Hoe om te gaan met de theorie van de Meervoudige Intelligentie

Op diverse scholen in Nederland wordt momenteel het idee van de zogenaamde meervoudige intelligentie in de praktijk gebracht. Zelf ben ik als docent werkzaam binnen het voortgezet onderwijs en ik heb mijn
twijfels bij deze theorie. Een uurtje internetten leert dat er in ieder geval geen bewijs voor te vinden is.

Ik vraag me af hoe er nu mee om te gaan. Op de school waar ik zelf werk, zegt de directie geen bewijs nodig te hebben, aangezien we de theorie zouden moeten gebruiken “om eens anders naar je manier van lesgeven te kijken”. Vervolgens eisen ze dat we allerlei projecten gaan ontwikkelen waarin alle zogenaamde intelligenties aan bod komen.

Een aantal collega’s, onder wie ikzelf, weigert hieraan mee te doen. Het gevolg is, hoe kan het ook anders, een verdere verslechtering van de relatie tussen de directie en het onderwijzend personeel.

Mijn vraag: wie herkent deze problemen en hoe gaan jullie hiermee om?

16 Reacties

  1. Welkom Mictian!
    Welkom!

    Ik denk dat bijna iedereen op het forum je probleem herkent. Of het nu de MI theorie is of welke andere gammele vernieuwing ook, de manier waarop het wordt ingevoerd op scholen vertoont grote overeenkomsten en levert overal dezelfde slachtoffers op: docenten die openlijk twijfels hebben. En later de leerlingen natuurlijk.

    Ik kan je niet adviseren hoe er mee om te gaan: volgens mij hebben we daarvoor nog geen goede oplossing gevonden hier op het forum. Dat maakt het allemaal wranger: in alle kranten en nu zelfs bij de politiek halen we met bakken ons gelijk binnen, maar er verandert nog weinig. Sterker nog: besturen zetten extra vaart achter de vernieuwlingen als een vlucht naar voren.

    Ik kan twee dingen zeggen, maar dat had je ongetwijfeld zelf ook bedacht: zorg dat je niet alleen staat (maar verwerf je steun niet openlijk op vergaderingen, eerder in de wandelgangen), en blijf tamboereren via de kanalen van BON. BON is de enige manier om tot gezamelijkheid te komen en hopelijk werkelijk dingen te veranderen. We hebben de publieke opinie al veranderd en dat is buitengewoon belangrijk, maar we izjn er nog lang niet. Dus: zegt het voort!

    Denk aan jezelf. Velen weten uit ervaring wat dergelijke problemen met je kunnen doen.

  2. Inzake lijdelijk verzet
    Het handigste is JA zeggen en NEE doen. Dat is in feite ook wat de directie van u vraagt. Gaat u maar na: “om eens anders naar je manier van lesgeven te kijken”. Met het debiteren van dit nietszeggende, tot op de draad versleten cliché geeft de directie al aan dat ze zelf geen flauw benul hebben wat ze van u verwachten. Anders zouden ze wel duidelijker zijn.
    De directie zegt hiermee een paar dingen tegelijk.
    1) Wij willen graag modern zijn;
    2) Wat dat eigenlijk is weten we niet;
    3) Dat zal ons ook eigenlijk een zorg zijn;
    4) Wilt u ons wel in onze waarde laten?
    5) Wij willen niet weten wat het rendement van dat ‘anders kijken naar..’ is voor uw leerlingen
    6) Wilt u ons alstublieft belazeren? Als u nu net doet alsof u alles heel anders doet, dan kunnen wij net doen alsof we u een zinvolle opdracht hebben gegeven.

    Natuurlijk is er maar één serieuze kijk op uw lessen mogelijk: of uw leerlingen er wel of niet wat van opsteken. Bent u ervaren, dan weet u zelf het beste hoe dat moet; bent u onervaren, dan kunt u maar beter te rade gaan bij de oude rotten op uw school.
    Wanneer u minder tactisch bent en aan uw directie vraagt wat ze in ’s hemelsnaam bedoelen met die ‘andere manier van kijken’, dan worden ze korzelig, dan bent u lastig en dan komt u aan hun toch al zo onzekere ego.

