Wegpesten in het onderwijs van leraren

De perikelen rond het Commanderij College te Gemert zijn gelukkig al door verschillende media opgepakt.

Waarom gelukkig ?

Ik zit zelf net zoals de docent van het Commanderij College te Gemert al meer dan drie maanden geschorst thuis.

Mijn manager wilde mij weg hebben om voor voor mij onduidelijke redenen (waarschijnlijk ben ik te assertief en heb ik daarnaast ook nog goede resultaten) en heeft gedurende 2 1/2 jaar van alles geprobeerd om mij te lozen.

Er werd van alles gebruikt tegen mij:

Roddels van anderen werden opgepakt als zijnde waar
Ik werd beledigd.
De Onderwijs Inspectie moest in mijn klas komen, maar was tevreden over mij.
Ik moest door een extern persoon beoordeeld worden, maar zijn rapport was neutraal.
Soms kwam zo maar iemand van het MT de klas binnenlopen en viel mij dan lastig met triviale vragen.
Er werd gesuggereerd dat er veel klachten van ouders waren over mij als leraar, maar geen enkele klacht werd hard gemaakt.

Ik bleef echter rustig mijn werk doen had tevreden leerlingen en ouders, bovendien waren mijn resultaten altijd prima en zelfs ver boven het gemiddelde.

Toen alles geen effect had, heeft mijn manager als finale actie maar mijn dossier vervalst, meer dan 15 stukken waren er uit verdwenen en meer dan 5 stukken waren zelf geschreven, onder andere een functioneringsgesprek dat ik nooit had gezien noch ondertekend, uiteraard waren deze stukken verre van lovend.

Ik heb de Ombudsman ingeschakeld want op basis van het vervalst dossier ben ik dus ook nog voor ontslag voorgedragen door het schoolbestuur en vervolgens geschorst, het schoolbestuur nam alles maar klakkeloos van mijn manager. Zij hebben mij zelfs nooit gehoord in deze zaak !!

Conclusie: ik zit al meer dan drie maanden thuis, heb een advocaat in moeten schakelen, kan door de schorsing niet solliciteren en de arbeidsrelatie is hierdoor (alleen door toedoen van mijn manager) uiteraard volledig verstoord.

Dus komt het bij de kantonrechter dan wordt de arbeidsovereenkomst hoogstwaarschijnlijk ontbonden en heb ik geen job meer.

Komt dit nu vaker voor of ben ik een uniek geval ?

Gedurende alle jaren dat ik op deze school werk heb ik alles bijgehouden, dus ik beschik wel over een dik alsmede volledig juist dossier.

Het is dus “gelukkig” dat dit soort zaken door de media worden opgepakt, want dit is in mijn ogen schandalig !!

Wilt u reageren ?

Mail dan naar joaonl@yahoo.com

25 Reacties

  1. Wegpesten komt zéker vaker voor!
    Joao, het komt zéker vaker voor; ik denk dat veel forumdeelnemers hier dit soort praktijken of zelf, of in hun nabije omgeving hebben meegemaakt. Als je als docent een manier van werken hebt die haaks staat op de onderwijs(vernieuwings)ideologie van je schoolleiding, en je daar openlijk voor uitkomt en aan blijft vasthouden, dan ben je gewoon de klos.

    Rechtsbescherming op de werkvloer heb je alleen in een land als Duitsland: dáár kan een rechter je baas verplichten je weer terug te laten keren op je oude plek; in de meeste andere landen moet je na kortere of langere tijd vertrekken met een kleine of grotere zak met geld.

    Je kunt het onrechtvaardig vinden, en zelf vind ik het
    óók onrechtvaardig, maar je kunt het ook omdraaien: misschien hebben wij onszelf wel veel te lang voor de gek gehouden met het idee dat we echt de rechtsbescherming hadden die we dáchten dat we hadden. In feite is het niet moeilijk voor een werkgever om iemand te dumpen; het is hooguit dúúr.

