Meer kleinschalig hoger onderwijs!

door Hein Vrolijk

“We werken al heel lang met het marktdenken uit de jaren tachtig. Input/output criteria, rendement. Dat is zo langzamerhand uitgewerkt.” Fragment uit een interview met Jouke de Vries, sinds oktober 2018 de nieuwe bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).

Hij wekt de indruk dat Nederlandse universiteiten de komende jaren een omslag gaan maken – althans wanneer de politiek wil meewerken én nieuwe bestuurders en organisatievormen een kans krijgen. De Vries, en daarmee de RuG, lijkt bij uitstek geschikt om een voorloper te kunnen worden, want hij was eerst de decaan van de inmiddels zeer succesvolle Haagse vestiging van de Rijksuniversiteit Leiden en daarna van het University College Fryslân van de RuG.

Hieronder de (voorlopig) laatste aflevering van de serie “Studeren in de 21e eeuw”. Grotendeels een samenvatting van de eerdere afleveringen, plus een advies aan studentenbonden wanneer zij eveneens een nieuwe koers willen uitstippelen. Maar dan moeten ze wel eerst ervoor open staan dat een elitair schooltje de inspiratiebron kan zijn voor beter hoger onderwijs.

Terug van lang weggeweest: demonstraties in Den Haag tegen het onderwijsbeleid. Op 24 november demonstreerden 250 jongeren tegen het ‘sociale leenstelsel’. Terwijl er ongeveer duizend waren verwacht door de organisatoren: de studentenbond LSVb, de scholierenbond LAKS, alsmede FNV Jong en ROOD (de jongerenafdeling van de SP). De tweede demonstratie, op 14 december tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs, trok ongeveer tweeduizend mensen. Mede dankzij de universitaire bestuurders. De UvA gaf die dag zelfs ‘onderwijsvrij’ en regelde gratis bussen.

(lees verder…)

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.


*