De Universiteit Leiden is een project gestart ‘om goede leraren de mogelijkheid te geven zich vakinhoudelijk te verdiepen’ (vooralsnog alleen in de vakken Nederlands, Duits, Klassieke Talen, Wiskunde en Natuurkunde, andere vakken volgen). Klinkt prachtig, dus ik heb de website geinteresseerd bekeken. Die is hier te vinden: www.iclon2.leidenuniv.nl/vwo-wo/teachers
Belangrijkste vraag die bij mij opkwam: wat levert dit mij op? Ik zie dat het mij (of mijn school) geld kost, ik zie dat het mij (en waarschijnlijk niet mijn school, want mijn school zal wel gek zijn om mij hier taakuren voor te geven)een hoop tijd gaat kosten, maar ik zie niet wat het mij oplevert, afgezien van een certificaatje.
Natuurlijk is het prachtig om je ergens in te verdiepen, maar dat kan ik zelf ook wel, dan volg ik ergens een cursusje, schrijf me in voor een studie of lees een boek. Bij zo’n officieel project zou je toch verwachten dat het de deelnemers meer oplevert dan alleen “je houdt je bezig met iets interessants”.
Maar ik kan het niet vinden. Iemand anders wel?
Goed, je kunt zeggen dat iemand met zo’n papiertje wellicht meer kans maakt op LC- of LD. Maar de praktijk is, en blijft denk ik, toch dat die salarisschalen gaan naar mensen met managementtaken, of met een bevoegdheid in een tekortvak.
Kortom ik zie niet zo wat ik concreet terugkrijg voor alle eigen tijd die ik erin zou steken. Voor de universiteit zie ik het voordeel wel: er wordt werk gedaan (het project voor classici houdt bijv. in dat leraren meewerken aan de totstandkoming van een woordenboek) door mensen die je niet hoeft te betalen, sterker nog ze betalen jou.
Voor de scholen zie ik het voordeel ook: leraren die vakinhoudelijk al sterk waren worden nog sterker, en als je niet zo dom bent om zo’n leraar een garantie te beloven op LC of LD, en ook niet zo gek bent om hem er uren voor te geven, kost het je slechts 900 euro.
Maar de leraar? Wat schiet die hier concreet mee op? Ik zie het niet. Ik kan me dus ook niet vinden in de reactie van de oud-docent die schrijft: `als dit project tien jaar geleden had bestaan werkte ik nu nog in het onderwijs´. Had hij dat project dan bovenop zijn toch al hoge werkdruk in zijn vrije tijd gedaan, of meent hij dat zijn school wel bereid was geweest hem voor deze leuke inhoudelijke verdieping twee dagen per week uit te roosteren?….ik persoonlijk zie het niet voor me dat mijn school zo gul is.
Zie ik het te zwart?
Zitten er, behalve de evidenten voordelen voor school en universiteit, ook voordelen aan voor de docent die ik niet zie? Ik lees het graag, want dit soort dingen lijken me enorm interessant, ik kan het alleen onmogelijk voor elkaar krijgen als ik dit in mijn eigen tijd, naast mijn drukke baan, moet doen.
Een beeeeetje naief
ik ben een beeeeetje naief.
Als ik wist wat Baas toen dacht
had ik nooit op school gewacht
als een kind liep ik te dromen
( …)
Maar zonder gekheid:
Ik weet het niet. Lijkt me geweldig om te doen. Ik kick op leren en heb me eigenlijk nooit bezig gehouden met wat het opbracht en wat het kostte. En eerlijk gezegd heb ik daar de klappen ook wel van thuis gekregen.
Maar. ik blijf die naïviteit prefereren boven telkens na te denken wat het me kost en wat het me oplevert.