    De vraag is niet wie er gelijk heeft en hoe je alsnog je gelijk kunt halen; de vraag is hoe je omgaat met dit soort onrecht.
    – Zorg je ervoor dat je financieel het onderste uit de kan haalt? Lijkt mij wel aan te raden; zowel uit eigen belang, als om het schoolleidingen en -besturen niet te gemakkelijk te maken om nóg vaker goeie docenten te ontslaan;
    – Hoe ga je op zoek naar een nieuwe baan? Zelf heb ik ervoor gekozen om bij het solliciteren heel selectief te werk te gaan. Niet solliciteren dus op scholen met hopeloze onderwijsvernieuwingen; daar aan de slag gaan heeft immers toch geen zin; je weet inmiddels hoe dat gaat aflopen. Zelf heb ik ook in het sollicitatiegesprek open kaart gespeeld over wat me overkomen is en hoe ik het wél wilde. Het risico is dat je als lastpak gezien wordt; tegelijkertijd wordt eerlijkheid en betrokkenheid -door goeie werkgevers- ook hoog gewaardeerd .

    De beste tactiek is denk ik voorlopig om een baan niet meer als “vast” te zien, maar om zo behendig mogelijk te worden in het uitzoeken van de baan die het best bij je past. Zolang dit onrecht blijft bestaan, is je eigen flexibiliteit de beste bescherming. En het kan natuurlijk geen kwaad om voor 10 euro per jaar lid te worden van het AVV

    • Dank
      voor de reactie die doet mij zeker goed in deze moeilijke tijden.

      In ieder geval zijn zij nog niet van mij af, ik zit bij een Klachten Commissie, overweeg ook nog aangifte te doen van verduistering en fraude en ga enkele Tweede Kamer fracties benaderen en de Onderwijs Inspectie heb ik ook al ingelicht.

      Ik zit thuis sinds half juli, dus ik heb de tijd,

      pas als mijn schorsing ongedaan is gemaakt en ik een goede schriftelijke referentie van mijn schoolbstuur krijg kan ik weer gaan solliciteren, het liefst op zo ’n klein dorpsschooltje………….

      groet,

      en dank voor je reactie,

      Joao

  2. Manager laten betalen
    De vraag is nu of dat de rechter wel mee zal gaan in dit ontslag. Als hij dit doet dan is het alleen nog maar een kwestie van geld en dat kan dan wel eens erg duur worden voor de school. Ik vind dat de school dit geld dan weer zou moeten kunnen verhalen op de manager. Met dit laatste zijn velen tot nu toe erg voorzichtig geweest. De manager is echter in loondienst en bij wanbeleid(wel ontslag maar geen dossier en zelfs vervalsing) kan de school de schade op hem of haar verhalen.
    Managers zijn ook maar werknemers!
    Corgi

    • Goed idee
      in ieder geval zijn zij nog niet van mij af, ik zit bij een Klachten Commissie voor het onderwijs, overweeg ook nog aangifte te doen van verduistering en fraude en ga enkele Tweede Kamer fracties benaderen en de Onderwijs Inspectie heb ik ook al ingelicht.

      Ik zit thuis sinds half juli, dus ik heb de tijd,

      groet,

      en dank voor je reactie,

      Joao

    • Dank
      voor het commentaar alle reacties doen mij goed ik dacht lekker les te geven, blijk ik in een wespennest te zitten.

