Slagter (VO-raad) klaagt bij Wientjes (VNO-NCW) over Verbrugge

Slagter klaagt over onderstaand artikel van Ad Verbrugge in het blad Forum van VNO NCW d.m.v. de volgende brief aan Wientjes:

VNO NCW
Dhr. Mr. B.E.M. Wientjes
Datum 27 maart 2007
Betreft kwaliteitsagenda voor het onderwijs

Geachte heer Wientjes,

Graag willen we in de nabije toekomst nader met u van gedachten wisselen over de toekomst van het onderwijs. Deze behoefte is versterkt na het lezen van het interview met de heer Verbrugge in uw tweewekelijks opinieblad. Onze inhoudelijke reactie op dit artikel treft u bijgaand aan. Wij hopen dat deze reactie kan worden geplaatst in het volgende nummer van uw opinieblad.

De VO-raad stimuleert en ondersteunt scholen in het voortgezet onderwijs in het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs en het versterken van de professionaliteit van de leraar.
Onze leden zijn dag in dag uit bezig met deze doelstelling. De vereniging BON pleit en strijdt ook voor beter onderwijs in Nederland. Wij delen de mening van de heer Verbrugge en de zijnen dat er wel het een en ander verbeterd kan worden. Over de verbeteringsrichting zijn we het echter fundamenteel oneens. In onze ogen hoort het onderwijs te zijn gericht op de leerling. Natuurlijk hebben leraren en andere medewerkers in de schoolorganisatie daarbij een belangrijke, nee sterker een onmisbare rol. Maar in onze ogen mag de samenleving verwachten van scholen dat het uiteindelijk om de leerling draait. In ziekenhuizen, bij de politie, in de thuiszorg staat de patiënt, de burger respectievelijk de zorgvrager centraal. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de patiënt kan bepalen hoe een operatie wordt uitgevoerd.
En dat stoort in de wijze waarop Verbrugge het debat voert. Hij suggereert dat in het onderwijs de rollen totaal zijn omgedraaid. De leerling zou zelf verantwoordelijk zijn voor het eigen lesprogramma en de docent zou alleen een beetje als coach functioneren. Dit is een geheel ander beeld dan wat wij zien in de 600 scholen in het voortgezet onderwijs. Daar worden leerlingen uitgedaagd om meer medeverantwoordelijk te zijn voor het eigen leren.
Op veel scholen kennen de lessen een mix van instructie/uitleg en zelfstandig werken. Men zoekt naar vormen om de leerlingen meer te motiveren door aan te sluiten bij hun belevingswereld; door de context van het leren authentieker te maken. Om leerlingen hierin op een goede manier te begeleiden en voor te gaan, hebben we juist hele goede leraren nodig [wel in schaal 8; ed]. Die moeten dan wel in staat zijn het belang van hun vak in dienst te stellen van de leerling, net zoals een arts zijn vak in dienst stelt van de patiënt.

In het artikel in Forum staan meer onjuistheden. Zo beweert hij dat scholen vaak worden bestuurd door managers zonder onderwijservaring. De schoolleiders en bestuurders in het voortgezet onderwijs die niet zelf jaren voor de klas hebben gestaan, zijn echter op een hand te tellen.
Daarnaast blijkt dat hij weinig zicht heeft op de situatie van veel leerlingen. Hij geeft aan dat leerlingen sociale vaardigheden vanuit huis mee moeten krijgen. Een steeds groter deel van de leerlingen krijgt dit thuis in onvoldoende mate mee. En dit zijn niet alleen de Vmboleerlingen.
Hij heeft gelijk als dit voor een groot deel gewoon tijdens het onderwijs kan. In principe zijn hiervoor geen aparte lessen nodig. Dit vraagt dan wel een didactiek waarin het samenwerken een grotere rol speelt dan twintig jaar geleden. En dat is nu net waar veel scholen mee bezig zijn.
Daarnaast wordt er op veel scholen meer aandacht besteed aan zelfstandigheid, reflectief vermogen en aan het versterken van creativiteit. Dit zijn vaardigheden die nodig zijn om op alle niveaus goed te kunnen werken. Het is dus belangrijk dat scholen hier aandacht aan besteden.

