Op de school van onze kinderen wordt vanaf groep 5 het pakket Topondernemers ingevoerd.
Op de site van de uitgever staat het volgende:
Wat is Topondernemers?
Topondernemers is een nieuwe methode voor wereldoriëntatie. Geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek komen op een nieuwe en verfrissende manier aan bod. Topondernemers laat kinderen de wereld ontdekken aan de hand van goed uitgewerkt en concreet ondersteunend thematisch onderwijs.
En nee, he! Ook een portofolio:
Het werkportfolio voor de leerling
Om het werk van de leerlingen te bewaren, kan per leerling een werkportfolio worden aangelegd. Deze kan bijvoorbeeld bestaan uit een map, lade of doos. Werkportfolio’s bevatten zowel de werkstukken die af zijn als werk waarmee de leerling nog bezig is. Gedacht kan worden aan de gemaakte werkbladen, proefkaarten, verslagen maar ook aan foto’s van tentoonstellingen, excursies en briefjes met waarderingen van medeleerlingen, leerkrachten of ouders. Een werkportfolio geeft zowel leerkracht als leerling inzicht in de mate waarin en de wijze waarop bepaalde leerdoelen worden bereikt.
En wat lezen we op de site van de HBO-raad over deze methode:
TopOndernemers is voortgekomen uit de vraag vanuit de zakenwereld om kinderen al eerder vaardig te maken in het zelfstandig zoeken naar oplossingen.
Kinderen uit groep 5 zijn 9 jaar oud…(zucht)
Kinderen uit groep 3 zijn 6 jaar oud
Voor ouders die niet kunnen wachten, binnen 3 maanden is er ook een uitgewerkte methode ‘Topondernemers’ voor de groepen 3/4.
Uw 6-jarig kind een topondernemer (met subsidie van het Innovatieplatform).
“De leerlingen bouwen er een grote dosis zelfvertrouwen mee op vooral als het gaat om het vinden van antwoorden op eigen vragen. Kinderen krijgen onder begeleiding van de leerkracht bewust een grote verantwoordelijkheid op dit gebied”.
Het project ‘Topondernemers’ behoort tot de kroonjuwelen van Doekle’s HBO-raad.
Over HNL zou je wekelijks een comic kunnen uitgeven.
Bron: hier.
re Kinderen uit groep 3
Dit is nog een slag gekker dan de cursus Academische Vaardigheden voor het VWO. Bestaat die nog?
Willem Smit
zelfstandig naar oplossingen zoeken
Met negen jaar ZIJN kinderen al druk bezig met het zelfstandig zoeken naar oplossingen:
Hoe kom ik aan een grotere kom voor mijn vissen, wat doe ik als m’n ouders weer zo’n ruzie maken, hoe krijg ik m’n moeder zover dat ik ook bij breakdance mag, hoe zorg ik ervoor dat Stijn me vraagt voor zijn feestje.
Hebben ze nog meer problemen / uitdagingen nodig? Wat mis ik?
Jakkie, ik zou protest aantekenen bij het bestuur en de directie
Bovendien, dat HNL was toch omdat het onderwijs bij de werkelijkheid van het kind moest aansluiten? Niet andersom, dacht ik.
Maar van welke uitgever komt dit gedoe?
Dit zijn de webadressen
Het gaat om dit bericht. En hier is meer informatie te lezen.
Het past waarschijnlijk in dit artikel in NRC Handelsblad van 25-01-2007 (voor abonnees): “De Christelijke Hogeschool Ede start een coachingstraject voor talentvolle studenten. Immers: bedrijven worden succesvoller door christelijk leiderschap. Wij vinden dat je je geloof moet uitdragen in je beroep..
Heutink verkoopt schoolbanken en schriften
dus dit een primeur voor ze. Een kroonjuweel, toe maar. Wel weer typerend voor het basisonderwijs dat als de rest van Nederland het porfolio al massal de rug toekeert, de onderwijzers dit nog eens eventjes willen introduceren.
Nou, Nou
Ik ga geen reclame maken voor Heutink, maar dit maken ze ook en de Lego League-wedstrijden, waar deze robots gebruikt kunnen worden, zijn uitdagend voor leerlingen in groep 8 van de basisschool.
