Stel dat je als ouder 10 minuten op bezoek mag bij Maria van der Hoeven. Wat zou je als belangrijkste onderwerp naar voren willen brengen?
Ik zou graag willen vragen of ze er voor wil zorgen dat mijn kinderen ook na de school kunnen worden opgevangen op de school. Kantoortijdenschool dus.
jammer
Ik kan me voorstellen dat kantoortijden van de school voor ouders gemakkelijk zijn, maar kan me niet voorstellen dat dat kennelijk de belangrijkste wens is (als het al een voor het kind wenselijke situatie zou zijn). Wellicht heeft u het zo getroffen met de school van uw kinderen dat dit het enige is dat nog te wensen overblijft.
Mijn wensen gaan naar verhoging van de kwaliteit van de scholen en de leerkrachten.
op bezoek bij Maria
U heeft gelijk. Het eerste onderwerp zou de kwaliteit van de docenten moeten zijn. De Pabo’s leiden niet meer voldoende op en het kennisniveau van de basisdocenten is te laag.Daardoor missen kinderen de mogelijkheid zich zo goed mogelijk te ontplooien.
Goede docenten
Goede docenten, dat klinkt heel mooi. Maar dit is nog niet concreet genoeg. Wat moet Maria morgen invoeren/veranderen? Wat voor actie moet zij morgen ondernemen?
Mijn voorstel: introduceer echte nascholing: jaarlijks, georganiseerd door de universiteiten, intensief (een week), afgesloten door een echt tentamen (waar je voor kunt zakken) en gecontroleerd door de vakverenigingen. Verplicht de scholen om op aanvraag de ouders te vertellen of docent X zijn/haar nascholing dat jaar heeft gehaald. Moedig de scholen en de ouders aan hieraan FuWa-consequenties te koppelen.
Goed studie materiaal
Ik zou zeggen: maak een inventaris van het thans in gebruik zijnde studiemateriaal (zeg leerboeken), zowel op de scholen als op de leraren opleidingen. Laat dat eens kritisch beoordelen door vakdeskundigen. Zorg zonodig voor verbeteringen.
goneukratie
Seger Weehuizen
Buitenschoolse opvang komt pas op het bordje van Maria als de gehele regering besloten heeft dat dat moet gebeuren en gerunnt moet worden door de instelling waar het kind naar school gaat.
Ik zou zeggen: mevrouw de minister. (liefheid is voor een minister geen compliment). Terecht heeft de politiek het onderwijs uit handen gegeven. Ze heeft er niks van gebakken. Maar dat doen die in coöptatie benoemde bestuurders van onderwijsorganisaties ook niet. Ik smeek u daarom: Bied ouders de mogelijkheid om na de basisschool de opleiding van hun kind zelf ter hand te nemen. Hoe doet er niet toe. Als het kind 6 jaar later een geheel door de overheid afgenomen VWO-diploma heeft gehaald krijgen de ouders geld waarmee ze eventueel daarvoor gemaakte kosten kunnen compenseren. Voor HAVO etc. mutatis mutandis hetzelfde. Als het kind niet in redelijke tijd een diploma haalt moeten de ouders hun kinderbijslag teruggeven.. Heus, ouders weten het beste wat en hoe hun kind leren moet of kan.
Wat we ermee verliezen
Het idee van opvang van 8 tot 6 is bij de laatste algemene beschouwingen in de in de motie Bos/Van Aartsen verwoord, die een week later door het kabinet is overgenomen. De motie getuigt in mijn ogen van het benaderen van de Nedrlandse samenleving als een bv, die fit moet worden gehouden voor de concurrentie met China en India. Het effect ervan zal zijn, dat sociale samenhang in de samenleving nog weer verder wordt aangetast. Zowel mijn vrouw en ik werken, zij 28 uur per week, ik als zelfstandige een wisselend aantal uren per week en we hebben twee kinderen, 9 en 7 jaar oud. Toen deze motie werd aangenomen zeiden wij lichtelijk ironisch tegen elkaar: “goh, al die investeringen in contacten in de buurt zijn nu helemaal voor nix geweest”.
lieve Maria
Mijn dochter heeft zojuist haar VWO diploma gehaald. Ze wilde altijd schooljuf worden. Ze ziet er nu van af omdat ze van iedereen hoort dat het niveau zo laag is. Jammer hé, ze leek er zo geknipt voor.