De heer Verbrugge stelt dat bedrijven willen dat leerlingen een vak leren en dat ze dat bedoelen met competentiegericht onderwijs. Wij willen graag met VNO-NCW en het MKB in gesprek of het klopt dat bedrijven het niet belangrijk vinden dat hun toekomstige medewerkers kunnen samenwerken, in staat zijn zelfstandig zaken op te lossen, creatief zijn. En dat bedrijven het niet zonde vinden dat een deel van de leerlingen zonder startkwalificatie de school verlaat omdat het onderwijs onvoldoende in staat is aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren.

Dat het onderwijs het bedrijfsleven aan het hart gaat, blijkt juist uit de bijdrage die de beide werkgeversorganisaties hebben geleverd aan het debat over de kwaliteitsagenda. De VOraad vindt het positief dat het bedrijfsleven zich betrokken voelt bij het onderwijs en onderschrijft dat het gaat om kwalitatief goed onderwijs voor elke leerling. De VO-raad stimuleert en ondersteunt scholen in het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs en in het versterken van de professionaliteit van de leraar. Excellente onderwijsresultaten voor elke leerling en zorg voor leerlingen die dat nodig hebben.

Net als VNO-NCW en MKB Nederland vinden we het van groot belang dat er sprake is van:
• een goede balans tussen vaardigheden en kennis;
• optimale ontwikkeling van talenten van jongeren door maatwerk;
• de juiste zorg voor leerlingen om schooluitval tegen te gaan (ook in het reguliere onderwijs);
• een open dialoog binnen de school tussen leerlingen, docenten en schoolleiders;
• bevorderen van het debat over de maatschappelijke opdracht van het onderwijs met aandacht voor de vraag wat dit de samenleving mag kosten.

Met vriendelijke groet,
Sjoerd Slagter
Voorzitter VO-raad

======================================================================================================

Het betreffende artikel van Ad Verbrugge in Forum is te lezen door hiernaast te klikken op
‘Navigatie’
‘In de pers’

en daarna op
‘Interview Ad Verbrugge VNO-NCW, In: Forum, tijdschrift VNO-NCW, 15 maart 2007’

22 Reacties

  1. Beste Heer Wientjes,
    en dan ben ik nog vergeten te zeggen dat wij voor goed onderwijs zijn, zie maar,
    -wij belonen de docenten maar zo, zo…
    -we zijn niet echt begaan met ons personeel: zelf hebben we de mooiste kantoren, maar we laten het personeel en de leerlingen (oh, de leerlingen, die dekselse zorgvragertjes, die ons zo aan het hart gaan!) liefst in een lekkend gebouw zitten;
    -alhoewel de docenten zelf in veel gevallen intelligenter en beter opgeleid zijn dan wijzelf, vertellen wij ze gewoon wat ze moeten doen en hoe ze moeten staan: het zijn praatjesmakers, meneer Wientjes, geloof me: ik weet het beter;
    -we hebben alles gedaan om de klassen zo groot mogelijk te maken: u ziet het, als het om de leerling gaat, is niets ons te dol;
    -ze leren niet veel meer, maar dat hoeft ook niet: wij verstrekken diploma’s, geen kennis;

    Zo zijn er nog wel een paar punten, waarin wij onszelf de afgelopen jaren hebben overtroffen, vandaar dat de staat waarin het onderwijs verkeert nu ook zo voortreffelijk is.

    Hartelijke groet,
    Doekle Slagter.