Wat Heutink zegt
Heutink zegt: “De ontwikkeling van Topondernemers is begonnen doordat er behoefte ontstond aan een leeromgeving waarin kinderen zelfstandig de wereld kunnen ontdekken en de leerkrachten hen kunnen coachen op zaken die er werkelijk toe doen. Door samen te werken en zelf initiatief te nemen maken leerlingen hun ontdekkingsreis. Leerkrachten kunnen de leerlingen coachen door met hen te praten over hun leerproces. Waarom is samenwerken belangrijk, wat zijn jouw sterke punten? Kinderen moeten zich in deze tijd bewust worden van hun kernkwaliteiten. De samenleving vraagt steeds meer om eigen initiatief en om mensen die uit zijn op het ontwikkelen van nieuwe kennis. Deze vaardigheden moeten al vroeg bij kinderen geprikkeld en ontwikkeld worden.
Waar komt die geprikkeldheid vandaan als de HBO-Raad iets signaleert ? (Iedere week krijgt een hogeschool de kans om twee van haar kroonjuwelen in de schijnwerpers te zetten. Met kroonjuwelen worden bedoeld de projecten, activiteiten, lectoraten, masteropleidingen waar hogescholen trots op zijn.)
Kinderen die zich van hun kernkwaliteiten bewust moeten worden?
Op een leeftijd dat ze daarover vanuit ontwikkelingspsychologisch perspectief nog helemaal niet aan toe zijn? Wat zijn dit voor een rare kopieën van de volwassen wereld? Het lijken wel moderne ouders. Die willen ook niets liever dan dat kinderen van 11 al hun gesprekspartner zijn. Kroonjuwelen? Die ontwikkelaars moeten op hun donder krijgen en snel ook een beetje.
Deze keer maar geen parlementair onderzoek
… maar liever meteen een justitieel onderzoek. Is dit niet gewoon strafbaar?
Kunnen die topondernemers niet ergens voor vervolgd worden?
Ongelooflijk!
Bedreiging van de levenssfeer van het kind
Aantasting van hun recht zichzelf te mogen zijn, zoiets. Er wordt door de makers en de school zelfs gesproken van het bijhouden van hun ontwikkeling als ondernemertjes.
Wie is verantwoordelijk hiervoor ?
“Voor de groepen 3/4 wordt de methode momenteel ontwikkeld. 26 studenten van de Gereformeerde Hogeschool Ede hebben de taak om dat materiaal te ontwikkelen. Zij zijn onderverdeeld in schrijfgroepen, webredactie, eindredactie en twee managers. De studenten werken nauw samen met een vormgever, 3 tekenaars, uitgever Heutink en een aantal testscholen, o.a. de Julianaschool in ’s-Heerenbroek . Doelstelling is om binnen 3 maanden tijd tot een uitgewerkte methode ‘Topondernemers’ voor de groepen 3/4 te komen. “
Plasterks eerste daad
Ah, uit de geboorteplaats van Jan Pelleboer. Een Gereformeerde Hogeschool die dit ontwikkelt, zo zo. Laten we hopen dat Plasterk als eerste daad het onderwijs gaat deconfessionaliseren. Zijn van deze opleiding ook verlost.
Dus ook hier meervoudige intelligentie ….
Ook dit maar even gecopieerd van de website van de Prinses Julianaschool (klik op ‘Topondernemers’): “Meervoudige Intelligentie
We zijn allemaal, op onze eigen manier, verschillend. Verschillend in hoe we eruit zien, hoe we doen, hoe we denken. We leren op onze eigen manier; we uiten en gebruik opgedane kennis op onze eigen manier. De theorie van Meervoudige Intelligentie helpt ons de verschillende manieren waarop ieder van ons de wereld leert kennen, beter te begrijpen en te hanteren. In het onderwijs kunnen we Meervoudige Intelligentie gebruiken om het onderwijs af te stemmen op de eigen manier van doen, denken en leren van iedere leerling. Deze theorie is ontwikkeld door Howard Gardner. In onderwijsland zijn, zoals bij de peiler sociaal constructivisme ook is genoemd, veel veranderingen gaande. Deze veranderingen hebben tot nu toe tot resultaat gehad, dat het kind meer centraal is komen te staan. De stijl van lesgeven van de leerkracht is echter nog steeds bepalend voor wat in de klas gebeurt. De manier van leren en de interesses van het kind zouden bepalend moeten zijn”.
