Scholen dieper in de schulden

Scholen in het voortgezet en hoger onderwijs hebben zich in 2006 dieper in de schulden gestoken. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft bekendgemaakt.
Scholen steken zich door investeringen dieper in de schulden (ANP) ‘Het onderwijs investeerde de afgelopen jaren meer in gebouwen en inventaris, zoals meubilair, lesmateriaal en computers’, aldus het CBS. ‘Vooral in het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (bve) en in het wetenschappelijk onderwijs namen de schulden fors toe.’
In 2006 namen de schulden van scholen in het middelbaar en hoger onderwijs met 379 miljoen euro toe. In dat jaar investeerde zij netto 671 miljoen. In 2005 was de toename van de schulden nog iets meer dan 100 miljoen.
De cijfers van het CBS botsen met onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Deze vakbond van leraren stelde vorig jaar dat de spaartegoeden in het voortgezet onderwijs stijgen en dat hun investeringen dalen. Volgens de AOb hadden scholen in het voortgezet onderwijs eind 2005 ruim 1 miljard euro op de bank staan en daarnaast bijna 500 miljoen euro belegd. De scholen zelf ontkennen die cijfers.

(ANP)

2 Reacties

  1. schulden
    Nou, als de scholen schulden hebben, is in ieder geval verklaard waarom er zo onvoorstelbaar wordt bezuinigd op docenten (laatste periode examenjaar niet uitbetalen, want leerlingen zijn toch weg, proberen om de opslagfactor naar 25% te krijgen, zodat ze meer tijd hebben voor andere taken, 2e correctie niet meer betaald, enz.) bij ons op school. Aan de andere kant: onze rectoren, teamleiders en andere leidinggeven stegen het afgelopen jaar een schaal. Dat zou weer pleiten voor dikke winst. Hoe kun je achter de waarheid komen?

    • Batig saldo positief
      Tegoeden plus beleggingen minus schulden zijn nog altijd positief. Het gebruik van het woord ‘schulden’ is ongepast en wellicht politiek gemotiveerd.

Reacties zijn gesloten.