Student voor de klas

Ik ben student in Utrecht en hoorde toevallig vanmiddag van een nieuw initiatief opgestart door studenten hier in utrecht. Wat zij willen is om oudere studenten een onderwijskunde cursus geven en hen vervolgens detacheren naar middelbare scholen als een docent daar uitvalt(zie hun website studentdocent com)

Mijn eerste gedachte was: lastig om kwaliteit te leveren
maar toen ik er nog eens over nadacht bedacht ik me wel dat dit misschien best meevalt. Als ze inderdaad een cursus krijgen over lesgeven ansich. Bovendien zijn er duizenden studenten in nederland. Een paar daarvan zullen vast wel goed en capabel zijn.
Wat is jullie mening hier over?

groetjes,

Pieter

47 Reacties

  1. er zijn er vast wel een paar capabel
    Kijk Pieter,

    Laten we een vergelijkbare “oplossing” eens in een andere beroepsgroep voorstellen. Bedenk dan wat je daarvan vindt en kijk zelf eens of dat voor docenten anders is.

    Huisarts
    Advokaat
    Sterkstroom monteur
    Piloot
    Brandweerman
    Psychotherapeut
    Taartenbakker

    Oh ja…
    Kijk ook eens wie van deze “oplossing” wijzer van wordt.

    • leraarschap is een apart vak
      Wij moeten af van het idee dat het leraarsberoep een beroep is als alle andere. Op de scholen is een hele hiërarchie ontstaan waarbij goede docenten minder salaris krijgen dan slechte die manager geworden zijn. Dat gebeurde o.a. omdat men coûte que coûte een leraar wilde zien als een gewoon werknemer in een gewoon bedrijf.
      Een essentieel verschil tussen een leraar en iemand met een ander beroep is dat de eerstgenoemde zijn kennis moet overdragen en de andere zijn kennis moet toepassen. Aan een niet afgestudeerde huisarts zou ik mij als patiënt niet graag toe vertrouwen. De betrouwbaarheid van zijn diagnose is nauw verbonden met zijn kennis van alle medische specialismen. Een leraar die op school een lineair elektrisch netwerk behandelt hoeft nauwelijks iets te weten van mechanische en thermische verschijnselen. 40 jaar geleden was er een groot tekort aan leraren in de exacte vakken. Veel studenten gaven onbevoegd les op een middelbare school. Voor het vak Meetkunde had een lesgevende student in de exacte vakken nauwelijks iets aan zijn extra kennis van de universiteit. Euklidische meetkunde werd er vaak niet gegeven. Maar hij moest wel het niveau hebben om bij abstracte zaken de correctheid van bewijzen te doorschouwen. Hij moest van universitair niveau zijn. Dat zijn twee redenen waarom een niet afgestudeerde best een goede docent kan zijn. Voor een leraar natuurkunde in de onderbouw die de wet van Archimedes behandelt is het, in verband met slimme vragen van de leerlingen, wenselijk dat hij het tentamen stromingsleer heeft afgelegd. “Archimedes”gaat weliswaar over hydroSTATIKA maar… Zo staat hij boven de leerstof. Maar hij hoeft geen master in science te zijn al blijft dat een prae.

    • mijn inziens niet te vergelijken
      Ik denk niet dat de beroepen die jij noemt uberhaupt te vergelijken zijn.
      Bij een arts is het van veel groter belang dat deze 100% kwaliteit levert.
      Als hier iets aan schort , zijn de risico’s veel groter dan dat een student voor de klas iets fout doet.
      Het is hier immers de keuze: of niémand voor de klas, of een student.
      (studenten als permanente vervanging voor docenten lijkt me sowieso niet mogelijk).

      Bij het beroep advocaat of jurist lijkt mij een student juist een welkome oplossing. Zij studeren dit al enkele jaren en hebben dus voldoende kennis om rechtsmatig te handelen, en ondanks dat zij misschien veel minder ervaring hebben zijn zij nog wel jong en creatief. En als er iets is wat je nodig hebt in het juridische wereldje…..

      groet!

      Pieter

      • Als een student voor de klas wat fout doet
        Het gaat er niet om dat hij geen fout mag maken. Het gaat er om dat hij de leerlingen optimaal onderwijs moet geven. Doet hij dat niet, dan zijn er kinderen in de klas die daar schade van ondervinden. Die wellicht hun diploma niet of later halen of een lager diploma. Misschien maar een paar hoor. Maar het zou je kind maar wezen die het overkomt. Doet HAVO ipv VWO omdat hij slechtere docenten heeft gehad. Tsja… de school vond het maar een beperkt risico om een student voor de klas te zetten.

        De keuze: of niemand of een student is een valse keuze. Deze is bewust gecreëerd door de besturen. En ondertussen is van alles in het werk gesteld om het werkeleijk verschil tussen een goede vakkundige docent en een student uit te hollen. Is het onderwijs zo ingericht dat die vakkundige docent monddood is gemaakt. Niet enkel in zijn weerwoord aan de bazen, maar ook in zijn woord aan de leerlingen. Hij dient te coachen en de zelfsturende leerling te ondersteunen. Jank.
        Inderdaad: wellicht kan een student dat ook. En op die manier krijgt men het gelijk dat men beoogt.

        Voor onderwijs zijn de aller aller besten nodig Heel simpel omdat het gaat om onze kinderen, om de toekomst. Investeren daarin levert aanzienlijk meer op dan welke andere investering ook, zelfs puur economisch gezien. Maar ik zei al: kijk eens wie er hier wijzer van wordt.

      • zij STUDEREN dit al enkele jaren
        … en hebben dus voldoende KENNIS; ik heb andere ervaringen met de jongelui die van een lerarenopleiding afkomen, zij weten vaak bitter weinig van het vak, een stuk minder dan een jaar of 3 eerder toen ze nog bij een bekwame docent in de klas, 3Havo bijvoorbeeld, het vak volgden. Ze houden urenlang de stoelen in de docentenkamer bezet, bezig met de lessenvoorbereiding, constant speurend naar iets wat de jongeren leuk zouden kunnen vinden. De spanning is duidelijk zichtbaar wanneer je ze op de gangen tegenkomt, op weg naar hun klasje. Vooral in de winter zie je de ramen al na een minuut of 15 beslaan. Er broeit wat… Ik herinner me dat leerlingen me na zo een broeierige les kwamen vragen of “la mort” echt “de moord” betekende, want bij mij hadden ze het jaar ervoor geleerd dat het “de dood” betekende.

