Hoe bezorgd moet ik zijn?

Hallo,

15 Jaar geleden voorspelde mijn leraar Frans het al: “Het wordt niets met die basisvorming”. Nog voor de rest van de vernieuwing volgde was ik al van school af, maar ik weet zeker dat hij de andere veranderingen die na de invoering van de basisvorming kwamen met lede ogen heeft aangekeken.
Zou hij nog steeds zodanig enthousiast zijn in zijn vak dat hij in zijn vrije tijd de moeite nam om een groepje leerlingen mee te nemen naar Parijs? Ik hoop van wel, maar ik vrees het ergste.
En die geweldige tekenleraar die elke woensdag om 7 uur op school was om een groepje enthousiastelingen onbetaald en in zijn eigen vrije tijd lessen kunstgeschiedenis te geven en die dure penselen en verf uit eigen zak betaalde zodat zijn leerlingen niet met “die goedkope troep” hoefden te werken. Zou hij zijn enthousiasme behouden hebben? Ik vrees van niet.
En die leraar Engels die ook Latijn had gestudeerd, zou hij nog steeds -onbetaald en in eigen tijd- in het 8ste uur latijn geven aan enthousiaste VWO leerlingen? Ik weet wel zeker van niet…
Ik heb zelf de mazzel gehad in 1977 geboren te zijn. Dat wil zeggen ik danste precies een jaar voor de ellende uit en heb gewoon het mammoetonderwijs gevolgd en daarna gewoon mijn “P” gehaald en daarna drs. geworden, maar tijdens deze reis door onderwijs land heb ik wel altijd naar achter gekeken en nooit beviel me wat ik daar zag.
Nu ben ik moeder, heel pril nog, hij is nog maar 7 maanden en mag nog 4 jaar onbezorgd spelen, maar daarna zal hij naar de basisschool moeten. Alvast een beetje vooruitkijkend heb ik eens wat gegoogled naar de scholen hier in de buurt. Dat had ik beter niet kunnen doen. Mijn kind moet het blijkbaar vooral “leuk” krijgen op school, hij moet zichzelf ontplooien en zich in eigen tempo en op speelzame wijze de stof eigen maken. De leerkrachten zullen hem daarbij op zo’n “leuk” mogelijke wijze begeleiden…
Pardon? Wordt er van mijn 4-jarige zoon verwacht dat hij zelf gaat bedenken dat taal en rekenen toch wel handige vaardigheden zijn en zich die vaardigheden dan ook op een “leuke” wijze eigen maken? En als dan blijkt dat hij het veel “leuker” vindt om met zijn autootje te rijden? Laten we dat schrijven en rekenen dan maar zitten?
In het voortgezet onderwijs gaat het van kwaad naar erger. Als ik naar de verhalen luister van collega’s met kinderen in het VO dan slaat de schrik mij om het hart.
Is het normaal dat ik me om dergelijke zaken nu al zorgen maak? Moet ik mij hier nu al zorgen om maken?

Wie weet er een goede basisschool regio Leiden waar mijn zoon gewoon leert te lezen en schrijven?

Annemieke

90 Reacties

  1. Welkom
    Welkom op het BONforum Annemieke.

    Zoals je onderzoekje onder basisscholen bij je in de buurt al aangeeft heb je heel veel reden om heel erg bezorgd te zijn. Heel veel basisscholen zien het niet langer als hun belangrijkste taak om hun leerlingen `gewoon te leren lezen en schrijven’. En in het voortgezet onderwijs, het MBO, het HBO is het al niet veel beter.

    Maar bekijk het van de positieve kant: je hebt nog 4 jaar om met BON te strijden voor beter onderwijs in Nederland voordat je jouw zoon uit moet leveren aan dat onderwijs.

  2. Beste Annemieke
    Je maakt je terecht zorgen en er moeten nog veel meer ouders en kinderen hun bezorgdheid mobiliseren. De fundamentele veranderingen die in het onderwijs nodig zijn gaan veel tijd kosten.
    We komen er niet uit als de zorg voor goed onderwijs beperkt blijft tot het zoeken naar goede scholen voor ons eigen kind. Er is een opstand van de kiezers nodig om de politiek en de onderwijsvernieuwlers wakker te schudden. BON is één van de kanalen waarin dat gebeurt.
    Gelukkig ben je er op tijd van doordrongen dat het nodig is en ik hoop dat over een aantal jaren de situatie voor je zoon verbeterd is.

