Leraren in Actie! starten nieuwe vakbond…..

Docenten in het middelbaar onderwijs gaan een nieuwe vakbond oprichten.
De bond komt voort uit de actiegroep Leraren in Actie!. Die groep organiseerde eerder dit jaar twee demonstraties in Den Haag voor betere arbeidsvoorwaarden.
De initiatiefnemers zijn ontevreden over de huidige bonden AOb en de CNV Onderwijsbond.
Ook met de nieuwe cao die eerder deze maand werd gesloten zijn ze niet blij.
Ze willen verdergaande maatregelen om de werkdruk in het middelbaar onderwijs te verlichten.
Leraren in Actie! hoopt dat minimaal 5000 van de ongeveer 25.000 voorgezet onderwijs-docenten lid willen worden. De groep zegt binnenkort al acties te gaan houden, waarschijnlijk al binnen een maand. Hoe en waar ze gaan protesteren is nog niet bekend.
Per april zou de vakbond een feit moeten zijn.

(Bron: journaal)

14 Reacties

      • Busje komt zo…
        Dat wil niet zeggen dat…de BON-leden dit busje aan zich voorbij moeten laten gaan!
        Als de vaste forumbezoekers er lid van worden, hebben ze er al 36 en als de BON-leden allemaal lid worden hebben ze er al bijna 3000 en heeft BON met deze nieuwe vakbond wellicht een nieuwe frisse partner om zijn ideeën verwezenlijkt te krijgen.
        Of is BON alleen maar een discussieclubje van gefrustreerde leraren, zoals de buitenwacht beweert?

        • BON is geen vakbond
          Ieder BON-lid moet uiteraard zelf weten of hij/zij zich aansluit bij een (nieuwe) vakbond. BON zelf heeft niet de intentie om een vakbond te zijn c.q. te worden en moet zich derhalve niet bij de vakbond LerarenInActie aansluiten. Dat wil niet zeggen dat BON geen contacten met deze en andere organisaties zou moeten of zou willen hebben.

        • BON moet onafhankelijk blijven
          Als BON vindt dat de nieuwe vakbond meer bijdraagt aan beter onderwijs in Nederland dan de oude vakbonden kan zij hem steunen en eventueel gastvrijheid bieden op haar website. De vakbond kan misschien “een vriend van BON” worden zoals dat ook geldt voor scholen. Maar zoals BON niet gebonden wil zijn aan een bepaalde partij of religie zal zij zich ook niet met een bepaalde vakbond willen verbinden. Dat is ook niet in het belang van zowel BON als de nieuwe vakbond. Daarnaast is BON niet in principe een vereniging van leraren.
          Seger Weehuizen

          • Huh?
            Ik zie het probleem niet. LIA steunen betekent niet dat je niet meer onafhankelijk bent. Het betekent niet dat je automatisch achter alle standpunten staat. Het betekent niet dat je niet meer zelf kritisch nadenkt.
            Het betekent enkel dat je een initiatief dat zou kunnen gaan leiden tot beter onderwijs in Nederland steunt. Is dat nou niet juist waar BON voor is opgericht?

            Geen woorden maar daden.

          • the eyes of the beholder
            Ik bedoelde onafhankelijk in de voorstelling van de buitenwereld. Nooit mag het idee ontstaan dat een besluit van de vakbond automatisch tevens de goedkeuring van BON heeft en omgekeerd. De belangen en ovattingen van beide organisaties lopen niet altijd parallel.
            Seger Weehuizen

          • Klopt
            Daar heb je wel gelijk in Seger. Ofschoon “je verbinden met” niet hoeft te betekenen dat je te allen tijde volledig op 1 lijn zit, zou dat wel zo geinterpreteerd kunnen worden. Het is inderdaad beter dat te voorkomen.

            Maar inderdaad Hals, als individueel BON-lid ga ik zeker ook een actief individueel LIA-lid worden en ik hoop dat dat voor velen geldt.

        • Mark79 bedoelt iets anders
          Mark79 bedoelt volgens mij dat BON zelf geen vakbond is en zich dus niet als organisatie zou moeten verbinden aan een organisatie die wél een vakbond is.

          • En dat bedoelt…
            …Hals ook niet.
            Maar Hals bedoelt wel dat alle 3000 BON-leden zich zouden kunnen verbinden aan de nieuwe vakbond in wording om zo met een frisse wind onze doelstellingen te verwezenlijken.
            Of zijn we daar te lui voor en willen we alleen discussiëren?

            (Moeilijk hè om elkaar te begrijpen:-)

  1. Vakbond of beroepsvereniging?
    Ik lees dat “Leraren in Actie” een vakbond willen oprichten, en dat de nadruk in de actiepunten ligt op de arbeidsvoorwaarden.

