Hoogleraar: ‘Het onderwijs hier is een schande’

Bron: hier.

Interview met de Utrechtse uit België afkomstige hoogleraar letterkunde Geert Buelens:


Voordat u naar Utrecht kwam, gaf u les aan de Universiteit Antwerpen. Het Belgisch middelbaar onderwijs is nog niet aangetast door het studiehuis. Merkt u het verschil tussen Belgische en Nederlandse studenten?

‘Ik was gewaarschuwd voor het niveau in Nederland, maar dat het zo dramatisch was, had ik niet verwacht. Dat studiehuis heeft hier zo veel ravage aangericht. En dan heb ik het niet eens over spelling, dat vind ik verhoudingsgewijs perifeer. Aandachtig een tekst kunnen lezen, op zinsniveau kunnen analyseren, het verschil weten tussen onderwerp en lijdend voorwerp: het niveau hier in Nederland is een schande, echt een schande. Het erge is dat iedereen aan de universiteit weet hoe erg het is en dat ook roept. En toch dringt het niet door in Den Haag, terwijl ze daar hun mond vol hebben van de kennissamenleving. De verantwoordelijkheid van bewindslieden die níet ingrijpen, is verpletterend.’

5 Reacties

    • Nieuwlichter over de nieuwlichters
      Het is inderdaad heel opvallend: een nieuwlichter in de Neerlandistiek die de nieuwlichters (nou ja nieuw…) in de onderwijskunde aanvalt.

      Zelfs hem is het blijkbaar te gortig.

      • Een heerlijk geluid
        Daar heb ik al een tijd op zitten wachten …! Het is dus toch niet zo gek, om de mensen die ons uit dit dal moeten trekken, uit België te halen, zoals ik al eens suggereerde.

  1. 36 jaar
    Ook hier weer een jonge hoogleraar, slechts 36 jaar, die kritiek heeft op de onderwijskwaliteit. Wat is er toch aan de hand als de oudjes, de bestuurders, de jonkies verwijten dat zij ouderwets zijn?
    Verder valt op dat hij meer dan een derde van zijn tijd bezig moet zijn met besturen, over verspillen van talent gesproken.
    Corgi

    • Geen hoogleraar
      Er zijn wetenschappers die per se geen hoogleraar willen worden. Dan mogen ze namelijk alleen nog maar vergaderen. Zo ver is het gekomen: hoogleraar is een midden-management-functie, niet meer en niet minder.

Reacties zijn gesloten.