  3. Welkom Annemieke,
    En extra welkom omdat je je als ouder hebt aangemeld. Hopelijk niet alleen voor de site maar ook als lid van de vereniging. Er zijn nog veel te weinig ouders die er van doordrongen zijn dat het helemaal mis zit in het onderwijs en dat daar snel verandering in moet komen. Bon wil het voor de buitenwereld graag geloofwaardig houden dat zij geen belangenorganisatie van leraren is maar een vereniging van alle mensen die het goed met het onderwijs voor hebben en daarom menen dat het met de 10 punten van BON in overeenstemming gebracht moet worden.
    Seger Weehuizen

  4. Annemieke, dank voor je
    Annemieke, dank voor je aanmelding en welkom! Lang heb ik me afgevraagd of ouders zich nu echt geen zorgen maakten om de dalende kwaliteit, of het gewoon niet beseften. Nog steeds roeren weinig ouders zich, maar jouw bericht laat zien dat er wel degelijk ook bezorgde ouders rondlopen. Je steun kunnen we goed gebruiken! We hebben een gezamenlijk doel: degelijk onderwijs voor de Nederlandse jeugd. Elke hulp daarbij is welkom.

  5. docent/ouder
    Dag Annemieke,

    Welkom op dit forum. Ik ben vooral actief op dit forum/lid van BON als docent, maar als ouder deel ik je zorgen. We zijn voor onze nu 2,5-jarige dochter ook al op zoek geweest naar een geschikte basisschool (inschrijven vanaf 2 jaar …). En dat stemde me lang niet altijd vrolijk. Een kwestie als ‘realistisch rekenen’ bijvoorbeeld: je hebt gewoon geen keus; alle scholen hanteren die nieuwe didactiek.
    Ik hoop ook dat het tij gekeerd kan worden, maar ik moet zeggen dat de begrippen verhuizen/emigreren toch regelmatig aan de eettafel voorbij komen.

    • buitenland
      Het zou toch wel veelbetekenend zijn, zo’n migratiegolf van alle gezinnen met jonge kinderen naar de grensgebieden of de grens over…

      Ik ben trouwens inmiddels ook lid geworden van de vereniging.

      Een bezorgde moeder…
      PS: bij het teruglezend van mijn bericht heb ik tot mijn schrik moeen constateren dat ik in mijn schrijven geen blijk geef van het nog enigszins goede taalonderwijs dat ik heb mogen genieten; Excuses voor de fouten.

      • Typen op dit forum
        in zo een klein schermpje, dat valt niet mee.

        Ik heb er sowieso moeite mee om op een beeldscherm – zelfs als het groot is – tekst foutloos te typen.
        Misschien de leeftijd? Misschien het zicht? Misschien het overzicht? Misschien eigen aan het medium? Misschien omdat ‘woordbeeld” minder een rol speelt in wat ik bekijk?

        Hoe zeer ik ook mijn best doe….er slippen altijd allerlei foutjes mee.
        Het troost me dat bij andere, zeer welbespraakte, forumdeelnemers die ik ervan verdenk beter hun taal te beheersen dan ik, ook geregeld van die slippertjes te vinden zijn.

        Als het echt goed MOET, dan moet ik een tekst eerst printen en nog twee keer lezen met een tussentijd, om er vrij zeker van te zijn dat ze waarschijnlijk correct is…….

        Kortom: verontschuldigen is hier niet echt nodig voor die kleine duveltjes. Die kennen we allemaal wel 😉

        • Hoe belangrijker het onderwerp,
          hoe minder fouten.
          Onbelangrijker,
          mag meer..
          Toch.
          ?

      • Welkom Annemieke
        Annemieke, ook namens mij: welkom op dit forum. Zelf ben ik docent in het voortgezet onderwijs, overigens zonder kinderen, en het doet me enorm goed om te horen dat er ook ouders zijn die goed terug- en vooruitkijken, en zich druk maken over de kwaliteit van het onderwijs.

