Elsevier meldt dat studenten in het hoger onderwijs vanaf september studiefinanciering krijgen als ze in het buitenland studeren.
=========================================
“(…) Studenten op de universiteit en het hbo die aanspraak willen maken op studiefinanciering tijdens hun studie in het buitenland moeten wel minstens drie van de zes jaar voorafgaand aan de aanvraag in Nederland hebben gewoond.
Mbo’ers die in het buitenland willen studeren krijgen in het wetsvoorstel nog niet vanzelfsprekend studiefinanciering. De SP, GroenLinks en D66 maakten daar woensdag bezwaar tegen. Plasterk zei daar pas in mei over te willen beslissen. Dan verschijnt er een evaluatierapport over een experiment met het verstrekken van studiefinanciering aan mbo’ers die in het buitenland studeren.
In de nieuwe wet Studiefinanciering wordt ook het zogenoemde collegegeldkrediet ingevoerd. Studenten kunnen daarmee geld lenen om hun collegegeld, jaarlijks ongeveer 1500 euro, te betalen. Ook kunnen ze dankzij het krediet tot maximaal vijf keer de hoogte van het collegegeld lenen, zodat het makkelijker wordt om te studeren in het buitenland. Daar is het collegegeld vaak hoger dan in Nederland.
Plasterk wil met de wet Nederlandse studenten meer internationale ervaring geven. Volgens Plasterk studeren er nu 17.500 Nederlandse studenten in het buitenland. Daarvan studeren er 14.500 in de Europese Unie en 1700 in de Verenigde Staten. In Nederland studeren 48.500 studenten die uit het buitenland afkomstig zijn. Over de verhouding tussen die twee groepen maakt Plasterk zich geen zorgen. ‘Het is mooi als Nederland in het buitenland bekendstaat als kennisland’, zei hij.
De SP en GroenLinks stelden de minister voor om de basisbeurs voor studenten te verhogen. Dit voorstel haalde het niet. Ook het voorstel van de PVV om studenten die in islamitische landen gaan studeren geen studiefinanciering te geven, haalde het niet.”
28 maart 2007
bron