Een aantal maanden geleden was hier aandacht (zie hier) voor de beoordeling door het KCE van de examens van de MBO-opleidingen. Naar aanleiding hiervan moesten een aantal opleidingen hun licentie inleveren.
Het bleek toen dat ROC’s waar nog degelijk onderwijs gegeven werd veel licenties verloren (de Rooi Pannen), terwijl ROC’s waar volop geprotesteerd werd door studenten vanwege de abominabele kwaliteit alle licenties konden behouden (ROC Flevoland).
Ook de staatssecretaris ziet nu in dat er iets mis is met de beoordeling door het KCE.
Bron: Trouw
Ondermaatse mbo-scholen mogen licentie houden
Bron: Brabants Dabblad
Rooi Pannen rekent op eerherstel examens
Achtergrond stukken
Op de site van KCE zijn een aantal stukken te vinden die op dit onderwerp betrekking hebben (brief staatssecretaris, onderzoek naar de kwaliteit van KCE en reactie KCE daar op).
Zie: www.kce.nl/?id=8
KCE en het mbo
KCE is een instelling die niet de kwaliteit van de examens controleert; ze controleren de papierwinkel die eraan vooraf gaat. Ze controleren dus of de bureaucratie in orde is. KCE heeft nog nooit een assessment bijgewoond en beoordeeld; KCE heeft nog nooit een leerling getest op kennis en competenties en dat is ons ‘eindproduct’.
Dus scholen die een afkeuring hebben van KCE zijn niet per definitie ondermaats, maar hebben blijkbaar hun bureaucratie niet op orde. Het zijn misschien wel de betere ROC’s!
Ik ben blij dat de staatssecretaris KCE heeft opgeheven. Nu maar afwachten of niet dezelfde mensen via de inspectie toch weer langskomen om vervolgens hetzelfde te doen als KCE.
Deskundigheid KCE
Geheel eens met voorgaande schrijver. KCE controleert alleen bureaucratisch. Bovendien bleek bij ons dat de betreffende controleur geen enkele ervaring met onderwijs had. Zij kwam uit de bankwereld.
Ik heb me lange tijd afgevraagd wie deze domme controleurs controleerde. Gelukkig blijkt dan de staatssecretaris ook nog wel eens wat te doen. Waarom is deze controletaak bij de inspectie weggehaald? Wanneer is dat eigenlijk gebeurd?
Nu het HBO nog!!
Heel herkenbaar voor mij als HBO-docent, je verhaal over het niveau van de controles. Ik hoop dat de staatssecretaris ook de accreditatie in het HBO eens onder de loep gaat nemen, want ook daar gaat het alleen maar om bureaucratie, en niet om inhoud!
Kwaliteit ontbreekt bij KCE
Toch wel tekenend dat het KCE bureau Ernst & Young inhuurt om te reageren op het vernietigende rapport van de Onderwijsinspectie (www.kce.nl/?id=8). Blijkbaar ontbreekt het aan kwaliteit bij het KCE.
Wat docenten allang wisten, weet de staatssecretaris nu ook: KCE levert geen kwaliteit, maar bureaucratie.
Ik nam de controleurs van het KCE al vanaf hun begin in 2004 niet serieus. Vanaf die tijd mocht ik geen elektronisch toetsen meer afnemen! De KCE wilde alleen Word-documenten. Zogenaamde toetsmatrijzen met opsommingen van crebonummers, deelkwalificatienummers, eindtermnummers en nog meer administratie. In de database van KCE was alleen plaats voor bureaucratische rompslomp in de vorm van Word-documenten; elektronisch toetsen konden niet worden opgeslagen.
Juist met elektronisch toetsen neemt de transparantie van het onderwijs toe en daarmee de controleerbaarheid.
De kwaliteit bij het KCE ontbrak om dit te begrijpen.