        Welke school je ook gaat vinden voor je kind, overweeg t.z.t. om naast je lidmaatschap van BON, je aan te sluiten bij het BON Onderwijsnetwerk. Wij willen namelijk als vereniging op élke school in Nederland, maakt niet uit wát voor school (basisschool, middelbare school, mbo, etc.) op z’n minst één iemand als BON-contactpersoon hebben die met andere ouders en docenten de kwaliteit kritisch in de gaten houdt, informatie van BON verspreidt, en waar mogelijk leden werft zodat wij verder kunnen doorgroeien en op alle niveau’s aan invloed kunnen winnen.

        Laat je ons zo af en toe eens weten hoe je zoektocht naar een goeie basisschool verloopt? Wat waarschijnlijk ook lastig is, is dat ook een nog redelijk goede school snel achteruit kan gaan.

  6. “….daarna gewoon mijn “P” gehaald en daarna drs. geworden…”
    Toch niet alleen moeder, hoop ik?
    Zo ja?…..dan maar snel promoveren.
    Levert niets extra’s op hoor, behalve een beetje geluk.

    • niet alleen moeder nee…
      Zou ik anders mijn studiekosten terug moeten betalen? 😉

      Nee, ik werk ook nog, 4 dagen in de week net als mijn partner.
      Mijn werk heeft alleen weinig met mijn studie te maken, maar ja met Talen en Culturen van Latijns Amerika kom je nu eenmaal niet ver op de arbeidsmarkt. Dat vind ik niet erg hoor. Ik wist dat van te voren en teer in mijn huidige werk op de algemeen academische vaardigheden die ik heb opgedaan. Er is mij wel eens gevraagd of ik de lerarenopleiding wilde doen om lerares Spaans te worden, maar hoewel ik veel respect heb voor het beroep leraar, heb ik daar maar voor bedankt. Ik kon al niet met pubers om gaan toen ik zelf puber was…

      Een bezorgde moeder…

    • Woedend waren zij…!
      Re:Bezorgde moeder,…..
      Naar aanleiding van Uw reactie herinner ik mij de woede van mijn leraren, die zich opwonden over het gebrek aan carrièreplannen van één van mijn oud-klasgenoten.
      “Hebben we daarvoor zoveel jaren in je geïnvesteerd (gymnasium)? Je moest je schamen!”
      Woedend waren zij.

  7. ‘De school is er niet om dingen te leren’
    Bron: *OMO*, blz 15.

    De OMO-top (Rob Kraakman, Coen Free etc.) beschouwen dit als een voltreffer:
    een voordracht van niemand minder dan Wim Veen.
    Ademloos werd er geluisterd naar zijn bekende riedeltje: een portret van de hedendaagse jeugd:

    “Ze kunnen moeiteloos duizende beeldmerken verwerken, ze kunnen heel veel dingen tegelijk: naar muziek luisteren, wiskundehuiswerk maken, een film in de gaten houden en al zappend, razendsnel uit informatie beelden en teksten halen die ze maar even onder ogen krijgen. Deze generatie beschikt over vaardigheden die in een kennisintensieve samenleving noodzakelijk zijn.
    Deze jeugd heeft niets meer met de gewone massamedia, TV en radio, omdat ze daarin niet zelf de regie hebben.
    Bekijk het computerspel Grand Theft Auto: heerlijk spel, je scheurt in een grote auto rond en je rijdt iedereen plat die je tegenkomt. Gewelddadig ? Welnee. Computerspellen gaan niet over geweld maar over problemen oplossen, je strategie bepalen.
    Ganzenbord, Schaak, dat zijn pas gewelddadige spellen.
    Voor deze generatie betekent de school heel iets anders: de school is er om mensen te leren kennen, niet om dingen te leren.’

    Kraakman wijst er in een discussie met Veen op hoe belangrijk het is om docenten bij te scholen. Dit om de kloof tussen de digi-generatie en de docenten te dichten.
    “Het gaat er om dat docenten met de nieuwe leerlingen om kunnen gaan”.
    John van Dongen (KPC) staat voor U klaar.

    • van Dongen
      John van Dongen heeft eerder hier op het forum deelgenomen aan de discussies. Zie o.a. hier.