‘Het’ niveau van een lerarenopleiding
Twee tegenwerpingen:
1. Dat je dochter ‘van iedereen hoort’ dat het niveau op ‘de’ PABO zo laag is, betekent niet dat dit ook op de PABO van haar voorkeur zo is. Voor informatieve en kritische vragen kan je dochter beter op bezoek gaan bij de PABO zelf, in plaats van af te gaan op wat ‘iedereen’ meent te weten.
2. Er is geen bovengrens aan ‘het’ niveau op de PABO. Als we klagen over ‘het’ niveau, bedoelen we de ondergrens: sommige studenten slagen *te* gemakkelijk voor hun diploma. Dat wil niet zeggen dat er voor ambitieuzere studenten niet heel veel te leren is. PABO’s leveren *ook* goede, zelfs uitstekende, schooljuffen of -meesters af.
Dit geschreven hebbende, wil ook ik uitdrukkelijk stellen dat de geboden onderwijskwaliteit en de toetsingsnormen op PABO’s voortdurende zorg behoeven. Ook, of juist, in tijden van lerarentekort dient het niveau van de opleiding streng gehandhaafd. Dan doen studenten er maar wat langer over. Op een hele loopbaan maakt die extra tijd weinig verschil.
dan doen studenten er maar wat langer over…..
Dat is precies één van de problemen. Onderdeel van het toetsen zou niet enkel moeten zijn of iemand bepaalde stof beheerst, maar of of hij in staat was dit zich in beperkte tijd eigen te maken. Het gaat dan om hoe leerbaar (rot term) / intelligent (ook een rot term) iemand is. Nu gebeurt het te vaak dat studenten door er wat langer over te doen uiteindelijk dat papiertje best halen, terwijl dat beslist niet de goede leerkrachten worden die er nodig hebben. Het cognitieve niveau van een pabo is beperkt, je hebt daarnaast andere competenties nodig. Je mag echter wel verwachten dat ook het cognitieve deel door de studenen in een redelijk tempo doorlopen kan worden. Anders heeft men niets op het HBO te zoeken en zeker niets in het basisonderwijs.
Ik weet er niet veel van,
Ik weet er niet veel van, maar volgens mij is de klacht vooral dat teveel PABO-abituriënten een te laag niveau hebben qua vakkennis. Niet dat ze te lang over hun opleiding hebben gedaan. De meeste afstudeerders zijn toch na vier of vijf jaar klaar met hun vier-jarige opleiding. Net als aan de universiteit.
Lieve Maria 2
enne…. nu je het mij vraagt: Zou je ervoor kunnen zorgen dat de werkweek maximaal 4, maar liever nog drie dagen per week is, .zodat ouders hun kinderen zelf kunnen opvoeden. Opvoeden is erg belangrijk Maria, dat vindt het CDA toch ook? Daar moet dan toch tijd en energie voor zijn.
Het leven in een groep/klas kan heel hard zijn Maria. Kinderen moeten ook een veilig plekje thuis hebben waar ze niet hoeven knokken voor hun positie in de groep.
Tussen wens en verplichting
Waarom zou je de omvang van de schoolweek verplicht willen beperken tot drie of vier dagen? Waarom zou je anderen je eigen voorkeur willen opleggen? Is dit niet typisch iets dat aan scholen en ouders overgelaten moet worden, in plaats van dat je ‘van hogerhand’ wilt ingrijpen?
Ik heb nooit begrepen waarom sommige ouders die hun kind liever thuis hebben dan op school of op de creche, vinden dat andere ouders hun ‘goede voorbeeld’ verplicht zouden moeten volgen. Of het zo’n goed voorbeeld is, is maar de vraag. Uit niks blijkt dat basisschoolkinderen met een vierdaagse schoolweek ‘het beter doen’ of ‘zich gelukkiger voelen’ dan kinderen met een vijfdaagse schoolweek. Laat dat verplicht invoeren dus maar zitten.
(Oei, heb ik je toch weer tegengesproken… hopelijk wil je me dat vergeven.)