    [Voor de minder wakkere lezer: bovenstaande is een humoristische sketch van simon; M79]

  2. Daar heb je Sjoerd weer!
    Daar hebben we Sjoerd weer. Hoe komt het toch dat deze man overal zijn goede bedoelingen moet gaan uitleggen. Waarom herkennen we die niet gewoon in de dagelijkse onderwijspraktijk.
    “Wij willen graag met VNO-NCW en het MKB in
    gesprek of het klopt dat bedrijven het niet belangrijk vinden dat hun toekomstige
    medewerkers kunnen samenwerken, in staat zijn zelfstandig zaken op te lossen, creatief
    zijn. En dat bedrijven het niet zonde vinden dat een deel van de leerlingen zonder
    startkwalificatie de school verlaat omdat het onderwijs onvoldoende in staat is aan te sluiten
    bij de belevingswereld van jongeren.”
    Wat een rare vraag beste Sjoerd. Hierover zijn geen meningsverschillen. De door jullie gekozen oplossingen om dit te bereiken en vooral het evenwicht tussen de verschillende componenten, daar gaat het om. De leerling staat altijd centraal alleen wel als een op te leiden subject en dat opleiden zou moeten gebeuren o.l.v. de docent. De docent staat centraal als opleider niet als een wereldvreemde solistische mens met een hobby.

    Net als VNO-NCW en MKB Nederland vinden we het van groot belang dat er sprake is van:
    • een goede balans tussen vaardigheden en kennis;
    • optimale ontwikkeling van talenten van jongeren door maatwerk;
    • de juiste zorg voor leerlingen om schooluitval tegen te gaan (ook in het reguliere
    onderwijs);
    • een open dialoog binnen de school tussen leerlingen, docenten en schoolleiders;
    • bevorderen van het debat over de maatschappelijke opdracht van het onderwijs met
    aandacht voor de vraag wat dit de samenleving mag kosten.”

    Deze woorden stroken helemaal niet met de dagelijkse praktijk, hopelijk mogen we ze dan daarmee interpreteren als een herkenning van U dat de door U ingeslagen weg niet goed is.

    Corgi

    • Opa
      Mijn opa bediende zich graag van ( nu, bij de jeugd, onbekende) spreekwoorden en gezegden. Hij had waarschijnlijk gereageerd met “klagers….geen nood…

      • wat dacht je van
        de beste stuurlui ……… wal

        het paard ……… spannen

        de klok ……… klepel …….

        kant ………. raken

        zijn zo een paar uitdrukkingen die me bij dit artikel invallen.

  3. Sjoerd Slagter schrijft:

    De
    Sjoerd Slagter schrijft:

    De VO-raad stimuleert en ondersteunt scholen in het voortgezet onderwijs in het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs en het versterken van de professionaliteit van de leraar.
    Onze leden zijn dag in dag uit bezig met deze doelstelling. De vereniging BON pleit en strijdt ook voor beter onderwijs in Nederland. Wij delen de mening van de heer Verbrugge en de zijnen dat er wel het een en ander verbeterd kan worden. Over de verbeteringsrichting zijn we het echter fundamenteel oneens.

    De VO-raad heeft blijkbaar een visie op de richting waarin ALLE scholen zich moeten ontwikkelen. Dat wisten wij natuurlijk al, maar Slagter schrijft het nu ook op. Hij geeft toe dat de VO-scholen een kartel vormen en dat ze bewust de keuzevrijheid van leerlingen inperken. Als dat parlementaire onderzoek er nog komt, dan heeft Slagter hier een bewijsstuk tegen zichzelf ingebracht.

    • Hoezo, paniek in de bestuurskamer?
      Met stijgende verbazing aanschouw ik de paniek die in managerskringen om zich heen grijpt.
      Tegelijkertijd voel ik de niet te weerstane behoefte de heer Wientjes van VNO NCW te wijzen op de website van onze vereniging om kennis te nemen van onze doelstellingen.
      De kans dat het BON er vervolgens een medestander bij wint is – gezien hetgeen te lezen valt op de website van VNO NCW en de kansen die ook zij menen dat het onderwijs de jeugd behoort te bieden – aanzienlijk.
      Collega’s, ik waag er een mailtje richting hun secretariaat aan.

