Kluisjes

‘De school kwam niet in huis’ zingt het Vlaamse bandje de Fikskes over de luie jaren ’70. Toen een stilgekoesterd uitvretersideaal, thans common practice. Want hoe gaat dat in het leven? Je denkt dat het de schuld is van jezelf, van de bonzen, de bobo’s maar het zijn de kluisjes, suffie! De kluisjes waar leerlingen hun boeken in bewaren. Die zorgen ervoor dat hun fleurige tienerkamer niet meer ontsierd wordt door een TomadoRekje met een rijtje Gekafte Schoolboeken. Die boeken weten niet waar het adres van hun baasjes woont, daar zijn ze nog nooit geweest. Kluisjes maken deel uit van de comfort zone van de moderne leerling. Dat ze er wapens, drugs en het Handboek LoverBoy bewaren, het zal me een zorg zijn. Maar verantwoordelijke onderwijsmanagers besluiten nu dat het afgelopen moet zijn met de kluisjes. Elke dag om vier uur leeg opleveren….

8 Reacties

  1. Fratsen
    Ik heb nooit een kluisje gehad als leerling en ik heb er nooit behoefte aan gehad. Je kan toch die rugzak of boekentas meenemen in de klas? Hoeveel vakken heb je op een dag maximaal? 4? Maximaal 5? En voor dit alles relatief dunne boekjes (in vergelijking met wanneer je studeert).
    Dat lukt nog wel zonder kluisje. In het ergste geval moet je nog wat sportkleding meenemen.
    Is die trend van kluisjes niet mede begonnen omdat sommigen bang waren voor de ruggen van die kinderen (en dan wellicht met name die kinderen die nooit sporten)?
    Hoe komt het dat in de U.S.A. die trend al langer bestaat?

    Het lijkt me in ieder geval niet bevorderlijk voor de studiegewoonten van de leerlingen.

    Dat doet me aan de basisschool denken waar je verplicht al het lesmateriaal in de lade onder je tafel moest stoppen, en wee je gebeente als je eens huiswerk zou maken (ik neem aan dat je op het V.O. wel nog steeds je boeken mee naar huis mag nemen dus zo’n vergelijking wil ik niet maken).
    Anekdote in dit verband: vorige week vertelde een Vlaming mij hoe jaloers hij is op Nederlanders (internet, sportbeleid, wegen, …). Toen ik hem melde dat Nederland het inderdaad minder slecht getroffen heeft met haar overheid maar dat het onderwijs al decennialang er op achteruit gaat meldde hij mij hoe groot het verschil is tussen 2 familieleden van hem, een meisje die in Nederland naar de basisschool gaat en 1 meisje die in Vlaanderen naar de basisschool gaat. Zijn letterlijke woorden: “leren ze eigenlijk wel iets op de basisschool in Nederland?”. Zo viel het hem op dat zijn nichtje die in Nederland naar de basisschool gaat niet kon rekenen.
    Zijn vervolgvraag: “hoe komt dit?”.

    • Waarom?
      Waarom hebben onderwijsmanagers dit besloten? Ik ben daar benieuwd naar, omdat ik het namelijk een goed plan vind, en deze mening ben ik niet gauw toegedaan als het om plannen van onderwijsmanagers gaat.

      Waarom zijn kluisjes nodig in het VO? Simpelweg omdat men gemiddeld echt wel meer dan 5 verschillende lessen per dag moet volgen. Natuurlijk, er zijn scholen waar de lesuren langer duren, dus minder lesuren per dag. En natuurlijk, er is veel lesuitval.

      Maar goed, onze eigen kinderen hebben gemiddeld 7 (verschillende) lessen per dag. Per vak hebben ze minimaal één tekstboek (leerboek) en één werkboek. Bij En en Ak zelfs 4 resp. 3 boeken. Daarbij nog schriften per vak (niet zwaar hoor) Maar toch, die tassen zijn niet te tillen, echt niet. Dus gelukkig hebben ze een kluisje om iedere keer spullen in te stoppen + jas ! (kapstokken zijn er niet meer!)