      • Als het werkt
        Beste Pyrox,
        Als het werkt dan is mijn suggestie om de studies drastisch in te korten want dan gaan die blijkbaar veel te ver. Interessant vind ik het verschil wat je maakt tussen een arts en een jurist en of een advocaat want dat lijkt bij jou hetzelfde. Studie en ervaring lijken bij jou nutteloze zaken en dit komt ongetwijfeld door jouw leeftijd.
        Corgi

  2. Student in handomdraai tot leraar gepimpt
    Dag Pieter,

    Je eerste gedachte was: lastig om kwaliteit te leveren. Dat was ook mijn eerste gedachte (en tot op heden mijn laatste). Gelukkig worden op de website waarnaar je ons verwijst al onze zorgen weggenomen:

    Maar een echte leraar is toch veel beter?
    Nee. Ondanks dat dit een veelgehoorde reactie is, is dit absoluut niet het geval. Bekijk de situatie zelf maar eens objectief: Momenteel is de gemiddelde leeftijd van docenten in het middelbaar onderwijs 42 jaar. Velen van hen zijn in een routine geraakt en ook niet elke leraar doceert nog voor zijn plezier. Door hun leeftijd ontstaat een grote kloof met de leerling en verliest de docent zijn respect en authoriteit.
    Er is naast deze vergrijzing ook nog eens sprake van een enorme uitval. Het aantal ziektegevallen is hoog en er staan vele vacatures open. Om dit op te lossen worden zij-instromers en ongeschoolden ingezet. Zo is het niet zelden voorgekomen dat er voor de klas een docent staat die zelf de Nederlandse taal niet goed beheerst!”

    Verder moeten we niet vergeten dat “studentdocenten” jong zijn, enthousiast en dicht bij de leerling. Ook hebben ze, anders dan al die ouwe zakken die nu nog voor de klas staan, “een zeer goede én actuele kennis van zaken want hij studeert dit immers en is onder andere geselecteerd op basis van zijn studieresultaten”. Tot slot is de student zeer sociaal vaardig, inspirerend en heeft deze door de uitgebreide didactische trainingen een goede kennis van de onderwijskunde.

    Onder het kopje “Is dit legaal?” lezen we dat “onze studenten niet bevoegd zijn, maar dan ook geen leraar vervangen; zij vallen slechts in”. Maar als studentdocenten zoveel beter zijn dan echte docenten, wordt het dan niet hoog tijd dat we die bevoegdheidseis opdoeken? Of nog mooier: als een student-docent het twee weken uithoudt zonder huilend te zijn weggelopen, dan geven we hem gewoon een bevoegdheid als beloning!.

    • Maar een echte leraar is toch veel beter?
      Zij stellen het op hun website wel heel overdreven en een studentdocent zal absoluut niet altijd beter zijn dan een bevoegde docent. Punt is echter wel dat ik geloof dat dit zo zou kúnnen zijn.
      Mijn middelbare schooltijd staat mij nog vers in het geheugen en er zitten soms leraren tussen…. Geloof mij: dan heb je liever een leuke student voor de klas.

      Verder stel je:
      wordt het dan niet hoog tijd dat we die bevoegdheidseis opdoeken?

      Hm, dit zou natuurlijk inderdaad onzin zijn want dat zou betekenen dat íedereen les zou mogen geven.
      En omdat er dan normale marktwerking gaat plaats vinden waarbij de focus waarschijnlijk zal liggen op kosten inplaats van kwaliteit krijg je dan waarschijnlijk wel slechte leraren die tevreden zijn met een salaris nog lager dan dat van de student die wél kennis in huis heeft.

      Toch denk ik dat het wel mogelijk is kwaliteit te leveren.
      Als je zoveel studenten tot je beschikking hebt (en dat is zo want voor veel studenten is dit denk ik een prima bijbaantje, goed betaald, goed op je cv) dan kan je waarschijnlijk zodanig door selecteren dat je echt mensen hebt die én 10-en halen op hun studie én stevig in hun schoenen staan (en dus niet na twee weken huilend de klas oplopen) én didactisch talent hebben.

      Zolang dit kleinschalig blijft denk ik dat de kwaliteit wel te overzien is, punt van mij is alleen dat ik niet weet of het zo verstandig is dat dit een commercieel initiatief is en geen oplossing van een onafhankelijke stichting of de overheid…..

      • Beun de Studentenhaas in onderwijsland
        Pyrox schreef: “Geloof mij: dan heb je liever een leuke student voor de klas”.

        Waarom dan, Pyrox? Niet ‘af en toe’, maar waarom zou je structureel liever een ‘leuke’ onbevoegde student voor de klas hebben dan een bevoegde docent? Waarom geldt dat niet als je met een verstuikte enkel naar de huisarts gaat? En waarom zouden nou uitgerekend *die akelige* docenten van jou worden vervangen door studentdocenten? Wie zijn jouw rolmodellen in het onderwijs?

        Zou je zelf willen worden vervangen door een goedkope student die ‘de boel bij elkaar houdt’ of door een bekwame collega met veel vakkennis?

        Een arbeidsmarkt waar Beun de Haas vrij spel heeft, wordt onaantrekkelijk voor hooggekwalificeerde kandidaten. Ik zou bijvoorbeeld als collega in een parallelklas me slecht op mijn plek voelen als ik wegens lerarentekort structureel met onbevoegde en half-gecommitteerde studenten te maken kreeg. En omdat beunhazen de arbeidsmarktpositie van hooggekwalificeerden ondergraaft, zullen de arbeidsvoorwaarden van mijn te werven collega er ook niet beter op worden. De schoolleiding heeft voor hen dan immers een lekker goedkoop alternatief. En de Inspectie knijpt tegenwoordig alle oogjes stijf dicht.

        Je schrijft: “Als je veel studenten tot je beschikking hebt, kun je doorselecteren (…)”. In het land der blinden is eenoog koning. De beste derdejaars student is niet normgevend voor de afgestudeerde master. Ik geloof er geen snars van dat er bij dit graantjesmeepikkende studentenuitzendbureau sprake is van hooggekwalificeerde vakkennis. Daarvoor ken ik uit eigen ervaring nou net teveel bachelors en masterstudenten binnen mijn vak (ik leid ze op tot leraar).

        De beste studenten willen de wetenschap in en niet voor de klas. Dat is tragisch, en het rechtstreeks gevolg van de devaluatie van het leraarschap. Het bijbaantje van studentdocent.com kan daar niets aan afdoen – integendeel, het draagt er aan bij.

        • Tucht van de markt
          Couzijn schrijft: De beste studenten willen de wetenschap in en niet voor de klas. Dat is tragisch, en het rechtstreeks gevolg van de devaluatie van het leraarschap.
          Beste Couzijn, dat is toch nooit anders geweest. Alleen als de (economische) omstandigheden je dwingen, ja dan….

          En op voorhand deze mensen “beunhazen” te noemen: uitermate kwalijk vind ik dat. Moeten we ze dan uit Polen halen ? Ik vind het een goede ontwikkeling als deze sector aan de tucht van de markt wordt onderworpen.

          • De markt tuchtigt niks
            De beste studenten willen de wetenschap in. Afhankelijk van de sector lukt dat 2% (alfa) of 20% (beta) van de studenten. De rest moet elders in de wereld emplooi vinden. Ik meen dat anno 2007 het onderwijs daarbij laag op hun prioriteitenlijstje staat. Ik vraag me af of dat vroeger anders was; jij beweert van niet; ik hoor graag waarom je dat denkt.

            Neemt niet weg dat we momenteel méér academici dan ooit zouden moeten verleiden tot het leraarschap. Of je moet structureel tweedegradrs willen inzetten in de bovenbuw havo-vwo.

