Veiligheid bij beta vakken, onder de maat!

Zo ik kan hier wel even een boekje opendoen over de veiligheid van de lokalen van de beta vakken in het onderwijs. De scholen waar ik gewerkt heb, was toch echt het eea mis met de veiligheid. Als je ziet aan welke verplichtingen het bedrijfsleven moet voldoen….. dan zou bijna elk scheikunde kabinet en lokaal afgekeurt worden.
En als je ook hoort wat er soms allemaal schort bij collega’s. Docenten die koste wat kost bepaalde experimenten nog willen doen, die eigenlijk gewoon gevaarlijk zijn etc.

Wie hier nog meer met een onveilige situatie bij de beta vakken?

9 Reacties

  1. Veiligheid scheikunde
    Mijn eerste graads bevoegdheid voor natuurkunde impliceert dat ik ook een tweede graads bevoegdheid heb voor scheikunde. Ik mag ook een vak als NaSk geven. Ik weet geen ene moer van veiligheid betreffende scheikunde proeven (en buiten mijn VWO heel lang geleden weet ik ook geen ene moer van scheikunde).

    Al die bepleiters van vakoverstijgend onderwijs hebben ook hier weer even niet aan gedacht.

    • Veiligheid??????
      JL het door jou aangehaalde is toch ook een lachertje, tweede klas Nask moeten hij en ik allebei geven, overigens stelt scheikunde in Nask tweede klas niets voor, spielerei. Ik heb scheikunde/wiskunde gestudeerd op de ouderwetse NLO (nieuwe leraren opleiding) van de VLVU. Dat was nog eens een leraren opleiding. Van mij wordt verwacht natuurkunde te geven. Ik geef het door de gehele Vmbo heen en als het nodig is ook 3 Havo/Vwo/Gymnasium naast scheikunde, ook wordt er van mij verwacht dat ik profiel werkstukken natuurkunde begeleid dat maakt het toch helemaal tot een lachertje!!. Nu ben ik gelukkig zeer breed georiënteerd door de techniek die ik van huis uit heb meegekregen en dat ik mijzelf bij school op eigen kosten om de kids te kunnen helpen. Overigens, Tweede graads lerarenopleidingen bieden niet eens meer scheikunde aan een gemiste kans. Het is toch niet vreemd dat de leerlingen niets meer leren van nivo als degenen die er voor staan onder het nodige nivo staan. Wanneer nemen wij de rechtgeaarde, leerlinggerichte met beroepseer en -trots vervulde docenten het heft in eigen handen en worden we weer baas in eigen les!

      • NASK 2e klas stelt niks voor.
        Toch eigenlijk vreemd dat een mens dat van zijn eigen lesinhoud moet zeggen: het stelt helemaal niks voor; spielerei.

        Ik denk dan bij mezelf: en Nederlands? en Duits? en economie / administratie? en autotechniek? Stelt dat op het vmbo dan allemaal ook niks voor?
        Begrijp me goed, dit is geen verwijt aan u, maar als ik als buitenstaander zoiets lees dan kom ik vanzelf op zulke gedachten.

        Ik weet niet wat de mening van de bijbehorende docenten is, maar dan vraag je je toch wel af wat een leerling daar nog te zoeken heeft……

        • verduidelijking nask tweede klas
          Beste Simon Stevin,

          Wellicht was mijn reactie niet echt duidelijk, ik bedoel dat de scheikunde in nask tweede klas zowel Vmbo als Havo als Vwo als Gymnasium niets voorstelt. Eigenlijk is het gewoon natuurkunde en daarbij een heeeeeeeeeeel klein beetje scheikunde, of misschien moeten we het biologie en verzorging noemen. De echte scheikunde komt pas in de derde en ja daar leren ze het vak (net als ik vroeger) pas echt. Overigens wanneer ik de scheikunde uit mijn Mavo tijd, ik heb in 1973 mavo-4 scheikunde examen gedaan, met wat wij toen leerden kom je nu door het Havo exmane met 2 vingers in de neus. Ja zo triest is het toch wel in dit ‘kennis-laand’ gesteld. Vorig jaar had ik het voorrecht om een week te gast te zijn bij een collega in Schotland en daar hebben ze nog steeds degelijk onderwijs, met vakken op nivo en geen gezeur op school. Gewoon werken en nivo halen. Onze 6 vwo leerlingen zouden daar met de advanced levels (5 jaar middelbaar onderwijs op het hoogste nivo) finaal onderuit gaan,

          ja zo laag is ons onderwijs nivo, wanneer komen er hier weer scholen die echt onderwijs aanbieden!!!!!!!!!!!