      • Die site kent hij al
        Volgens mij kent Wientjes de website allang, al kan een extra oproep natuurlijk nooit kwaad.


        Marten

    • De bovengenoemde citaten van Ad verbrugge…
      …stroken volledig met de discussie op dit forum.
      Sjoerd Slagter zet zich tegen Ad Verbrugge af, niét omdat hij het helemaal met hem oneens is, maar om zichzelf te profileren.
      Een bekende debating-truc
      “Wij delen de mening van de heer Verbrugge en de zijnen dat er wel het een en ander verbeterd kan worden.
      Over de verbeteringsrichting zijn we het echter fundamenteel oneens”.
      Niét dus!

      • debating truc
        Zoals het ook een debating-truc is om een karikatuur te maken van datgene waar je kritiek op heeft. Zie de
        onzin opsomming van Sjoerd:

        1)of het klopt dat bedrijven het niet belangrijk vinden dat hun toekomstige medewerkers kunnen samenwerken,
        2) in staat zijn zelfstandig zaken op te lossen,
        3) creatief zijn.
        4) En dat bedrijven het niet zonde vinden dat een deel van de leerlingen zonder startkwalificatie de school verlaat
        omdat het onderwijs onvoldoende in staat is aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren.

        Alsof dit standpunten van BON zijn… of een gevolg van BON-beleid…

        • debating truc
          Het is niet alleen een debating truc, het veronderstelt ook niet bestaande verbanden. Waarom zouden studenten b.v. creatiever worden bij HNL dan bij het oude leren. Al die uren individuele aandacht staan die niet haaks op de zelfstandigheid. Waar zit nu het verband tussen de belevingswereld van de jongeren en HNL.
          Corgi

    • …en niet alleen dat ze ‘gekarteld’ zijn…
      maar ook dat ze er niet voor de leraar zijn!

      Het is duidelijk dat de leraar op het tweede plan komt. Een verstandig ‘leider’ had zich niet zo afgezet tegen Ad Verbrugge. Die had niet de leerling zo prominent naar voren geschoven, maar had zich meer uitgelaten over de ‘natuurlijke symbiose’ die er tussen leerling en leraar moet bestaan- waarbij de rol van de leraar is, gezag en kennis etaleren, en die van de leerling, kennis opdoen en je voegen naar de eisen van de maatschappij (zeer Confuciaans, prachtig hoor ;-).

      Sjoerd kan zelfs een dergelijke beleefdheidsfrase niet op het papier krijgen. Hij verwijst de docenten rehtstreeks naar het tweede plan. En hij is te tactloos om zijn intenties te verbloemen. Lees de tekst goed door, en je ziet dat deze man zich opstelt als een uitgesproken tegenstander van de leraren. Hij heeft niets met ons op. Helemaal niets! Hij ziet ons als een tegenstander, Ad Verbrugge cs moeten worden tegengesproken.

      Zou aardig zijn om eens te tellen hoeveel goede woorden deze man over heeft voor zijn personeel.

      Kan het duidelijker? Eigenlijk zou het goed zijn als we Slagter en de VO raad er van beschuldigen ‘docentofoob’ te zijn. En dit moet dan, natuurlijk, in verband gebracht worden met slechte arbeidsomstandigheden (zeker in vergelijking met de royale beloningen van bestuurders) en het slechte imago van de docent. Als je baas je niet weet te waarderen, waarom zouden buitenstaanders dat dan wel doen?

      Ik persoonlijk vind Slagter geen aardige man. Wat moet ik met een baas die zegt dat ik me niet te veel moet verbeelden en dat hij mijn werkniet waardeert. Schoolleiders, is dit wat jullie denken en vinden? Spreekt deze man namens jullie? -Zo niet, laat je dan eens horen!

      [Graad van woede: ***** (Vijf sterren!)]

