“Utrecht gaat 150 problematische en kwetsbare vmbo-scholieren apart zetten. In de Utrechtse School wil de gemeente proberen probleemleerlingen op het juiste spoor te zetten. Die maatregel moet andere scholen ontlasten”, zo meldt de Telegraaf.
Zie hier (klik) voor het hele bericht.
utrecht : vmbo – kleine scholen
Interessant is ook het pleidooi voor schaal-verkleining in het vmbo – zie hieronder :
maarten
[cit.] Schaalverkleining in Utrechts vmbo bepleit
(Novum) – Vmbo-scholen in Utrecht mogen voortaan niet meer dan zeshonderd leerlingen hebben. Dat concludeert een werkgroep die onderzocht hoe de terugloop van het aantal aanmeldingen kan worden tegengegaan. De werkgroep hoopt dat schoolbesturen en overheden voor 1 mei instemmen met haar plannen.
De werkgroep wil dat jongeren die veel problemen geven met ingang van het nieuwe schooljaar naar een speciale onderwijsinstelling gaan. Deze Utrechtse School moet leerlingen opvangen die niet meer te handhaven zijn of die bijvoorbeeld vanwege het plegen van een geweldsmisdrijf meteen van school af moeten. De werkgroep wil zo de leraren in de normale vmbo-scholen ontlasten. Veel lestijd gaat nu op aan de aandacht die de probleemjongeren nodig hebben.
Utrecht telt ongeveer elfduizend leerlingen in het voortgezet onderwijs. Daarvan volgt 47 procent een vmbo-opleiding, zo blijkt uit de Utrecht Monitor 2008. De stad heeft zestien scholen met een vmbo-afdeling. De monitor spreekt van een witte vlucht omdat van de autochtone vmbo-leerlingen 47 procent buiten de stad naar school gaat. Tien procent van de leerlingen op Utrechtse vmbo-scholen komt van buiten de stad.
De werkgroep pleit verder voor verlengde vmbo-scholen. Daarbij zijn de eerste twee jaren van het mbo samengevoegd met de laatste twee jaren van het vmbo. Zo zou de stap van vmbo naar mbo kleiner zijn.
De werkgroep wil dat de Utrechtse School en één tot drie verbrede vmbo-scholen voor 1 augustus worden geopend. De groep is in september 2008 opgezet door wethouder van onderwijs Rinda den Besten.
terug in de tijd
Als ik het goed begrepen heb komen er vmbo scholen met maximaal 600 leerlingen en een school voor moeilijk lerende kinderen. Dat is de ingrepen van Adelmund en Netelebos voor wat betreft de omvorming van MLK naar praktijkonderwijs terugdraaien naar een MLK school. Dat is lachen, dan is er een praktijkschool en een MLK school en een kleine vmbo school. Voordeel daarvan is dan weer dat al die midden managers, kernteamleiders, onderadjunct directeuren, adjunctdirecteuren, onderdirecteuren en directeuren niet hoeven te vechten en te vrezen voor hun vet betaalde baantjes, plaats genoeg bij al die scholen.
Natuurlijk Leren troef in Utrecht
Wat niemand meeneemt in deze discussie is dat de VMBO’s in Utrecht allemaal in het Natuurlijk Leren geloven en dit ook nog praktizeren. Natuurlijk gaan ouders het dan verderop zoeken. Gelijk hebben ze.
Regelmatig krijgen wij ‘vluchtelingen’ uit Utrecht die áf willen van de portfolio’s, de reflecties, het zelfsturend leren en de rest van de flauwekul. Hun startniveau op het MBO is nóg beroerder dan van de ‘gewone’ VMBO’s.
Utrecht
ligt in de slagschaduw van het Freudenthal- en andere vernieuwlingsinstituten.
Het tranendal dat onder hun hoede is ontstaan kan alleen maar veroorzaakt zijn door het onnatuurlijke leren in de buitengewesten.
Lijkt op ’t
herontdekken van speciaal onderwijs.
Volgens mij was (is) dat veel te duur.
Misschien zinvol om de problematische en kwetsbare leerlingen in ’n eerder stadium, basisonderwijs, op ’t juiste spoor te zetten?
Lekkere klasjes
Dat worden lekkere klasjes. Je mag wel met helm, kogelvrij vest, kromzwaard, mitrailleur en als reservewapen een bazooka het lokaal betreden;-).
Ik maak in mijn werk nu al klassen mee waar permanent 4 volwassenen bij moeten zijn om de zaak in het gareel te houden.
Kwetsbare groepen
Dat van dat kromzwaard is natuurlijk een grapje, maar het blijft mij in dit verband verbazen hoe misplaatst dat eufemisme ‘kwetsbaar’ is als men moeilijk hanteerbare groepen bedoelt.
Overbelast
In de eeuwige zoektocht naar eufemismes werden ze in de Volkskrant laatst ‘overbelast’ genoemd. Het gaat gewoon om probleemjongeren: ze hébben problemen en ze máken problemen.