          M.

  2. praktijklokalen
    wie durft er hier al dan niet anoniem te vertellen hoe de veiligheid er voor staat in de scheikunde lokalen en kabinetten? Ik heb dingen gezien waar de honden geen brood van lusten. Op een van de scholen waar ik gewerkt heb, stonden ALLE chemicalien op alfabet in houten kasten, alles doorelkaar dus, oxiderend zuur base, giftig etc. Later kwam er onder druk van de milieuinspectie van de gemeente fatsoenlijke kasten. Omdat ze anders een boete van 10.000 euro zouden krijgen.

    Verder was er op die school wel geld voor een nutteloze collegezaal waar niemand gebruik van maakte met een mooie vleugel(piano) erin die alleen op de zijkant naar binnen gerold kon worden en vervolgens meteen ontstemd was daardoor. Voor het opknappen van de zuiltjes met gas water en elektra was geen geld. Ook werd het lokaal onvoldoende afgezogen en zaten de leerlingen in allerlei nitreuze dampen wanneer er 15 gasbranders tegelijk werden gebruikt.

    Ook staan er nog steeds allerlei experimenten in de scheikunde boeken zoals het vulkaantje met ammoniumdichromaat, dat toch echt qua gevaarlijkheid gelijk gesteld kan worden aan asbest.

    Op de site van de nvon staat een link ‘linke soep’ met allerlei experimenten die eigenlijk minder geschikt zijn voor het middelbaar onderwijs.

    www.nvon.nl/toa/bens_linke_soep/bens_linke_soep

    • Beroepspraktijk
      Ook de veiligheid en het toezicht in praktijklokalen laat vaak te wensen over. Vooral het maximale aantal leerlingen wordt regelmatig overschreden.

      • maximum aantal leerlingen
        Beste Hinke,

        weet je wat het probleem is? Er is geen echt maximum aan praktijklokalen voor scheikunde, natuurkunde, biologie of techniek. De NVON heeft jaren geleden alleen maar richtlijnen uitgegeven en in de Arbo-wet staat niets vermeldt voor scholen HELAAS!.
        Tot deze verbijsterende ontdekking kwam ik tijdens cursussen van de Aob over Arbo en vooral tijdens mijn opleiding tot coördinator BHV.
        Ik weet nog wat voor paniek er 5 jaar geleden uitbrak na de Volendam brand. Scholen moesten allemaal aan de BHV, ok er zijn een paar BHV-ers, maar die zijn niet altijd in huis. Er wordt niet geoefend en getraind. Er is op de meeste scholen niet eens beleid en als de arbeidsinspectie komt, dan valt dat niet eens op.

        Wij hebben dan gelukkig een zeer goede Amanuensis met een klassieke opleiding die al bijna 35 jaar in het vak zit en dankzij improvisatie en het roeien met de riemen die hij heeft de zaak redelijk netjes houdt. Maar ook bij ons in het kabinet heb ik nog heel veel aan te merken an ook al gemeld. Maar het geld gaat naar andere zaken, trainingen en zo voor de staf, mobiele telefoons (volledig betaald) voor de staf, want die moeten zo gezegd altijd bereikbaar zijn.

        Ja mijn vorige school in een gebouw van meer dan 40 jaar oud daar was een gevaarlijke situatie bij scheikunde met, nee zonder goede opslag, slecht/niet werkende zuurkasten en zo voorts.

        Onderwijs is in dit land de sluitpost en het management de voordeur.

        • Sluit de post
          De mening van McNeacol en menig ander: “Onderwijs is in dit land de sluitpost en het management de voordeur.”
          Dat moet dus verbeterd woren. Een stap in de goede richting lijkt me identificatie van gevaarlijke scholen.: Per school een gevarencijfer.

          Behalve dit soort gegevens is het ook nuttig te weten hoeveel docenten er per school en leerling zijn en wat hun actuele kwalificaties zijn.

Reacties zijn gesloten.