      Ik heb al een goede advocaat,

      groet,

      Joao

    • Sterkte
      Helaas komt dit maar al te vaak voor. Zorg voor een goeie advocaat, ik kan je er een aanbevelen voor € 210,00 per uur.
      Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Schakel deze dan in en speel het zo dat je niet tevreden over ze bent en verzoek zelf een externe advocaat voor rekening van de rechtsbijstandsverzekering te mogen inschakelen. Namelijk rechtsbijstandsverzekering noch vakbond hebben de juiste know-how in huis om dit goed op te lossen. Bovendien gaan vakbonden ook nog eens voor het belang van de school als geheel en niet voor het individueel belang.
      Gelukkig heb je alles goed bijgehouden, zorg ervoor dat je alles wat op je school e-mail staat doorstuurt naar je privéadres, want voor je het weet kun je er niet meer bij.
      Lees op sites van rechtbanken hoe de procedure is bij ontslagaanvragen, zodat je niet onvoorbereid bent, want ga er maar van uit, dat de rechter zal besluiten dat de arbeidsrelatie verstoord is en dat jij dus ontslagen moet worden. Probeer er zoveel mogelijk uit te slepen en toon de verwijtbaarheid aan van je werkgever, dat levert je namelijk het meeste op.
      Heel veel sterkte met deze onverkwikkelijke zaak.

    • Dank
      dank voor de reactie alle reacties sterken mij in deze ongelijke strijd, ik heb de info van de BON-empowerment groep.

      Ik vind het wel erg dat dit kennelijk schering en inslag is in onderwijswereld,

      ik dacht kindertjes les te geven, kom ik in een wespennest terecht,

      groet,

      Joao

  3. laffe hypotheek-aflossers?
    Wanneer u uw situatie zorgvuldig heeft beschreven -en waarom zou ik er van uit gaan dat u dat niet heeft gedaan- dan slaat Corgi volgens mij de spijker op de kop. Dan moet de inzet worden het ontslag van die manager af te dwingen. Een manager die dossiers vervalst om een goed functionerende werknemer weg te werken is een schande voor de school/het bestuur.
    Ik ben wel verbaasd dat u niets schrijft over de collega’s. Zijn dat allemaal laffe hypotheek-aflossers of staan ze inhoudelijk achter het management?

    • ontslag van de manager is een andere procedure
      Nee hoor Frank, de rechter kijkt alleen maar naar het verzoek- en naar het verweerschrift. Het ontslag van de manager afdwingen is een andere procedure. Die procedure kost heel veel geld. En als je je verweer hebt moeten voeren met een privé advocaat dan zijn je fianciele middelen al zo goed als uitgeput (zoniet volledig uitgeput).

      Wat betreft de collega’s: die kijken liever toe en zijn als de dood voor hun eigen hachje. Leraren zijn de lafste en domste collega’s die je maar kunt hebben. Ze laten zich van alles aannaaien en beelden zich in, dat zij alleen maar te waken hebben voor het welzijn van de leerling. Vergeet het: ook de leerling verraadt je waar je bij staat als het voor hem betekent dat hij/zij zonder al te veel inspanning een diploma kan halen.

      • Ik bedoelde eigenlijk de invalshoek
        Ik bedoelde niet dat dat ontslag van die manager direct zou kunnen worden afgedwongen in die gerechtelijke procedure. De rechter zal zich daar uiteraard niet over uit spreken. Ik had het woord afdwingen beter niet kunnen gebruiken. Ik bedoel dat dit de invalshoek zou moeten zijn: hameren op de frauduleuze handelingen van de manager in plaats van (bijvoorbeeld) de goede prestaties van de leraar.

      • Ontslag afdwingen
        Een manager die bereid is om dossiers te ververvalsen doet zoiets vaker. Zo’n manager is bereid om regels te overtreden ten bate van zijn of haar eigen doelstellingen, in dit geval het wegwerken van een docent. Zoekt en je zult vinden. Bij dit zoeken zullen collegae die dit gedrag van de manager kennen en afkeuren behulpzaam zijn met het aanleveren van materiaal, meestal anoniem.
        De rechter zal nu niet alleen naar de inhoud van het dossier kijken maar ook naar de betrouwbaarheid hiervan. De manager heeft dan een groot probleem.
        Corgi

    • Collega’s
      er zijn nog enkele collega’s die het moeilijk hebben en bedreigd zijn door leden van het MT “als je niet doet wat ik zeg, ga ik het je moeilijk maken” en dat soort prietpraat.