      • Waar is Van Dongen eigenlijk?
        Dat is waar ook: het fenomeen John van Dongen dook hier enige tijd geleden op. Na wat discussies is hij weer verdwenen. Zou het wel goed met hem gaan? 🙂

        • John van Dongen…
          .. publiceert nog volop.

          *Hier* ageert hij tegen het artikel in de telegraaf: *MBO-leerling kampt met kennis-tekort. Onderwijs rampzalig*.
          Volgens hem een hetze geïnitieerd door de lobbyisten van BON.
          Volgens hem moet de zwijgende meerderheid zich maar een laten horen.
          “Er zijn immers héél veel docenten, vooral ook binnen het MBO, die inmiddels wel weten dat er niets mis is met een gezonde onderwijsvernieuwing.
          Maar het zal je als hardwerkende docent op een MBO school maar telkens gezegd worden door je collega`s van BON: Omdat JIJ competentiegericht onderwijs wel ziet zitten, ben je iemand die geen vakkennis heeft of kan overbrengen, kun je geen Nederlands of wiskunde en weet je al helemaal niet hoe je onderwijs moet geven.
          Fijne club hoor dat Beter Onderwijs Nederland.”

          Tip voor John: Loop de 143 reacties op dat artikel eens na. Velen van bezorgde ouders en gefrusteerde ex-MBO-leerlingen. Hoezo zwijgende meerderheid ?

          • Van Dongen
            John van Dongen weet ook nog te melden:

            dat er veel meer en belangrijker zaken in het onderwijs zijn dan taal en rekenen.

          • Ongezonde onderwijsvernieuwing
            Van Dongen heeft natuurlijk gelijk als hij zegt dat er niets mis is met “gezonde” onderwijsvernieuwing.
            Het woord gezond impliceert immers al dat het deugt.
            Het punt is alleen dat veel veranderingen ongezond waren:

            van bovenaf doorgedrukt zonder overleg met betrokkenen,
            effectiviteit niet getoetst,
            te snel na de vorige verandering die nog niet volledig was uitgekristalliseerd,
            te weinig middelen beschikbaar om de verandering goed door te voeren, terwijl mede daardoor beschikbare tijd en middelen werden onttrokken aan het lopende onderwijsproces, waardoor er per saldo in plaats van de beoogde verbetering een verslechtering is opgetreden

    • Hoe Wim Veen te overtreffen
      Kunnen we geen acteur inhuren die Wim Veen gaat overtreffen met nog veel extremere onzin?

      “Onderwijs tussen 8.30 en 16.00 en van maandag tot en met vrijdag? Onzin; de moderne jeugd leeft in een geglobaliseerde non-stop 24-uurs maatschappij. Het verschil tussen dag en nacht betekent niets voor deze generatie. Er zijn geen werk- en rustdagen; elke dag is een kánsendag! En er is helemaal geen docententekort; er is een docentenoverschot! Jaag die docenten de scholen uit; geef de nieuwe generatie de ruimte!”

      “Docénten moeten met de nieuwe léérlingen om kunnen gaan? Hoor ik u, meneer Veen, dat echt beweren? Waar hebben deze jonge wonderkinderen nog docenten voor nodig? En waarom noemt u hen léérlingen? Wíe moet er hier eigenlijk wat van wíe leren? Het zijn geen léérlingen, meneer Veen, het zijn nétwerkers! Leerlingen is zó old school.”

      • Hoe kun je nu in godsnaam Frans leren in lesjes van 45 minuten ?
        Wim veen, *hier*:

        “Hoe kun je nu in godsnaam Frans leren in lesjes van 45 minuten?”

    • Ganzenborden een gewelddadig spel?
      Ik heb heel wat redeneringen en betogen aangehoord, zelfs meegemaakt dat iemand in een prachtig betoog zijn gehoor ervan wist te overtuigen dat faecalien smakelijk en voedzaam zijn, maar hoe iemand mij er van wil overtuigen dat ganzenbord een gewelddadig spel is kan ik mij geen enkele voorstelling maken… -is dus waarschijnlijk domme kletspraat van die meneer?

