Open brief aan de minister van onderwijs
zoals jullie weten (zie 1stegrader gediscrimineerd) hebben ik problemen met een onredelijk bestuur op mijn school, dat wijgert de discriminatie van hoog opgeleiden toe te geven en er iets aan te veranderen. Omdat ik er steeds meer 1ste graders in het formum zie, die onvoldoende betaald krijgen en door hun school klein gehouden worden, stel ik voor hierover een open brief aan de minister te schrijven. Onderwerpen: hervatting van schaal 12 (zeker voor schaarste vakken), minder macht voor de besturen, controlle door de staat, geen discriminatie van hogeropgeleiden, uitzoeken op het loonverschil tussen voor- en na-HOSsers geen discriminatie op leeftijd is. Wie mee wil doen geeft graag even zijn naam en stad aan mij door, want langerzamerhand moeten wij gewoon opstaan!!!
Ben je bekend met
het POE-initiatief van Bram Roth op dit forum? Misschien kunnen jullie gezamenlijk actie ondernemen? Zie hier.
En hier zonder reacties
En hier zonder reacties.
Ho, niet alleen voor
Ho, niet alleen voor schaarste vakken. Ik heb minstens zo hard gestudeerd en houdt mijn vak bij. Trouwens nergens zo veel program veranderingen en wisselingen als bij mijn vak. Dat houdt het boeiend maar ook vermoeiend. Alfa’s zijn geen stuiver minder waard. Wat denk je dat de mogelijkheid alleen maar opperen voor onze status doet?…
Precies
Ik heb het idee dat geschiedenis (en aardrijkskunde) zo’n beetje de enige vakken zijn die jaarlijks (zeker wat betreft het eindexamen) ‘op de schop’ gaan.
Daar waar mijn talen-collegae (zonder afbreuk te willen doen aan hun inspanningen) kant-en-klare cito schoolexamens uit de kast trekken, ben ik dagen aan het ploeteren om nieuwe schoolexamens in elkaar te zetten – elk jaar opnieuw. Het is niet ‘had je maar een vak moeten leren’ maar ‘had je maar een taal moeten leren’ wat ik regelmatig te horen krijg.
Niettemin verwacht ik hier een groot pragmatisme van de schoolbesturen: klassieke talen, Duits en de exacte vakken zijn schaars en zullen wellicht als eerste weer beter beloond gaan worden. Nog meer scheve gezichten in de docentenkamers.
Welke norm?
Het probleem bij het vragen om herstel van schaal 12 als norm voor academisch geschoolde docenten is de argumentatie. Als je per vak kijkt wat een academicus buiten het onderwijs zou verdienen komt een geschiedkundige waarschijnlijk lager uit dan een econoom. Als het belang van het vak doorslaggevend is staat wiskunde waarschijnlijk het sterkst. Als het gaat om de belasting van het werk werpt een tweedegrader die werkt met probleemkinderen waarschijnlijk de hoogste ogen. Als het doel van het onderwijs is om vooral alle getalenteerde leerlingen te steunen is dat een argument om universitaire eerstegraders beter te honoreren dan tweedegraders. Je kijkt dan niet naar de markt maar accentueert het belang van en bepaald type docenten voor het eerstegraadgebied. Mensen die strijden voor schaal 12 voor academici moeten goed over de argumentatie nadenken.
Een inhoudelijk carrièreperspectief zou de norm moeten zijn
Je studeert/bekwaamt jezelf, en daar word je voor betaald. Langdurige studietrajecten en Bij- en nascholing dienen beloond te worden, zoals:
Een tweedegrader die in de avonduren zijn eerstegraad behaalt;
een juf die na de pabo een masteropleiding afrond;
Een academicus die een extra jaar investeert in een didactische bekwaamheid.
Maar naast het ‘gezeur’ om een hoger salaris gaat het gewoonweg om het binnenhalen van hoogopgeleide docenten: het niveau dat de leerlingen verdienen.
taalkundige handreiking
Waarde collega!
Succes met uw onderneming. Kijkt u wel uw pennevrucht goed na, alvorens deze in te sturen!
Tips: heb ik-weigert-hoogopgeleiden-schaarstevakken-controle-uitzoeken of-langzamerhand.
Met alle respect, Candide
Re Candide: Mijn idee
zie boven
Lijkt mij niet slim
Zoals ik ook al elders heb opgemerkt lijkt mij dit geen slimme zet. In punt 10 van wat BON wil:
De salariëring van leraren en docenten moet over de gehele linie worden verhoogd en gedifferentieerd naar gelang het schooltype waaraan ze les geven en hun niveau van opleiding. Vakinhoudelijke bijscholing moet worden gefaciliteerd en beloond,
staat het al. En deze actie is daar een deelverzameling van. Zo word je uit elkaar gespeeld en dat kan niet de bedoeling zijn. Op de BON-site zijn de meningen over deze actie al behoorlijk verdeeld, dus je kunt voorspellen wat er gaat gebeuren.
