VU start nieuwe master Teacher Higher Education

“Docent post-initieel opgeleid

Aan de VU gaat een nieuwe post-initiële masteropleiding in Teaching in Higher Education van start. Deze is speciaal voor docenten in het hoger onderwijs die zich op masterniveau verder willen bekwamen in het docentschap. De opleiding voorziet in de behoefte van docenten in hbo en wo die zich verder willen ontwikkelen in hun docentschap omdat zij te maken hebben met complexe situaties. Docenten die zelf veranderingsprojecten in het hoger onderwijs leiden, kunnen zich daarin via een specialisatie verder bekwamen.

Het gemiddelde opleidingsniveau van Nederlandse hbo-docenten is laag in vergelijking tot docenten in het buitenland. en de VU wil daarom met de THE Master een volgende stap zetten in de professionalisering van het docentschap. De universiteit heeft een beurzenprogramma voor docenten van de eigen instelling opgezet om aan THE Master deel te nemen. In de opleiding is veel aandacht voor praktijkonderzoek. De opleiding wordt afgesloten met het schrijven en presenteren van een masterthese.

THE Master is een vervolg op de basisopleidingen voor hbo-docent en universitair docent, van het Onderwijscentrum VU. Prof.dr. Monique Volman treedt op als academisch programmaleider. Hoogleraren als prof.dr. Jos Beishuizen, prof.dr. Marijk van der Wende en prof.dr. Fred Korthagen dragen bij aan onderdelen van de opleiding.”

bron: www.ScienceGuide.nl (Hoger Onderwijs), 8 maart 2007

13 Reacties

  1. Belachelijk idee
    Zie ook de website van de THE master.

    Het gaat op die site nergens over inhoud. Het gaat over didactiek, begeleiding van onderwijsinnovaties etcetera.

    Verder staat er:

    Na afronding van THE master bent u gekwalificeerd expert docent en heeft u het niveau van universitair hoofddocent of hoofddocent in het hbo.

    Ik dacht toch altijd dat een universitair hoofddocent verstand moest hebben van een vak. Wat heeft een aanstaand universitair hoofddocent aan een opleiding op masterniveau? Hij hoort minstens een doctorstitel te hebben (in het vak dat hij geeft!).

    Dan de stelling dat het gemiddelde opleidingsniveau van Nederlandse hbo-docenten laag is in vergelijking met het buitenland. Als ik het vergelijk met de situatie in California (waar ik woon), dan is dat waar. Docenten aan California State University (het Californische HBO) hebben vrijwel allemaal een PhD. En wel in het vak waarin ze les geven, niet in onderwijskunde of iets dergelijks. Ook hebben ze geen PhD van CSU zelf (CSU heeft geen promotierecht), maar vaak van Harvard of Stanford of de University of California. In vergelijking met California is zo een THE master een lachertje.

      • Ja
        Voor een nieuwe masteropleiding moet je volgens mij toestemming van de minister hebben. Als ze die toestemming niet al van Maria gehad hebben, dan moet Plasterk die toestemming zeker niet geven. Deze masteropleiding is volstrekt overbodig. Het is voor de VU een manier om geld te verdienen (een masterdiploma aan iemand geven levert geld op) en voor de gediplomeerden een hele makkelijke manier om aan een mastertitel te komen.

          • Nee
            Fritzi vraagt of ik zelf ook les geef aan California State University (het Californische HBO). Nee, ik werk een verdieping hoger bij de University of California (het Californische equivalent van wat we in Nederland een universiteit noemen).

    • leren onderzoeken en leren begeleiden
      Leerzame THE site; baanbrekend onderzoek; ook verstand van leren leren en genderstudies; ga kijken en vorm je oordeel.
      Mooie teksten ook:
      Naast deze verklaring vanuit het implementatieperspectief is ook een theoretische verklaring
      mogelijk voor het verschil in significantie tussen structurering van het leren onderzoek
      doen en begeleiding van de samenwerking. Die luidt dat structurering van het leren onderzoek
      doen minder effectief is dan begeleiding van de samenwerking omdat het eerst genoemde
      de interactie tussen leerlingen kan verstoren.

      numerus fixus voor onderwijskunde & vakbevoegdheid als toelatingseis.

      • Master of Education
        Doet me denken aan masterclasses:
        Elisabeth Schwarzkopf die geselecteerde leerlingen aanhoort en meesterlijke correcties en complimenten geeft.
        Yehudi Menuhin die hetzelfde doet met vioolleerlingen. enz.
        Scharzkopf en Menuhin zullen dus vanaf nu onder supervisie van een MoE hun masterclasses gaan geven?
        Of het ik het alweer verkeerd begrepen?

          • Dank GP61
            Zo zou dat ook in nederland moeten; eerst master of arts, dan education erbij; eerst master of science en dan education erbij.
            Zo ging dat vroeger en zo moet het weer worden (ik wil het goede uit het verleden bewaren, en ben hierin dus conservatief).
            En ik voel me volledig onbekwaam en onbevoegd voor masterclasses; in de beperking toont zich hier de meester.

            numerus fixus voor onderwijskunde & vakbevoegdheid als toelatingseis.

    • re Belachelijk idee
      Beishuizen is een verstandige en goede vent. Vd Wende en Korthagen hebben niets te melden dan hun geheel zelf geconstrueerde opvattingen. Wat hieruit kan ontstaan zal wel een kwestie van organisch groeien blijven. Veel mest erover.
      Willem Smit

Reacties zijn gesloten.