Onderwijsbegeleidingsdienst in financiële problemen

Dit artikel is afkomstig uit Het Dagblad van het Noorden van 15 maart 2007.
“Begeleiding onderwijs verzeild in zwaar weer
Assen – De stichting Kobalt (onderwijsbegeleiding) stevent bij ongewijzigd beleid af op een faillissement. Om het tij te keren, buigt het bestuur zich over een aantal opties, waaronder schrappen van banen. Dat heeft voorzitter Bart de Vries tegenover deze krant bevestigd.

Kobalt telt zo’n vijftig volledige arbeidsplaatsen, verdeeld over ongeveer zeventig – merendeels wetenschappelijk geschoolde – medewerkers. De stichting ontstond vier jaar geleden uit een fusie van de Schooladvies- en Begeleidingsdienst Drenthe (SABD) met het Bureau Onderwijsvoorrang Drenthe.

Kobalt kijkt tegen een groeiend tekort aan. Voorzitter De Vries wil de omvang van het verlies niet precies bekend maken. ”Maar we hebben het over een aanzienlijk bedrag en reserves hebben we nauwelijks.” Over drie weken verwacht De Vries knopen rond de toekomst van de dienst door te hakken. Het zou kunnen gaan om het schrappen van banen. Maar ook een fusie met een collega-instelling elders in het land behoort tot de mogelijkheden. ”We willen zo veel mogelijk werkgelegenheid overeind houden en de kwaliteit van onze dienstverlening handhaven”, zegt De Vries.

De problemen van Kobalt vloeien voort uit een nieuwe financieringsregeling. Vroeger subsidieerde het Rijk de schoolbegeleidingsdiensten rechtstreeks. In de nieuwe opzet, die al voor een groot deel van kracht is en op 1 januari definitief wordt, krijgen scholen zelf geld van het Rijk. Ze kunnen daar begeleiding voor inkopen. Maar veel scholen houden de hand op de knip nu ze zelf de verantwoordelijkheid hebben gekregen voor de besteding van het budget. Ook worden diensten bij andere (commerciële) bureaus ingekocht.

Cedin en ABcG

De andere onderwijsadviesdiensten Cedin (Groningen en Friesland), AbcG (stad Groningen) en de IJssselgroep (Overijssel) zeggen geen financiële problemen te hebben. Wel moesten bij de IJsselgroep honderd mensen vertrekken en bij AbcG zijn tien ouderen vervroegd uitgetreden. Deze arbeidsplaatsen zijn niet opgevuld. “

35 Reacties

  1. Nieuwe financieringsregeling
    Te duur, zal je bedoelen. Met de OBD gaat het zoals met Philips indertijd. Al jaren lang hebben de OBD’s zich kunnen voorbereiden op de lumps-sum financiering. Toch hebben ze hun kop in het zand gestoken op dezelfde manier als Philips. De arrogantie droop er af. “ze kunnen toch nergens anders heen, wij hebben de meeste Know-How, ze (de scholen) willen nergens anders heen, als we ze nu contractueel voor 3 jaar vastleggen, hebben we geen probleem met de concurrentie” Een paar van de vele uitspraken van de bestuurders van de OBD’s. De basisscholen kunnen nu de hulp vraaggestuurd laten uitvoeren. De OBD’s zijn dan echt geen partij meer in de markt. De reden is simpel, veel en veel te duur en te slechte kwaliteit. Te laat ingezien dat het er echt zou om spannen. Jammer van de vele mensen die hun baan verliezen. Ook zij moeten tekst en uitleg vragen aan hun managers in de ivoren torens. Nog maar eens, “Arrogantie is een brevet van domheid”

    • Onzin
      Wat een onzin. Hoe kom je erbij dat deze OBD’s arrogant zijn geweest. Dit is gewoon weer één van de funeste gevolgen van de marktwerking. Ik begrijp niets van jouw uitspraken Jeronimoon. Op hoeveel OBD’s baseer je deze observatie.
      Op dit moment worden alle docenten tegen elkaar uitgespeeld op basis van deze achterlijke marktwerking. Geschoolde docenten moeten solliciteren op freelance baantjes van 10 euro per uur (basiseducatie). Als ze het niet doen zijn ze niet werkwillig ook nog.
      Alle rechtspositieregelingen die met veel moeite veroverd zijn, wordt door deze belachelijke regeling onderuit gehaald. Dáár zou jij je tegen moeten verzetten, in plaats van de kankeren op de arrogantie van de schoolbegeleidingsdiensten.

