Miljoenenclaims schoolboeken

Voor het weekeinde stond er al een artikel in de Stentor waarin te lezen was hoe bestaande afspraken met boekenleveranciers (v. Dijk bijvoorbeeld) door de nieuwe regelgeving op de helling komen te staan, met als gevolg dat de boekenleveranciers wegens contractbreuk de VO-scholen met claims dreigen.
Helaas is dat artikel niet digitaal te vinden. Vanochtend echter een vervolg op dat artikel (‘de Kamer in de gordijnen’. Krokodillentranen?). Op andere sites is er wel wat over te vinden:
De Gelderlander
Nederlands Dagblad

3 Reacties

  1. Wat een ellendige, hoofpijn
    Wat een ellendige, hoofpijn veroorzakende problemen levert dit stuk beleid op. En wat een verspilling van geld, energie en tijd. En wat zouden die miljoenen beter ingezet kunnen worden. En dan is het ook nog eens doodzonde van al die boeken die nu niet meer gebruikt kunnen worden.

  2. De Stentor schreef
    Scholen hangt miljoenenclaim boven hoofd / Bestaande contracten met boekenleveranciers worden doorkruist.

    DEN HAAG – Door de invoering van de gratis schoolboeken moeten scholen meer dan honderd miljoen euro aan boetes betalen omdat zij hun contractverplichtingen aan de huidige boekleveranciers niet kunnen nakomen. De gratis schoolboeken moeten vanaf volgend jaar verplicht Europees worden aanbesteed, maar veel scholen hebben een meerjarig contract lopen bij Nederlandse leveranciers, zoals Van Dijk Educatie.
    Dergelijke distributeurs kopen de boeken voor scholen in en maken er pakketjes voor leerlingen van. Als scholen de contracten voortijdig verbreken, gaan zij flink betalen, zegt algemeen directeur Hans van der Wind van Van Dijk Educatie. “Voor een school met 1600 leerlingen kan dit oplopen tot een milljoen euro of meer.”
    De schoolleiders en bestuurders, verenigd in de VO-raad, vrezen voor een financiële strop. Zeventig procent van de scholen besteedt het kopen en distribueren van zijn schoolboeken uit. Iets meer dan de helft daarvan doet dat bij Van Dijk Educatie. Omdat Van Dijk werkt met meerjarencontracten zijn de problemen daar het grootst. “Wij kunnen die contracten niet zomaar nietig verklaren, omdat wij dan met de boeken blijven zitten. Wij hebben daarin geïnvesteerd”, zegt Van der Wind. Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs verklaart dat scholen ‘in gesprek moeten gaan’ met de distributeurs.

    • Rekening naar Europa
      Als de europese regelgeving hiervoor verantwoordelijk is, moet de rekening hiervoor ook naar de Europese gemeenschap.

      Beter nog is het, om de regeling “gratis” schoolboeken niet op deze manier in te voeren, en volgend jaar evenals dit jaar het geld direct naar de ouders door te sluizen. Dat bespaart behalve genoemde honderd miljoen ook veel ergernis en administratieve rompslomp.

Reacties zijn gesloten.