      Andere collega’s worden vals geinformeerd “Joao heeft een probleem met het schoolbestuur”, of zijn inderdaad bang om een standpunt in te nemen, of ze hebben uberhaupt nooit een mening.

      Gelukkig heb ik nog wel bronnen om te horen wat er een beetje speelt, want sinds de vakantie ben ik niet meer op school geweest.

      Het is net Kafka, die zou er nog een mooi boek over kunnen schrijven…………..

      Joao

      • Dwaze docenten / ontslag wegens goed functioneren
        We kunnen, als weggewerkte docenten, zo onder de hand met z’n allen wel een lang lint vormen op het Binnenhof of rond het ministerie van OC&W. Allemaal met een bord om ons nek met daarop:

        “Docent, goed functionerend, toch ontslagen”, of:
        “Sterspelers niet welkom in het onderwijs” of:
        “Docent, van school getrapt wegens lesgeven”

        Eigenlijk zouden we als “dwaze docenten” op vaste tijden zo’n actie moeten herhalen, net zo lang tot het afgelopen is met die hele onderdrukking.

        • Zwijgplicht
          er werd wel verzocht om niet met ouders te praten, want dat zou alleen maar geruis geven.

          En als je geschorst bent kom je natuurlijk ook niet meer op je werkplek en heb je dus dan ook geen contacten meer met collega’s en eventueel ouders. Dissidente gedachten kunnen zo niet verder verspreid worden denken ze dan waarschijnlijk.

          Waar heb ik dat eerder gelezen en zelfs meegemaakt ?

          Ik laat mij niet zo snel de mond snoeren, vroeger heb ik mij ingezet voor instellingen als bijvoorbeeld Charta 77.

          De doelstelling van Charta 77 was het aangaan met een constructieve dialoog met de overheid, Charta 77 werd overigens in 1992 opgeheven.

          Misschien dat wij in Nederland ook een soort Charta 77 op kunnen richten, maar dan om leraren vrij te laten in hun doen en handelen in het onderwijs, mits dit maar gericht is op de ontwikkeling van het kind of de leerling in de ruimste zin van het woord.

          Maar eigenlijk is dit allemaal te triest voor woorden…………….

          Joao

  4. Was jouw baas misschien een rat?
    Joao,
    De situatie die jij schetst en waar jij in terecht bent gekomen is niet typisch voor het onderwijs naar mijn idee. Mij overkwam hetzelfde begin jaren 90 maar dan in het bedrijfsleven. Ik had al jaren een baas die zich als een rat gedroeg. Hij was er uiteindelijk op uit om de poten onder mijn stoel vandaan te zagen wat hem uiteindelijk met hulp van de kantonrechter ook lukte. Ik presteerde bovenmatig wat blijkbaar bedreigend was voor hem. Ik ben uiteindelijk op het onderwijs overgestapt maar kwam daar dezelfde praktijken tegen als ook door jou geschetst. Ik zit sinds een paar weken weer in het bedrijfsleven en probeer de mogelijke ratten in mijn omgeving zo veel mogelijk te ontwijken. Dat ik ze in het onderwijs niet tegen zou komen is een illusie gebleken.

    • ratten
      Deze situatie’s komen inderdaad in alle bedrijfstakken voor, maar het onderwijs heeft een voorbeeldfunctie.
      Op mijn school hebben we een pestprotocol. Dit blijkt echter alleen voor de leerlingen te gelden.
      De rector zei tegen mij: als je niet meewerkt, ga ik je pesten. Je snapt wel dat we onder 4 ogen waren toen hij dat zei. Hij heeft mij inderdaad weggepest.
      Met het huidige lerarentekort zou er voor bestuur en schoolleiding een sanctie moeten staan op het ontslaan van leraren.
      Als leerlingen binnen een school niet meer te tolereren zijn moet de school inspanningen leveren om de leerling elders geplaatst te krijgen. Leraren worden bedreigd met ontslag, moeten een dure advocaat nemen om zich te verdedigen en hebben geluk als ze een schadevergoeding en een goeie uitkering meekrijgen.
      Met een beetje pech -en dat geldt zeker als ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt- krijgen ze nooit weer een baan.