      • Goed lezen Hinke
        Het management van de OBD’s wordt iets verweten!
        En daar worden de werknemers de dupe van.

      • @hinke
        Beste Hinke, ik doe deze uitspraken niet zomaar in het wilde weg. Ik heb zelf vanuit mijn professie ( klinisch psycholoog en ja… ik sta voor de klas in het MBO) Jaren lang met het OBD te maken gehad. Niet eentje maar een stuk of 6. Hun eerste reactie op het nieuwe bekostigingssyteem was dezelfde als in het onderwijs. Fusie,fusie,megafusie, en de bestuurderen gingen alsmaar meer verdienen. De diensten naar de scholen toe werden alsmaar slechter bijvoorbeeld: er kwamen wachtlijsten voor werkhoudingsonderzoeken in het basisonderwijs van soms wel 3 of 4 maanden. De tarieven rezen de pan uit. Tot een jaar geleden hebben de managers gedaan of hun neus bloedde, ze konden niet geloven dat er een marktwerking zou komen. Ook in de basisschool is de lumps-sum een jaar uitgesteld, het zou allemaal zo een vaart niet lopen. Medewerkers werden op pad gestuurd om het basisonderwijs contractueel voor jaren vast te leggen. Dat het basisonderwijs hier niet is ingetrapt is een zegen voor de basisschoolleerlingen. Ik heb zelf mogen ervaren door heel wat medewerkers van de OBD’s niet serieus te worden genomen. Reden: ik was maar een docent. Deze arrogantie wordt nu afgestraft. Eerlijk is eerlijk, de schuld ligt ook hier bij de rijk beloonde bestuurders die achter hun tafel de kop in het zand hebben gestoken. Zij hebben de rechtspositie opgeblazen, daar zitten de echt verantwoordelijken. Maar ook de houding van de medewerkers heeft hieraan meegeholpen. Zoals wij samen met BON in het geweer komen voor ons vak en voor onze leerlingen, hadden ook zij dat moeten doen. Laten wij met zijn allen hopen dat het voor ons ook niet te laat is. En daarmee verwijs ik naar het uitkleden van de CAO-BVE. Ook hier zijn de bestuurderen bezig in hun hemeltergende arrogantie de scholen voor te breiden op de marktwerking.

        • CAO-BVE
          Jeronimoon: En daarmee verwijs ik naar het uitkleden van de CAO-BVE. Ook hier zijn de bestuurderen bezig in hun hemeltergende arrogantie de scholen voor te breiden op de marktwerking.
          Vooropgesteld dat ik ook niets van de door de CvB’s ingeslagen weg moet hebben, vraag ik me tegelijkertijd af: wat dan wél? Ik werk bij Educatie en ontspring met ’t VAVO nog redelijk de dans in de zin dat ik niet voor m’n baantje hoef te vrezen, maar – evenals hieronder wordt beschreven – de markt is een realiteit en “wij” prijzen onszelf die markt uit. Marktwerking, de korting op de WEB-gelden, etc etc …. ROC’s zijn gewoon te duur (wat Educatie betreft). Mijn collega’s zitten wat dat betreft als tussen hamer en aambeeld.

          • @ geschiedenisleraar-schaal 8
            Ik weet dat in een ROC in de kop van NOord-Holland. Jouw collega’s bij educatie uit eigen vrije wil ( en om hun bestaansrecht en hypotheek) zichzelf laten inschalen hebben in schaal 8. Reden: het binnenhalen van een contract voor onderwijs in NT2. Resultaat. Contract niet binnengehaald. Maar wel schaal 8 (ik heb het hier over docenten en niet over instructeurs) Amehoela marktwerking. Als ik met mijn bedrijf moet concurreren tegen anderen, dan ga ik niet bezuinigen op kwaliteit en dienst ( lees primair proces) maar op mijn overhead. In de scholen gebeurt het andersom. De bestuurderen moeten “marktconform”beloond worden en de werkvloer wordt geschoffeerd. Marktwerking is voor vele bestuurderen de volgende nonsenreden om te bezuinigen (ja wij zijn te duur) Nee meneer de manager ú bent te duur.