            Als ‘beunhazen’ noem ik op voorhand docenten die een taak uitvoeren zonder daartoe opgeleid c.q. gekwalificeerd te zijn. Ik ben mij bewust van de pregnante en kwetsende betekenis van dit woord, maar houd het toch aan. Want beunhazen zijn ze. Natuurlijk *bestaan* er excellente beunhazen en disfunctionele docenten. Maar het is onredelijk te stellen dat beunhazen in het algemeen een redelijk alternatief zijn zodra ze het niveau van de disfunctionele docent overstijgen.

            De arbeidsmarkt tuchtigt niet langer indien beunhazen vrij spel hebben en de markt voor (bijvoorbeeld) eerstegraders verpesten. Als ongekwalificeerde Marietje in schaal 7 voor oppas mag spelen in het vwo of op de basisschool – zoals elke donderdag en vrijdag mijn dochter overkomt – wordt de arbeidsmarkt voor bevoegde schooldocenten verpest.

    • In groep 8
      zit ’n leuke jongen met veel aanzien. Hij kan best goed lezen, schrijven en rekenen. Als straks de juf van groep 4 ziek is, zal ik de directie voorstellen om hem daar voor de groep te zetten.
      Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan.

    • Bekijk de situatie zelf maar eens objectief
      Bekijk de situatie zelf maar eens objectief: een van de klassieke dooddoeners in een discussie. Dit is het equivalent van “als we nou eens heel eerlijk zijn …. “. En daarachter komt dan een Heel Groot Gelijk tevoorschijn, althans het Hele Grote Gelijk van de spreker.

      Ik zal niet beweren dat een goed geïnformeerde en enthousiaste ouderejaarsstudent nooit beter kan zijn dan een uitgebluste chagrijn, maar ik vind juist zo’n tussenzinnetje een nare trap naar al die docenten die elke dag hun stinkende best doen.

  3. Waar gaat dit over?
    Leuk lesgeven kun je makkelijk aan enthousiaste jonge studenten overlaten. Ga te rade bij YOUP en je ziet hoe je dat kunt aanpakken. Maar dat soort werk is niet de essentie van lesgeven.
    Na de voordracht komt het echte werk voor een leraar: Heeft iedereen begrepen wat je vertelde? Kan iedereen nu nadoen wat je hebt voorgedaan? Kun je aan je leerlingen zien of er nog stille vragen zijn? Kun je alle mogelijke leerlingvragen beantwoorden? Kun je de leerlingen op weg helpen als ze ergens mee vastzitten? Snap je waar die vreemde antwoorden van leerlingen vandaan komen?
    Daar zit het echte vakmanschap van een docent; en dat krijg je pas na jaren onder de knie.
    Denk verder eens aan je eigen ervaringen met invallers en stagiaires. Leerlingen vinden je leuk en aardig zolang ze maar het idee hebben dat je niet ‘gewoon les’ staat te geven of ‘gewoon proefwerken’ geeft.
    Als je wat langer voor de klas staat en zelf de verantwoordelijkheid voelt voor de resultaten van je leerlingen zul je misschien begrijpen waar ik het over heb.
    Lesgeven als ‘leuk bijbaantje’? Ongehoord!

    • Hmmmm….
      ‘Daar zit het

      Hmmmm….

      ‘Daar zit het echte vakmanschap van een docent; en dat krijg je pas na jaren onder de knie.’

      Dus we moeten geen onervaren leraren meer voor de klas zetten? Dat lijkt me problematisch. Ik denk dat je de vragen die je stelt, hoe terecht ze in principe ook zijn, voor alle onervaren leraren opgaan. Daar zit het verschil dus niet.

      Simon brengt min of meer hetzelfde argument in, dat lesgeven iets is wat je pas na een tijd leert. Dat zal tot op zekere hoogte absoluut zo zijn, maar je zult toch eerst onervaren zijn voor je ervaren wordt.

      Daar is geen weg omheen. En dan denk ik dat dit idee zeker het overdenken waard is.

      • Het feit dat starters nog veel te leren hebben
        Je haalt twee dingen door elkaar: het feit dat bevoegde docenten aan het begin van hun carriere nog veel te leren hebben, en het idee dat onbevoegde mensen best enige leraarskwaliteiten kunnen vertonen. Die twee zijn niet aan elkaar gelijk te stellen. Bevoegde leraren zijn geen ‘onervaren leraren’, maar leraren die gezien hun opleiding al enige sporen hebben verdiend in het onderwijs; zowel in het hbo als in het wo. Dat laat onverlet dat starters nog veel te leren hebben.

        Maar wat we nu zien, is dat onbevoegde beunhazen voor ‘even goed’ worden versleten als bevoegde startende leraren. Die opvatting is idioot, en gezien het lerarentekort riskant. De beroepsgroep ontkomt er niet aan om (bevoegde) starters voor de klas te zetten; dat geldt voor elk beroep, en als het goed is worden de starters ook extra begeleid. Dat neemt niet weg dat met de bevoegdheid in de praktijk een ‘startbekwaamheid’ wordt gegarandeerd. Een startend docent heeft al heel wat scholing achter de rug, en de school neemt daarmee aanzienlijk minder risico. Van een beunhaas weet je dat niet. Beunhazen zijn zeker geen adequate vervanging van bevoegde docenten, zoals de OP en de genoemde website suggereren.

  4. Goed initiatief
    Ik verbaas me over de reacties. In het voortgezet onderwijs werk(t)en heel wat docenten met een minimale didactische opleiding (handtekening op het college was voldoende) en met een zodanig afgeronde studie dat het niet mogelijk was buiten het onderwijs een baan te vinden. Jaren geleden is de lerarenopleiding volwassener geworden, maar velen hier op het forum zien dat dan toch vooral als een verwatering van de vakkennis, zie vooral de bijdragen van mark79.
    En dan wordt er dit aangeboden: Zij zijn geselecteerd op hun hoge kennis in dit vakgebied maar vooral ook op hun sociale uitstraling en affectie met onderwijs. *Lees verder…*
    Goed initiatief, want in Nederland malen de molens langzaam, *ziehier*

    Advies: zorg er wel voor dat je voldoende verdient, laat je niet afschepen.

    • Mee eens
      Ik ben het met je eens. Studenten kunnen best waardevolle docenten zijn. Maar dan moeten ze het niet beschouwen als een paar uur goed betaald vakken vullen; ze moeten echt ‘met hart en ziel’ aan de slag. Inhoudelijk zullen ze zeker ook ruim boven de stof moeten staan.
      Als ze in zo’n baantje ontdekken dat het een aantrekkelijk beroep is: des te beter.

      Ooit ben ik zelf begonnen zonder veel didactische scholing, met 60 uur hospiteren (bestaat dat woord nog?) achter de kiezen. Daar heb ik vooral twee voorbeelden gezien van hoe het (volgens mij) niet moet. En van die 60 uur heb ik misschien 20 uur voor de klas gestaan. Overigens wel leerzaam.
      Ik kan me niet herinneren dat ik aan de colleges vakdidactiek of algemene didactiek iets heb gehad.