    Daar is op zich niks tegen, en ook niet met het lidmaatschap van een vakbond, maar volgens mij hebben leraren behalve behoefte aan een goede vakbond ook behoefte aan een serieuze beroepsvereniging, die verder kijkt dan alleen de arbeidsvoorwaarden. Een vereniging die de kwaliteit van de beroepsgroep stimuleert, bewaakt en vertegenwoordigt naar de andere ‘actoren’. Een tegenwicht tegen de VO-raad, een club van werkgevers. Een gesprekspartner voor OCW, die beweert (en misschien wel denkt) dat ze met ‘het veld’ praat als ze met Sjoerd Slagter en Walter Dresscher praat. Een club die de belangen van bevoegde docenten in brede zin kan behartigen en de toetreding van nieuwkomers stimuleert. Met standpunten die een steun in de rug zijn voor individuele docenten in hun soms eenzame strijd tegen werkgevers.

    Arbeidsvoorwaarden, waaronder de poen, zijn belangrijk. Maar er zijn nog meer belangrijke dingen. Daarom hoop ik dat het initiatief van “Leraren in Actie” kan uitmonden in een beroepsvereniging, niet alleen een vakbond. Vele beroepsgroepen zijn de leraren daarin al voorgegaan.

    • Rol van een beroepsvereniging
      “Een vereniging die de kwaliteit van de beroepsgroep stimuleert, bewaakt en vertegenwoordigt naar de andere ‘actoren'”

      lijkt me van het grootste belang. Maar macht heeft zo’n vereniging, neem ik aan, niet. Macht om vast te laten leggen dat een school bij voorkeur een bevoegde docent moet aannemen, ook als die duurder is dan een stagiaire. Macht om vast te laten leggen dat een school openbaarheid moet geven over de percentages bevoegd gegeven lessen. Macht om vast te laten leggen dat een school niet onder een bepaald percentage bevoegd gegeven lessen mag zakken.

      Druk uitoefenen kan zo’n beroepsvereniging wel, maar zolang de macht elders ligt, kan ik me een doemscenario voorstellen van een serieuze beroepsvereniging met allemaal serieuze, bevoegde leraren, die volledig buitenspel staan omdat schoolbesturen vrolijk doorgaan op de ingeslagen weg, waarbij ieder die het voor LB wil doen welkom is, ongeacht zijn kwalificaties of geschiktheid. Ik stel me een beroepsvereniging voor van een legertje roependen in de woestijn. Waar moet ik concreet aan denken als ik wil weten welke invloed een beroepsvereniging zou kunnen uitoefenen?

      • Macht of invloed van een beroepsvereniging
        Macht heb je niet alleen als iemand die formeel naar je delegeert. Macht verwerf je ook in de vorm van invloed, als anderen naar je luisteren en zich laten beïnvloeden. Het lobby-principe is daarop gebaseerd.

        De Landelijke Huisartsen Vereniging of Landelijke Specialisten Vereniging (om maar weer eens de medische sector aan te halen) hebben formeel geen enkele macht. Toch lukt het hun bij elke politieke beslissing over hun vak aan tafel te zitten bij de bewindvoerders, en met kracht van argument hun standpunt te verdedigen. De Nederlandse Juristen Vereniging pre-adviseert Justitie m.b.t. de rechtsontwikkeling. Zowel vrijgevestigde journalisten als journalisten in loondienst kunnen zich aansluiten bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Doel van deze verenigingen is zowel kwaliteitsbevordering als inhoudelijke belangenbehartiging.

        Politici begrijpen dat ze voor hun beleid draagvlak in ‘het veld’ nodig hebben. Maar de VO-raad vertegenwoordigt dat veld niet en de AOB op vele punten ook niet, of beroerd.

        Er is in het afgelopen decennium heel wat *over* leraren besloten, maar zelden *met* leraren, of hooguit de AOB. Denk hierbij aan het FuWaSys, dat bepaalt welke taken en diploma’s geld waard zijn. Denk ook aan de beroepsregistratie, die typisch bij een beroepsvereniging thuishoort. Over beide werd en wordt geadviseerd door de Stichting Beroepskwaliteit Leraren, die geen lerarenvertegenwoordiging is. Denk ook aan de wet-BIO, die tot stand kwam in een een-tweetje tussen schoolleiders en bewindslieden, en de Kamer werd doorgejast zonder dat leraren hierover een tegengeluid lieten horen. Denk ook aan de arbeidsvoorwaarden, waarover een serieuze beroepsvereniging andere geluiden had kunnen laten horen dan de AOB in de afgelopen 25 jaar. En denk aan de opleidingseisen voor nieuwe leraren, die nu puur in handen van de opleidingen zijn.

        Macht is niet iets waarop je moet gaan zitten wachten. Macht en invloed moet je willen verwerven.

Reacties zijn gesloten.