Urennorm en bureaucratie

Het ging niet goed met de economie, we moesten allemaal aan het zuur, later zou het zoet volgen. Je moest geen ziener zijn, om in 2000 te voorspellen dat het onderwijs een schuiloord zou worden voor ontslagen werknemers van alle slag. De schoolpoorten werden wagewijd open gezet voor zij-instromers van alle pluimage en een bevoegdheid? niet nodig. “u hebt bij KPN gewerkt? Dan vind ik dat u bekaam bent om wiskunde, natuurkunde en electro te geven” besliste de schoolleider. De oud-KPN er kreeg hiervoor een beloning die duidelijk hoger lag dan zijn collega bevoegd docent met 15 jaar ervaring, want ingeschaald net boven het laatst verdiende loon bij KPN. ( dit is niet door mij verzonnen).Van 2000-tot 2005 heb ik 8 jonge collega’s met bevoegdheid mogen verwelkomen en uitzwaaien, was het niet door een reorganisatie dan was het wel door onderwijsvernieuwingen waardoor deze jonge collega’s na een jaartje of twee boventallig waren en op zoek konden gaan naar een andere baan. Van 5 weet ik dat ze niet meer kozen voor het onderwijs. Hoezo lerarentekort?

In één Vandaag kwam een leraar aardrijkskunde de vermindering van de norm verdedigen en zonder dat hij het wist legde hij uit hoe het zo ver kon komen. Zijn verhaal: “het is onmogelijk om aan die 1040 uren norm te voldoen. De docenten geven 750 uur les per jaar, ik hoef geen rekensommetje te maken wat de gevolgen hiervan zijn. We kunnen onmogelijk aan de norm voldoen en worden afgerekend op kwantiteit i.p.v. kwaliteit”. De school had deze week gehoord van de inspectie dat ze excellent presteerde, maar kreeg toch een boete van 6000 euro wegens het niet voldoen aan de norm.
Zielig, docenten die met 19 lesuren een volle aanstelling hebben en een school die de armen in de lucht gooit en roept dat het onmogelijk is want ze hebben slechte rekenmachientjes.
Wat zou je denken van het aantrekken van een extra docent voor mijn part onbevoegd of onderbevoegd. Kijk, dat kan niet, waarom niet? Jaren lang hebben de schoolleiders bezuinigd op het primaire proces zelfs in die mate dat het onmogelijk is geworden om een extra docent aan te trekken, liever een boete van 6000 euro riskeren, want dat is uiteindelijk toch goedkoper. Dan de pers uitnodigen en kijk eens Nederland hoe zielig we zijn en we doen toch zo ons best. Watjes!
Met graagte roepen ze “lerarentekort, lerarentekort”te pas en te onpas. Of ligt het meer aan de aantrekkende economie waardoor de oud KPN’ers het onderwijs weer verlaten om een andere lucratieve baan te zoeken die misschien nog beter betaald, waar minder werkdruk is en waar ze minder zijn overgeleverd aan de grillen van leidinggevenden tenslotte zijn het meestal goed opgeleide mensen ( nog van voor de vernieuwingen) en liggen goed in de arbeidsmarkt op dit moment.
Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat de hele discussie over de urennorm moet verbloemen dat de bezuinigingen op het primaire proces ten voordele van de bureaucratieboom en de kleilaag van managers ( mag je niet zeggen van Sjoerd) zo intens diep in het primaire proces gehakt heeft dat er voor de schoolleiders maar één mogelijke oplossing meer is. Omlaag met die uren, als schaamlap wordt dan gewezen naar het lerarentekort, de lange vakanties, de slechte staatsecretaris, de zieke docent etc…Uitvluchten, De motor stopt er mee, wegens geen benzine meer.
Als kind wees ik ook naar een ander om mijn eigen stommiteit te verbloemen. Mijn opa, God hebbe zijn ziel, zei dan “Leg eens je hand op je hoofd, en kijk dan wie er onder staat.”

29 Reacties

  1. Het geval ‘Christelijk Gymnasium Utrecht’ uit Eenvandaag…
    …geeft al aan dat de 1040 urennorm een bureaucratische maatregel is, die van weinig werkelijkheidszin getuigt.
    Wanneer je als Gymnasium excellent presteert (inspectierapport), is het onzin om met een vergrootglas de uren te gaan tellen en nog een boete op te leggen ook.
    Zoiets als: ‘De kunstenaar heeft een meesterwerk geschilderd, maar krijgt straf omdat hij het te snel gedaan heeft’.
    Alle scholen een 1040 urennorm, dus ook excellent presterende gymnasia.
    Alle allochtonen een inburgeringscursus, dus autochtonen ook
    Iedere voetbaltrainer een diploma, dus Johan Cruijff ook als hij de F-jes van Ajax wil gaan trainen.
    Het getuigt van een geborneerde prikklokmentaliteit.