Ik weet het: mensen als ik zijn er mede de oorzaak van dat “men” denkt dat “we” alles toch gratis doen. Sorry… ;-(
Tuurlijk, we kicken allemaal
Tuurlijk, we kicken allemaal op leren, maar dan verdiep je je toch liever in een onderwerp dat precies is waar jouw interesse ligt in plaats van in zo’n door anderen uitgedacht project dat vermoedelijk wel raakvlakken heeft met jouw interesses, maar het ook weer niet precies helemaal is?
Om die reden verwacht ik dat de animo laag zal zijn. Leren is prachtig, ik doe nu Spaans, daar zal ongetwijfeld af en toe wat van terugkomen in mijn lessen, school en leerlingen profiteren dus gratis van die inspanningen van mij en da’s prima, dat geldt voor alles wat je leert en leest, zelfs voor de krant. Maar daar kies je zelf voor en dat kun je precies op maat snijden naar jouw wensen.
Classica is fan van Het Nieuwe Leren
…maar alleen voor leraren.
fan van HNL
Mark, ik ga je niets nieuws vertellen, maar toch even deze reactie.
Een belangrijke reden waarom HNL doorgaans niet werkt, is dat leerlingen niet puur uit zichzelf gemotiveerd zijn om zich een weg naar de eindtermen te leren, en al helemaal niet op een ook nog eens efficiënte manier.
Een paar jaar terug heb ik, als een soort keuze-module naast de reguliere lessen, een cursus html (de taal voor het maken van webpagina’s) gegeven. Daarbij heb ik ze e.e.a. uitgelegd met behulp van een smartboard, want dat was in dit geval handiger dan een schoolbord. En op een handout heb ik ze verder zoveel mogelijk handvaten gegeven om achter de computer zo veel mogelijk zonder mij vooruit te kunnen. Het liep als een speer; ik zag dat ze veel dingen gingen uitproberen en ontdekken, er werd druk overlegd en informatie uitgewisseld, ik liep continu rond om vastgelopen leerlingen vooruit te helpen, kortom, het was gewoon allemaal de natte droom van iedere HNL-gelovige.
HNL-gelovigen claimen dit soort dingen ook graag als bewijs van dat HNL werkt. Maar ik pieker er tegelijkertijd niet over om een aardrijkskunde-les zo op te zetten: ik weet dat het dan niet werkt en dat ik het zelf ook afschuwelijk zou vinden.
Voor wat mensen uit zichzelf al willen leren, hebben ze geen HNL-ideologie nodig. En waar mensen niet uit zichzelf aan het leren gaan, gaat HNL hen daar ook niet toe aanzetten.
Superkreet!
Em die laatste kreet houden we erin: Voor alles wat je zelf wilt leren heb je geen Nieuw Leren nodig, voor alles wat je niet uit jezelf wil leren zal Nieuw Leren ook niet helpen.
EM70
Het was natuurlijk maar een grapje, maar dat begreep je denk ik wel (hopelijk Classica ook…).
Dat kan ik zelf ook wel…
Classica schrijft:
Natuurlijk is het prachtig om je ergens in te verdiepen, maar dat kan ik zelf ook wel, dan volg ik ergens een cursusje, schrijf me in voor een studie of lees een boek.
Dit heeft toch wel meerwaarde boven een boek zou ik zeggen (al zou ik voor die meerwaarde geen 900 euro uit eigen zak overhebben). Inschrijven voor een studie is erg lastig naast een baan in verband met de inplanning van de colleges. Voor de beschreven wiskundecursus in Leiden hoef je alleen de woensdagmiddag vrij zien te krijgen en dat moet te doen zijn. Dan tenslotte het ‘volg ik ergens een cursusje’. Dat is precies wat ze in Leiden aanbieden lijkt me…
Ik zie vooral grote voordelen voor de universiteit (900 euro per deelnemer voor het relatief weinige onderwijs dat gegeven wordt). Voor de scholen (vanuit hun gezichtspunt) levert het denk ik weinig op (kennis is onbelangrijk…). Voor de docent met interesse in zijn/haar vakgebied is dit denk ik aantrekkelijk wanneer de school betaalt (en zeer aantrekkelijk wanneer er taakuren of salarisverhoging om de hoek zouden komen kijken).