    • Wees maar gerust: straks worden ze duidelijker
      In managementland zijn vele methoden om te leren duidelijk en toetsbaar formuleren wat er van medewerkers wordt verwacht. Daar heeft men echt geen enkel probleem mee. Misschien nu nog niet, maar één cursusje en ze zijn over op de smart of welke andere idioterie dan ook. En dan kun je maar beter je knopen gaan tellen. Ja zeggen en Nee doen kon een paar jaar geleden wellicht. Het is de reden dat veel docenten zich niet druk maakten om studiehuis of andere opgelegde didactiek (ach het zou wel weer overwaaien). Maar die tijd is echt veranderd. Management is geprofessionaliseerd, heet dat.

      • Inzake duidelijkheid
        Toch vraag ik mij af hoe je kunt toetsen of een docent meedoet aan die Meervoudige Bullshit of niet. Het hele idee is natuurlijk net zo vaag als een virtueel kind van Jomanda en Emile Ratelband. Hoe kan men bewijzen dat je niet meedoet aan die onzin als de criteria voor wel meedoen boterzacht zijn? Of wordt er expliciet van de docenten gevraagd om de leerlingen NIETS meer te leren en er een rotzooitje van te maken in de klas?

        • Simpel
          Er wordt een deel van de uren vrijgemaakt voor geïntegreerd onderwijs gebaseerd op meervoudige intelligenties waarbij leerlingen in groepjes etc etc. Je vak lesuur is simpelweg verdwenen en je bent ingedeeld in de begeleiding van dit type uren.
          Of je wordt gevraagd samen met de vaksectie concrete voorstellen te doen voor bijvoorbeeld 3HAVO of wat dan ook. Je moet samen afspreken op welke manier je in die lessen vernieuwend bent en MI inzet. Er zal gevraagd worden om je plannen van te voren in te zien. Iemand van de vaksectie zal een voortrekkersrol krijgen en iha zijn er wel welwillenden die dat met plezier doen.

          Verder komt en binnen de kortste keren een plan om de organisatiestructuur of het vergaderschema van de school zo te veranderen dat er geen vaksecties meer zijn, maar jaarteams. Die jaarteams zijn gezamenlijk verantwoordelijk. Liefst ook voor het opvullen van uitvallende lessen van zieke collega’s. Dan is de school ook van dat probleem af. Binnen die jaarteams moet op één bepaalde manier onderwijs worden gegeven “Want we kunnen natuurlijk niet hebben dat het voor de leerlingen een rommeltje wordt”. En natuurlijk moet de manier van onderwijs geven van het ene jaarteam aansluiten bij die van het andere jaarteam. Zo staan de neuzen dezelfde kant op en is en een eenheid van onderwijs. Allemaal erg goed voor de leerlingen. Die klagen toch dat ze bij meneer A dit en bij mevrouw B dat moeten doen?

    • Ad punt 3
      Ik vermoed dat het onze schoolleiding (en vele andere) inderdaad ook echt een zorg zal zijn. Er moet gewoon aan de inspectie getoond kunnen worden dat de school haar personeel voortdurend bijschoolt, en of die bijeenkomsten over Meervoudige Intelligentie, of waarover dan ook, zinnig zijn zal ze worst wezen.

      Op mijn school is steevast 40% van het personeel bij deze ‘scholingsmiddagen’ afwezig. Vanwege ziek, kind op moeten halen van kinderdagverblijf, surveillance-verplichting, lesverplichting, andere vergadering….. alle uitvluchten worden door de schoolleiding geaccepteerd. Dat zegt al genoeg over hoe serieus het fenomeen door de schoolleiding genomen wordt. De school moet kunnen laten zien dat we aan dit soort bijeenkomsten doen, en dat is alles.

  3. varieer in werkvormen
    Gebruik tijdens je lessen verschillende werkvormen. En verzin bij iedere werkvorm welke intelligentie er bij past. Leg dingen klassiekaal uit, geef een opdracht om in de klas aan te werken, geef huiswerk op waarbij je leerlingen wat moeten googlen, laat eens een leerling aan het woord, laat eens een video zien, doe iets interessants met de krant en de actualiteit, laat een leerling een leertekst hardop voorlezen in de klas, organiseer een debat of discussie in de klas, houd een onderwijsleergesprek, activeer voorkennis, hou een goede nabespreking na een toets. Kortom, varieer in didactische aanpakken. Eigenlijk is dat gewoon goed lesgeven en zorgen dat de leerlingen erbij blijven. Als je leidinggevende ernaar vraagt, dan zeg je dat je al die verschillende werkvormen hanteert vanwege de meervoudige intelligentie. Intussen geef je op een interessante en aantrekkelijke wijze les.

