Studenten en oudere leraren betalen de rekening voor een snellere stijging van de lerarensalarissen. Het collegegeld wordt verhoogd met 25 euro per jaar en docenten boven 52 jaar worden gekort op hun extra vrije dagen. Dat bleek donderdag na afloop van een beraad tussen de zes meest betrokken ministers.
‘Ik sta hier als een vrolijk mens’, verklaarde onderwijsminister Plasterk (PvdA). De lerarensalarissen moeten volgens het kabinet omhoog om het vak aantrekkelijker te maken en het dreigende lerarentekort te beperken.
Officieel neemt het kabinet vrijdag het besluit. De aanpak van het lerarentekort, een reactie op een alarmerend rapport van Alexander Rinnooy Kan, liet op zich wachten omdat de coalitie het maar niet eens werd over de hervorming van het ontslagrecht.
Minister Plasterk wil dat docenten sneller in salaris stijgen, zodat ze eerder op hun maximum zitten. Voor hoogopgeleide leraren ligt er een extra bonus in het verschiet, bijscholing wordt eveneens financieel beloond. Schoolleiders krijgen er 275 euro per maand bij.
In totaal moest tot 2015 ruim 1 miljard euro worden gevonden. De verhoging van het collegegeld, over de volle breedte, levert 100 miljoen euro op. Op dit moment bedraagt het collegegeld 1538 euro per jaar.
Het kabinet wil daarnaast de ‘BAPO’ geleidelijk afschaffen, de regeling Bevordering Arbeidsparticipatie Ouderen. Nu nog hebben leraren van 52 tot 55 jaar recht op 170 vrije klokuren (21 dagen) bovenop hun vakantiedagen. Boven de 56 jaar zijn dat er 340 (zo’n 42 dagen), wat neerkomt op een dag per week. Driekwart van die kosten komt voor rekening van de overheid.
Het kabinet wil daaraan een einde maken en oude leraren langer voor het vak behouden. Plasterk moet daarvoor overigens wel de medewerking van de bonden krijgen, want het betreft ingrepen in de cao.
De minister krijgt daarnaast eenmalig een kleine 100 miljoen euro uit het Fonds Economische Structuurversterking, dat gevuld wordt door de aardgasbaten. Ook put hij uit de reserves op de onderwijsbegroting.
(Bron: Volkskrant van vandaag)
Dus ook geen BAPO voor de Nahossers
Ja nu komt het erop aan. Al die docenten die bij de NaHos hun solidariteit effe niet konden vinden kunnen zich nu rehabiliteren. Mensen die nu nog onder de 50 zijn komen straks niet meer in aanmerking voor de BAPO. Volgens mij gaat het hier grotendeels om de Nahossers.
Ik mag BAPO aanvragen, zit nog net aan de goede kant, zij het dat het niet veel zin heeft omdat ik niet meer kan overwerken dan ik nu toch al doe. Ik ben wel bereid in actie te komen voor degenen na mij. Onderwijs is geen vak dat je tot je 65e fulltime kunt uitvoeren.
Een schandelijk voorstel!
Oudere werknemer
Hinke Douma schrijft: Onderwijs is geen vak dat je tot je 65e fulltime kunt uitvoeren. Hoezo niet ?
Bovendien komen er afspraken over regelingen voor langer doorwerken die aansluiten bij het flexibele pensioen van het ABP. *Lees verder…*
Bij het ouder worden komen de kwalen
Raar dat ik dat moet uitleggen Adios. Als je ouder wordt komen de kwalen. Bij sommigen minder, bij anderen meer. Daarnaast wordt je, alleen fysiek al, minder sterk. Je uithoudingsvermogen zakt.
Bij velen is het ook zo dat psychologisch de jaren gaan tellen. Veel docenten hebben de veerkracht verloren om bij het zoveelste ‘moeilijke geval’ er eens goed tegen aan te gaan; uitzoeken waar het aan kan liggen, uitzoeken wat er gedaan kan worden binnen of buiten de school. Velen zijn vermoeid van alle ‘vernieuwingen’, wisselingen in leiding, collega’s en onderwijsmode.
Om in een grote klas een goede werksfeer te creëren vraagt méér dan 100% energie-investering. Die heb je minder als je ouder wordt. Lesgeven is een soort van topprestatie. Je draait een aantal keren per dag een interactieve one-manshow, maar zonder applaus. Velen zijn na een aantal lessen moe en kunnen niet direct na het lesgeven doorgaan met hun klusjes. Je hebt na de les altijd recuperatietijd nodig. Daarom zitten al die docenten ’s avonds aan hun lesvoorbereiding en hun nakijkwerk.
Ik ben ervan overtuigd dat er in alle andere beroepen minder een beroep wordt op je energie en je psychologische veerkracht.
Kortom: als je ouder wordt kun je (in het algemeen) wat minder dan jongeren. Er zijn gelukkig uitzonderingen. Vaak zijn dat mannen die niet ook thuis nog huishoudelijke en andere verantwoordelijkheden hebben.