      Na een jaar of twee, drie krijg je als docent meerwaarde, en ik maak mezelf wijs dat mijn meerwaarde na 25 jaar nog steeds groeit.
      Je komt steeds losser van de lesstof, je maakt allerlei omzwervingen met de klas, maar je zorgt er eigenlijk gedachteloos voor dat je toch op het juiste punt uitkomt.
      Toch gaan er ook nog regelmatig lessen de mist in.

      Niemand is in het begin de superdocent waar het in veel reacties over gaat. Leerlingen hoeven ook niet alleen maar superdocenten te hebben. Als elke leerling ook maar een paar docenten met meerwaarde heeft. En dan mogen er ook best een paar docenten in de ‘start-en-groei-fase’ zitten.

      • Vandaag …
        [quote H2SO4]Je komt steeds losser van de lesstof, je maakt allerlei omzwervingen met de klas, maar je zorgt er eigenlijk gedachteloos voor dat je toch op het juiste punt uitkomt.[/quote]

        …. had ik weer zo’n les (6VWO)

    • Wat stel je als norm?
      Ik verbaas me over je reactie. In het VO stromen anno 2007 juist docenten in met een behoorlijke didactische startkwalificatie. Zeker vergeleken met 20, 30 jaar geleden, toen voor 1e-graders een bijna exclusieve nadruk lag op vakinhoud en het onbekend was of de beroepskwalificaties (didactiek, pedagogiek etc.) in de praktijk werden verworven. Je geeft zelf al aan dat sommige docenten ‘vroeger’ hun bevoegdheid ontleenden aan een minimale inspanning (‘handtekening op het college’, evt. een aantal uur hospiteren). Tegenwoordig zijn eerstegraders een jaar full-time in opleiding na hun doctoraal of master, voor 50% in de schoolpraktijk en voor 50% bij een instituut. Wel wat anders dan een ‘handtekeningetje’. Reken maar dat die opleiding ‘volwassener’ is geworden.

      Het is een gotspe dat studenten die zich niet eens voor het bachelor-, laat staan masterniveau hebben gekwalificeerd, laat staan voor de unilo, gelijkwaardig zouden zijn aan bevoegde starters, laat staan aan ervaren docenten. Die zienswijze – geventileerd op studentdocent.com – is een miskenning van alles wat goede leraren tot goede leraren maakt, en neemt de moeizaam functionerende docent als norm.

      “Verwatering van de vakkennis” zie jij als symptoom van de volwassen geworden lerarenopleiding. Je miskent dan het invoeren van de 2-fasenstructuur, die het doctoraal tot 4 jaar beperkte, waar voorheen 5.5 of 6 jaar en soms langer studeren de norm was. Maar je kunt niet ongestraft een 6-jarige studie tot 4 jaar beperken en dan verwachten dat het vakniveau onverlet blijft. Dat staat los van de beslissing in 1987 om de universitaire lerarenopleiding te verstevigen. De unilo’s gaan niet over de vakinhoud.

      Wat het langzaam malen van ambtelijke molens te maken heeft met de unilo’s ontgaat mij. Weinig onderwijsinstanties zijn zo flexibel en voortvarend gebleken als juist de unilo’s.

      • Zijn de nieuwe eerstegraders beter?
        Wat ik graag zou willen weten is of de vroegere eerstegraads universitair opgeleide docenten met weinig didaktische scholing, (doctorandussen en ingenieurs met een didaktische aantekening) op de ouderwetse manier lesgevend op een HBS of Gymnasium aan het toenmalige type leerlingen, duidelijk slechtere resultaten of rendement haalden op het gebied van het overdragen van kennis en inzicht van/in hun leervak dan de huidige eerstegraads docenten op het VWO

        • Het verschil tussen vroeger en nu
          Ja, dat zou ik ook wel willen weten. Maar dan vooral met betrekking tot de eerste jaren van hun leraarschap. Of iemand twintig jaar geleden volgens X of Y is opgeleid, dat maakt wellicht niet veel uit. Maar of een klas terecht of onterecht wordt toevertrouwd aan de zorgen van een starter – zoals jaarlijks met honderden leeringen op een school het geval is, daarvoor maakt de kwaliteit van de starter wel iets uit, denk ik.

          Heb je een voorstel voor een onderzoeksopzet?

          • nog niet
            Nog niet. Maar als me iets invalt zal ik dat melden. Ik kan mij maar van 2 leraren herinneren dat ik dacht: Hij/Zij legt het niet goed uit (onduidelijk of te saai) en we oefenen de nieuwe leersof niet voldoende in. Wel herinner ik mij van een jonge leraar die soms even aarzelde maar het was zo duidelijk dat hij zijn vak goed verstond en zijn lessen goed had voorbereid dat hij nooit problemen heeft gekregen.

          • Begeleiding van starters
            Seger schreef: “Ik kan mij maar van 2 leraren herinneren dat ik dacht: Hij/Zij legt het niet goed uit”. Zo hebben we allemaal wel onze herinneringen. In de tweede en derde klas vwo waande ik mij een groot natuurkundige, want ik was dol op alle practica en zag het verband tussen theorie en praktijk. Maar in de vierde klas kwam een beginner, een al te academische minkukel dat allemaal verpesten. De hele klas haalde een vier voor het proefwerk kinematica. De betreffende starter werd niet begeleid, deed ‘zijn eigen ding’ en niemand van onze klas slimmeriken begreep er een jota van. Dat sloeg een behoorlijke deuk in mijn motivatie voor natuurkunde. Pas in de zesde, op de valreep, werd dat gerepareerd door een uitstekende docent natuurkunde.

            Ook voor Frans heb ik een jaar lang een beginner gehad die niks beter wist dan rijtjes uit het boek te laten vervoegen en leren. Wat een ellende. Wat een hekel aan Frans hield ik daar aan over. Tot ik op mijn achttiende voor het eerst naar Frankrijk op vakantie ging, was Frans voor mij niks anders dan accentjes op é’s en uitzonderingen op werkwoordvervoegingen. Niks ‘mooie taal’, Frans was puur ellende.

            Moraal: onderwijs is té belangrijk om helemaal aan starters over te laten. Geen beroep kan zonder starters, maar die moeten dan wel goed worden ingeleid in de praktijk. Net zoals een patiënt met galblaasontsteking niet puur aan een co-assistent wordt overgelaten (die wordt gesuperviseerd door een specialist), zo verdienen ook leerlingen het niet puur aan een goedbedoelende, onbegeleide beginner te worden overgelaten. Als ervaren docenten hebben we meer dan voldoende vak- en ervaringskennis om deze aan de starters over te brengen, en aldus risico’s te beperken. Onderwijs is geen proeftuin voor experimenteerlustigen.

      • Ambtelijke molens
        Couzijn schrijft: Wat het langzaam malen van ambtelijke molens te maken heeft met de unilo’s ontgaat mij.
        Het (dreigende) lerarentekort staat al heel lang op de agenda, er is jarenlang voor gewaarschuwd en wat is er aan gedaan ?
        Ik heb geen verband gelegd met de unilo’s, dat is een uitvoerende instantie.