    • Of van
      realiteitszin. Niemand van ons heeft jaren geleden ook maar iets gezegd over de vloed van on-en onderbevoegden terwijl we met zijn allen wisten dat de kwaliteit hiermee zou afbrokkelen. Misschien beseffen de minister en de staatsecretaris dat met deze bestuurderen je al snel op een glijdende schaal zit. Met dit voorbeeld uit Utrecht ( wie heeft de pers hierop gezet?) wordt weer eens één kant belicht. De scholen hebben genoeg geld om goede en vakbekwame docenten voor de klas te zetten, genoeg geld om te vervangen, genoeg geld om aan de urennorm te voldoen. Alleen vinden de schoolleiders zichzelf belangrijker. Was jij het niet Hals die ooit schreef “volg de weg van het geld”

    • Trouwens beste Hals,
      Ik ben een excellente docent, elk jaar 100 % geslaagden, altijd bij vergaderingen aanwezig, ik reflecteer op mezelf, de baas is tevreden, de ouders zijn tevreden, functioneringsgesprekken altijd heel positief, beoordelingsgesprekken nog positiever. Mag ik dan een paar uur minder werken?

      • Normeren, verplichten, excelleren, belonen en waarderen
        Precies. Niet alleen op individueel niveau, maar ook op schoolniveau. Door met een hoge norm alle scholen te dwingen een (onnodig groot) aantal verplichte lesuren te geven, verklein je hun prikkel om *heel goed* onderwijs te geven in minder uren dan scholen die minder goed onderwijs realiseren.

        Je steelt daarmee ook tijd van de leerlingen die zij anders hadden willen gebruiken. Zelfs van de betere of briljante leerlingen, die op grond van hun prestaties verdienen in minder tijd klaar te zijn dan anderen. Bovendien weten de betere en zeker de briljante leerlingen hun naschoolse tijd heel goed productief te maken.

        Als jouw school je excellentie ook financieel waardeert, kun jij er vervolgens voor kiezen om minder uren te werken met behoud van salaris, of hetzelfde aantal uren te blijven werken tegen een hoger salaris. In dat geval wordt je verzuchting ‘mag ik dan een paar uur minder werken?’ met ja beantwoord.

        Helaas heb ik het nog niet mogen meemaken dat schoolleidingen hun leraren systematisch op excellentie-als-leraar durven beoordelen en hun oordeel transparant koppelen aan een beloningssystematiek. Ze gaan voor de gemakkelijkste weg: de afdelingsleider in LC of LD, alle lessengevers in LB, waarbij de afdelingsleider zelden wordt gekozen om diens excellente lesgeven, en waarbij je als leraar alleen in een hogere schaal kunt komen als je een tekortvak geeft. Met excellentie heeft dat niets te maken.

        • Ik heb nog nóóit meegemaakt…
          …dat een schoolleiding ‘excellentie’ extra honoreerde.
          Wél dat ze excellente docenten een ’trap’ naar beneden gaven, omdat ze bang waren voor de populariteit van betreffende bij de studenten of leerlingen.
          Bovendien word je betaald voor het werk dat je doet. Geef je aan vmbo les, maar ben je universitair bevoegd, word je toch niet anders uitbetaald dan je andere vmbo-collega’s.
          Dat is raar, maar kan m.i. ook niet anders.
          Weet jij veel wat zíj voor prachtige dingen doen achter die gesloten klasdeuren.
          Dat weet de directie dus ook niet.
          Dus kunnen zij nóóit overgaan op een systeem van beloning naar prestatie.
          Pech voor jou en mij, Jeronimoon.

    • Jeronimoon,
      De conrector zei niet:”…het is onmogelijk om aan die 1040 uren norm te voldoen. De docenten geven 750 uur les per jaar.”
      Nee hij zei:”We krijgen geld voor 740 lerarenuren en daarmee is het onmogelijk de 1040 urennorm te halen.

