In Trouw schetst columniste Wera de Lange een onthutsend beeld van een collegadocent op haar vmbo-school.
De betreffende mevrouw geeft daar zowel wiskunde, aardrijkskunde als Nederlands. Haar opleiding is huishoudschool en daarna heeft ze op een kantoor gewerkt. Na een burnout daar is deze mevrouw aangenomen als zij-instromer vmbo op de betreffende school.
Zijinstromers zijn zij die op een school worden aangenomen en geen onderwijsbevoegdheid hebben, maar van wie de school, de werkgever, verwacht dat ze na scholing wel hierover zullen beschikken.
BON denkt dat dergelijke situaties geen uitzondering zijn.
Hoe raar het ook mag klinken
maar ik vraag mij af welke ouder hier nog een boodschap aan heeft. In mijn MBO school sprak de dame van de administratie tijdens een functioneringsgesprek uit dat ze er van droomde om ook voor de klas te staan. Het jaar daarop was het zover en ook nog mentor er bij. Als je dit voor elkaar krijgt met een diploma basisschool en een half diploma Schoevers dan mag je in gerust gemoede jezelf afvragen wie er nu eigenlijk gek is. De dame in kwestie die het na 1 maand al haar collega’s lastig begon te maken, dat krijg je er van met omhooggevallen tikgeiten ( excusez le mot, maar ik hoor haar nog roepen ” zal ik je vandaag feetbekken) of de manager die dacht, mooi meegenomen, ik zet haar voor de klas, op proef, betaal haar een jaar schaal 2 en alshet na een jaar er goed uitziet mag ze naar het begin van schaal 6 als instructeur. Of de deelnemers er wat van gemerkt hebben. Nee hoor, die liepen stage of namen deel aan de workshops “wijnproeverij”, “versieren doe je zo” of “voorlezen voor het slapen gaan”. Welke opleiding, vraag je. Och iets met zorg, welzijn en onderwijs.
Hand out
heb je de hand out nog van de “wijnproeverij” en “versieren doe je zo !” of zijn deze cursussen al ter ziele gegaan ?
waarom nu pas?
Het staat nu in de krant, dus nu pas komt de verontwaardiging. Maar dit is toch al jaren aan de gang? Wanneer ik op feestjes wel eens vertel over de zaken in het onderwijs krijg ik steevast te horen, je moet het aan de krant schrijven, dit kan toch echt niet waar zijn. Maar ja, heeft het zin aan de krant te schrijven, we zitten nu eenmaal in een systeem waarin de staat een zak geld weggeeft en zich er schijnbaar niet om bekommert wat er met dat geld gebeurt. Op mijn MBO is het hetzelfde, veel managers, het college van bestuur schijnt 2 keer de Balkenendenorm te verdienen, dus zo’n drie ton per jaar. Nu krijgen we te horen dat we de afgelopen 10 jaar boven onze stand hebben geleefd, met nadruk op ‘we’ en dat er bezuinigd moet worden. 120 fte’s weg, jaarcontracten worden niet verlengd enz.enz. Maar het bestuur blijft zitten. Studenten van de Hogeschool draaien als volleerde docenten mee. Ze worden nauwelijks begeleid, jaja op papier wel. Nu concentreren we ons op het maakbare team, dus peperdure teambildingsdagen, en als je geen vriendjes hebt, maar toch een goede docent bent, dan heb je pech. Het heeft allemaal niets met onderwijs te maken. De managers zoeken naar een ideale vorm en hebben geen idee van de inhoud. En inderdaad als je een goede draad met het management hebt, dan heb je niets te vrezen.