  5. Goede manier om te beginnen
    Dit is vast en zeker, voor sommige studenten, een goede manier om te kijken of je aanleg hebt voor het docentschap, en , bovenal, of je het echt interessant werk vindt. Maar het lijkt me onmogelijk dat iemand binnen een jaar, zonder goede begeleiding, iets kan bereiken dat op lesgeven lijkt. Natuurlijk, je verhouding met de klas kan wel goed zijn: je kunt goed met ze overweg, je babbelt wat over ajax en psv, je vertelt wat over je studie, enz. Maar met lesgeven heeft dat weinig te maken. De bedoeling is dat je zoveel gezag weet af te dwingen (door ‘iets’ wat je doet) dat je alle lesstof uit het boek rustig (zodat ook de wat onzekere leerlingen het kunnen volgen en zich veilig voelen) kunt behandelen, en zo nodig alles nog een skunt herhalen. -Dat is moeilijk en kost enige jaren voordat je dat echt goed onder de knie hebt. -Daarom lijkt het mij geen goed idee om studenten voor de klas te zetten. Het lijkt op lesgeven, maar het is het nog niet (helemaal).

    • Vinden jullie het goed als ik mïjn kind
      liever niet toevertrouw aan de pseudo-docent, hoe leuk opgepimpt dan ook? Ik zie liever dat hij leert wat hij moet weten om goed beslagen ten ijs aan het hoger onderwijs te kunnen deelnemen, over enkele jaren.

      • Tussen droom en daad staan instincten in de weg
        Fritzi schrijft: “Vinden jullie het goed als ik mijn kind liever niet toevertrouw aan de pseudo-docent?” De spijker op z’n kop, Fritzi. Pseudo-docenten zijn misschien goed om de gemiste uren van *andermans kinderen* op te vangen, maar voor onze eigen kinderen eisen we bevoegde en bekwame docenten.

        Ik moet even denken aan het verschil tussen gemengde en zwarte scholen. Met de mond belijden we allemaal dat ‘gemengde scholen’ verkieslijk zijn, maar in de praktijk blijken we voor onze witte Jantje en Marietje een zo wit mogelijk school te willen scoren. Je moet ze hier eens zien, de ouders die ’s ochtends in de spits met hun fietsie of auto de kinderen twee stadsdelen verder rijden om nog maar een witte schoolse enclave te vinden. Ook voor hen is een ‘gemengde school’ het ideaal, en ook voor hen telt de werkelijkheid dat tweederde van de Amsterdamse leerlingen niet wit is.

        Ik wil maar zeggen: relatieve buitenstaanders denken gemakkelijker over het inzetten van onbevoegden – als dat het eigen kind maar niet treft. De tragiek hierbij is dat veel ouders en leerlingen niet weten van hoeveel onbevoegden de leerlingen wel niet les hebben. In een gemengde of zwarte klas kun je dat tenminste nog met eigen ogen zien. De bevoegd- of bekwaamheid van je leraar moet je maar afwachten, want de school houdt die onder de pet.

      • Dus dan maar niets?
        Aangezien de discussie hier ging om het inzetten van studenten om leraren UITVAL op te vangen en absoluut niet (zoals iedereen hier blijkbaar gelooft) over het vervangen van docenten, vraag ik me af of je dit echt meent.

        Jij vindt het dus erger als jouw kind een uurtje wordt opgevangen door een onbevoegde student zonder greintje ervaring maar die wel in staat is alle vragen van jouw kind te bantwoorden dan dat hij een uitvaluur heeft en dus eerder thuis is?

        • StudentDocent wil wel degelijk de leraar vervangen
          Als de waterleiding is gesprongen en je huis blank staat, en er is geen gediplomeerde loodgieter voorhanden, ja, dan zou ik ook graag gebruik maken van de diensten van mijn handige buurman.

          Maar dat is geen reden om gediplomeerde loodgieters structureel door betaalde handige buurmannen te vervangen. Sommige beroepen zijn beschermd en dat is niet voor niets. Als er in zo’n beroepsgroep een tekort ontstaat, kunnen slechts in absolute noodsituaties provisorische maatregelen worden getroffen. Maar daarna moet de echte loodgieter de zaak overnemen.

          StudentDocent.com zwabbert tussen ‘opvangen’ en ‘lesgeven’, en gaat dus verder dan noodsituaties. Men presenteert zich niet als club van ‘oppassers’ (wat dat dan ook moge zijn). Jij zelf wilde deze studenten een ‘cursus lesgeven‘ geven. Op de website profileert men zich als vervangende docenten en met de stellling dat student-docenten niet onderdoen voor docenten. Ook: “Studentdocenten zijn in staat om zelfstandig voor de klas te staan. Zij kunnen vragen van leerlingen beantwoorden, lesstof doornemen en de leerlingen op persoonlijke wijze begeleiden.”

          Dat is wel wat meer dan “oppassen bij lesuitval”. Ook biedt men Senior Buurmannen aan als directe concurrent van de gediplomeerde loodgieter: “De senior StudentDocent is in staat een les van een leraar voor een periode over te nemen, of zelfstandig eigen lessen te verzorgen

          Het probleem is dat die provisorische maatregelen leiden tot erosie en verval in de beroepspraktijk. Een schoolleider die een beunhaas aanstelt, zoekt niet meer verder, of althans veel minder fanatiek. De lagere kwaliteit van de beunhaas wordt de nieuwe norm voor gegarandeerde kwaliteit.

          Beunhazerij in het onderwijs neemt hand over hand toe. Schoolleidingen verzwijgen dat en komen ermee weg. Zo kan de wal het schip nooit keren – maar het schip dient wel degelijk gekeerd te worden. in het belang van de leerlingen en de echte docenten.

          • “Act of God” of “Act of Politics”
            Ik geloof absoluut niet in overmacht. Geen gesprongen waterleiding. Iets dat de Amerikanen zo mooi “an act of God” noemen.
            In het onderwijs gaat het NIET om een plotselinge ramp, er is geen virus dat out-of-nowhere van alle docenten 55-plussers heeft gemaakt.
            Via Postbus 51 moeten we zelfs van de overheid aannemen dat een ramp welliswaar onvoorspelbaar is, maar je je er wel degelijk op kunt voorbereiden. Wordt ons verteld.
            Nu is er iets aan de hand wat op geen enkele manier onvoorspelbaar was, iets wat wal decennia lang zagen aankomen, en dan nog is er iets nodig als een beunhazen club die zij ramepn optreedt.

            Niks act of God. De situatie is niet eens per ongeluk ontstaan. De situatie van het tekort is bewust beleid. Expres zo geconstrueerd. Simpel door heel bewust alle financieën en alle eisen te verlagen.

            Dus even de twee naast elkaar:
            Act of God:
            Onvoorspelbaar, er was niets wat je had kunnen doen om het tegen te gaan, het enige dat je had moeten doen is voorbereiden (zorg voor een transister radio, een pak kaarsen, drinkwater en de nodige batterijen).

