YES! Onderwijsraad: geen verplicht CGO in het mbo

DEN HAAG – De verplichte invoering van het zogeheten competentiegericht onderwijs in het mbo moet worden gestopt.

Met deze aan het Nieuwe Leren verwante onderwijsvorm is niet elke scholier beter af. Dat stelt de Onderwijsraad, het belangrijkste adviesorgaan voor het onderwijsbeleid. De raad vindt dat ROC’s heel goed zelf kunnen bepalen wat de beste manier van lesgeven voor hun leerlingen is.

Lees het artikel in de PZC en het het advies van de Onderwijsraad.

10 Reacties

  1. Jan van Zijl
    “Jan van Zijl, voorzitter van de MBO-Raad, riep de regering onlangs op om veel meer geld uit te trekken voor de invoering van het cgo, anders dreigt een mislukking.”

  2. Critici als de belangengroep Beter Onderwijs Nederland…..
    Critici als de belangengroep Beter Onderwijs Nederland (Bon) verzetten zich al langer tegen het cgo. Zij stellen dat deze manier van lesgeven rampzalig is voor het Nederlandse onderwijs, omdat basisvaardigheden als rekenen en taal onderbelicht zouden blijven. De Onderwijsraad spreekt zo’n oordeel niet uit, maar stelt wel vast dat voor sommige groepen leerlingen andere werkvormen beter kunnen zijn. “Wij verwerpen het competentiegericht onderwijs niet, maar wijzen er wel op dat niet iedere mbo-scholier hierbij is gebaat”, aldus een woordvoerster.

  3. Geen beslissing bij ‘de ROC’s’ svp
    Mooi dat de verplichting kan stoppen, al moet ik het nog zien. Als de ROC’s zelf mogen beslissen wordt het gegarandeerd niets. Je denkt toch niet dat onze bazen opeens een andere koers gaan varen? Ze hebben het achterlijke sociaal-constructivisme met veel verve aan ons opgedrongen en er bovendien nog eens kapitalen in geïnvesteerd aan onvervalste propaganda.
    De ROC’s, dat zijn de Colleges van Bestuur, de Managers en de Raden van Toezicht. Zij hebben de macht en gaan stug door op de ingeslagen weg.

    Nee, om het CGL weg te krijgen moeten er examens ingevoerd worden, moeten leraren alleen met een bevoegdheid kunnen worden aangesteld en moeten er eindelijk weer eens volwaardige roosters van minimaal 32 lesuren per week worden aangeboden.

    Om de kwaliteit van het MBO vervolgens weer op peil te krijgen moet elke leerling een prestatie- en aanwezigheidsverplichting krijgen.

    In ruil daarvoor zou voor de tekortvakken (Techniek) na afronding van een opleiding de investering aan schoolgeld, boekengeld, gereedschapsgeld kunnen worden terugbetaald.

  4. Magere weergvae standpunt BON!?
    “Critici als de belangengroep Beter Onderwijs Nederland (Bon) verzetten zich al langer tegen het cgo. Zij stellen dat deze manier van lesgeven rampzalig is voor het Nederlandse onderwijs, omdat basisvaardigheden als rekenen en taal onderbelicht zouden blijven.”

    Bon wordt genoemd in het PZC-artikel. Maar die kritiek is toch wel fundamenteler…dacht ik…(niet werkzaam in het MBO)..en hoop ik. Met wat extra rekenen en taal in het CGO is ons bezwaar toch niet van de baan?
    Misschien een reden om in de PZC te rageren…kwestie van de kritiek steviger aan te zetten en aandacht te krijgen voor beter onderwijs?

    Zou het bestuur dat kunnen/willen oppakken?

  5. Competenties handhaven voor de korte opleidingen..!!!
    Ik heb even de samenvatting gelezen. Daarin staat duidelijk dat het advies is de competentiegerichte kwalificatiestructuur voor de korte opleiding te handhaven…………………..

    Lekker:
    – richten op vaardigheden (hou jij ze klein, hou ik ze dom)
    – richten op zelfstandig leren (zelfstandig leren is meestal lezend leren, gaat niet als je feitelijk niet kunt lezen)
    – leerlingen formuleren hun eigen leervragen (hoe blijf ik zo lang mogelijk ‘student’? Dan hoef ik niet te werken, krijg wel stufi en kan ik érg veel (bij)werken. 12.000 euro extra per jaar is mogelijk zonder problemen.

    Hoe het dan zit met de doorstroom vragen de oenen zich ook niet af.

    • Gezien het feit, dat het HBO
      Gezien het feit, dat het HBO nog een graadje erger is dan het MBO, is die doorstroom geen probleem, Hinke.
      Overigens hoorde ik in de “wandelgangen” dat het trio van het CvB van het ROC van Amsterdam het CGO een jaar eerder dan verplicht wil invoeren, omdat men elkaar dan een bonus kan doen toekomen!
      De heren weten van de details en de ellende van de kwalifciatiedossiers niets af, laten de docenten zich drie slagen in de rondte werken, laten de leerlingen achter in de grootste ellende en dan:…….kassa.

  6. CGO olé olé olé
    Wat een briljante vondst is dat toch, dat CGO. Bekt lekker en minstens net zo goed wetenschapelijk onderbouwd als al die andere briljante experimenten van het ministerie.
    Want als je later in een schoenenwinkel komt te werken, hoef je eigenlijk alleen maar te veters te leren strikken. En met een ervaringscertificaat (iemand nog behoefte aan een titel? www.ervaringscertificaat.com) kun je dat ook wel. Dat is nog eens goedkoop opleiden! Kenniseconomie voor free!

    En als je kapper wil worden, dan hoef je natuurlijk alleen maar te leren knippen. Want het is logisch dat je dat de rest van je leven blijft doen en niks anders. Voor de rest eten en slapen. En voortplanten, hoor ik Rouvoet roepen. Een opleiding is niet bedoeld voor privézaken, maar hoort zuiver in dienst te staan van de BV Nederland. En al helemaal niet voor algemene ontwikkeling, bah. Een dom volk heeft toch ook z’n charme? Kijk eens naar die gezellig oranje versierde huizen!

  7. Wie is straks verantwoordelijk?
    Wordt het cgo verplicht dan is automatisch de minister verantwoordelijk. Legt de minister geen verplichting op dan zijn de schoolbesturen verantwoordelijk. Dit laatste heeft mijn voorkeur omdat het afrekenen dan makkelijker wordt. De verantwoordelijkheid voor de keuze voor het cgo en de verantwoordelijkheid voor de uitvoering liggen dan beide bij de besturen. Deze bestuurders staan buiten de CAO en kunnen daarmee hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden op het moment dat de mislukking zichtbaar wordt, door ouders en leerlingen.
    Corgi

    • besturen verantwoordelijk?
      Ik denk niet dat er veel ouders zijn die besturen verantwoordelijk gaan stellen voor slecht onderwijs. Dat is, anders dan een boekhoudfraude met sideletters, niet te bewijzen.
      Jos Elbers, toch vreselijk 100% en overduidelijk verantwoordelijk voor de ellende bij INHOLLAND, krijgt zelfs na zijn afscheid nog een dikke ton euro per jaar voor “advieswerk” (naast zijn baan als ICT bestuursbobo.
      Welke ouders hebben hem verantwoordelijk gesteld? Let wel: de besturen zijn in het HBO al lang verantwoordelijk. OWC heeft feitelijk in het HBO niets te vertellen.

Reacties zijn gesloten.