Hoorcolleges online: een gouden idee?

Op www.EDUSite.nl vond ik een artikel over de mogelijkheid om hoorcolleges te podcasten of in andere vorm op internet te plaatsen. Omdat het een vrij lang verhaal is, staat hier alleen een deel. De rest is hier te lezen.

========================================

“Voor studenten is het ideaal. Hoorcolleges opnemen en online aanbieden zodat ze die thuis kunnen bekijken of beluisteren. Moeilijke stof kijken ze na afloop nog eens rustig terug of ze gebruiken de opgenomen colleges om te leren voor het tentamen. Sommige docenten, echter, huiveren bij het idee alleen al en zijn bang voor lege collegebanken. Moeten we eigenlijk wel colleges gaan opnemen? Pieter Groen van het Onderwijscentrum van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU): “Baat het niet, dan schaadt het niet, zou je denken. Maar zo simpel ligt het niet.”

De stand van zaken

Ten eerste: Hoe staan de zaken er in Nederland voor? Bij een kleine inventarisatie blijkt dat hoger onderwijsinstellingen een paar hoorcolleges van een cursus opnemen, meestal gebeurt dit met video, het podcasten van colleges gebeurt zelden. Gestructureerd hele cursussen opnemen doet echter maar een klein aantal. Vaker zijn het kleine initiatieven van de faculteiten of zelfs van een enkele docent. Een korte impressie van een aantal Nederlandse hoger onderwijsinstellingen.

Aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) is onder andere het Instituut voor Interdisciplinaire Studies bezig cursussen op te nemen. “Bij de interdisciplinaire studies worden steeds meer hoorcolleges opgenomen”, vertelt Maaike van Leijen-de Vos, coördinator onderwijsvernieuwing. “Vervolgens worden de video’s teruggekeken in de werkcolleges als er onduidelijkheden zijn.” Aan de Universiteit Leiden is het de Rechtenfaculteit die veel hoorcolleges opneemt. “Bij ons wordt veel gepodcast, de meeste opnames zitten achter Blackboard. Dit komt omdat op het materiaal dat gebruikt wordt auteursrecht berust, dan kan je niet zomaar openbaar aanbieden”, vertelt Jeroen Leijen, coördinator icto (ict in het onderwijs) van de faculteit. “Daarnaast hebben we vorig semester drie cursussen op video opgenomen en ook het lopende semester worden er videocolleges gemaakt.” Verder zijn er in Leiden volgens Harriët Damen van de ICLON Afdeling Hoger Onderwijs een paar faculteiten die bezig zijn met streaming video, maar dan vooral als onderwijsvorm. Studenten maken dan een filmpje van hun presentatie. “Leiden heeft een eigen streaming server. De mogelijkheden die een server in eigen huis biedt (laagdrempelig en makkelijk aanbieden van de video) zal bijdragen tot een steeds groter gebruik van streaming video en met name een toename van het maken van videocolleges.”

16 Reacties

  1. Lijkt mij niet
    De ontwikkelingen gaan snel, zie hier. Dus studenten gaan liever in SecondLife een tweede leven beginnen met alle gevaren van dien.
    Er zijn overigens goede colleges van MIT op het web te vinden.

  2. hoorcolleges online ?
    een goed idee ? nee !!!!!!!

    toch een goed idee ? alleen om het live gehoorde college later nog eens weer te horen ; dus NIET als vervanging van het college ;

    video colleges : ook zo’n slecht idee ;

    maarten sev

    • Inderdaad niet als vervanging….
      ….van de colleges! Maar ik denk dat de beancounters zich onmiddelijk zullen trachten rijk te rekenen. Neem een serie colleges op en gebruik die files een aantal jaren. Hoeveel docenten kan je daarmee wel niet uitsparen?!

      Podcasts kunnen heel nuttig zijn als ondersteuning, maar zodra ze gebruikt worden om docenten weg te bezuinigen schiet een school zich in zijn eigen voet. Maar een beancounter ziet natuurlijk alleen de kassa…..

      Planeten Paultje

  3. Hoorcollege’s online: geen goed idee
    En waarom het geen goed idee is? Er bestaat al heel lang iets veel handigers: het boek. Voordeel daarvan is dat je er ook geen apparatuur voor nodig hebt en eventuele batterijen kunnen ook niet opraken.

