Van Oostrom fileert betoog BON

“KNAW-president Frits van Oostrom hanteerde het floret elegant maar prikte heel raak. Bij de opening van het HAN-collegejaar confronteerde hij Ad Verbrugge van BON met doeltreffende analyses en weerwoorden.”
Lees het hele bericht op ScienceGuide.

7 Reacties

  1. auteur?
    Weet iemand wie dat artikel geschreven heeft? Er staat geen auteur bij, hetgeen ongebruikelijk is voor ScienceGuide.

  2. Eenzijdig
    Het lijkt eerder een door v Oostrom ingefluisterd artikel dan een verslag van een discussie. Dus óf Ad heeft de gehele discussie zijn mond niet open gedaan, of het is een buitengewoon eenzijdig verslag. Ik denk het laatste.

  3. Fileren?
    Ik zie dat fileren niet zo: van Oostrum zegt dat de metafoor van het voetballen niet klopt. -Verbrugge heeft deze vergelijking gemaakt om aan te geven dat veel trainen helpt.

    Vooruit, laat de metafoor niet goed gekozen zijn: daar volgt nog niet uit dat van Oostrums opvatting juist is.

    Hij heeft schijnbaar niet helemaal in de gaten hoe weinig waardering er de afgelopen jaren op middelbare scholen is geweest voor de vakinhoud. Dat geldt niet alleen voo rhet VO, ook voo rhet HO. Leraren die worden weggezet als ‘instructeurs’.

    Mijn grief: toen ik een paar jaar geleden vroeg of promotieonderzoek ook onder ‘kwaliteitsverbetering van docenten’ viel (dan kreeg je studiemiddagen) was het antwoord: maar dat heeft niks te maken met je beroep! -Alles was toen nog gericht op het nieuwe leren, je kon naar iedere hnl cursus, maar studeren voor je vak was niet gewenst.

    En dat is nu nog steeds zo. Er is een kentering, dat wel.

    Tenslotte zegt van Oostrum: ook ik heb een fout gemaakt, de zesjescultuur wil ik afzweren. Maar dat is bon-taal. Zonder bon zou hij niet op het idee gekomen zijn dat er iets mis is met het onderwijs.

    Fileren? Dat valt wel mee…

    • inconsequent?
      Vergelijk het volgende citaat uit Science Guide…:

      “En kijk ik naar het huidige HO, dan stel ik vast dat de universiteiten – en de hogescholen ook vermoedelijk – heel goed zijn in alles wat samenhangt met scholing, met het bijbrengen van kennis door scholing als overdracht. Maar de vorming? Die kan echt beter op de universiteiten en in het hbo denkt men daar vast net zo over ten aanzien van de eigen branche”

      … voor de aardigheid eens met de volgende uit de mond van Van Oostrom opgetekende woorden:

      “Sorry professor, zei een student ooit tegen neerlandicus Frits van Oostrom. Ik ben niet bijbels opgevoed, maar ik weet nu wel wie Jezus is. Eén vraag nog: wie is toch die Christus?
      Van Oostrom vertelde deze anekdote over de geringe kennis van sommige studenten aan het begin van de jaren negentig. Klachten over de aansluiting tussen voortgezet en hoger onderwijs zijn dus allerminst nieuw” (‘Studiehuis voldoet niet’, redactioneel commentaar uit De Volkskrant van 20 oktober 2005)

      Kennelijk ziet Van Oostrom geen verband tussen het gebrek aan basale kennis bij sommige van zijn beginnende (?) studenten en de opleiding van degenen die deze studenten in het middelbaar onderwijs hebben gevormd. Of zou de bedenker van de canon zich de afgelopen maanden hebben getransformeerd tot postmodern onderwijsfilosoof…?

    • PRACTICE PRACTICE PRACTICE
      … verschijnt na ongeveer 9 min. op het scherm tijdens de rede van Adele Diamond. Ze is gast bij de opening van het academisch jaar in Maastricht. Thema: The Future of Learning, a Neuroscience Perspective.
      In het tijdvenster 6:00 .. 9:00 legt zij uit waarom…

      het trainen bij voetballen maar ook bij het leren zo belangrijk is.

      Ad Verbrugge, Wubbo Ockels en vele anderen constateren met zorg dat in het huidige MO nauwelijks ruimte is voor oefening! Het geleerde beklijft niet.

      Dit schooljaar vaart het vlaggenschip NLT van 440 registerslu uit: een japanse cruise langs allerlei leuke wetenschapseilandjes betaald door wi (-160 slu), na (-80 slu) en sk (-80 slu).

      De ruimte voor oefening, bij NLT nagenoeg nul, zal bij wi,na en sk nog minder zijn.

  4. Van Oostrom..
    ..merkt best een paar interessante dingen op. Zo onderstreept hij zonder omhalen het grote belang van vakvaardigheden voor studenten die een opleiding volgen in sectoren als dans en muziek. Hij kan natuurlijk ook niet anders: als hij binnen een conservatorium opmerkt dat die aandacht voor dat leren bespelen van dat instrument ‘toch echt niet meer van deze tijd is’, dan neemt niemand hem nog serieus.

    Tegelijkertijd ben ik het met Simon eens. De standpunten van BON worden allerminst gefileerd.

  5. Was Van Oostrum bij opening HAN-collegejaar voor of tegen BON ?
    In het Reformatorisch Dagblad staat ook een verslag over de opening van het HAN-collegejaar.
    Volgens dit verslag was van Oostrum vol lof over BON:

    “Coreferent prof. dr. F. van Oostrom, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), noemde Verbrugges geluid „helder en heilzaam.” Beter Onderwijs Nederland begon als een actiegroep; ze blijft gelukkig niet hangen in het uiten van beschuldigingen, maar probeert ook een kentering teweeg te brengen, constateerde Van Oostrom met waardering. „Zelf hoop ik weer meer les te gaan geven, en dan ga ik het anders doen dan vroeger. Met name de zesjescultuur -eigenlijk de 5,5-cultuur- heb ik te vaak laten lopen. Tegen die labbekakkerigheid wil ik meer tegenwicht bieden.”

Reacties zijn gesloten.