En het sociaal constructivisme als ideologie
komt ook weer om de hoek kijken. Ja, om dit te bedenken moet je wel over een superbrein beschikken.
Hoe oud zijn je kinderen?
Ik zou namelijk ten sterkste overwegen een andere school te zoeken, vooral al ze hier nog jaren meemoeten.
Moeilijke keuze.
Onze kinderen zijn 5 en 7 (groep 1 en 3). We denken wel na over een andere school. Er zijn nog 2 basisscholen bij ons in de buurt. Een van die scholen heeft ontwikkelingsgerichtonderwijs hoog in het vaandel staan en de andere school is een protestants christelijke school. Beide lijken ons ook niet ideaal. En een nieuwe school kan ook ieder moment met HNL beginnen…
Ik probeer nu invloed uit te oefenen via een klankbordgroep…
topondernemers
Ik ken topondernemers als een prima onderwijsmiddel door iemand ontwikkeld in de praktijk. Kinderen boeken geweldige resultaten. Ik vraag me dan ook af of de kinderen van meneer Rik zoveel moeite ermee hebben. Kinderen in groep 5 zijn tot veel in staat, vooral als je ze als leerkracht niet de hele week dicteert wat ze moeten doen, maar zo nu en dan ook eigen initiatief laat nemen. Bijv. met Topondernemers. Dat veronderstelt wel goede didactische en organisatorische vaardigheden van de leerkracht.
E. Rik zou eens een dagje mee moeten helpen tijdens zo’n les met Topondernemers. Ik ben benieuwd naar de ervaringen.
Begeleiding
Mijn kinderen zitten nog niet in groep 5 dus zij komen er nog niet mee in aanraking. Gisteren sprak ik wel een moeder wiens kind er al wel mee werkt. Tot voor kort was Topondernemers een soort plustaak. Als je reguliere werk af was mocht je een opdracht in Topondernemers gaan doen begeleid door de leraar. Nu gaan ze weer een stap verder. Nu gaan de kinderen elkaar begeleiden…
onderwijsMIDDEL
Het lijkt me verstandig om eerst en vooral de onderwijsdoelen helder te hebben. Plotsklaps schijnt hier een doel te zijn om leerlingen ondernemertjes te maken.
Ik vraag me werkelijk af of ouders daaraan eerste prioriteit geven.
Let wel: als je dit bovenaan zet, dan gaat dat ten koste van de tijd voor zaken als taal en rekenen.
Eén van de vele flodders van belangengroepen die hun eitje in het basisonderwijs gelegd willen hebben. Variërend van anti discriminatie, via milieu en greenpeace tot ondernemertjes nu. En dat allemaal zonder dat iemand er iets tegen doet. Omdat het zo “leuk” is.
Ach… het zijn maar kinderen tenslotte.
Waarom pikken de ouders zoiets
Ik kan me niet voorstellen, dat er in zo’n groep ouders niet een aantal is dat helemaal niet blij is met die ongein.
Maar het werkt, voor zover ik het mij van de lagere school van mijn zoon kan herinneren als volgt.
Als zo’n kind nog kleuter is, breng je hem naar een basisschool waarvan je hoopt dat hij er een gelukkige tijd zal hebben. Je hoopt op gezelligheid, wat spelletjes, leuke andere kinderen, vriendjes en vriendinnetjes. Over intellectuele prestaties denk je nog helemaal niet na.
