Geachte lezers van het forum,
Zonder meteen over de details te beginnen (één en ander bevindt zich nog in een pril stadium) kan ik u vertellen dat ik bezig ben met de voorbereiding van studieavonden waarin ik voor- en tegenstanders van het nieuwe leren met elkaar in debat wil brengen. Graag zou ik zowel experts als ervaringsdeskundigen willen uitnodigen. Met een expert bedoel ik hier iemand die als onderzoeker/wetenschapper werkt aan de bedoelde materie. Met een ervaringsdeskundige bedoel ik vooral iemand die als docent of student met verschillende vormen van leren te maken heeft.
Mijn lijstje met experts is al aardig gevuld, ervaringsdeskundigen die kritisch zijn over het nieuwe leren ken ik ook genoeg. Het volgende klinkt u misschien ironisch in de oren, maar ik ben nog op zoek naar ervaringsdeskundigen die enthousiast zijn over het nieuwe leren. Ik doe een beroep op uw geheugen: op dit forum las ik in het verleden een (klein) aantal bijdragen van ervaringsdeskundigen die het voor het nieuwe leren opnamen. Kunt u zich nog herinneren aan welke items op dit forum zij een bijdrage leverden? Het is mij helaas niet meer gelukt om die bijdragen te vinden, hoewel ik zeker weet dat ik ze in het verleden gelezen heb. Als u het zich nog WEL herinnert, stuurt u dan een commentaar op dit bericht of zendt u mij een privé-bericht via mijn BON-account.
Bij voorbaat dank,
Noud Willemse
In Rondom Tien …
… zat een jonge docent (docent van het jaar?) die uitgesproken positief was over het Nieuwe Leren …
www.ncrv.nl/ncrv/tv?nav=tdcevCsHfHEIJcFaZ
Bedankt Mark
Nu je het zegt, herinner ik me het weer. De naam van deze meneer heb ik op mijn lijstje gezet. Je hoort hier nog van!
Nogmaals bedankt,
Noud.
Positief?
Ik heb met die meneer nog gemaild indertijd. Hij is niet zo positief. Hij heeft ook nogal wat bedenkingen. Volgens zeggen werd hij verkeerd begrepen. Misschien wordt het nu duidelijk.
Beste Philippens
Hoe vreemd het misschien ook klinkt: deze keer hoop ik dat je geen gelijk hebt. Voor het organiseren van een goed debat zal ik er in moeten slagen om goede kandidaten te vinden die het voor het nieuwe leren willen opnemen. Als dat namelijk mislukt, dan zal er later kritiek op de organisatie komen. Men zal zeggen: ‘de voorstanders van het nieuwe leren kregen geen eerlijke kans’. Het vinden van die voorstanders is voor mij dus een belangrijke zaak, hoe gek dat juist op deze site ook moge klinken.
Noud.
Dus weer een BONner erbij?
Nodig hem uit de site te bekijken …
Misschien goede ervaring
Het Vader Rijn college in Utrecht werkt met allerlei vormen van Nieuw Leren. Misschien is er een medewerker die dit wil verdedigen. Iets vergelijkbaars geldt voor UNIC, een school voor voortgezet onderwijs in Leidsche Rijn. Ook kun je Corneille Colombe eens vragen. Hij neemt hier deel aan de discussies en zijn onderwijsopvatting vertoont vele gelijkenissen met Nieuw Leren enz.
Het Mondriaan College
in Groningen staat bekend als HNL-school.
Beste Hinke, beste Fritzi
Bedankt voor jullie reacties op mijn oproep. Ik geloof ogenblikkelijk dat er op Het Vader Rijn college en het Het Mondriaan College wordt gewerkt met het nieuwe leren. Ik waag echter steeds meer te betwijfelen of er wel een correlatie is tussen de ronkende PR-materialen van bepaalde colleges enerzijds en de mate waarin er draagvlak is onder het personeel voor de ideeën, zoals terug te vinden in die materialen anderzijds. Sterker nog, het zou me niet verbazen als uit het dossier horende bij Mark Peletier’s Meld- en Steunpunt Intimidatie zou blijken dat er sprake is van een heel ander soort correlatie: hoe sterker een instelling naar buiten toe het nieuwe leren propageert, hoe meer meldingen Mark van medewerkers van die instelling in zijn dossier heeft zitten.
Ik hoop echter dat nu iedereen over me heen valt en zegt dat ik er meer vertrouwen in moet hebben.
Noud.
Toch hoor ik jonge collega’s
met elkaar enthousiast kwetteren over leergebieden, vakoverstijgend bezig zijn en competenties. Maar voorlopig zullen ze bij ons voornamelijk moeten droogzwemmen voor ze escort of education on a trip to planet Google kunnen worden.
Beste Noud,
Zonder nu direct het enthousiasme voor je initiatief te willen ondergraven, is een debat niet wat ál te vrijblijvend.
Je ziet dat regelmatig bij ‘Rondom Tien’, maar ook en vooral bij politieke debatten, vóór- en tégenstanders in mooie balans, 0-0 na de wedstrijd, wat schiet iemand daarmee op?
Ik ben lang, knap, blond, met blauwe ogen en vrouw natuurlijk en vóór het Nieuwe Leren.
Mijn tegenstander is kort en donker, heeft bruine ogen, een pokdalige huid en is lid van BON.
Eén maal raden wie er wint!