Andere verantwoordelijkheden
Als je nog “andere verantwoordelijkheden” hebt zul je keuzes moeten maken als je merkt dat het niet goed gaat, je het niet (meer) aan kan. Als het goed is kan dat in overleg met je werkgever.
Hetzelfde geldt voor “een grote klas”. Je kunt dat in overleg met je collega’s toch regelen ? Er zijn docenten die niet zo goed met jongere kinderen kunnen omgaan (onderbouw) en anderen juist wel, dan regel je dat toch met elkaar ? Of is dat tegenwoordig niet meer mogelijk ?
Aanvankelijk was ik
Aanvankelijk was ik negatief. Ik dacht dat Plasterk wel met betere plannen zou komen. Misschien kwam dat ook wel door dat ik hem ken van zijn columns bij Buitenhof. En daarbij, de man was hoogleraar. Maar toen bedacht ik me dat dit toch wel een breuk is met vorige kabinetten. Het is al een wonder dat er geld bij de docenten salarissen op komt. En het lijkt er op dat de huidige regering toch kritischer kijkt naar de onderwijsvernielingen dan voorheen het geval was.
50+ gaat er qua uren wat op achteruit. Heel eerlijk gezegd staat het als student zijnde wat ver van mijn bed. Maar ik snap het besluit wel, het zit in lijn met dat eerdere gedoe om mensen langer aan het werk te houden. Niet leuk, maar mensen blijven wel langer gezond dan voorheen.
Wel vind ik dat docenten teveel tijd kwijt zijn. Als Plasterk nou eens de werkdruk van de docent eens in het algemeen zou willen verlichten, dan zou dat al een mooi gebaar zijn. (Ik blijf heel stiekem hopen!) Maar ja, het probleem is dat er nu al zo’n ziekelijk tekort is aan leraren. Probleem is dat als je de werkdruk hoog blijft houden, dat niet echt een positief gevolg heeft voor de bestrijding van het lerarentekort.
Verder vind ik het verkeerd dat Plasterk (een deel van) het geld bij de studenten wilt weg halen. Het is maar een klein bedrag, maar in vind het principieel fout. Onderwijs is iets wat breed zou moeten worden gedragen. En het liefst dan volgens het ‘de breedste schouders’ idee. En studenten vallen daar niet onder.
Ik ben trouwens benieuwd wat Plasterk verder nog wilt gaan doen aan het imago probleem van het beroep leraar.
Maar er is nog hoop, het laatste woord is nog niet gesproken.
Deze minister is briljant!
Misschien ben ik gek, maar laat ik het eens wat zaken simpel op een rijtje proberen te zetten:
1. Het ministerie van onderwijs bezuinigt tientallen jaren lang op de lerarensalarissen. Daardoor daalt de animo bij jongeren en met name hoogopgeleide jongeren om nog in het onderwijs te beginnen (er is altijd ergens een betere baan. Go, go, go!).
2. In het onderwijs ontstaat een gierend lerarentekort. Dit was alleen voor de Tweede Kamer een verrassing.
3. En dan nu de oplossing: als oudere leraren nou eens gaan betalen voor de salarissen van de jonkies door hun vakantiedagen in te leveren!
Ik zeg u: goud! Waar haalt hij het vandaan (-uit uw portemonnee-)! Die man is zijn 10% salarisverhoging dit jaar meer dan waard.
Nog zoiets, en dan begin ik weer even bij 2:
2. In het onderwijs ontstaat een gierend lerarentekort. Dit was alleen voor de Tweede Kamer een verrassing.
3. Besturen van steeds groter wordende leerfabrieken zien een gat in de markt: onbevoegde docenten! Zet een schoonmaakster voor de klas en je slaat twee vliegen in één klap: nieuw personeel voor een paar euro per uur!
4. De staatssecretaris zegt dat dat natuurlijk niet de bedoeling is: de urennorm moet worden ingevuld door bevoegd personeel – weliswaar niet beschikbaar – maar het moet. Anders krijg je een bekeuring.
5. Scholen worden steeds creatiever in het invullen van 1040 onderdak-uren. Palets timmeren, msn-en, klaverjassen, neusvreten… Je moet toch wat?
6. Leerlingen komen op het idee dat het aantal uren wel wat omlaag kan, als er toch geen fatsoenlijke docent te vinden is.
7. De staatssecretaris vindt dat die leerlingen eigenlijk wel een goed punt hebben. Begin maar met anderhalve week minder school! Sinds de invoering van al die BRIL-JAN-TE onderwijsvernieuwingen hebben die kiddo’s dat ook eigenlijk helemaal niet meer nodig, zoveel les.
Nou kan ik natuurlijk een betoog houden over ook deze buitengewoon begaafde bewindspersoon, maar ik weet niet of dat veel helpt.