Wat mij opvalt is dat binnen het technisch hbo men zit te springen om ICT-profesionals.
Vandaar dat ik met 63 jaar en 40 jaar praktijk mij weer eens aanmelde als docent ICT bij onder
meer het Saxion en Fontys. De concepten van Shannon, Knuth, Hoare, Dijkstr, Rabin, Karp,
Church en Turing zullen nog steeds actueel zijn. Tenminste dat was mijn gedachte. Voorts
veronderstelde ik dat gedegen modelleerprincipes nog steeds opgeld doen. In mijn onnozel-
heid stuurde ik dan ook enig materiaal op, mede omdat ik van leerlingen/studenten heel vaak
hoor: "de docent, die ….., weet het zelf niet". Op de sites en in de media blijkt dat de scholen
meer staan voor agile modeling in de zin van communicatie en innovatie op een fussy niveau
als ontwerpfilosophie. Voorts bewijst men lippendienst aan de "toonaangevenden" door studenten
vooral te leren kruisjes op de juiste plaats te zetten bij modieuze gesloten-bron applicaties.
Per saldo levert dit ons toekomstige wegwerp-ingenieurs op die nooit zijn uitgedaagd te leren
denken met een noodzakelijk fundament van basisvaardigheden.
Ik zoek docenten die staan voor toekomstbestendig onderwijs zonder de waan van de dag en
zonder de schoolmanager van het jaar. Schrap de drop ins uit de politiek en ga op kleine scholen
over tot de orde van de dag! Laat met Thom de Graaf de hbo-raad nog hoger boven drijven.
Buiten dampkring!
ing, J. Onno Dekker (schilder, dichter, linux, C ontwikkelaar)
PS Hoewel ik apolitiek ben, is het duidelijk dat de Puinhopen van Paars nog steeds roken en
rieken.
Ala ik al die klinkende namen
Ala ik al die klinkende namen uit de computerkunde lees vraag ik mij als buitenstaander af of Zerofield het niveau waarop dat vak in het HBO gegeven wordt naar universitair niveau wil tillen. Het HBO ziet zich graag als gelijkwaardig aan de universiteit; alleen wat praktischer gericht. Ik vermoed echter dat vrij algemeen universitaire opleidingen abstracter en misschien nog steeds een beetje afstandelijk zijn. Waarom zou iemand die computerkunde wil studeren dat in het HBO willen doen als de studie daar net zo moeilijk is als op de universiteitem? Misschien omdat hij alleen maar een HAVO-diploma heeft maar dat is dat om oneigenlijke reden. Staat Zeofiel een curriculum voor computerkunde voor het HBO voor ogen dat minder abstract is dan de curricula op de universiteiten en meer praktisch gericht? De mate waarin op het HBO is natuurlijk een persisterende vraag
Seger Weehuizen
Wie heeft behoefte aan goede hbo ICT-ers?
Het zal ongewijfeld een karikatuur zijn, maar sinds ik als drs wiskunde vanaf halverwege de jaren tachtig vaak betrokken ben geweest bij allerlei ICT zaken is me opgevallen dat er enorme verschillen zijn tussen ICT professionals en wiskundigen. Dat verschil komt voor een groot deel door de bedrijfsmatige context van het beroep van ICT-er. In het algemeen loont het in deze business om snel iets dat min of meer werkt op de markt te brengen. Iedere vertraging kost geld. Edsgar Dijkstra heeft daar natuurlijk ook over geklaagd. Het stomme is, dat ik die tijdsdruk heel goed begrijp. Ben je te langzaam, kan dan je product best beter zijn, maar heb je de boot gemist.
Verder is ICT op uitvoerend niveau een zeer snel veranderende wereld. Fundamenteel verandert het allemaal veel minder snel overigens. Goede concepten aanleren is belangrijk, maar iedereen moet ook mee in de laatste upgrade van de laatste hype. Dus liever een up to date android app programmeur, dan iemand die doorwrochte kennis heeft van objectgericht programmeren.
Tenslotte is de historie natuurlijik gering. De beroepsgroep is nu wellicht bij de derde generatie beroepsbeoefenaars aanbeland. De eerst had nog geen academisch of zelfs hbo-opleiding. Vergelijk dat met andere vaken en beroepen, chemici, vliegtuigtechnici, bruggenbouwers etc en je ziet direct het enorme verschil in historie
Ik denk dat er best behoefte is aan een beperkt aantal hele goede ICT-ers, maar voor het overgrote deel van de ICT banen is een relatief dunne opleiding in een specifieke richting in de praktijk voldoende voor een redelijke baan en een redelijk inkomen.