            Het lerarentekort:
            Bewust gecreëerd door voor een dubbeltje op de vierde rang te willen zitten. Het tekortmoment was volledig voorspelbaar: men weet hoeveel kinderen les moeten hebben, men weet hoeveel leraren er zijn, hoe oud ze zijn over 3, 5, 10 jaar.
            Die vierde rang was goed genoeg en dat dubbeltje eigenlijk nog te veel.

            De situaties hebben in het geheel niets met elkaar te maken. Lerarentekort is het tegenovergestelde van een act of God. Het is één avn de weinige grote projecten die zijn uitgevoerd in Nederland, die volledig volgens plan verlopen. Binnen de geplande tijd en zeker binnen budget.

            Act of God … of mischien toch … Act of politics?

  6. Zelfvertrouwen
    Wat is er nu aan de hand dat velen zich hier zo enorm gaan verdedigen. Het begint er nu op te lijken dat leraar zijn een bezigheid is waar velen voor geschikt zijn en nauwelijks scholing voor nodig hebben. De enthousiaste en nog bijna inhoudsloze vriend vervangt hier met gemak de leermeester.
    Zeker is het beter om een student voor het bord te zetten dan om de les te laten vervallen maar dit is weer een opening voor bezuinigingen.
    Wat in het begin juist toegepast wordt, namelijk voorkomen van uitval in noodsituaties, wordt al gauw een normale geaccepteerde vervanging.
    Is het zo ook niet gegaan met de eerste en tweede graders?
    En Pyrox, hoe denk jij dat over jou geschreven wordt als jij 42 bent of overkomt jou dat niet. Waarom zijn mensen op hun 42ste uitgeblust?
    In mijn omgeving komt dat vaak doordat de lat steeds lager gelegd wordt en je van leermeester gedegradeerd wordt tot therapeut in het enthousiast maken. Je vak is je afgenomen. Tel hierbij de wel erg assertieve houding van de leerling welke alle bescherming van de leiding geniet, het is immers een klant en de enorme kwetsbare positie van de leraar. Een 50 jarige vakdocent verliest het vandaag de dag veel te gemakkelijk van een 14 jarige puber en dat zorgt voor conflict mijdend gedrag. En conflicten heb je als docent vooral als je gedrag corrigeert bijvoorbeeld in de vorm van onvoldoendes geven als de inhoud te laag is als gevolg van te weinig of verkeerde inzet.
    Het gedrag van sommige vraagt wel meer uitleg dan hij of zij is uitgeblust, is lui, komt alleen om de boodschappen te kunnen betalen etc. Jammer vind ik het dat de jonge leraar niet beter op de oudere leraar let om hiervan te leren. Hoe zat dat ook al weer met vaders en zonen?
    Corgi

    • “Studenten zijn eigenlijk prima docenten”
      Corgi schreef: “Wat is er nu aan de hand dat velen zich hier zo enorm gaan verdedigen?” Wat er aan de hand is, is dat zommigen zich ergeren aan de uitgedrukte zienswijze, namelijk dat docenten prima te vervangen zijn door halfgeschoolde, ‘leuke’ studenten – hetgeen een brevet van onvermogen van docenten uitdrukt. Wie kaatst, kan de bal verwachten.

      Je kunt m.i. niet tegelijk stellen dat goede, hooggekwalificeerde docenten het hart van de onderwijskwaliteit zijn – en tegelijk menen dat ze best kunnen worden vervangen door ‘frisse’ studenten die zich op nog geen enkel punt hebben gekwalificeerd anders dan in het oog van hun uitzendbureau. Dat is – helaas maar al te vaak aangehoorde – borrelpraat. Die borrelpraat behoort ook al te vaak tot de communis opinio, met schadelijke effecten tot gevolg voor het onderwijsbeleid (‘zij-instromers met een stoomcursus’, ‘niet meer controleren op bevoegdheden’) en de arbeidsmarkt (‘voor jou een (slechterbetaalde) ander’).

      Verder heb je groot gelijk. voor we het weten is vervanging door studentjes de norm, en wordt daarmee de nood aan hooggekwalificeerde docenten tot opgeheven verklaard. Als we vandaag alle beunhazen naar huis zouden sturen (leuk idee voor de ‘Dag van het Onderwijs’), dan zou pas blijken hoe groot de nood aan gekwalificeerde docenten werkelijk is. Zolang we de gaten vullen met beunhazen – en dat nog verdedigen ook – is de redding ver weg.

  7. Iets is beter dan niets?
    Het concept dat wordt beschreven op studentdocent.com lijkt mij niet geschikt om het reguliere onderwijs te vervangen. Docent zijn is een beroep, waar je kunde voor moet hebben, geen bijbaan.

    Toch denk ik dat er taken zijn die docenten uitvoeren die prima door een gemotiveerde student kunnen worden uitgevoerd. Het is niets nieuws dat er een gigantisch tekort is aan leraren en dat er leerlingen naar huis worden gestuurd. Dát zijn momenten waarvan ik denk dat het wél zinvol zou zijn om er een intelligente, leuke student neer te zetten. In een gemiddelde gemeente waar een aantal scholen gevestigd zijn, kun je ook meerder ‘huiswerkbegeleidingsinstituten’ vinden. Wat zijn dit voor plekken? Inderdaad, ‘enge’ hokjes waar veelal studenten onze ondergemiddeld presterende leerlingen proberen weer terug op niveau te krijgen (even geheel terzijde, ik persoonlijk vind dit een slechte ontwikkeling, is dit geen taak van de school?).

    Stel je voor dat je vanwege onvoorziene omstandigheden, die bij elke docent wel eens voorkomen, geen les kan geven morgen. Wat zou je dan liever hebben: dat je leerlingen blij met hun tussenuur de plaatselijke supermarkt gaan lastigvallen en zichzelf ongans gaan vreten aan gevulde koeken of dat een student die in ieder geval verstand van zaken heeft hun vragen voor het komende tentamen weet te beantwoorden?

    Ikzelf zou het geen goede ontwikkeling vinden wanneer docenten regulier worden vervangen door studenten. Maar met het huidige lerarentekort kies ik toch liever voor een student dan dat ik mijn leerlingen naar huis moet sturen. Hoe denken jullie hierover?

    • zo is het ook gegaan met onderwijsassistenten in het PO
      Eenzelfde situatie was er in het basis onderwijs: een enorm tekort aan docenten. Dus: als de we docenten nu eens ontlasten door onderwijs assistenten in te zetten (MBO functie).
      Dat is op grote schaal gebeurd. Niet alleen als hulpje van een docent (zoals aangekondigd) maar op veel plaatsen de facto als leerkracht van een groep voor meerdere dagen per week.

      Die onderwijs assistenten konden heel aardig met de kinderen omgaan. Sociaal was er geen enkel probleem. De klassen waren rustig, de kinderen vonden de juf erg lief. Dus vonden de moeders het ook een goede oplossing (als ze al wisten dat juf eigenlijk onderwijsassistente was). In ieder geval klaagden de moeders niet bij de directie. De directie is daarom ook tevreden.

