Zembla-uitzending over lerarentekort

Aanstaande zondagavond, 16 september, zal het tv-programma Zembla een uitzending wijden aan het lerarentekort. De volgende tekst kondigt de uitzending aan:

“De scholen zijn weer begonnen, maar de eerste lessen vallen alweer uit, want er zijn te weinig leraren. Daardoor hebben scholen er moeite mee om aan het aantal uren te komen dat volgens de wet verplicht is.

Tot woede van de ouders, die constateren dat hun kinderen te weinig les krijgen. Zembla kijkt op twee scholen, in Spijkernisse en Doorn, en vraagt zich af hoe het zit met het lerarentekort. Is er eigenlijk wel een tekort? Of moeten leraren te veel andere dingen doen waardoor ze niet meer toekomen aan lesgeven?”

Zembla is een tv-programma gebaseerd op onderzoeksjournalistiek. Zembla wil dus nieuws *maken*, niet alleen maar weergeven. Ik ben benieuwd.

1 Reactie

  1. Moeten leraren meer gaan lesgeven vanwege lerarentekort?
    Per e-mail ontving ik een preview van de a.s. Zembla-uitzending. Die heeft de volgende strekking: “Doen docenten er tegenwoordig zoveel dingen bij, dat ze niet meer toekomen aan lesgeven? En dus is de vraag: moeten leraren niet gewoon méér gaan lesgeven?”

    Mooi is dat. Nu krijgen in de publieke opinie leraren weer de bal toegespeeld van het ‘zelf oplossen van het lerarentekort’. Dat tekort kunnen we best bestrijden, als we maar nog meer lessen gaan geven dan we nu al doen. Gooi dit onzalige idee op de populistische hoop van de ‘riante vakanties’ en het ‘om half vier al thuis zijn’, waarmee leraren bekend staan, en de kans is reëel dat Jan met de Pet aanleiding ziet het lerarentekort te bagatelliseren. Want dat tekort is in zijn ogen de schuld van al die luie leraren die onvoldoende doen waarvoor ze betaald worden: lesgeven.

    Onze vriend Harry Prick zegt het zelf: “Leraren staan te weinig voor de klas en zijn te veel bezig met andere taken dan het leraarschap”.

    Ik herinner er even aan dat uit de jaarlijkse internationale OESO-vergelijking blijkt dat leraren in Nederland *zeer veel* lesgeven, in het VO zelfs het meest van alle vergeleken landen. In het basisonderwijs 15% hoger dan het gemiddelde, in het voortgezet onderwijs met 900 jaarlijkse lessen of meer de absolute top-of-the-bill. Het is nu al zo dat de druk van 25 of 26 wekelijkse lessen ten koste gaat van de kwaliteit, laat staan als we voor nog meer lesuren zouden worden ingeroosterd ‘omdat we 3H toch niet naar huis kunnen sturen’.

    Mijn observatie is uiteraard onder voorbehoud: Zembla moet nog worden uitgezonden, en misschien weten ze bovenstaande strekking overtuigend te nuanceren. Maar ik ga zondagavond met argusogen kijken, dat zeker.

Reacties zijn gesloten.