          • Het kan ook anders
            Dat zie ik (“gelukkig”) bij ons gebeuren. We moeten voort met minder (team)managers en sectordirecteuren en is de ondersteuning van de teammanagers geheel weggevallen. Maar evenzogoed moeten er docenten uit omdat “wij” nog steeds te duur zijn ten opzichte van de markt. En wat gebeurt er dan? Een instituut in een plaats 30 km verderop gaat er met ’t contract vandoor en moet vervolgens onze docenten inhuren want die waren er nog niet …. En wat je ook niet moet vergeten is het regeringsbeleid t.a.v. asielzoekers/nieuwkomers en het dichtdraaien van de geldkraan (Web-gelden). ’t Is niet alléén marktwerking waardoor de sectoren Educatie getroffen worden; m.n. in NT2 zijn er gewoonweg minder “klanten te bedienen” (wij zijn van 16 naar 4 groepen gegaan, geloof ik). Dus al die docenten die in de jaren ’90 zijn aangesteld – daar is nu simpelweg geen werk meer voor.
            Overhead bestaat trouwens niet alleen uit managers/directies. ’t Is de afdracht die elke sector aan het hele ROC moet doen en waardoor (o.a.) een hele kerstboom aan meer of minder nuttige diensten wordt opgetuigd. Niet voor niets waren er op de laatste landelijke VAVO-conferentie een heleboel geluiden te horen om de VAVO’s zelfstandig te laten zijn (ook en juist gezien de problemen bij Educatie). Naast dat VAVO helemaal niet past binnen ’t MBO. Helaas mag zo’n afsplitsing wettelijk niet.

            Maar een stap terug naar schaal 8 … dan ben je wel heel erg bang voor je baantje. En dan loop ik als 1e grader al te mopperen over 10 (LB).

        • Leg eens uit: waar had jij deze mensen voor nodig?
          Wat moesten ze doen? Konden scholen dat zelf niet? Jes schrijft: [er kwamen wachtlijsten voor werkhoudingsonderzoeken in het basisonderwijs van soms wel 3 of 4 maanden. De tarieven rezen de pan uit. Tot een jaar geleden hebben de managers gedaan of hun neus bloedde, ze konden niet geloven dat er een marktwerking zou komen.] Noem eens: wat kost zo’n klus, wil ik heel graag weten.

          Maar vooral: waarom worden zulke buro’s ingeschakeld? Als ze zo duur zijn, dan laat je het toch?

          • @simon
            OBD,s werden vroeger op twee manieren gesponsord. Subsidie vanuit de overheid om het “onderwijs te begeleiden” inderdaad cursussen geven aan onderwijzers. Over dyslexie, de gevolgen van scheiding op de ontwikkeling van het kind enz… Verder deden ze onderzoek. Stel je het zo voor: een onderwijzeres heeft een heel druk kind, dit kind loopt hierdoor een leerachterstand op, onderwijzer(es) denkt aan ADHD en wil haar vermoeden bevestigd zien. De OBD wordt ingeschakeld. Deze doet een “werkhoudingsonderzoek”. Dit onderzoek bestaat (of bestond) uit een observatie in de klas, duurtijd 1 dagdeel. Een bourdon-vos test ( concentratietest ( die trouwens in onbruik is geraakt bij de goede psycholoog wegens niet valide) en een test waarbij de object-permanentie getest wordt (hangt een beetje af van de leeftijd van het kind). Nog wat vragenlijsten voor de juf en een blik op het leerlingvolgsysteem. Een verslagje maken en dan de rekening toesturen. De school kon deze rekening ( tussen de 1200 en 1700 euro) tot vorig jaar declareren bij de overheid . Dus beste simon, de monopoliepositie van deze OBD’s is door het bekostigingsysteem (lees lump-sum) van het basisonderwijs ondergeschoffeld. De overheidsubsidies zijn in drie jaar tijd afgebouwd. En daar zit de kneep. Nu worden de OBD’s niet meer ingeschakeld door het basisonderwijs wegens te duur. Anders gezegd de hulpvraag van de scholen is vraaggestuurd geworden. De school kan nu hun geld besteden waar ze willen. Tot vorig jaar was er een gedwongen winkelnering.
            Was ik zo duidelijk?