      Ook de rapportjes die de kinderen mee naar huis kregen gaven allemaal goede resultaten weer. Moeders wisten niet beter dan dat het allemaal prachtig liep.

      Maar een professionele juf had wel degelijk gezien dat Anne een lees achterstand had en dat de woordenschat van Keesje voor zijn leeftijd wel erg beperkt was. Een echte juf had ook gezien dat dat onhandelbare kind misschien wat slimmer was dan de andere kinderen en had daardoor dingen kunnen doen met een probleem dat de onderwijs assistente niet eens heeft opgemerkt.

      Door het in den lande bekende lerarentekort in het basisonderwijs was er een grote toeloop op de Pabo. Een baan was in deze tijd van het lerarentekort toch wel haast zeker als je af zou studeren.
      Helaas voor die studenten die de pabo afmaakten: hun plaatsen waren inmiddelas al lang ingenomen door de onderwijs assistentes waar iedereen zo ontzettend tevreden over was.

      Kijk he, als je in eenvliegtuig zit en de piloot krijgt een hartaanval, dan zal iedereen blij zijn als er iemand tussen de passagiers is die wel eens in een klein vliegtuigje heeft gevlogen.
      Ik denk echter dat weinig mensen het zullen accepteren dat die amateurpiloot al bij vertrek op de stoel van de gezagvoerder zit.
      De vergelijking: iets is toch beter dan niets is minder simpel dan je hier wel voorstelt.

      • Hoe kan dit dan ondervangen worden?
        Ik kan me volledig vinden in je betoog. Maar punt is nu dat er heel veel scholen zijn die ‘vliegen in een boeing waarvan de piloot een hartaanval heeft gekregen’. Waar dus eigenlijk over nagedacht zou moeten worden is hoe een concept als dat van studentdocent gebruikt kan worden om het onderwijs te verbeteren, zonder dat ze het beroep van docent gaan overnemen. Ikzelf denk echter niet dat dat zo snel zou gaan. Basisonderwijs is toch wat anders dan middelbaar onderwijs én WO-studenten zijn wat anders dan MBO-klassenassistenten. Waar een MBO-klassenassistent na haar studie graag juf zou blijven, verwacht ik dat een WO-student na afronding van de studie een baan in zijn vakgebied zal gaan zoeken in het bedrijfsleven. En als deze door in aanraking te zijn gekomen met het onderwijs besluit zich te laten omscholen tot leraar, dan is dat toch des te beter?

        • Klopt
          Natuurlijk gaan de vergelijkingen niet helemaal op en in een andere situatie zou ik wellicht ook positiever denken over je voorstel.
          Ik zie het lerarentekort als het gevolg van jarenlang bewust slecht beleid. Beleid waarbij de vakkundige docent bewust minder waardevol is gemaakt. Doel daarvan was enerzijds financieel, anderzijds het “professioneel” runnen van een organisatie (school). Professioneel in de zin van inwisselbaar maken van mensen, zorgen dat die mensen enkel uitvoerders zijn van andermans plannen en werken volgens vastliggende procedures. Op die manier zijn ze enerzijds gemakkelijk inwisselbaar en anderzijds hoeven ze minder hoog opgeleid te zijn.
          Dat beleid: uitgevoerd door bestuurders en met volledig medeweten van de politiek heeft geleid tot HNL en de lerarentekorten.
          Als je nu onbevoegden gaat inzetten, dan versterkt dat enkel de richting die is ingezet. De bestuurders zijn opnieuw in staat om voor een appel en een ei mensen binnen te halen die, hoe je het ook wendt of keert, onbevoegd zijn en daardoor minder capabel. Diezelfde mensen kunnen dat werk doen voor een salaris dat een beetje hoger ligt dan het normale “bijbaantjessalaris” dat studenten gewoonlijk hebben. Een salaris dat niet te vergelijken is met een werkelijk salaris dat iemand nodig heeft in de opbouw van zijn maatschappelijke carriere.
          Nu moeten die studenten begeleid worden, en drie keer raden wie die taak erbij krijgt?

          Maar… als er een fatsoenlijk onderwijsbeleid was gevoerd dan had ik misschien anders over je voorstel kunnen denken.

          • Onderwijsbijbaantjes voor studenten
            Ik moet trouwens nog zien of er überhaupt enig animo voor studenten is om voor de klas te gaan staan. Om daar als onervaren kracht te overleven, zul je enorm veel moeten investeren, anders ga je zo onderuit. Dat merken nieuwkomers snel genoeg; in geen baan word je zo direct en hard afgerekend op wanprestatie als voor de klas. Als studenten dan gaan rekenen hoeveel tijd ze daadwerkelijk kwijt zijn en hoeveel het per uur financieel oplevert, denk ik dat de veiligere bijbaantjes als telemarketing, folders uitdelen op straat, cateringwerk, huiswerkbegeleiding en noem maar op, al snel weer in beeld komen. Als ze ook nog eens in de onderwijsvernieuwingsmolen moeten gaan meedraaien en aan de werkvormpjes moeten i.p.v. de vakinhoud, is het helemáál zo gebeurd.

          • Vroeger en nu
            Die gedachte had ik ook: [Om daar als onervaren kracht te overleven, zul je enorm veel moeten investeren, anders ga je zo onderuit. Dat merken nieuwkomers snel genoeg; in geen baan word je zo direct en hard afgerekend op wanprestatie als voor de klas.]

            Zou dat ‘vroeger’ ook zo geweest zijn? Of -mijn brandende vraag- zijn de leerlingen van nu toch (gradueel) lastiger dan vroeger?

            Zou dat trouwens opgeteld mogen worden? Als nu alle leerlingen een beetje mondiger zijn dan vroeger, geeft dat dan geen exponentiele groei van onrust in een klas?

          • Animo
            Ik neem aan dat zolang de studenten enkel de uitvaluurtjes opvangen zij geen voorbereidend werk per les hoeven te doen. Bovendien vraag ik me af, als zo’n student slechts een uurtje staat of de klas hem dan nog steeds wil uittesten?

          • Voorbereiding c.q. vakkennis is nodig en ja, je wordt uitgetest
            Pyrox schreef: “ik vraag me af, als zo’n student slechts een uurtje staat of de klas hem dan nog steeds wil uittesten?”

            Antwoord: ja, reken maar.

            Als zo’n student student dan over zich heen laat lopen onder het mom van “na een uurtje ben ik hier toch weg”, wat denk je dat dit dan voor uitwerking heeft op de les? op de klas? op de reputatie van StudentDocent.com?

            Bovendien vallen op een gemiddelde school elke dag wel een paar van de 200 gegeven lessen uit, en zo’n student komt niet voor één enkel uurtje z’n bed uit, dus die gaat structureel invallen en krijgt in korte tijd een naam.