De omslag hoort zo rond groep 4 of 5 gemaakt te worden (vanaf 5 noemen ze het geloof ik ook bovenbouw op de basisschool). Maar vaak blijf je als ouder nog lang steken in dat kleutergevoel. Je denkt nog niet zo snel: ‘Hoho…moesten ze zo langzamerhand niet ook eens wat leren?’, Nee je denkt bij elk nieuw, vrolijk en fris initiatief ‘Aaaaach, leeeeeeuuuk….geinig….’ en wanneer je gaat twijfelen denk je ‘ik zal maar niet moeilijk doen, want dan bederf ik de sfeer voor mijn kind’. Die sfeer verdwijnt pas wanneer ze gaan oefenen voor de CITO toets.
Het zou een zegen voor veel basisscholen zijn als veel meer ouders ‘moeilijk’ wilden doen over het gebrek aan inhoud. Ik durf te wedden dat zo’n school als deze nog apetrots is op hun TOP (Buuuurp…) ondernemers ook. En dat blijven ze zolang zo weinig ouders protesteren.
We pikken het ook niet langer
Heel veel ouders weten helemaal niet wat er allemaal gebeurt op school. Ze vertrouwen de schoolleiding en de school onvoorwaardelijk. Onze school staat ook als zeer goed bekend en heeft daardoor een lange wachtlijst. Dat resultaten behaald in het verleden geen garantie zijn voor de toekomst horen we alleen nog maar bij beleggingsproducten. Dit soort waarschuwingen zou ook boven de ingang van de school geplaatst moeten worden. Afgelopen maandag kwam ik er achter dat de school een schrijfvaardigheidbeleid heeft: taalfouten worden alleen gecorrigeerd bij een dictee. In alle andere gevallen wordt juist het schrijven van een goed woordje beloont. De resultaten van zulk een beleid worden nu zichtbaar op de PABO.
Een steeds groter worden groep ouders pikt het ook niet langer. In de klankbordgroep waarin ik zit gaan we volgende week bij de schoolleiding de duimschroeven aandraaien. Daarnaast heb ik net een oproep aan een aantal ouders gedaan om te kijken of we niet iets kunnen doen aan het domme schrijfvaardigheidbeleid dat wordt gevoerd. Ook is er een andere groep ouders zich aan het voorbereiden op acties.
Gisteren een zuchtende
Gisteren een zuchtende PABO-studente tegenover mij. HBO-docente ziek. Nu missen we kleuter-(rekenen) en wiskunde.
Noem dat maar een geen serieuze opleiding….
glad ijs
Positief kritische ouders op een basisschool daarmee kun je als school je voordeel doen. Maar zodra de ouders op de stoel van de proffesionals gaan zitten, begeven ze zich op glad ijs. Daarmee ondermijnen ze het vertrouwen tussen school en ouders. De genoemde voorstellen van de school zijn gebaseerd op moderne onderwijsinzichten. Het schrijf- en spellingsonderwijs hebben ingrijpende veranderingen ondergaan. De kijk op schrijven en stellen is in vergelijking met 30 jaar geleden enorm veranderd. Zeker ook per school verschillen de visies daarop. Maar als ouders daar bij nader inzien zich niet thuis voelen, hebben ze misschien de verkeerde school gekozen. Mijn advies: ga in dialoog met de school en probeer open te staan voor de standpunten. Acties en strijd van ouders hebben zelden een positieve uitwerking en kent meestal verliezers. Gesprek en wederzijds begrip voor verschil in inzicht bieden perspectief.
De duimschroeven aandraaien en ‘domme’ kwalificaties en verschillende actiegroepen doen me het ergste vrezen voor school, ouders en erger: de kinderen.
Re: glad ijs
U heeft het over proffesionals. Dat staat niet erg professioneel.
Ik heb het zelf liever over vakmensen, een woord dat wat minder riekt naar het jargon van consultants en pseudo-baasjes.
Uw kijk op schrijven en spellen (met een P) is inderdaad een andere dan de mijne. Ik vind namelijk dat je je zorgvuldig en duidelijk dient uit te drukken. U blijkbaar niet. Ik vind ook dat een fietsenmaker een band moet kunnen plakken en niet met ‘een veranderde kijk op luchtdicht’ moet aan komen zetten. Inderdaad zoek ik dan maar een andere fietsenmaker.