      • Pure onzin
        beste Hals, de bekostiging voor mhet personeel wordt niet betaald in uren, er staat een bedrag per jaar voor, dit bedrag wordt elk jaar aangepast bijvoorbeeld aan de cao afspraken. Jij weet ook wel dat dit de gemiddelde personeelslast is. Natuurlijk kan het zo zijn dat het bestuur van deze school vindt dat docenten maar 19 uur les moeten geven en dan nog een paar “andere dingetjes” mogen doen om “de uren vol te krijgen”. Maar dan moeten ze daar aan de bel gaan trekken en niet op mijn TV grove leugens komen verkondigen.

  2. Hij was weer mooi
    Als Nederland een kwaliteitsdagblad zou hebben dat ook maar de ambitie had iets aan serieuze onderwijsjournalistiek te doen – quod non – dan zou ik jou onmiddellijk in de belangstelling van de redactie aanbevelen als columnist.

    Teksten zoals deze drijven mij dikwijls BONsitewaarts. De bijdrage aan mijn opinie is nul, want ik vond dit allemaal zelf ook al. Maar dat dondert niet. Ik had het zelf nooit zo mooi kunnen zeggen! Het draait hier om de esthetische ervaring, en die is ook veel waard en kan mensen binden.

  3. Valt toch wel mee met die overbelasting van docenten………
    Nog nooit zijn docenten de straat op gegaan om te protesteren tegen de overbelasting. Dan kan het toch alleen maar meevallen…………………

    Een normale jaartaak lijkt mij het allerbelangrijkst om voor te knokken. Ik vrees dat dit alleen kan via schoolgebonden werkuren. Daarbij hoort een normale eigen werkplek, een computer, een eigen kast en de beschikbaarheid van een spreekkamertje op school. Alleen zo kun je thuis ook werkelijk van je vrije tijd genieten, alleen zo wordt duidelijk hoeveel uren we feitelijk in ons werk steken.

    In plaats van telefoneren van huis uit, thuis werken op je eigen computer, je eigen lesmateriaal kopiëren, de propjes opruimen in de klas, wacht lopen in de pauzes, eindeloos overleg met ouders/hulpverleners van lastige leerlingen etc. etc.

    • Schoolgebonden werkuren
      Te hoge werkdruk ontstaat niet alleen door het aantal te werken uren, maar vooral ook doordat je te weinig controle hebt over hoe je je werk doet en indeelt. Dus als je schoolgebonden werkuren invoert, dan ontneem je docenten iets waar ze toch al gebrek aan hebben: controle.

      Het werkt m.i. dus niet stressverlagend, maar stressverhogend. Je zou het zelfs kunnen gaan voelen als een ophokplicht voor docenten, en dat is echt het laatste wat je wilt. Normaal begin ik meestal wat later in de ochtend en blijf ik vaak tot vroeg in de avond op school; heeft ook zo z’n voordelen wat reizen betreft. Maar zou ik gedwóngen zijn om bijv. vroeger te beginnen én tot een bepaald tijdstip te blijven, dan zou ik dat ellendig vinden. En daar zou ik me dan in m’n “vrije” tijd weer boos over maken. Wég vrije tijd.

      Docenten reguleren hun werk nu ook al, voor zover ze dat kunnen:
      – fulltime of parttime werken;
      – meer of minder kwaliteit leveren;
      – het onderwijs mijden, erin blijven, of eruit vertrekken.

      En anders trekt je gezondheid vroeg of laat wel aan de bel met ziekte, overspannenheid en/of depressie.

      Het moet uit de lengte of uit de breedte komen. Werkdruk verlagen kost gewoon geld en wordt dát er niet ingestoken, dan betaalt de samenleving de prijs gewoon in een andere vorm: die van slechter onderwijs.

    • @ Hinke
      In de bve sector is de inkt van de niewe cao nog niet opgedroogd of de werkgever heeft zijn eigen interpretatie al geventileerd. De docenten mogen 40 uren per week in de school zich vermeien, met wat, speelt geen rol (50% van de lestijd is ingevuld door stages). We hebben 1 werkplek per zes docenten en 2 computers per 9 docenten. We werken met 9 teams die per team in een ruimte zitten ter grote van een klaslokaal (en dat was het vroeger ook) en hebben ondertussen een lokalentekort. Voordeel voor de werkgever is tweeledig. Iedereen is altijd beschikbaar waardoor het roosteren een stuk makkelijker is en het is afgelopen met de betaalde vrije tijd, voorbereiden van workshops kan vanaf 1 januari bij ons op school, daar hebben we de werkplekken voor. ( dit zijn de woorden van mijn sectordirecteur) O ja, 3 van mijn collega’s hebben zich maandag ziek gemeld en nog eens drie hebben ontslag ingediend en hopen per 1 januari weg te mogen. Onze direct leidinggevende is prompt ingestort en laat de boel de boel.

