Op 10 juni 2009 was er algemeen overleg met minister Plasterk:
In de voorjaarsbrief Actieplan LeerKracht van Nederland kijken wij naar de stand van zaken van de uitvoering. Ik wil mij beperken tot de afspraken in het convenant met de sector en hoe het staat met de uitvoering. Er is al veel gebeurd om de afspraken uit te voeren, maar er moet nog het een en ander gebeuren.
De economische omstandigheden zijn dramatisch veranderd sinds de invoering van dit Actieplan. Wij hebben te maken met een krimp van 4,5%, de grootste sinds de Tweede wereldoorlog en dat heeft grote gevolgen. Ook het aantal vacatures in het onderwijs daalt flink. Eind maart 2009 waren er 50 000 minder vacatures dan een kwartaal eerder. Volgens het CPB kan de werkloosheid dit jaar en in 2010 flink toenemen. Op korte termijn kan dit als gunstig voor de arbeidsmarkt in het onderwijs worden gezien, maar dat is het korte termijneffect, terwijl het Actieplan in gang is gezet op basis van de langetermijnanalyse, omdat decennia lang de positie van de leraar achteruit is gegaan en het tijd wordt om dit proces te keren. Het kabinet zegt daarom niet dat het wel meevalt en wij houden vast aan het Actieplan zoals dat is ingevoerd. Wij bezuinigen dus niet op het Actieplan dat bovenop de cao’s komt waarvoor de referentiesystematiek onverkort blijft gelden in 2009 en 2010.
De ruimte in de arbeidsvoorwaarden voor 2009 kan volledig worden uitgedeeld.
Voor 2010 staat dit nog niet vast, want wij weten nog niet wat de referentiesystematiek oplevert. Daar komen wij bij de voorjaarsnota volgend jaar op terug. Het Actieplan staat onverkort overeind. Bij een stijgende economie is er meer ruimte voor de cao’s dan bij een dalende economie.
en Staatssecretaris Van Bijsterveldt-Vliegenthart:
… De vakantiedagen die er zijn, mogen benut worden door de leraren. Ik breng de vakantieomvang terug. In cao’s zijn vakanties voor leraren niet vastgesteld. Vakanties zijn wettelijk vastgelegd voor leerlingen. Als daar een week vanaf gaat, heeft dat consequenties, maar het primaire besluit betreft de vakantie van de leerlingen. Ik heb de mogelijkheid geboden om voor alle extra taken zoals vergaderingen, teambuilding en scholing, ruimte te bieden. Ik heb de vakantie in de zomer verkort, maar de verantwoordelijkheid voor het benutten van deze dagen ligt bij de school.
Veel wat toen gewisseld werd is terug te lezen in de 8ste uitgave van de nota Werken in het onderwijs 2010
Over de dramatische economische veranderingen:
De krimpende economie en de oplopende werkloosheid hebben gevolgen voor de loonontwikkeling in de komende jaren. In het sociaal akkoord dat op 25 maart 2009 werd gesloten in de Stichting van de Arbeid hebben sociale partners afgesproken werk boven inkomen te stellen. In het aanvullend beleidsakkoord geeft het kabinet aan deze afspraak door te laten werken naar de lonen en uitkeringen in de collectieve sector. De ruimte voor loonontwikkeling bij de overheid zal dus, in navolging van de ontwikkelingen in de markt, zeer gering zijn. Dit wordt vooral voelbaar vanaf 2010; voor 2009 is de loonraming slechts beperkt verlaagd omdat er al veel cao’s gesloten waren.
De plotselinge omslag in de economie brengt de onderwijssectoren in verschillende posities. Aan de ene kant zijn er sectoren die langlopende cao’s hebben gesloten vóórdat de kredietcrisis uitbrak (vo, hbo en wo). Voor hen zal 2010 een moeilijk jaar worden, omdat zij hun caoafspraken moeten financieren vanuit een loonruimte die lager uitkomt dan verwacht toen de cao werd afgesloten.
Daar komt bij dat vanuit die loonruimte ook de fors hogere werkgeverspremie voor pensioenen moet worden betaald, die voortvloeit uit het herstelplan van het ABP (zie paragraaf 6.2). Hierover neemt het ABP in het najaar van 2009 een besluit. Aan de andere kant zijn er sectoren (po en mbo) die onder moeilijke omstandigheden een nieuwe cao moeten sluiten (vanaf respectievelijk augustus 2009 en januari 2010). Dit kan ertoe leiden dat de arbeidsvoorwaardenontwikkeling van de werknemers in deze sectoren tijdelijk achterblijft bij die van hun collega’s in andere onderwijssectoren.
Over de zomervakantie is niets terug te lezen. Het gaat tenslotte ook over werken in het onderwijs!