    • durvendelendoen
      www.leroweb.nl/€1.000.000,00/kpc/carmel/vo raad/slaghter/durvendelendoen/is het geld al niet verdeeld????/

  4. Zo ….. als
    de nacht. Hebben die leerlingen niet net een zegetocht door het land gehouden waarbij ze massale steun hebben weten te verwerven met de vele klachten over die zogenaamd motiverende, softe aanpak? Gewoon les, willen ze. Ze willen geen toetsvoer zijn, dat steeds langs de meetlat wordt gelegd, maar ook niet verantwoordelijk worden gemaakt voor zaken waar ze niet voor verantwoordelijk voor mogen worden gehouden. Die onzin dat leerlingen zich anders niet zouden willen inzetten of niet te motiveren zouden zijn! Tja, als je de stof er doorheen jast zoals dat tegenwoordig gebeurt, moet je ook niet verbaasd zijn dat leerlingen denken dat ze maar goed zijn voor één ding: maatschappelijk aanvaardbare kloons worden. Maar meneer Slagter begrijpt duidelijk niet hoe je leerlingen serieus neemt. Treurig ook, dat hij meent te kunnen volhouden dat de leidinggevenden ampele onderwijservaring hebben. Voormalig docenten bewegingsonderwijs of handvaardigheid beslissen over vakken die ze zelf misschien niet eens hebben gehad in hun schoolperiode. Het aantal scholen waar de rector nog les geeft, is op één hand te tellen. Het zou Slager sieren als hij ook ons docenten serieus nam en niet iedere keer probeerde om de buitenwacht knollen voor citroenen te verkopen.

    • Slagter heeft de microfoon,
      …BON intussen dus ook.
      Bedankt Sjoerd, dat je Dhr.Wientjes nog even op BON wijst.
      Alle beetjes helpen!
      De druppel holt de steen niet door kracht, maar door vaak te vallen.

      • De druppel holt
        De druppel holt de steen niet door kracht, maar door vaak te vallen. Deze mooie spreuk moeten wij langzaam aan toe gaan passen op de vakbond opdat ze daar doordrongen raken van de ernst van de situatie. Tevens om ze gelegenheid te geven om hun leven te verbeteren. In het verleden zijn zij veel te veel aan de kant van de machthebbers gaan zitten en dat is hun plaats niet.
        Corgi

  5. Kameraad Slagter, kindervriend
    Graag wijs ik de forumleden weer eens een keer op de verrassende overeenkomst tussen de Slagters en de aloude Sovjet-apparatsjiks.
    Bij de communisten gebeurde alles in naam van en in het belang van de arbeider. Als die uitdrukking toen modieus geweest was, had men zeker gesproken van ‘de arbeider centraal’. De stem van de arbeider zelf werd maar zelden gehoord, want men kon daar niet van opaan: je wist nooit zeker of die arbeider niet iets zou zeggen dat niet strookte met het beeld van het arbeidersparadijs. Verder werd steeds de suggestie gewekt dat het Westen natuurlijk TEGEN diezelfde arbeider was.
    Een dergelijke truc gebruikt Slagter ook: hij, en alleen hij (of tenminste zijn vriendjes), staat op de bres voor de belangen van de leerling. Alles wat hij doet is namens en in het belang van die leerling. De leerling zelf laat hij liever niet aan het woord, want die is onbetrouwbaar. En Verbrugge en al die leraren, die hebben natuurlijk het licht nog niet gezien, of (al zegt hij dat nog niet) die hebben gewoon niet het beste voor met die leerling.

    • Slagter gebruikt Verbrugge..
      … slechts om zijn eigen belangen te verdedigen, maar zwak om dat in een brief aan een ander te doen.
      Toch een beetje paniekvoetbal?

  6. De VO-raad en BON praten
    De VO-raad en BON praten radikaal langs elkaar heen. Dan is het treurig om te zien hoe de heer Slagter namens de raad als een soort vertegenwoordiger om aandacht hengelt bij het VNO-NCW in plaats van echt het debat met BON aan te gaan met de feiten op tafel.

Reacties zijn gesloten.