    • Schoolgebonden werkplekken
      zijn onbetaalbaar. Voor ‘gewone nederlanders’ gelden bouwvoorschriften die rekening houden met een bepaald vloeroppervlak en luchtverversingsvolume. Voor gewone leerlingen (en docenten) worden die normen op schandelijke wijze buiten werking gesteld. Zelfs normale Arbo-normen worden niet nageleefd omdat dat ’te duur’ is. Een fatsoenlijke werkplek voor docenten en leerlingen zit er gewoon niet in.

      • schoolgebonden werkplek
        Ik ben er helemaal voor. Wat een verademing zou het zijn om op school eindelijk eens fatsoenlijk te kunnen werken! Nu is het OF een plekje vinden in de personeelskamer, die (terecht) luidkeels wordt gebruikt als gezelligheidsruimte, OF in de ‘docentenwerkruimte’ gaan zitten, waar het EN krap EN stervenskoud is. En een plekje waar ik m’n mappen met papieren kwijt kan, dat zou de hemel op aarde zijn. En de mogelijkheid om ook na kwart over vier nog te kopieren, en om uberhaupt na kwart voor vijf nog op school te mogen zijn. Ach, dromen….

        Het zou de status van het beroep wel ten goede komen, verwacht ik. Nu heerst toch het beeld dat je in het onderwijs om drie uur naar huis kan, en dan hooguit af en toe tussen eten en afwas nog eventjes een SO-tje nakijkt. Werken op school maakt veel zichtbaarder wat we allemaal doen, en sowieso is het een teken van serieus genomen worden dat men je een fatsoenlijke werkplek biedt.

        Het zal het onderwijs minder aantrekkelijk maken voor een bepaalde groep, als je het ‘op school werken’ verplicht zou stellen, maar dat vind ik niet zo’n groot bezwaar. Ik zie het als een nadeel dat er in het onderwijs zoveel parttime werkende mensen zijn die geen kostwinner zijn. Mensen die maar drie dagen werken zullen niet zo gauw op de barricades gaan staan vanwege de werkdruk, mensen die een goed verdienende partner naast zich hebben en het onderwijs zien als ‘extra zakcentje’ zullen niet zo gauw op de barricades gaan staan voor het salaris.

        Doe maar, die schoolgebonden werkplekken. Je laat, door goede faciliteiten te bieden, zien dat je je werknemers serieus neemt. Je krijgt, als je het op school werken verplicht stelt, vanzelf meer fulltimers. En een beroep serieus nemen + meer fulltimers, betekent vanzelf op allerlei manieren betere werkomstandigheden, tot aan het salaris aan toe. Denk ik. Misschien te optimistisch, maar zolang werkgevers EN veel werknemers het leraarschap zien als een bijbaantje, blijft het zeker kwakkelen.

        • Eindelijk een medestander
          Fijn dat classica er ook zo over denkt. Je maakt zichtbaar wat je doet en hoeveel uur je eraan bezig bent, bovendien kun je eindelijk de broodnodige scheiding tussen privé en werk maken. Zo kunnen er niet eindeloos klusjes aan je taken toegevoegd worden en kun je een normale pauze eisen.

          Daarnaast kun je op elke normale kantoorbaan in overleg met je baas een specifieke omschreven taak thuis uitvoeren. DAt zal ook met schoolgebonden weektaken echt mogelijk zijn.

          Overigens classica: ik ben een parttimer. Formeel werk ik drie dagen per week, maar ik ben de hele week voor school in touw (met wat tussenuurtjes thuis voor de boodschappen en zo) Ik vind dat een heel onplezierige situatie. De dreiging van steeds meer taken extra drukt erg zwaar op mij. Sterker nog: ik wil binnenkort bij PZ gaan praten om te zien of er voor mij ook andere mogelijkheden zijn binnen mijn school. Ik ga dit niet lang meer trekken.

          • Green, green grass of home
            Bespaar jezelf de illusie dat een bureau op je school ervoor zorgt dat je voortaan je taak kunt uitvoeren in het aantal betaalde uren. Ofwel je zit langer achter je (gedeelde) bureau dan het aantal uren dat je betaald krijgt, ofwel je sjouwt toch weer dag in, dag uit werk mee naar huis.