Het niveau van opleiding
Het niveau van opleiding staat uitdrukkelijk genoemd als norm voor het salaris. Zoals al eerder betoogd is op de ‘hogere’ schooltypen academische uitstraling, hoe vaag ook, uiterst belangrijk. Dat is onmeetbaar als instrument, maar het opleidingsniveau is een goede tweede kandidaat.
En deze actie is daar een deelverzameling van
Maar: En deze actie is daar een deelverzameling van. Zo word je uit elkaar gespeeld en dat kan niet de bedoeling zijn. Ga hier eens op in, s.v.p.
Met het argument ‘uit elkaar
Met het argument ‘uit elkaar gespeeld te worden’ kun je elke individuele actie van tafel vegen. Er is een risico maar ik schat het risico uit elkaar gespeeld te worden gewoon niet hoog in, en denk dat een sterkere positie van eerstegraders ook gunstig is voor de tweedegraders.
PS: het orkest van de Titanic liet zich ook niet uit elkaar spelen maar ‘speelde zichzelf bij elkaar’ tot het eind.
Ik ben overigens tegen
Ik ben overigens tegen differentiatie naar vak, omdat je dan verzandt in allerlei discussies over de relatieve zwaarte en het relatieve belang van studies. Je zou dan je toevlucht moeten nemen tot ingewikkelde metingen van zwaarte van vakken.
Leraren Nederlands
…klagen sinds mensenheugenis over de zwaarte van hun vak.
Hadden maar een ander vak moeten kiezen.
Vertellen ze je er heus niet bij
als je aan de poort van universiteit of hbo aanklopt …!
Fritzi,
..kunnen ze toch zelf verzinnen?
Kennelijk niet
als er zo veel geklaagd wordt.
Meestal omdat ze het vak zijn gaan studeren,
…omdat ze hoge cijfers voor opstel kregen (heel plat dus), er niet bij nadenkend dat ze later zelf ook al die opstellen na moesten kijken.
Maar daar bleef het vroeger bij
terwijl ze tegenwoordig een heel dossier per jaar vol schrijven! De inhoud van het vak Nederlands is sterk veranderd maar met alle nadruk op communicatie en schrijven is het er bepaald niet beter op geworden.
Kan je dat als docent…
…niet min of meer zelf bepalen?
Gaat het niet uit de lengte, dan gaat het wel uit de breedte.
Meer min
dan meer.
summarising
Een wijze tekst in punt 10. Voor de vakken wiskunde en natuurkunde op het VWO is het mij niet helemaal duidelijk waaraan bij bijscholing gedacht wordt. Toen het gebruik van computers oprukte was georganiseerde bijscholing natuurlijk welkom. Maar in het algemeen hoort een eerstegrader in bovengenoemde vakken voldonde kennis en studievaardigheid in huis te hebben om zichzelf waar nodig bij te scholen. Bij het BELONEN zou ik vanuit mijn mogelijk te beperkt inzicht vraagtekens willen zetten.
Mensen die voor schaal 12 voor eerstgraders strijden kunnen, lijkt mij, onder het aegis van BON ook het argument noemen dat onderwijs wat betreft universitair opgeleide eerstegraders op de arbeidsmarkt voor academici moet kunnen concurreren. Het risico bestaat dan dat de overheid dit zo opvat dat voor elk vak afzonderlijk naar de arbeidsmarkt voor academici gekeken moet worden
op voorhand
Beste Soeur,
Het is positief wanneer via de BON-site mensen met gelijke opvattingen m.b.t. onderwijsgerelateerde zaken elkaar treffen. Zeker als dat ook tot gemeenschapsvorming leidt. N.a.v. een communicatieprobleem eerder deze week wil ik op voorhand laten weten dat bij het ontstaan van een actie (brief bijvoorbeeld) dat niet bij voorbaat een BON-actie is. Mocht het tot een actie komen en BON gaat genoemd worden, dan wordt dit eerst met het BON-bestuur overlegd. BON wil niet achteraf geconfronteerd worden met acties in haar naam of acties die de BON-site als carrier gebruiken, zonder dat BON daar weet van heeft.
Dit bericht is niet bedoeld om initiatieven af te schrikken, maar geeft wel aan hoe we, het bestuur, verwachten dat jullie met de naam van onze vereniging omgaan.
Groeten,
Ralph Hanzen