      Waarom zijn kluisjes dan toch een ramp? Inderdaad, de kluis is de vaste plek van de boeken en men neemt alleen mee naar huis wat eventueel nodig zou kunnen zijn om Huisw. te maken.
      Dus: vaak de bk vergeten, liggen nog op school, heb niet kunnen leren, had het verkeerde werkboek meegenomen, ik ben ziek geweest en heb niet kunnen leren etc.etc. dit hoor je als docent

      Oplossing: aan het eind v.d. dag moeten de kluisjes leeg zijn. Ze zijn verworden tot een permanente opbergplaats i.p.v. een tijdelijke.

      Mijn eigen kinderen moeten van ons (hun ouders) iedere dag alles mee naar huis nemen. (Ook al is de tas nog zo zwaar)

      Scholen zouden vanaf dag 1 in de brugklas dit kinderen moeten bijbrengen. Dat hoeft toch niet zo’n probleem te zijn.

      Maar goed, waarom hebben onderwijsmanagers besloten de kluisjes te sluiten?

  2. Zorgen om huiswerk
    Ook ik herken de reactie van Marlie: leerlingen hebben verkeerde boeken bij zich (liggen thuis) moeten alsnog naar de kluis om te kijken of het juiste boek/schrift misschien in de kluis ligt (tijdwinst minimaal 10 minuten geen les) of konden juist het huiswerk niet maken omdat ze de boeken nog op school hadden liggen.

    Toch vraag ik me af of het verplicht leegmaken van kluisjes hiervoor de goede maatregel is. Je kunt niet alles wegorganiseren en van mij mag er heus wel eens iets in de kluis blijven liggen. Bij ons hoeven bijvoorbeeld de gereedschappen niet mee naar huis.

    Ik heb altijd gevonden dat er in de rugzakken van de VO-leerlingen veel te veel gewicht zit. Elf kilo voor een kind van 12 is gewoon niet verantwoord; zeker niet als ze daarmee ook nog eens tig kilometers moeten fietsen. Dat moet anders: boeken delen, alleen werkboeken mee, tekstboeken extra op school houden, verzin het maar!

    Moeten leerlingen niet gewoon vanaf de brugklas leren alle boeken mee naar huis te nemen, omdat er immers altijd huiswerk is? Voor de volgende dag de juiste spullen pakken betekent ook dat je even nadenkt over wat je gaat krijgen en je afvraagt of alles wel af is. Dat kunnen we ze toch ook aanleren zonder een dergelijke maatregel? Wel vroeg beginnen graag: Brugklas dus!

    • Misschien nog een andere oplossing
      Beste Hinke, inderdaad, ik was weer eens te kortzichtig: daar waar met gereedschappen gewerkt wordt kan misschien ook niet alles aan het eind v.d. dag meegenomen worden.

      Maar toch, op scholen met noem het “theoretisch onderwijs” , blijf ik van mening dat de thuisbasis van alle boeken etc. de boekenplank thuis is. Net om te voorkomen wat jij (mag ik hoop ik zeggen) hierboven schrijft: spullen vergeten mee te nemen, liggen nog in het kluisje etc, veroorzaakt hoe dan te vaak onnodige storing v.d. les. (los v.h. feit dat leerl. ook met opzet spullen vergeten…)

      Echter misschien een alternatieve en veel goedkopere oplossing: en ik zal zeker niet de eerste zijn die met dit voorstel komt (op dit forum): schaf alle methodes af die bestaan uit meer dan 1 boek. Weg met die veel te dure opgesmukte werkboeken. We klagen over schrijfvaardigheid, slecht gebruik v.d. Nederlandse taal (in mijn geval Engelse taal) etc. Wat is er mis mee om zelf opdrachten uit een boek over te schrijven in een schrift (weegt nauwelijks 100gram) en dan de antwoorden zelf te fabriceren. Helemaal niets. Waarom maken wij op deze manier “invulmachines” van onze leerlingen?

      Maar goed, 1 boek per methode in een brugklas betekent max zo’n 7 boeken per dag mee naar school. Ik heb net even 7 schoolboeken van onze 2 zonen op de weegschaal gelegd. Deze wogen 3,5 kg. Tel daarbij op: wat schriften, een etui, en de broodtrommel en tel uit je winst.