            Verder schreef je: “Ik neem aan dat zolang de studenten enkel de uitvaluurtjes opvangen zij geen voorbereidend werk per les hoeven te doen”. Zoals ik al schreef, heeft StudentDocent.com hogere ambities dan ‘uitvaluurtjes opvangen’: ze willen ook studenten laten lesgeven, leerstof behandelen, vragen beantwoorden, leerlingen persoonlijk begeleiden, over een langere termijn. Zeggen ze. Een fraaie ambitie, maar de kwaliteit is volstrekt onbekend, ongegarandeerd, ongecontroleerd. Het schijnt mij toe dat StudentDocent.com geen flauw idee heeft van welke voorbereiding of ueberhaupt expertise er nodig is om dit werk te doen.

            Ik leid al heel wat jaren studenten op als leraar, zowel hogerejaars als vers afgestudeerden. Ze schrikken zich vaak te pletter van het belang van parate vakkennis, en hoe hun eigen vakkennis nog tekortschiet. Dat is al zo bij 1-op-1-begeleiding, laat staan bij klassikale situaties waarbij je ook orde moet houden. Ook leerlingvragen beantwoorden is een vak apart. “Meester, is dit een voorzetselbepaling?”, “Juf, wat willen ze bij deze opdracht?”, “Meester, ik snap ‘het’ niet”. Verkeerde uitleg kan desastreus uitpakken.

            “Oppassen zonder voorbereiding”, dat is geen vakles of adequate vervanging. Zet er dan een bodybuilder met een zweep voor. Dan weet je als leerling tenminste waar je aan toe bent.

          • geen voorbereidend werk?
            pyrox, val je zelf wel eens in voor een docent, ergens? Invallen voor anderen is hard werken, je hebt juist veel meer voorbereidend werk dan wanneer het je eigen vak is. Zelfs als je aantekeningen van de reguliere docent hebt, moet je je helemaal inwerken in de situatie van dat vak, op dat moment, je moet weten wat ze gehad hebben, waar ze nu aan toe zijn, wat erna komt, etcetera. En vaak heb je geen aantekeningen – uitval is namelijk per definitie onverwacht, ook voor de reguliere docent. In dat geval moet je het zelf uitzoeken, zonder de benodigde achtergrond (wat kennen ze al?).

            Een invaller die denkt of claimt geen voorbereiding nodig te hebben valt in mijn ogen meteen af als invaller.

      • Waarschijnlijk heb ik iets gemist(?)
        De door 5_5_1945 beschreven onderwijs assistenten, die klassen draaien, rapportjes uitdelen en plaatsen ingenomen zouden hebben van bevoegde leerkrachten, ken ik niet. Nooit gezien, op al die plus minus 20 basisscholen, waar ik vervang. Humor? Toekomstplaatje?
        Ik ben wel benieuwd naar ’t verhaal achter dit verhaal. Lezers die niet met het PO te maken hebben, zullen gewoon aannemen dat dit de dagelijkse gang van zaken zou zijn of was. Daarnaast is het ook nog lang geen 1 april.
        De eerste 80% van dit verhaal lees ik als realiteit. De laatste regel wijst dan wel fijntjes naar het ongerijmde van die 80%, bij de doorsnee lezer van BON, zullen alleen de 80% beklijven.
        “De facto”, ’t vriendelijke verzoek, om te rectificeren, uit te leggen, of elkander vriendelijk voor ’t laatst te groeten.
        Leo.

        • regionale verschillen?
          Mijn ervaringen hiermee komen uit het Almeerse. Niet vreemd wellicht omdat juist daar het tekort aan leerkrachten een jaar of 6 geleden hot news was. Kinderen die naar huis werden gestuurd, voorstellen om een vierdaagse werkweek in te voeren etc.

          Toen is de vlucht naar voren begonnen. het aannemen van heel veel onderwijsassistenten en precies datgene doen wat ik hierboven beschrijf. Met preies die effecten ook. Studenten van de Pabo in Almere hadden de aller grootste moeite om aan een baan in Almere te komen. Voor zover ik weet is dat nog steeeds zo.

          Dat dat in Almere zo sterk is ingevoerd komt ook uit een sterke centrale hierarchische sturing door de 3 schoolbesturen die onderling redelijk veel samenwerken.

          Een ander aspect van de vlucht naar voren is de grotere drang naar vernieuwende onderwijsvormen daar in vergelijking met andere regio’s. Het is beter om bekend te staan als de plaats waar met het allernieuwste onderwijs, dan als de plaats met de allergrootste lesuitval. Past een stuk beter in de lokale slogan “het kán in Almere”.

          Dit alles resulteerde in een onderwijskwaliteit die, las ik een paar maanden geleden (ik kan de verwijzing nu even niet vinden) tot de zwakste van Nederland behoort.

          Gegroet Leo (niet voor het laatst, neem ik aan?)

        • Inderdaad: ongekwalificeerde docenten in het PO
          Mijn dochter is 20-40% van de lestijd in groep 2 onder de hoede van een medewerker wiens bevoegdheid ik niet ken en ook niet kan opzoeken in de schoolgids. Het gaat hier om een Amsterdamse vrijwel geheel zwarte basisschool.

          Ik heb twijfels over de bevoegdheid van deze medewerker.

          Mijn standpunt is dat de school de bevoegdheid van deze medewerker zou moeten publiceren in de schoolgids, in plaats van dat ik als ouder eerst een brevet van onvermogen moet afgeven door de directie te vragen naar diens bevoegdheid, alvorens ik de gewenste informatie verkrijg. Dat zou nameljik ten onrechte afdoen aan het belang dat ik als ouder heb bij het behouden van een goede band met de schooldirectie, in het belang van mijn kinderen.

          Deze drempel – het vragen naar bevoegdheden van ‘docenten’ of hen die zich daarvoor uitgeven – blijkt in de praktijk nauwelijks te worden genomen. Hetgeen scholen een vrijbrief geeft om Jan, Janneke en alleman in te huren als ‘docent’.

          Scholen zouden zichzelf, of in het uiterste geval elkaar moeten reguleren als het gaat om het inzetten van gekwalificeerde docenten. Momenteel wordt er niks gereguleerd, en alles gedereguleerd. Scholen verplichten de bevoegdheden van hun docenten jaarlijks te publiceren in de schoolgids zou een redelijke stimulans zijn om te zorgen voor gekwalificeerd personeel, en bijscholing van tijdelijk ongekwalificeerd personeel.

          Op grond van mijn ervaring, en ervaringen van vrienden en kennissen, denk ik dat inderdaad momenteel veel ‘assistenten’ klassen draaien, rapportjes uitdelen en plaatsen innemen in plaats van gekwalificeerd personeel. Ik weet dat eigenlijk wel zeker. Zeker in de grote steden, zeker op ‘moeilijke scholen’, waar gekwalificeerde docenten in het bijzonder nodig zijn.

          Met humor heeft dat geen donder te maken.

          • Een schone taak voor BON!
            “Mijn standpunt is dat de school de bevoegdheid van deze medewerker zou moeten publiceren in de schoolgids”

            Een aktuele lijst per school, (en wel per locatie.)

            Komt die er ?

            Niet Beter zonder Meter

Reacties zijn gesloten.