            En zie jij jezelf als twee keer dertig schrijf- of leesdossiers achter een bureau op school nakijken, terwijl je collega een bureau verder kreunt en zucht achter zijn economieproefwerken en weer een bureau verder de afdelingsleider je nodig heeft om jullie studiewijzers wat te stroomlijnen en even later drie leerlingen komen vragen hoe het zit met het huiswerk?

            Dit lijkt me typisch een geval van buurmans groenere gras. Echt, dat gras lijkt alleen maar groener.

          • Ik héb ….
            Ik héb zo’n plek. Op school. Met kast(en), bureau, computer. Comfortabele stoel. Koffieautomaat om de hoek.
            Maar ik merk dat ik meer en meer thuis zit te werken. Het doorworstelen van stapels tentamens, (Engelstalige) wetenschappelijke artikelen lezen, lesvoorbereidingen … daarvoor ervaar ik thuis toch meer rust. Daar heb ik ook mijn gevulde boekenkasten. Geen collega’s die me om de haverklap komen storen. Geen brandjes die geblust moeten worden.
            School is toch vooral voor de dagelijkse klusjes. ICT-dingen. Mailen. Cijferlijsten publiceren. Maar op het moment dat ik echt geconcentreerd bezig moet zijn en mijn naslagwerken bij de hand wil hebben, zit ik liever alleen thuis.
            Vandaar dat ik die opgehokte leerlingen ook goed kan begrijpen, wanneer ze liever thuis zitten te werken.

          • Jaren buiten het onderwijs gewerkt
            Voor medewerkers die een inhoudelijke klus moeten doen is het heel gewoon dat ze met niet meer dan 2 personen in een kamertje zitten. Natuurlijk werkt het niet als je met zijn zessen of meer een ruimte moet delen. Dat wordt een kippenhok en van werken komt niets terecht.

            Kijk eens bij normale bedrijven: de belastingdienst, een technisch adviesbureau, noem maar op. Iedereen heeft een eigen bureau, waar de foto van de kinderen op staat, een eigen telefoon, een administratieve ondersteuner (m/v) en een telefoniste die telefoontjes al of niet kan tegenhouden.

          • Ja maar hoe dan?
            ‘Geschiedenisleraar’ schreef: “Ik héb zo’n plek. Op school. Met kast(en), bureau, computer. Comfortabele stoel. Koffieautomaat om de hoek. Maar ik merk dat ik meer en meer thuis zit te werken.”

            Dat laatste verbaast me niets, om eerder genoemde redenen. Ook je vergelijking met de noden van leerlingen treft doel.

            Het eerste verbaast me wel. Is dat een reguliere vo-school? Ik heb zulke werkplekken als standaard voor docenten slechts in hbo en wo meegemaakt (en echt niet altijd onder comfortabele omstandigheden: met z’n vieren of zessen op een kamer met een telefoon, of twaalf part-time docenten in een ‘flexruimte’, twee planken voor je spullen, na zessen het gebouw dicht etc.). Hoe is dat op jouw school geregeld? Zo’sn werkplek voor elke docent? Waar dan? Kun je er naar believen gebruik van maken? Is de PC je voldoende toe te eigenen om er je werk op jouw manieer mee te kunnen doen?

          • Nee …
            Geen reguliere vo-school.

            Verder weet ik niet of ik publiek zo ver in detail wil treden; ik stuur je wel ’n pm.

        • Schoolgebonden werkplek
          Classica schrijft:
          “Wat een verademing zou het zijn om op school eindelijk eens fatsoenlijk te kunnen werken!”

          Ja, ik vind ook dat je op je school fatsoenlijk moet kúnnen werken, en liefst ook tot zeven uur ’s avonds, inclusief werkende faciliteiten, alleen: het moet niet moeten!

          De status van het beroep ten goede komen? Dat zou een argument zijn om dan ook de schoolvakanties maar meteen flink in te korten. Wat zou dát de status van ons beroep ten goede komen zeg, als we net zo’n uitzichtloos, vastgesteld werkritme krijgen als de gemiddelde kantoorarbeider.

          Dat mijn werk omwille van de zichtbaarheid voor leidinggevenden en buitenstaanders op toch al een belangrijk minpunt (werkdruk) nog onaantrekkelijker moet worden gemaakt, is natuurlijk een gotspe; gaan we nu zelf maar alvast inspelen het wantrouwen? Meteen maar een prikklok erbij doen?