          • Jazeker, bedankt- nog een vraag:
            het is toch -vanaf nu dan- zeker de bedoeling dat ouders zelf door een docent worden doorverwezen naar zo’n club (die overigens niet helemaal overbodig is)? Als een kind een slecht gebit heeft, betaalt de school immers ook de tandarts niet? Nou is dit natuurlijk een lastige vergelijking, en er zijn een heleboel mitsen en maren, edoch: voor de school is dit ook een dure grap.

          • Overbodig?
            Nee simon zo een club is niet overbodig, maar zal onderworpen worden aan de tucht van de markt. Wat wil zeggen kwaliteit in dienstverlening voor een betaalbare prijs. Voor scholen zijn er instrumenten ontwikkeld die ze zelf kunnen inzetten voor een fractie van het geldbedrag dat nu betaald wordt aan de OBD’s. Als je meer interesse hebt in dit soort dingen, mail me dan even op mijn box. Anders wordt het verhaal te lang en misschien oninteressant voor de andere forumleden.

          • en jij vindt dat OK?
            En jij vindt dat hier ‘de tucht van de markt’ zegenrijk is? Het spijt me bijzonder, maar ik ben het allerminst met je eens. Individuele hulp van deskundigen is duur. Vroeger was dat niet zichtbaar omdat de OBD’s rechtstreeks gesubsidieerd werden. Net als bij educatie denken de afnemers van dit soort diensten dat het wel goedkoper kan en ze huren de eerste de beste blaaskaak met een mooi foldertje en een snelle babbel.

          • Beste Hinke,
            Uit ervaring kan ik je vertellen dat je geen gelijk hebt. Basisscholen zijn geneigd om heel zorgvuldig uit te zoeken met wie ze te maken hebben, wat de dienst en wat de kwaliteit is. Heel veel scholen willen de kennis zelf in huis halen bv. schoolpsychologen, orthopedagogen als ondersteuners van de remedial teachers en intern begeleiders.

        • OBD
          Ook ik heb ervaring met mensen van OBD’s, zij het minder dan jou Jeronimoon. Ik ken deze medewerkers als oprechte hardwerkende deskundigen, die zich dienstbaar opstellen aan de uitvoerders in het basisonderwijs.
          Ook zij hebben te lijden onder de markt en de gladjakkers die hun macht grijpen. Ook zij moeten een cursusaanbod doen waar ze zelf niet achter staan, maar waarvan de marketingboys zeker weten dat ‘de markt’ het wil. Ook zij zien hun dure budget uitgaan naar representatieve ruimtes voor de managers en dure vierkleurenfolders of boekjes naar ‘de markt’.
          Ooit werkte ik zelf bij een vergelijkbare organisatie, waar ook de scholen het beeld hadden dat wij van hun centen alleen maar kroketten zaten te eten. Ik heb zelfs wel eens gevreesd dat het eenvoudig jalouzie was. Zij stonden immers dagelijks met hun pootjes in de modder, terwijl wij natuurlijk vanuit een wat veiliger positie en met veel redelijker publiek konden werken. We waren ons dat ook goed bewust en matigden ons geen hoge toon aan. We probeerden het begrip ‘ondersteuning’ letterlijk op te vatten en hielpen waar we konden. Op het moment dat onze organisatie was opgeheven klaagden ze steen en been dat ze nergens meer ondersteuning op verzoek en op maat konden krijgen. Pas toen werden we met terugwerkende kracht, maar wel veel te laat, gewaardeerd.

    • Jeronimoon, help mij eens als je wilt:
      wat zijn dit voor verenigingen en, vooral, wie heeft ze bedacht (het ministerie?). Zijn dit die mensen die je, met een flappie-over, verplicht moet aanhoren op je vrije donderdag? En hebben scholen deze mensen echt nodig? Zijn dit ook de verenigingen die meedrijven op de invoering van het nieuwe leren?

      (En waarom krijg ik, terwijl ik eigenlijk niet eens goed weet waar ik mee te maken heb, het gevoel dat het helemaal niet erg is dat ze in de financiele problemen raken?)