    • De nieuwe leraar
      Beste Mictian
      De adviezen die je hier krijgt komen neer op: laat je inpakken, duik weg. Dat vloeit voort uit de ontrechte positie van leraren waaraan zo uiteraard nooit een einde komt. Ik wens je weinig verstand en veel inschikkelijkheid toe in de moeilijke tijd die je wacht.
      Willem Smit

  4. Bedankt voor alle antwoorden
    Bedankt voor alle antwoorden tot nu toe.

    Het probleem is iets dringender dan het misschien lijkt. Door de doorgedramde vernieuwingen van de afgelopen jaren is de sfeer ondertussen zo verziekt dat vrijwel de volledige jonge garde, waaronder ikzelf, zo snel mogelijk op een andere school wil gaan werken, terwijl de ‘oude rotten’ tegen de overspannenheid aanzitten, of zich er cynisch bij neer hebben gelegd. Ze geven zelf aan nog vrijwel uitsluitend af te tellen naar hun pensioen. De directie lijkt dit niet te zien.

    Vrij kort geleden heeft een aantal docenten van de directie te horen gekregen dat als ze zich niet kunnen vinden in het gevoerde beleid, dat het dan tijd voor ze wordt om eens op zoek te gaan naar een andere baan. Ik heb het hier over mensen die tien tot dertig jaar onderwijservaring hebben. Het zijn echt uitstekende docenten die gewoon weggejaagd worden. Ik maak me daar ontzettend kwaad over.

    Toch voel ik me nog steeds erg verbonden met de school waar ik werk. Ik wil echt heel graag samen met mijn collega’s ervoor zorgen dat we trots kunnen zijn op onze school. Helaas lukt bijna niet meer.

    • Ik was er al bang voor dat laten waaien geen optie was
      Ja zeggen en Nee doen lukt dus niet meer. Zoals eerder gezegd, dat verbaast me in het geheel niet. Scholen worden bij de door het bestuur gewenste veranderingen bijgestaan door allerlei clubjes en veranderingsmanagers. Er is heel veel ervaring bij bv de VO raad over hoe managers moeten omgaan met onwillige docenten en een verandering moeten doordrijven. Daarop wordt dus bewust gestuurd. Mensen worden bewust weggepest of ziek gemaakt, Informatie wordt achtergehouden, hen wordt het werken onmogelijke gemaakt. Collega’s die daar bezwaar tegen maken wacht eenzelfde lot. Andere collega’s, zij die wel meegaand zijn, krijgen extra faciliteiten en baantjes. Dat is bewust beleid en men heeft er ervaring mee. Niet de directie zelf wellicht, maar wel de ondersteuners. Ik weet dat zo zeker omdat ik het uit de eerste hand heb meegemaakt. Het APS biedt daarbij bijvoorbeeld ondersteuning aan het management. En dat gaat uit een uitermate vervelende manier, kan ik je zeggen.

      Ook een vakbond helpt weinig. Zolang je nog met veel gelijkgestemde docenten ben kun je overwegen openlijk aan de bel te trekken. Maar misschien heb je gehoord van wat er vij het Commanderij College is gebeurd toen een oude en ervaren docent opkwam voor zijn collega’s. Tik anders in het veld “google search” hiernaast Commanderij in en je vindt alles daarover op dit forum.

      Wat ik maar wil zeggen: er men is kwaadaardiger dan ik ooit voor mogelijk had gehouden in het onderwijs. Zoals het nu gaat, heb ik als vijftigplusser nooit eerder meegemaakt. Keiharde en onderhuidse maatregelen en tactieken. Dat BON nu zoveel aandacht krijgt is voor die mensen alleen maar aanmoediging om harder hun gang te gaan. Zonder enige consideratie. Ik ken je school natuurlijk niet, en ik hoor het van één kant, maar ik herken wel wat je beschrijft. En dat gaat niet vanzelf voorbij.

      • Geheel eens met 25-12-1945
        Geheel eens met 25-12-1945 natuurlijk.
        Ik ben zo’n docent die haar mond bij onzin niet kan houden en intimidatie aan de lijve heeft moeten vinden.
        Weet, dat je argumenten hoe zinnig ook geen gewicht in de schaal zullen leggen. Het gaat hier om macht.
        Probeer, als je het kan, iets meer aan jezelf en iets minder aan de organisatie, leerlingen en ouders te denken. Ik ben er heel slecht in maar sommige oudere collega’s van je kunnen het kennelijk wel. Zie het als overlevingstaktiek, op korte termijn. Vluchten kan jij itt je oudere collega’s nog wel. Dat zul je wel moeten want die organisatie is niet te veranderen. Hoe fout het er ook zit. Beter verliezen met vrijwillig vertrek dan weg gepest worden met intimidatie.
        Als je het gevoel heb geen echte collega’s meer te hebben, bij de Bon kan je je zelf zijn!