Maar dat neemt niet weg dat die niet-plakkende fietsenmaker een schande voor het vak is.
Fietsenmaker in ontwikkeling
Een fietsenmaker die een andere kijk heeft op bandenplakken, b.v. hij voegt iets toe via het ventiel, of adviseert mij een andere band of zelfs wiel, zodat ik verlost ben van die lekke banden t.g.v. al die kapotte bierflesjes op de straat, dan zou ik het wel weten.
Re: glad ijs
Daar komt het door dat studenten tegenwoordig niet meer kunnen spellen:
Het schrijf- en spellingsonderwijs hebben ingrijpende veranderingen ondergaan. De kijk op schrijven en stellen is in vergelijking met 30 jaar geleden enorm veranderd.
Die veranderingen zijn blijkbaar geen verbeteringen geweest.
Maar dat hoeft in de onderwijskunde natuurlijk ook niet. Als het maar NIEUW is.
U ziet over het hoofd dat sommige ouders beide kwaliteiten in
zich verenigen. Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat je echt niet als ‘professional’ wordt aanvaard, laat staan als gelijkwaardig gesprekspartner. Dat is het probleem met een groot deel van de leerkrachten in het basisonderwijs. Men verabsoluteert eigen inzichten en houdt er regelrechte vooroordelen op na, zonder dit zich bewust te zijn. Het verschil maken tussen citoscores bij allochtone en autochtone leerlingen, is hiervan het meest navrante voorbeeld.
Zolang ik in verschillende scholen op vrijwel ieder schoolbord spelfouten zie, gemaakt door leerkrachten, ben ik niet (meer) bereid hen als professioneel te kwalificeren.
Het zelfde geldt voor de directies en hun van stijl- en spelfouten bol staande nieuwsbrieven. Ik heb enkele jaren in het basisonderwijs gewerkt, nadat ik al een academische opleiding had afgerond. Ik wist niet hoe snel ik weer weg moest zien te komen: het niveau van de meeste docenten is beneden de kwaliteit waar kinderen en ouders recht op hebben. Ook tot RT’ers opgeklommen juffen en meesters debiteren de meest grote onzin over leerlingen. Daarom zijn er in Nederlands clubs ontstaan van ouders van kinderen die net iets meer aandacht vereisen, zoals hoogbegaafden, ADHD’ers, kinderen met PDD-NOS. Overigens was mijn kind gewoon een begaafde leerling en kreeg als dank nul en generlei begeleiding. Vanaf groep 6 heb ik moeten constateren dat de schriften van mijn kind niet werden nagekeken. Dat moest hij zelf doen. Hoeveel tijd ik niet heb geÍnvesteerd in gesprekken over de noodzaak om dit met grote frequentie te doen: ik heb er niets mee bereikt.
Dat ouders zich roepende voelen in de woestijn, kan het basisonderwijs wel willen negeren, maar daarmee overspeelt ze haar hand. Er komt een dag dat BON een factor van belang blijkt te zijn, waar ook het basisonderwijs niet meer om heen kan. Ik vrees echter dat er intussen nog ettelijke leerlingen de dupe zullen zijn van de halsstarrige ontkenning waaraan velen in het basisonderwijs lijden.
Proffesionals?
Als de “proffesionals” met behulp van het KPC de toekomst van onze kinderen om zeep helpen dan heb je als ouder de plicht om in te grijpen. De dialoog zijn we al aangegaan. We zijn er tot nu toe niks mee opgeschoten. Nu gaan de duimschroeven wat strakker. Wij willen dat er serieus naar ons wordt geluisterd. Is dat geen optie dan gaat de klankbordgroep zich waarschijnlijk opheffen. We zouden dan namelijk niet meer zijn dan een nutteloos clubje ouders waarmee de school goede sier probeert te maken.
Zou je trouwens even kunnen specificeren wat de ‘domme’ kwalificaties zijn in mijn stukje?
duimschroeven
Om welke school gaat het? U schrijft: ‘Daarnaast heb ik net een oproep aan een aantal ouders gedaan om te kijken of we niet iets kunnen doen aan het domme schrijfvaardigheidbeleid dat wordt gevoerd.’ De kwalificatie dom heeft u zelf aan de school gegeven. Kennelijk weet u beter welk schrijfbeleid goed is, de school is wat dat betreft dom. Ik zou als school schrikken van een dergelijke opstelling door de ouders. Niet echt een houding die past bij de eerder genoemde dialoog.