    Ik zou zelf geen duizenden euro’s collegegeld overhebben voor een bundel met mp3’s en videostreams op het internet of op dvd. Contactloze kennisoverdracht die ook nog eens veel te veel zelfdiscipline veronderstelt. Het is armoedig; de verweesde samenleving ten top.

  4. Niet nieuw
    De mogelijkheid van het opnemen van colleges bestaat al sinds de jaren 30 (moest je wel naar de bioscoop om het te zien). Voor thuis bestaat het al sinds de jaren 80 (de video recorder).

    Het werkte toen niet en zal om dezelfde redenen nu ook niet werken. Dat je het op internet zet in plaats van op een videoband maakt echt geen donder uit.

  5. hoorcolleges op internet?
    Lijkt mij een zeer goed idee.
    Ik zou echter nog verder willen gaan.

    Deze hoorcolleges zouden ook publiek moeten zijn. De onderwijzenden die
    deze hoorcolleges maken zijn daar al voor betaald door de gemeenschap
    via de subsidies aan de onderwijsinstellingen die hun slaris betalen.
    Het zou een enorme bijdrage kunnen zijn aan de “education permanente”
    In vroeger tijden heette dat spreiding van kennis.

    Verder zou kunnen worden bijgehouden en gepubliceert hoe vaak een college
    inderdaad wordt uitgekeken wat een (vage) indicatie van de waardering van
    de toehoorders is en dus prikkelt om goede presentaties te maken.

    Helaas zie ik het somber in voor mijn voorstel.
    De universiteiten zullen een deel van hun monoply verliezen om geld binnen
    te harken; slimmer zelfstudeerders zouden dan zonder zich in te schrijven
    (dus geen subsidie) toch voldoende kennis kunnen opdoen om examens af te
    leggen en te slagen (de boeven!).

    Verder zullen veel docenten het niet fijn vinden dat de resultaten van hun werk
    door iedereen (met hun gedrag) worden beoordeeld. Sommige college
    presentaties zijn, in vormgeving, duidelijkheid en puntigheid (niet de inhoud)
    zo slecht dat men in het bedrijfsleven accuut tot vloerveger zou worden
    bevorderd.

    Maar misschien ben ij te somber ……….

    • Omgekeerd komt het in het
      Omgekeerd komt het in het bedrijfsleven nog vaker voor dat een presentatie in vormgeving duidelijkheid en puntigheid te wensen overlaat. Waar komt toch die neiging vandaan ‘het bedrijfsleven’ tot norm te verheffen?

      • ‘echte zakenwereld’ minder echt dan wiskunde
        Er is een briljant wiskundige (wie helpt mij? de naam is me ontschoten) die in de Verenigde Staten een fortuin heeft gemaakt op de beurs. Journalisten wilden eens van hem weten hoe dat nou voelde, zo in de ‘echte’ wereld van de zaken. Zijn antwoord: “De financiële wereld komt mij minder echt voor dan de wiskundige.”

        • Jim Simons
          Volgens mij was dat Jim Simons. Nu is hij overigens vooral filantroop. Hij heeft onder andere veel geld gestoken in ‘Math for America’ dat salarissen van goede wiskundeleraren aanvult tot een behoorlijk bedrag.

      • Marketing
        Die neiging om ‘het bedrijfsleven’ tot norm te verheffen komt mij bekend voor. En die is volgens mij vooral ingegeven door de uitstekende marketing van datzelfde bedrijfsleven zodat veel mensen in de publieke sector de illusie hebben dat het daar allemaal optimaal efficiënt en effectief geregeld is.

        In de 15 jaar dat ik werkte in andere bedrijven heb ik de meest tenenkrommende presentaties (zowel qua vorm als qua inhoud) voorbij zien komen. Slechte voorbereiding, inhoudsloosheid, gebrekkige presentatievaardigheden, alle ellende komt op congressen en interne bijeenkomsten met regelmaat boven water. Het is niet voor niets dat het netwerken bij ‘de borrel’ geldt als de reden om een congres te bezoeken, voor de inhoud hoef je het vaak niet te doen ……..