Zeg, als het zo moet…
Zeg, als het zo moet…
Adel verplicht (en 10% salaris ook)
Je baas betaalt je zo’n 10% van je aanstelling als professionalisering. Bij een full-time aanstelling in LB krijg je jaarlijks 3000 tot 4500 euro aan salaris om je bij te scholen Welke tegenprestatie leraren leveren, is vaak onduidelijk. Goed, je leest ‘ns een tijdschrift, de krant en je kijkt televisie. Sommigen bezoeken zelfs een vakconferentie, of kopen een handboek dat op z’n best halfgelezen in de kast belandt. Maar om nou te zeggen dat je daar jaarlijks 160 uur mee stukslaat? Neu.
Ik vind het helemaal geen gek idee om structureel ‘je vak bij te houden’. Wie liever een APS-cursus ‘zinvol projectonderwijs’ volgt, mijn zegen heeft-ie. Maar er zijn (eerstegraads, vermoed ik) docenten die liever voor het vak gaan. Waarom zou iemand die in 1971 is afgestudeerd zichzelf anno 2007 nog ‘wiskundige’ durven noemen? Neerlandicus? Scheikundige? Er is te veel gebeurd in die 35 jaar wetenschap om jezelf nog op-en-top vakrepresentant te noemen. Zelf studeerde ik 18 jaar geleden af, en zou heel graag leren welke nieuwe ontwikkelingen er zich in mijn discipline hebben voorgedaan. Af en toe pik ik ‘ns wat op, maar om nou te zeggen dat ik ‘bij’ ben? Neu.
Ik vind dat het niet alleen aan de schoolleiding, maar ook aan de beroepsgroep van leraren vak X is om te zeggen wat een goede leraar moet weten en kunnen. Als we ons lot puur in handen van de schoolleiding leggen, weet je het wel: dan wordt het massaal ‘zinvol projectonderwijs voor iedereen’. Daarom pleit ik voor sterke beroepsgroepen, die definiëren welk vervolgonderwijs voor collega’s noodzakelijk en zinvol is. Voor universiteiten die een interessant en actueel scholingsprogramma op het vakgebied aanbieden, te geven door hoogleraren die het belang van goede vakrepresentanten in het havo en vwo erkennen. Als eerstegraads leraar *ben* je niet zomaar een student, je *maakt* nieuwe studenten op je vakgebied. Die adel verplicht.
Helemaal mee eens, en er zijn…
… ook velen die daar gebruik van maken. Even een rijtje:
Vlaams Congres van leraars wetenschappen
Woudschoten natuurkundeconferentie
Watertechnologie – haal meer uit water
NVON toa-dag bij Rijn IJssel in Arnhem
Het Element
Woudschoten Chemieconferentie
Reehorstconferentie biologie
Reehorstconferentie natuur- en scheikunde
Onderwijsconferentie biologie
jaarlijks 160 uur?
Couzijn zegt het ook al: “Maar om nou te zeggen dat je daar jaarlijks 160 uur mee stukslaat? Neu.” Tot dusver heb ik dit alleen door het management op school horen zeggen. Mijn reactie is dat de mensen die nu in het management zitten docenten zijn geweest die er de kantjes afliepen in de tijd dat ze docent waren.
Ik haal die 160 uur gemakkelijk. Natuurlijk ben je een paar jaar achter op de nieuwste ontwikkelingen, maar geen jaren en jaren. Het kost tijd om je vak bij te houden en ik vind het ook noodzakelijk. Er is wel het verschil dat ik niet meer zo diep in 1 onderwerp duik.
Ik durf mezelf op 60-jarige leeftijd nog steeds wel natuurkundige te noemen; gelijktijdig ben ik ook onderwijzer.