Scholen geven ouders stemadvies voor de oppositie

Op verschillende scholen in Nederland hebben kinderen een brief voor de ouders meegekregen om vooral niet op de regeringspartijen te stemmen.

Lees verder in Elsevier

10 Reacties

  1. @hals Heb jij al zo’n brief gezien, dan?
    Elsevier signaleert een hoop opwinding, van politici die geen van allen zo’n brief gezien lijken te hebben. De redactie van Elsevier ook niet: de tekst meldt alleen twitters uit het politieke geruchtencircuit.

    Ik heb een hekel aan politieke indoctrinatie waarbij op een zeer eenzijdige manier feiten worden verdraaid,’ zegt VVD-Kamerlid Ton Elias tegen persbureau Novum.

    Nee, dan de manier waarop Ton Elias de feiten pleegt te verdraaien: die is natuurlijk geestig, creatief en hoogstaand.

    Zullen we maar even afwachten met schande roepen tot die brieven boven water komen? Daarna kun je altijd nog je vuvuzela opzoeken.

    • Haal de vuvuzela maar van zolder
      Ik las in het Parool dat het bestuur van de Amsterdamse Daltonschool inmiddels de directie van die school de opdracht had gegeven om een excuusbrief aan de ouders te schrijven. Ook een citaat uit de brief staat daar op de site.

      AMSTERDAM – Ouders van Daltonschool Neptunus op IJburg kregen gisteren een stemadvies van de school mee. De school adviseert tegen het kabinetsbeleid te stemmen. Scholenstichting Amos is ontstemd over de individuele actie van de Amosschool, de directeur moet de ouders vandaag per brief excuses aanbieden.

      In een extra nieuwsbrief wees de school ouders gisteren op de driehonderd miljoen euro die het kabinet wil bezuinigen op onderwijs aan kinderen die extra hulp en begeleiding nodig hebben: ”Als school willen wij kinderen helpen zich volledig te ontplooien. De leerkrachten werken hier dagelijks hard aan. Helaas vindt deze regering de geleverde inspanningen onvoldoende. (…) In het onderstaande artikel kunt u lezen welke zaken er binnenkort gaan veranderen in het onderwijs. (…) We willen met deze extra nieuwsbrief onze bezorgdheid met u delen… en voor morgen: Stem (onder)wijs!”

      Overigens ben ik geen fan van Elias, maar zijn uitspraken als partijlid en tweede kamerlid moeten aan andere normen voldoen dan de uitspraken en acties van scholen. Niemand verwacht van Elias onafhankelijkheid en objectiviteit (al zou ik het graag zien), maar bij scholen ligt dat toch anders en ik mag aannemen dat je dat met me een bent. Uitzondering natuurlijk de scholen op godsdienstige grondslag, die voor wat betreft hun geloof niet erg objectoef zijn natuurlijk, maar ook dat is bekend bij burgers en de ouders die het betreft.

      • Voorlichting is OK, zolang de school zich beperkt tot de feiten
        Een school mag rustig uitleggen wat de consequenties voor de leerlingen zijn wanneer ze op links of op rechts stemmen. Die consequenties zijn momenteel volstrekt duidelijk:
        – wel of niet bezuinigen op het speciaal onderwijs (gaat een gewone school die leerlingen aannemen?)
        – wel of niet bezuinigen op het universitaire onderwijs, inclusief de paradepaardjes
        – wel of niet €3000 boete krijgen voor 1 jaar vertraging, het drievoud van wat een zeer dronken automobilist moet betalen wanneer hij wordt betrapt op het rijden onder invloed

        Ik juich het toe als een school uitlegt welke partijen voorstander en tegenstander zijn van deze maatregelen.
        Vervolgens kunnen de ouders, gebaseerd op deze feiten, zelf hun afwegining maken.

        Over Elias zal ik maar niet al te veel vertellen, dan ga ik woorden gebruiken die jullie niet willen lezen. 😉
        Die man is m.i. een oppervlakkige demagoog die weinig betrouwbaar is.

        • Feiten
          Als links aan de macht was geweest dan hadden ze waarschijnlijk dezelfde of soortgelijke maatregelen genomen.