      • Klopt.
        Het zijn die uit hun jas gegroeide onderwijs-in-de-weg-zittende betweterige en te duurbetaalde mastodonten, die met hun mooie foldertjes en verkeerde cursussen en adviezen het geld wegslurpen van onze leerlingen, onze armoedige scholen en onze uitgeklede bankrekening.

  2. Ook in Amsterdam
    Speelt het nieuwe financieringssysteem een grote rol bij de heroriëntatie op de aangeboden diensten en het bijbehorende personeelsbeleid. De wildgroei aan onderwijskundige mooiïgheden wordt gesnoeid.

  3. Het gaat de goede richting op
    Ze waren toch al overbodig.
    Nog even en de docenten zijn eindelijk verlost van al die plaaggeesten en weer ‘baas in eigen buik’!

    • Voor wie?
      Maar wat gaat er gebeuren met de -gogen-kundigen-logen die zo misschien hun baan verliezen?
      Zijn die wel geschikt om aan het front; in de klas; hun brood te verdienen?

    • Overbodig niet
      Vaststellen dat een leerling bijvoorbeeld dyslectisch is of autist, mag je niet aan het bo overlaten. Daar zijn ze niet voor opgeleid. Wel heb ik in veel basisscholen gezien dat men tegenover de ouders aan gedwongen winkelnering deed. Er was een soort solidariteit ontstaan tussen scholen en sbd, die niet helemaal zuiver was. Ouders die zelf het heft in handen namen en bijvoorbeeld naar het IWAL stapten (een gerenommeerd instituut voor begeleiding van dyslexie) kregen vervolgens van de school op hun kop dat ze niet naar de intern begeleider luisterden en naar de schoolbegeleidingsdienst wilden. Van verschillende kanten hoorde ik van ouders dat ze niet erg overtuigd waren van de deskundigheid van de sbd, maar dat kan een subjectief oordeel zijn.

      • Beste Fritzi
        Er is geen enkele basisschool, die ’n kind ’t label autist, ooit opgeplakt heeft. Dat mag alleen een psychiater.
        Of hoe, inderdaad, deze hele forumbijdrage, ’n subjectief oordeel zou kunnen zijn.

        • Lees nog eens de eerste zin van het bericht waar je op reageerde
          Dan zul je zien dat ik dit ook niet beweerde.

          • Je hebt gelijk,
            alleen word ik ’n beetje moe, van al dit verbale geweld. Elkaar vliegen afvangen en tevens bevestigen in het samen gelijk hebben. Beste Fritzi, ik heb het idee onderhand, dat deze gezellige tijdspassering eigenlijk nog maar weinig te maken heeft, met Beter Onderwijs Nederland.

          • Jammer dat je discussieren
            kennelijk als geweld ervaart. Zo bedoel ik het in ieder geval niet. Ik zie dit juist als zeer nuttige oefeningen in onze inspanningen om te zorgen dat BON een factor wordt om mee rekening te houden, zodat het onderwijs uiteindelijk verbetert.

  4. In Zuid Nederland doen ze het zo
    In Zuid Nederland doen ze het zo (let op de link onder “zo”).
    “Dat de onderwijsbegeleiding in Midden-Brabant onder het bestuurlijke bereik van Fontys komt, biedt nieuwe mogelijkheden voor complementaire samenwerking op het terrein van opleiden en van begeleiden en adviseren. Deze bundeling van deskundigheden moet de komende jaren leiden tot een krachtige regionale positionering van de educatieve infrastructuur.”

    • @gp61
      Vier jaar geleden, zat ik bij de directeur van OSO fontys. De plannen om het OBD in te lijven (lees uit te kopen) lagen toen al op tafel.

    • Weer Fontys
      Nu moeten alleen OMO en Fontys nog even fuseren en dan is er op het hele gebied van onderwijs in Zuid-Nederland (op de universiteiten en basisscholen na) nog maar 1 instelling.

      • fusie OMO-Fontys
        Officieel zijn ze nog niet gefuseerd, maar ik meen te weten dat er op tal van gebieden reeds geruime tijd een intensieve samenwerking is.

      • Als BON overleg heeft met Plasterk
        vind ik dit een belangrijk punt om aan te kaarten. Dat zijn dus de zegeningen die Hermans ons beloofde met zijn liberalisering.

Reacties zijn gesloten.