Ik meen oprecht dat ik hoop dat de duimschroeven werken. Ik verwacht echter dag het averechts zal werken. Nogmaals, om welke school gaat het, dan kunnen we zelf een kijkje op de schoolsite nemen.
Is dat niet dom dan?
Kinderen dom houden door ze niet te leren schrijven omdat je ze anders zou demotiveren. Dat vind ik oprecht een echt dom schrijfvaardigheidbeleid. Ik zou niet weten hoe je dat anders moet noemen. Ik kan het eigenlijk niet eens geloven dat het werkelijk gebeurt. En hoe langer ik er over denk hoe bozer ik word. Ik hoop ook dat de school schrikt van deze kwalificatie en zich realiseert dat kinderen naar school gaan om te leren. Mocht de school dat niet willen inzien dan gaan mijn kinderen van die school af PUNT. De dialoog is inderdaad belangrijk maar de toekomst van mijn kinderen vind ik nog veel belangrijker.
De naam van de school ga ik niet noemen. Dat is niet ter bescherming van de school maar van mijn kinderen.
vertrouwen moet verdiend en niet verkwanseld worden
Natuurlijk is er altijd een spanning tussen meningen van individuele ouders en schoolbeleid. Natuurlijk moeten ouders niet op de stoel van de school gaan zitten. Dialoog is noodzakelijk.
Maar een school die in het geniep een volledig ander onderwijsconcept invoert en ouders voor een fait a complit zet is kennelijk niet geinteresseerd in welke dialoog met de ouders dan ook, maar enkel in het eigen gelijk, de veelkleurendruk brochure of de joviale schouderklopjes die de directeur krijgt van bestuur en collega’s omdat hij zo stoer is en het experiment aanDURFT.
Nogal goedkoop om grootschalig te experimenteren met het waardevolste “bezit” van een ander. Als men behoefte heeft aan andrenaline, denkt dat het team een verandering nodig heeft om weer energie te krijgen, dan is een bungyjump uitstekend geschikt. Maar een stiekem voorbereid experiment is (bijna) misdadig.
Overigens is er van alles en nog wat op te merken tegen die moderne inzichten die de laatste 30 jaar zijn ontstaan. Lees de krant (of dit forum) en de bewijzen zijn overvloedig
Topondernemers
I’m afraid I gave a deep sigh of consternation when I read about the subject ‘Topondernemers’ and how children as young as nine are being taught ‘manageriel’ skills.
I consider myself fortunate in that I was born in the late 70s and was allowed to be a child at school without having to worry about what kind of niche I would fill in the job market when I grew up.
There used to be a time when education was taught simply because being educated was a noble goal in itself. However, when children are leaving 11 years of basic schooling without the ability to work out simple sums and/or write or spell correctly in their native tongue then that clearly shows that something is fundamentally wrong with the current education system. It seems that someone in government is obsessed with creating a nation of managers who have in their possession a portfolio of ‘competencies’.
I fear that instead of leaders or experts, however, a whole generation of glib-tongued young adults are being produced who will be able to give a ‘leuk’ presentation, know the right things to say to colleagues in the coffee breaks, and how to draw up colourful graphs and charts using Excel, and perhaps be able to organise meetings.
I hope I haven’t painted too black a picture here of ‘Topondernemers’ as I am sure there must be some good points to it. I just feel it is a shame that education these days is geared towards corporate life instead of instilling children with a genuine love for learning even if what they learn has no immediate economic use or value.
I write in English because my written Dutch is a little clumsy, especially when using technical terms.
However, feel free to respond in Dutch as I understand it fully.
Als ik Marxist zou zijn
zou ik in dat hele topondernemers een bevestiging zien van de these dat verdinglijking van menselijke verhoudingen ook al kinderlevens verziekt. Het is inderdaad een diepe schande.