          Dat het zou helpen om mensen de barricades op te krijgen? Waarom zou je de barricades opgaan als je buiten het onderwijs veel meer kunt verdienen met een kantoorbaan waarbij je 1) niet tussendoor les hoeft te geven en 2) niet ’s avonds alsnog werk mee naar huis hoeft te nemen omdat je ’s middags te moe was en je de volgende dag nu eenmaal behoorlijk les wilt kunnen geven en niet assertief genoeg was om nee te zeggen tegen nóg meer taken?

          Docenten krijg je echt alleen en masse de barricades op als je er een cursus in geeft, het door leidinggevenden een verplicht POP-item laat maken en ze er onder ontslagdreiging met bussen heenstuurt.

          • Deze ‘gemiddelde kantoorarbeider’…
            …gaat al jaren begin oktober op vakantie. Omdat mij dat zo uitkomt, en niet wanneer de kids toevallig vakantie hebben. Dus als er *iemand* een ‘vastgesteld werkritme’ heeft is het wel een leraar!

            Ja, een fatsoenlijke werkplek op de plek waar je werkt is belangrijk. Voor iedereen. Einde discussie, wat mij betreft. Dat heeft niets te maken met wat dan ook anders dan gewoon normaal je werk kunnen doen.

          • Ja, oké
            Toegegeven: ons jaarritme ligt muurvast . Gelukkig wel overigens; je zou toch eens vakantie moeten áánvragen bij je schoolleiding.

            Maar het jaarritme van de kantoorarbeider: dát is uitzichtloos 😉

          • Dit klinkt wel heel erg
            Dit klinkt wel heel erg gedesillusioneerd. Ik zag elders op het forum ook alweer een paar bij voorbaat gedesillusioneerde reacties op een plan dat, mits goed uitgevoerd, best iets zou kunnen opleveren. Jammer, ik kan me in veel van BON’s standpunten wel vinden, maar in het algemene “het wordt toch niks” niet, en ik denk (hoop) velen met mij.

          • Het wordt toch wel wat
            BON is m.i. juist gebaseerd op een heel andere houding dan ‘het wordt toch niks’, en ook Em70’s bijdragen getuigen niet van ‘het wordt toch niks’. Integendeel: hoe kun je je nu inspannen voor beter onderwijs als je van meet af aan denkt dat deze inspanningen tot ‘niks’ leiden. Hart en ziel van onderwijs is volgens mij de overtuiging dat inxpanning leidt tot verbetering, op leerlingniveau, op docentniveau en zelfs daarboven (op welk niveau dan ook) (wat natuurlijk iets anders is dan dat élke inspanning tot iets bruikbaars zou leiden).

            Ik vraag me even af op welk plan je de reactie ‘gedesillusioneerd’ acht: het voorstel voor een schoolgebonden werkplek? het voorstel voor een vast rooster binnen én buiten de lestaak? het voorstel docenten de barricades op te krijgen? Op alledrie de punten is scepsis niet bij voorbaat onredelijk. Op de laatste twee punten legt Em70 goed uit waarom hij sceptisch is.

  4. De bureaucratieboom en de kleilaag van managers
    Ik meen dat de bureaucratieboom en de kleilaag van managers het feitelijke primair proces zijn geworden. Het onderwijs op de werkvloer zelf is in deze tijd consequent de allerlaatste sluitpost op de begroting. Wil je als afdeling toch nog wat voor je onderwijs in de wacht slepen, dan ontkom je er niet aan om daar full-time managers op te zetten die voor jou aan de boom gaan schudden, in de hoop dat er zo nu en dan toch nog wat uit valt. Zo is er een soort managers-bewapeningswedloop gaande en ik vraag mij af wanneer het punt van verzadiging bereikt wordt.
    Mijn perspectief is trouwens HBO, geen idee of dit proces in de andere sectoren ook op deze manier gaande is….

    • Bureacratieboom
      In het wetenschappelijk onderzoek gaat het ook zo.

      Wetenschappers zijn al hun tijd kwijt met het schrijven van documenten waarin staat wat voor onderzoek ze zouden doen als ze niet al hun tijd kwijt waren aan het schrijven van deze documenten….

    • Rugzakje ook zo
      Je bent zoveel uren (met meerdere mensen) aan het werk om een rugzakje te krijgen (3000 euro) Als je dat eindelijk hebt zou je het eigenlijk alweer kwijt zijn door alle mensen te betalen die zich ingespannen hebben om dat rugzakje te krijgen. Helaas zijn dit bijna altijd docenten en die doen alles gratis.

Reacties zijn gesloten.