        Marten

    • Teleac of toneel op TV
      Het lijkt inderdaad geweldig.. Maar er zijn problemen die opgelost moeten worden.
      1 Op TV is de registratie van een hoorcollege nog erger dan de registratie van een toneelstuk. En dat terwijl TV registraties van toneelstukken worden verzorgd door professionele TV mensen.
      2. Aan een toneelstuk of een optreden gaan maanden van voorbereiding vooraf. En dan nog is de registratie ervan iets dat de vergelijking met het “eggie” nooit aan kan. Een docent geeft meerdere hoorcolleges per week, vaak over verschillende onderwerpen en voor verschillend publiek.
      3. Wat we normaal gesproken dagelijks op TV zien, moge vaak pulp zijn, maar wel technisch goed gemaakte pulp. Dus een TV programma met colleges ziet er veel minder mooi uit dan een TV programma met de lotto show of een aflevering van GTST
      4 Hoorcolleges op TV hebben dus een enorme achterstand ten opzichte van reguliere TV programma’s, maar ook ten opzichte van Live optredens.

      Ik denk dat je, als je iets doet, je het goed moet doen. Dat betekent tenminste een 100-voudige investering per opgenomen hoorcollege in vergelijking met wat er nu aan besteed wordt. Dat geld komt er nooit uit.

      Je kunt er voor kiezen om de TV-standaards te laten vallen. Maar je krijgt dan een armetierige vertoning die alleen in hele bijzondere gevallen (zeer bijzondere docenten, een heel mooi onderwerp) de moeite waard zijn, maar tegelijkertijd zullen veel studenten hun bed niet uitkomen en dan toch maar de TV registratie gaan bekijken. Die dan inmiddels zonder publiek is, dus zonder interactie. Anders dan velen wellicht denken of ervaren, hebben hoorcolleges (de mijne in ieder geval wel) fikse interactie. Dat maakt het verschil tussen live en TV overigens nog groter.

      Verder vrees ik de bestuurders die dit zullen zien als dé manier om van dure docenten af te komen. Ik ehb daar geen principieel bezwaar tegen, als het echt beter kan met minder geld dan is dat maar zo. Maar wat er voor in de plaats komt heb ik hierboven verwoord.

      • Eens met Mark79
        Ik denk dat je zo het slechtste van twee werelden binnenhaalt: docenten zullen ontslagen worden; met het bespaarde geld zullen internetvertoningen worden bekostigd met alle krankzinnige technische overhead van dien, met alle bijbehorende vrijblijvendheid voor leerlingen en met alle nodeloze bureaucratie voor toetsing en verdere afhandeling. De flexibiliteit van zo’n systeem zal NUL zijn. Ik voorspel dat het uiteindelijk meer zal kosten dan dat het zal opleveren.

        Zo’n systeem moet je alleen in de bush van Australië gebruiken, waar leerlingen anders 500 km moeten reizen om op school te komen.

        • status docent
          Zie nu ook weer het voorstel van Kalshoven voor e-learning!

          M.i. zou in een maatschappij waar de docent hoog in aanzien staat, ideeën
          als deze, HNL, etc., direct van tafel geveegd worden. Echter, niet in
          Nederland. Dit zou een speerpunt voor Plasterk moeten zijn. Statusvehoging,
          en niet zo’n klein beetje ook!

  6. Auteursrechten
    Een goed college wordt dadelijk misschien wel door miljoenen gezien, wie heeft dan recht op de auteursrechten? Als docent met veel zelfvertrouwen zou ik dan voor mezelf beginnen. Het geeft te denken dat dit nog niet of nauwelijks gebeurt is.
    Misschien is het neerzetten van een college voor de camera wel iets anders dan het verzorgen ervan in een collegezaal.
    Corgi

    • Hoge kosten, iets voor J de M.?
      Ik heb het hiervoor al betoogd. Als je werkelijk een registratie wil maken die te vergelijken is met een reguliere TV-uitzending, dan kost het klauwen met geld.
      Amateur video’s zijn nog veel erger dan amateur foto’s. Iedereen die wel eens een vakantiefilmpje heeft mogen aanschouwen (zelfs zn eigen vakantiefilmpje 😉 kan dat conatateren.

      Misschien een idee voor John de Mol? Minder kijkers dan Talpa zal het niet trekken natuurlijk

Reacties zijn gesloten.