Beste Hals
Bedankt voor je inzending. Ik wil dit debat gaan organiseren in een mij goed bekend, besloten gezelschap. In het verleden constateerde ik in dit gezelschap een volstrekte afwezigheid van het debat over de controverse gewoon leren – nieuw leren. Omdat ook voor dit gezelschap deze zaak van groot belang is, acht ik een dergelijk debat wel degelijk zeer waardevol.
En cijfers?
…zijn het niet de resultaten van beide opties die tellen?
Beste Hals
Cijfers geef ik je hier niet. Ik citeer H.J. Schoo uit een column van 24 februari ’07 in de Volkskrant: ‘Onderwijsvernieuwing is geen exacte wetenschap, maar een ervaringswetenschap waaraan veel ‘gissen en missen’ te pas komt. Op z’n gunstigs komen op een gegeven moment best practices bovendrijven’.
Verder wil ik mijn overtuiging met je delen dat verkeerde zaken vaak gedijen in het donker en voortwoekeren in het verborgene. Laten we daarom zo veel mogelijk met elkaar praten en naar elkaar luisteren. Dat is kort gezegd mijn motivatie voor het debat.
Beste Noud
Deze cijfers zijn wel degelijk te geven. De onderwijsvernieuwlers hebben er echter geen belang bij om degelijk onderzoek (te laten) doen. Daarom verkondigen ze steeds dat onderwijsvernieuwing geen exacte wetenschap is. Ze herhalen dit zo vaak dat ook Schoo erin is gaan geloven.
Er valt wel degelijk heel behoorlijk onderzoek te doen naar onderwijsvernieuwing. Het probleem is dat niemand in het establishment daarin ge-interesseerd is.
Overigens ben ik het met je tweede alinea helemaal eens.
Beste Mark
Natuurlijk zijn er kwantitatieve gegevens over het onderwijs beschikbaar. Toch zegt Schoo mijns inziens niets dat onwaar is. In feite herhaalt hij wat H.A. Simon al schreef in een klassieker uit 1973: ’Design is an ill-structured activity’. In mijn visie zijn onderwijskundige ontwerpen per definitie ook voorbeelden van ‘..ill-structured activities..’. Dat heeft alles met de aard van ontwerpprocessen te maken en niets met kwade opzet of nalatigheid. Een lange tijd na de implementatie van verschillende ontwerpen kan men natuurlijk wel door middel van onderzoek cijfers genereren. Als Hals die gegevens bedoelt: raadpleeg dan bijvoorbeeld de uitkomsten van onderzoeken als PISA of TIMMS.
Beste Noud,
Mijn bezwaar is dat een discussie in de lucht blijft hangen en dat feiten, cijfers dus, de zaken helder stellen.
beste Noud 2
Je schrift dat pas na afloop van vernieuwingen effecten zijn aan te tonen. Juist.
Voor HNL is dat allang gedaan. Kijk maar eens
[Hier] en verder.
Dat onderzoek is niet in Nederland verricht maar dat maakt in dit geval niet uit en is bovendien ongewenst.
Stel je voor dat de Onderwijsraad, het 2e Fase-adviespunt of een pedagogisch adviescentrum hun ankettes tevoorschijn toveren. Dat hep geen nut.
Willem Smit
Geen Babylonië
Een helder debat is nooit weg.
Maar in dit geval zou ik eerst een studie doen naar de verschillende stromingen onder de constructivisten en bekijken hoe extreem ze zijn.
De publicatie van de inspectie “Boeit ’t” (april 2006) is daarvoor te gebruiken, los van het feit dat het rapport tussen de regels door toch te positief is.
De meest extremen vinden we, denk ik, onder de Iederwijsscholen. Althans, ik kan niets radicalers bedenken. Maar dat lijkt me een aflopende zaak. Als ik op internet zoek, vind ik er zeven met als ik goed geteld heb, gemiddeld zo’n 20,4 leerlingen (vaak wel een stuk of zes leerkrachten, waarbij veel stagaires). Er zijn daarnaast scholen waar de sites niet reageren of melden dat de school is opgeheven. Het moet daar behoorlijk eenzaam zijn voor de enkele pubers. Ik las bijvoorbeeld dat er twee naar Frans kwamen, en nog eens twee, maar die kwamen te laat binnen. Een ander las de hele dag een spannend boek. En twee jongens waren bezig om hun modelspoorbaan te bouwen. Ze moesten wel nog even naar de winkel voor wat chips. Wel meldt de school in Horst dat ze subsidie heeft gekregen.
Beste Mark, Philippens, Fritzi, Hinke, Hals, Mark79 en Willem
Hartelijk dank voor jullie reacties op mijn oproep. Deze reacties met daarbij opgeteld een aantal privé-berichten via mijn BON-account hebben voor mij geleid tot een goed overzicht van mensen die ik voor een te organiseren debat zou kunnen uitnodigen. Volgende stap is het voor mijn plan enthousiast maken van andere (kandidaat-)bestuursleden van het ‘besloten gezelschap’ waarover ik al sprak. Hoewel ik er deze week nog mee aan de slag zal gaan, verwacht ik niet dat de molens erg snel zullen draaien. Ik zal via een inzending onder dit draadje laten weten hoe één en ander zich zal ontwikkelen.
Nogmaals bedankt.
Noud.
Veel succes, Noud
Ik ben benieuwd.
Sluit ik..
..me bij aan.