achteruitgaat (Nederland kennisland).

    ‘Ik vrees dat met een studie ‘communicatiewetenschappen’ en iets met ‘mensen aansturen’ voldoende is om een beduidend hoger salaris en maatschappelijke status te verkrijgen dan een gepromoveerde chemicus op een researchlaboratorium of een eerste graads docent scheikunde voor zijn examenklassen’.

    • Hele mooie link
      Een hele mooie link jl, dank.

      Het meeste zal bezoekers van dit forum bekend zijn, maar deze scheikundedocent schrijft het mooi op. Wat hij over de onderwijsinspectie schrijft heb ik nog niet voorbij zien komen op dit forum. Een quote uit zijn brief:

      “Bij de onderwijsinspectie waren kort geleden een groot aantal vacatures. Daar heb ik op gesolliciteerd omdat mijn kans op een volledige baan in het onderwijs op dit moment niet erg groot is. Gegeven mijn onderwijservaring: vbo, mavo, havo, atheneum en gymnasium onderbouw en bovenbouw inclusief examenklassen heb ik behalve vakinhoudelijk (natuurkunde en scheikunde) ook didactiek gegeven aan een hbo docentenopleiding. Gegeven mijn specialisatie op het gebied van onderwijsvernieuwing, ict, arbo, cao-vo, dacht ik een redelijke kans te hebben op een baan bij de onderwijsinspectie. Dat bleek niet zo te zijn. Bij telefonische navraag bleek dat men op zoek was naar kandidaten met een managementachtige achtergrond, niet specifiek met een ervaring in het onderwijs. Deze kandidaten, zo werd mij verteld door een vertegenwoordiger van het wervings- en selectiebureau, ‘spreken de taal van de directie en het bestuur van een school’ en hadden daarom de voorkeur boven andere kandidaten.

      Denigrerender kun je niet zijn naar de vakmensen (docenten) in het onderwijs lijkt mij.”

      • Inspectie
        Volgens mij heeft de inspectie wel het liefst onderwijsmanagers. Dat sluit ook aan bij hun praktijk want ze kijken niet naar het vakinhoudelijk juist handelen maar naar doorstroomcijfers, examenresultaten, regels als zorgdossiers en in een enkele les naar pedagogisch-didactisch handelen. Zij gaan dus mee in de cultuur waarin het er niet toe doet dat de docent Engels het verschil tussen’ to bring’ en ’to take’ niet weet . Als hij het maar op de juiste manier brengt.
        De gesprekjes met door de directie geballoteerde leerlingen docenten en ouders, zullen de inspecteur ook weinig inzicht geven in het daadwerkelijk functioneren van de school.
        Ouders met klachten kunnen al helemaal niet meer bij de inspectie terecht (bijv. over het niveau).
        Doorvoor zijn klachtencies, die geheel gejuridiceerd zijn en waar je alleen terecht kunt met uiterst concrete feiten met harde bewijzen.
        Mijn directeur verbood mij overigens alle contact met de inspecteur bij diens bezoek en suggereerde zelfs mij die dag ziek te melden.
        Kritische geesten krijgt de inspecteur dus in het geheel niet te zien.

        • Inspectie niet te zien
          Dat bevestigd alleen maar dat er echt een wij en een zij bestaat. Zij, de managers, willen alleen nog maar inspecteurs die hun problemen begrijpen en dat zijn andere en vooral belangrijkere dan die van ons docenten en studenten.
          Corgi

          • Wij en zij
            Er is inderdaad een wij en een zij in het onderwijs. Wat duidelijk wordt uit het stukje uit de brief die ik hierboven citeerde (over het personeelsbeleid van de inspectie) is dat de inspectie bij de ‘zij’ hoort.

        • Toneelstukje
          Dit betekent dat als mijn schooldirectie zich ‘zorgen’ maakt over ‘kritiek’ van de schoolinspectie…..dat er dan gewoon een klein toneelstukje wordt opgevoerd door twee partijen die het eigenlijk van harte met elkaar eens zijn. Dat lijkt me inderdaad heel waarschijnlijk want over de inhoud van het onderwijs hoor je die inspectie nooit.
          Gatsiebah! Weer wat geleerd!

Reacties zijn gesloten.