Scholen besteden rijksgelden onjuist

In zowel NRC als Trouw op 3 april 2010 te vinden: “Scholen besteden rijksgelden onjuist”.

Kern van het probleem: basisscholen hebben rijksbekostiging die bedoeld is voor docenten en leermiddelen deels ingezet voor het bekostigen van huisvesting. In 2006 gaat het om 28 miljoen euro, in 2007 om 32 miljoen euro waarvan 60% uit de rijksbijdrage afkomstig was.

Daarnaast bleek overigens al in februari dat gemeenten – die sinds 2006 verantwoordelijk zijn voor de huisvesting – zo’n 300 miljoen aan rijksbijdragen hebben achtergehouden die wél voor huisvesting van scholen bedoeld is.

Fijn, zo’n helder bekostigingssysteem …….

4 Reacties

  1. Nieuwe ronde, nieuwe prijzen, nul risico
    Ik hoop dat in het onderzoek naar deze bestedingen niet naar ‘huisvesting’ als algemene categorie wordt gekeken, maar dat huisvesting direct ten dienste van onderwijs (klaslokalen, mediatheken etc.) wordt onderscheiden van huisvesting van (bovenschools) besturen en (midden)management.

    Het is niet meer dan een vermoeden, maar ’t zou zomaar kunnen dat de bestedingen in de laatste categorie relatief wat meer zijn gestegen dan die in de eerste. Dat zou ik als onderzoeker wel willen weten.

    En als je dan geld tekortkomt, ja, dan ligt het voor de hand dat je ‘de rijksbekostinging die bedoeld is voor docenten en leermiddelen’ aanspreekt. Anders blijft dat geld toch maar liggen.

    Net zoals die 300 miljoen bij de gemeenten dus. Zonde om dat uit te geven aan onderwijshuisvesting. Daar weten de gemeenten wel andere interessante dingen voor te bedenken. Er is altijd wel ergens een gat te dichten.

    Uiteraard blijft dit achteroverdrukken van geoormerkte gelden zonder consequenties voor wie dan ook.

    Nieuwe ronde, nieuwe prijzen, nul risico.

    • Antwoord
      Het antwoord op de vraag van Couzijn staat in de NRC:

      De helft van het geld ging op aan behuizing van de besturen, een kwart aan nieuwe schoolgebouwen en een kwart aan onderhoud.

      • Alles wordt duurder en duurder
        Dacht ik al. Van elk miljoen belastingmisbruik per locatie werd dus 250.000 euro besteed aan laten we zeggen 1000 leerlingen (250 euro per leerling), 250.000 euro aan onderhoud (250 euro per leerling) en 500.000 euro voor pakweg tien midden- en bovenschools bestuurders (50.000 euro per bestuurder).

        Dat is erg verstandig, want zonder werkplekopleuking à 50.000 euro per bestuurder kan er natuurlijk niet goed bestuurd worden.

        Weet je wel wat een beetje knap behangetje tegenwoordig kost? En Ikea is ook zo goedkoop niet meer.

        Onwillekeurig moet ik denken aan die hogeschoolbestuurder uit de Zembla-uitzending, met zijn onderkomen op een Amsterdamse toplocatie. Dat is ook niet gratis, hoor!

        Ook mijn voormalige bestuur zit tegenwoordig naast het WTC aan de Zuidas. Weet je wel wat de huren daar doen? Logisch dat er geld van leraren en leerlingen bij moet.

  2. Heeft het hiermee te maken?
    Maria van der Hoeven…

    Bracht in 2003 een wet (Stb. 16) tot stand waardoor de bestedingsvrijheid van scholen in het primair, speciaal en voortgezet onderwijs werd vergroot. Om de onderwijskwaliteit te verbeteren werden de bestaande budgetten voor onder meer management, personeelsbeleid en nascholing samengevoegd tot één schoolbudget voor personeels- en arbeidsmarktbeleid, dat scholen naar eigen inzicht mochten besteden.

    Bracht in 2005 een wet (Stb. 423) tot invoering van lumpsumpbekostiging in het primair onderwijs tot stand. Scholen kregen meer bestedingsvrijheid en de gedetailleerde regels in het kader van de declaratiebekostiging vervielen. Scholen kregen de vrijheid een eigen personeelsbeleid te voeren en zelf te bepalen hoe geïnvesteerd werd in onderwijskundige vernieuwingen. Door bevoegde gezagsorganen en scholen meer beleidsvrijheid te geven, konden zij onderwijs en zorg op maat bieden en zich beter profileren.

    (Uit: DE WETTEN)

Reacties zijn gesloten.