      Ongemerkt levert dit vele voordelen op: veel geld zal bespaard worden: in het theoretisch onderwijs kunnen de kluizen weg + de methodes worden een stuk goedkoper. De totale lestijd zal toenemen. En last but not least: er wordt beter gepresteerd.

      • Over werkboeken
        Waar leren leerlingen meer van? In 20 minuten tien opgaven uit een schoolboek overschrijven en er tien antwoorden achter zetten? Of in 20 minuten 20 antwoorden zetten achter 20 opgaven in een werkboek?

        Dat is volgens mij de hamvraag. Niet of leerlingen in staat zijn tot overschrijfwerk.

        Bovendien bevat een groot aantal werkboeken wel meer dan alleen simpele invuloefeningen: schema’s, figuren, grafieken, tabellen. Allemaal best mogelijk om zelf te tekenen, over te tekenen, na te tekenen etc. Maar of dat feitelijk bijdraagt aan het leren van wat er geleerd moet worden. is de (onbeantwoorde) vraag.

        Voor je badwater weggooit, moet je wél even nagaan of er soms nog kinderen in zitten.

        • Ik heb altijd de indruk
          Ik heb altijd de indruk gehad dat men zich wat te druk maakt om het gewicht wat de leerlingen mee moeten nemen. Als leerling heb ik dit nooit als een probleem ervaren. Op de fiets stop je die onder je snelbinder, tijdens de les en de pauzes zet je hem op de grond, enkel voor de verplaatsingen binnen een school moet je je rugzak of boekentas dragen. Hoewel ik op die leeftijd niet zo sterk was (late pubertijd) vond ik die rugzak niet zo zwaar. Tijdens veel judotrainingen ren je met iemand van je eigen gewicht op je rug.
          Hoeveel promille van de leerlingen krijgt last van zijn rug door die pak hem beet 6 kg. die hij moet dragen?
          Indien er leerlingen zijn die hierdoor last krijgen van hun rug wat zijn dan (mede) de oorzaken?
          – Slechte rugzak (Kipling-rugzakken worden bijvoorbeeld afgeraden)?
          – Rugzak niet goed afgesteld (er moet zo weinig mogelijk ruimte zitten tussen de jouw lichaam en die rugzak)?
          – Zeer slecht getrainde kinderen doordat ze niets aan sport doen en steeds met de auto worden gebracht?

          Nu heb ik niets tegen die kluisjes, zeker niet voor een VBO, maar ik ben er bepaald niet van overtuigd dat ze nodig zijn. Vele generaties hebben het prima gered zonder kluisjes op school.
          Mijn moeder moest dan ook nog eens meer dan 15 km. fietsen, regelmatig met vrieskou en soms met tempertuur van -10 graden of kouder.
          Daar wordt je een vent van.

          • Hommage aan de gouwe ouwe …
            Trouwens, waar vind je tegenwoordig nog een gewone schooltas, zoals die tot halverwege de jaren tachtig nog gewoon was?

            In de jaren zestig was er opeens de ‘pukkel’, die daarna snel verdween. Toen ik in het vo schoolging (1976-1982) had vrijwel iedereen een gewone schooltas, bruin, met drie grote binnenvakken, twee kleinere voorvakken, en een flap er overheen met twee koperen sluitingen. U weet direct wat ik bedoel.

            Aan het begin van elk schooljaar lagen die tassen hoog ‘opgetast’ bij Hema of V&D, voor ik meen zo’n 30-35 gulden. Echt leer, ook dat nog, met stevige naden gestikt.

            Rond 1990 heb ik nog zo’n tas, een iets steviger model, bij een Hema opgepikt voor 70 gulden, en daar bijna 20 jaar mee gedaan. Kom daar bij een rugzak nog maar eens om.

            Nu het hengsel en de draagriem van die tas de geest hebben gegeven, ging ik op zoek naar een vervanger. Niet meer te vinden. Ja, een luxe versie met speciale bekleding voor 160 euro bij de Tassenspecialist. Dat doe ik alleen als het echt niet anders kan.

            Maar wie weer er nog een adresje voor een gouwe ouwe schooltas? Of worden ze überhaupt niet meer gemaakt?

          • De mijne
            doet nog steeds dienst. En voor een nieuwe (andere) zou je eens een kringloopwinkel kunnen bezoeken Couzijn.

Reacties zijn gesloten.