  8. Slagter ageert tegen ‘oppervlakkige krantenkoppen’
    *Scholen en hun docenten hebben recht op een eerlijke beoordeling*

    “Naar aanleiding van de persreacties op het Inspectieverslag ( kwaliteit lessen achteruit, onderpresteren van scholen) vraag ik een aantal vooraanstaande wetenschappers (o.a. professor Luc Stevens en professor Jan van Manen van het Freundenthal Instituut) om hun commentaar. Dat is heel wat genuanceerder. Er zijn geen (wetenschappelijke) onderzoeken bekend die zo’n achteruitgang van het onderwijs onderbouwen. Er zijn alleen veel verhalen, onderbuikgevoelens en vermoedens. De wetenschappers spreken af dat zij ons steunen in het benoemen van deze onzekerheden en dat zij mét ons willen meewerken aan onderzoek dat precies bloot leg wat er wel aan de hand is. Scholen en hun docenten hebben recht op een eerlijke beoordeling. Zij verdienen meer dan oppervlakkige krantenkoppen. En zij verdienen ook een inspectie die hen serieus neemt. Een inspectie die niet de oorzaak weet waardoor de leraar slechter les is gaan geven, maar wel alvast de oplossing aandraagt, moet eerst maar eens zelf met echte wetenschappers in gesprek gaan! ”

    • Echte wetenschappers
      En dan noemt Slagter Luc Stevens en het Freudenthal Instituut….. Sjoerd, ga jij eerst zelf maar eens met echte wetenschappers in geprek!

      Overigens schrijft Sjoerd ook nog iets interessants over de koppeling tussen opleiding en LD. Ten eerste noemt hij dit `het zuur’ (d.w.z. hij is er niet blij mee). Ten tweede schrijft hij

      We benadrukken dat de LD-koppeling een entree-recht is en dat de docent deze inschaling vervolgens nog moet waarmaken.

      Mijn bange vermoedens worden dus waarheid: de scholen vinden een manier om eerstegraders niet meer te betalen.

      • Slechte docenten mag niet
        Al eerder is in de discussie op deze website opgemerkt: Een eerstgrader die eerstegraads lessen geeft moet volgens schaal LD betaald worden. Als je vindt dat de betreffende docent zijn geld niet waard is moet je hem niet lager honoreren maar in het belang van de leerlingen ontslaan.
        Seger Weehuizen

        • Inzake ontslag leraren
          Dat beoogde ontslag vereist weliswaar dat de schoolleiding met argumenten moet komen, maar of dat goede, vakinhoudelijke argumenten moeten zijn? Je leest hier op de site wat dat betreft nogal neerslachtige verhalen. Ik denk dat de rechter het nog druk gaat krijgen op die manier. Maar het principe onderschrijf ik wel.

    • Slagter is iedereen
      Spreekt namens iedereen. Namens besturen, ouders, alle leraren, de leerlingen, de minister, de bonden…..Slagter is allemans vriend en komt voor ons allemaal op….lief zijn voor de schooltjes en de docentjes…en vooral voor de centjes die we allemaal krijgen door hem…wat ons in “Slagters rechtvaardigheid” toekomt…..mantel der liefde, die alles toedekt en gladstrijkt. Hij zorgt voor ons onderwijs en voor allen in ons onderwijs.

      Slagter komt dicht bij God de Vader. Als wij spreken of zwijgen…zijn onze woorden overbodig…hij kent ons hart, onze diepste wensen en onze grootste zwakten…en hij…hij houdt van ons, allemaal en evenveel.
      Maar hij spreekt niet namens mij! Die kritiek op “het onderwijs” geldt niet voor mij…want dat “onderwijs” dat zo bekritiseerd wordt IS niet “mijn” onderwijs. De kritiek is ook mijn kritiek.
      In bijna goddelijke almacht snoert Slagter mij de mond. Hij spreekt “mijn woorden”, die mijn woorden niet zijn. Maar ja, ik ben God ook niet, ik ben maar een leraar die zijn werk naar beste vermogen doet, zo nietig en onbeduidend. Zal ook ik, die u niet aanbid, nog deelgenoot kunnen worden van uw heil…vader?….Slagter?