      • Intimidatie is gewoongoed
        Intimidatie is gewoongoed binnen scholen. Het kan ongestraft, omdat, al eerder genoemd, leraren ultieme voorbeelden zijn van laffe en angstige loonslaven. Slechts weinigen geven tegengas tegen het schandalige gedrag van managers.
        Speelt deze kwestie op een basisschool ? Extreem is het zeker te noemen dat een manager een dossier gaat vervalsen, ronduit crimineel gedrag ! Waarom wil dit MT jou de deur wijzen ? Gezien het fanatisme zijn er ogenschijnlijk enorme verschillen van inzicht tussen jou en het MT. Vaak spelen ook persoonlijke grieven een rol.
        Neem een goede arbeidsrecht advocaat, geen derderangs juristen van een vakbond of rechtsbijstand. Zo’n geslepen iemand die de bewuste manager kan afbranden en deze in diskrediet kan brengen.

        • Basisschool
          het is op een basisschool, mijn contacten met iedereen zijn uitstekend te noemen, ouders zijn uitermate te spreken over mij als leerkracht en als mens, mijn resultaten zijn eveneens prima, echter succes kan ook tegen je werken.

          Ouders nemen mij in vertrouwen over de managers, ze zijn ontevreden over hen en geven dit ook door aan mij als leerkracht, ze zien dat ik hun grieven wel serieus neem, hoewel ik er ook weinig aan kan doen.

          Ik heb ook al diverse succesvolle acties gehouden waardoor de school in de krant kwam.

          Ik heb bijna nooit problemen en zo die er eventueel zijn, zijn deze snel en adequaat opgelost zelfs externe begeleiders zijn erg te spreken over mij.

          Ik denk dat in het hierboven gestelde de quintessens ligt,

          Joao

          • Hoe kwam de school in de
            Hoe kwam de school in de krant ? Extern gaan is altijd zeer ongemakkelijk voor een schoolmanagement. Ze zien jou als een bedreiging, vandaar deze spelletjes. Herkenbaar uiteraard, naar buiten toe pretenderen dat ‘de school’ een ’team’ is, maar in de praktijk is men uitsluitend gefocust op de eigen belangen en om die te verdedigen gaat men heel ver.

          • Positief
            Er staan ook af en toe positieve dingen in kranten (vooral in de locale). Als ik de volgende zin van Joao lees:

            Ik heb ook al diverse succesvolle acties gehouden waardoor de school in de krant kwam.

            dan denk ik dat de school door hem positief in de krant is gekomen.

          • School in de krant
            klopt, het was een uitermate succesvolle inzamelingsactie om geld bij elkaar te krijgen voor een weeshuis in Afrika. Er werd door mijn groep meer dan 700 Euro opgehaald, bovendien hebben de kinderen ook alles zelf gedaan.

            Een van de zaken die ik leerlingen altijd leer is dat er miljoenen kinderen zijn die het slechter hebben dan zij, elkaar helpen en ondersteunen is deel van het mens zijn, ik vind dat kinderen dat al jong moeten leren.

            Helaas is mijn directie het daar niet mee eens goede Cito scores zijn veel belangrijker (voor de school natuurlijk), als ik dan ook nog met mijn groep die goede Cito scores haal, dan is natuurlijk helemaal het hek van de dam……….

            Aan mijn resultaten werd zelfs openlijk getwijfeld, alsof ik leerlingen antwoorden zou influisteren, kan je nagaan wat ik allemaal heb meegemaakt !!

            Joao

Reacties zijn gesloten.