        • 1984
          “The Party seeks power entirely for its own sake. We are not interested in the good of others; we are interested solely in power. Power is not a means; it is an end. One does not establish a dictatorship to safeguard a revolution; one makes the revolution in order to establish the dictatorship. The object of persecution, is persecution. The object of torture, is torture. The object of power, is power.”

          Eric Blair, 1984.

          • beter bekend als
            E. B. beter bekend onder zijn schrijversnaam George Orwell
            Willem Smit

  5. MI
    Mictian,
    Ik val in op een school die in haar strijd om de gunst van de leerling het MI heeft omarmt. Ook nu het het eerste jaar niets op heeft geleverd houdt men alleen maar strakker aan dit nieuwe geloof vast.
    Ik ben daar in oktober gekomen bij 4 H klassen die in de onderbouw weinig hadden opgestoken (juniorcolleges waren vooral leuk, maar hebben weinig aansluiting op het vervolg) en al 6 weken geen les.
    Ik heb duidelijk bij sollicitatie gezegd dat ik dat met frontaal stampen te lijf zou gaan omdat ik daar goede ervaringen mee had.
    Weken later bleek ik in eens een teamleider te hebben die niet bij dat gesprek was. Nu geef ik te saai les. Ik moet de leerlingen op videotjes tracteren zonder dat ze die eerst moeten verdienen en zonder ze in de lesstof te passen. Want het moet leuk zijn voor die koters.
    Weet je wat ik leuk vind? De cijfers leken aanvankelijk op een Weense wals maar gaan nu met sprongen om hoog, terwijl het hier intellectueel zeer zwakke HAVO-ers betreft.
    Weet je wat ik niet leuk vind? Dat zo’n teamleider dat niet als een verdienste ziet. Maar gewoon door babbelt over werkvormen en cijferverbetering gewoon toeschrijft aan alleen die fantastische leerlingen zelf, die de schouders er onder hebben gezet.
    Beide zienswijzen zijn natuurlijk niet te bewijzen, want in school hebben we geen wetenschappelijke labratorium situatie. Maar wat is nou het waarschijnlijkst?

  6. MI
    Indien je iets gevraagd wordt wat in jouw ogen niet werkt heb je alleen een probleem als jouw leiding niet opgewassen is tegen haar taak. Zij luisteren bij jullie niet meer, zij zijn waarschijnlijk in paniek. Zij zijn doordrongen van het idee dat traditionele oplossingen niet meer werken en dat de huidige schoolprestaties onvoldoende zijn. Hoe weten ze dat eigenlijk? Zij willen aantonen dat ze iets doen en tevens tijd kopen want de komende matige prestaties zijn dan te wijten aan de omschakeling en opstartproblemen. Vluchtgedrag dus. Het kan ook zijn dat we hier te maken hebben met jonge idealisten die bestaande problemen wel even op zullen lossen.
    Meervoudige intelligentie vraagt om het variabel maken van de onderwijsdoelen en om meer aanpassingen van de werkvormen zodat andere vormen van intelligentie meer kans krijgen. Het idee is dat leerlingen niet zakken of afhaken omdat ze niet slim genoeg zijn maar omdat de school de, voor deze leerling, verkeerde dingen aanleert en dus ook toetst. Iemand die moeilijk leest en schrijft kan bijvoorbeeld geholpen zijn met plaatjes. Er zijn 9 vormen van intelligentie en elke vorm kan gestimuleerd worden met verschillende werkvormen. Welke werkvorm wordt bepaald door het individu. Deze directie weet echt niet waar ze aan begint. Werk mee, zet projecten op die uitgaan van de individuele intelligentie en bijbehorende werkvorm. De rekening is al snel niet meer te overzien en de resultaten zijn niet meer meetbaar en vergelijkbaar.
    Heel kwalijk blijft dan echter dat er weer mensen beschadigd zijn en leerlingen tekort gedaan wordt en weer blijven ze gewoon zitten.

Reacties zijn gesloten.