          Ter illustratie. In Engeland is pas het besluit gevallen om het collegegeld te verdrievoudigen. De coalitie bestaat uit 2 partijen: de ene partij had in haar verkiezingsprogramma niets staan over collegegeld en de andere partij het in haar verkiezingsprogramma opgenomen dat het collegegeld afgeschaft moest worden.

          Hoe weet je dat een politicus liegt: zijn/haar lippen bewegen.

        • wat zijn de beloften van de oppositie waard?
          Zo lang links geen financiële onderbouwing van haar plannen geeft is het helemaal niet duidelijk hoe je het beste stemmen kunt om terugkeer van goed onderwijs voor alle Nederlanders te bewerkstelligen. Als je als partij geloofwaardig kunt maken dat op het onderwijsbudget niet gekort gaat worden zul je waarschijnlijk onrust krijgen over reallocatie van de middelen binnen de post onderwijs. En je moet natuurlijk allereerst wantrouwend zijn als een regering belooft om het budget voor onderwijs buiten de bezuinigingsoperatie te houden.
          Seger Weehuizen

          • Links wil evengoed niet op
            Links wil evengoed niet op de pof alles financieren: zie het verkiezingsprogramma van de PvdA.
            Wanneer je geld tekort komt dan kan je als overheid, net als wat voor ons burgers geldt, twee dingen doen:
            – bezuinigen op de kosten
            – meer inkomsten genereren (belastingen)

            Voor zo ver je bezuinigt op de kosten is de belangrijke vraag hoe je bezuinigt op de kosten. Bezuinig je op subsidies bij die mensen die dit kunnen hebben, bijvoorbeeld door de HRA te limiteren, en op overbodige bestuurskosten bij scholen en ziekenhuizen, gebruik je de kaasschaafmethode (bijv. alle studenten wat meer laten betalen) of bezuinig je op de zwakste leden van onze samenleving waaronder de ´speciale` kinderen en de studenten die om een legitieme reden studievertraging oplopen?
            Rutte heeft ons wijsgemaakt dat links alles op de pof wilde doen maar hij heeft dit nooit goed onderbouwd? Integendeel.

    • @Ben..selectief…
      Je bent erg selectief in je reactie.
      Ik wil niemand nagelen, maar geef maar toe dat dit niet toelaatbaar is.

      • Stem (onder)wijs
        Hals,

        Als je nog moet stemmen: stem (onder)wijs.

        Ontoelaatbaar? Is het verboden, dan? Of het handig is, hangt van de bedoeling af. Politiek gaat ergens over. Ik vermoed dat geen enkele directeur zo gek is om zo’n brief op eigen houtje te doen uitgaag. Als MR en ouderraad er unaniem achter staan? Als de school een school voor speciaal onderwijs is?

        Natuurlijk mag iedereen verontwaardigd zijn. Maar de selectieve verontwaardiging van Ton Elias stoort me. In zijn tijd bij Folia (UvA) was er nog wel een goed gesprek met hem te voeren.

        Het wordt een spannende avond. Helaas, ik heb geen vuvuzela, wel een laptop.

        Wat vind jij van dit kabinet: is het prima dat ze de lasten die uit de financiële crisis voortvloeien, afwentelen op de zwakste groepen in de samenleving, groepen die part nog deel hebben aan de financiële oplichterij? Mijn stemadvies is: tegen dit minderheidskabinet.

        • beperk het onderwerp tot het onderwijs
          Laten we geen algemeen politieke beschouwingen houden, maar ons beperken tot het onderwijs.

  2. Over de langstudeerboete
    Ik keek gisteren nog eventjes naar de twee laatste debatten, die van Eenvandaag en die van de NOS.
    In een van die twee debatten verdedigde ofwel Brinkman ofwel Hermans deze maatregel met het argument dat er veel te veel kletsstudies zijn waar de maatschappij weinig aan heeft.
    Op zich geen verkeerde conclusie maar hoe legitimeer je hiermee dat je deze maatregel voor studenten van alle studierichtingen invoert?
    Op basis van dit argument zou het logischer zijn om quota in te voeren voor dergelijke studierichtingen of voldoende zware toelatingsexamens te gebruiken zonder die te koppelen aan quota.
    Waarom moeten de ambitieuze studenten die voor een zware studie kiezen en te veel studievertraging oplopen boeten het feit dat veel mensen kiezen voor een relatief gemakkelijke, tot HBO-niveau gedevalueerde studierichting?

Reacties zijn gesloten.