      • eenheidsworst van de slager
        De slager om de hoek heeft zijn winkel gesloten. Hij kon niet langer op tegen de mededinging een eind verderop. De NMA/autoriteit heeft niet gereageerd, het Gebod van de Vrije Markteconomie immers regeert alom.
        (Even niet denken dat de leugen dat ook doet ; dat is zóó 1980).

        De supermarkt, een eind verderop, heeft zijn aanbod aanzienlijk uitgebreid. Het aanbod van de grootgrutter is verlekkerd met grootgrutzegeltjesvoordeelquantumversaanbiedingen (heerlijk germanisme, verrot nederlands, never mind ;-). Het wordt elke week actueel ververst. De verversing ververst, wat al heerlijkheid !
        De zorg die daaruit spreekt, en de verwoorde en verkleurde reclame op recycled houthoudend papier, worden alleen nog overtoeterd door het geluid van ons alom omzingende zorgelijk bezorgde, overal werkend aanwezige overheidelijke Inspecties (overeenkomst geheel toevallig) en Autoriteiten, in dit geval de VWA/autoriteit. Zij (m/v) immers waakt over vers, gewicht, additieven, verpakking, etikettering, uvd, bedorven, beschimmeld, salmonella, schoolkantines, snakjes, hapjes en de hele reut.
        Moge het ons gegeven zijn om Immer Volhardend Niet Aflatend steeds op hen te Blijven Vertrouwen die ons bij het wankele Gaan op onze Dwalende Levensweg, in de Standvastigheid des Harten ons overeind houden.

        Met dank aan allen die onder of boven het zegel van OCW voor onze kinderen (en voor henzelf) op de zorg-bres staan. Zij doen het voor ú, voor allen, voor óns (en een béétje voor het geld). Thanx, bloemen.
        Enige alliteratie met de slager om de hoek, en zijn worsten, is geheel toevallig. De school een eind verderop, die groter is, dat weten we, is immers beter. Mega-worst en koekhappen tegelijk.

        Wat zeuren ze hier op BON tog over onderwijs ? De Autoriteiten (die het Beste met ons voor hebben) waken over ons, Dag en Nacht.
        Tot de dood erop volgt ; of de dijken doorbreken ; of de hond in de pot zit (en dat mag dan weer niet van de VWA).

        maarten

  9. Bezorgd
    Welkom op de site Annemieke,
    Ik vrees dat jij heel terecht bezorgd bent over de kwaliteit van de inhoudelijke kant van ons onderwijs. Ik hoop dat jij dit zult willen vertalen naar concrete inzet om hier iets aan te doen of via BON of op een andere wijze. We worden op dit moment geterroriseerd door een stel oude mensen zoals Kraakman en Slaghter aan de ene kant en commerciële belangen aan de andere kant zoals die van het KPC.
    Deze oude mensen claimen de gevolgen van de digitale technieken en
    globalisering beter te kennen dan veel belovende jonge wetenschappers zoals die in ons bestuur voorkomen. Waarschijnlijk komen zij zelf niet verder dan mailen en een beetje rondkijken via Google. Wat echter vooral blijkt is dat zij diegene zijn die er persoonlijk sterk op vooruit gaan. De adviseurs spelen hier handig op in want het beeld van deze oude mensen moet van heel veel advies voorzien worden.
    En het kind blijft straks onmondig achter in een zee van gegevens.
    Corgi

    • het onmondige kind
      Ik denk dat het kind altijd onmondig is geweest en dit altijd zal blijven.
      Of dit persé een slechte zaak is dat ligt vooral aan de interpretatie van het begrip onmondigheid. Als het betekent dat er niet naar het kind zelf gekeken en/of geluisterd wordt is dat absoluut een slechte zaak, maar als je het uitlegt als: “bepaalde keuzes worden voor het kind gemaakt”, dan denk ik dat dit geen slecht zaak is; Hoewel ik zeker de eigen wil en het eigen karakter van mijn/het kind respecteer kan ik niet geloven dat de nog niet volledig volgroeide hersenen van mijn/het kind in staat zijn de bepaalde keuzes te maken die toch echt wel in het belang van mijn/het kind zouden zijn. Of beschikt de generatie Einstein in tegenstelling tot mijn eigen generatie en de generaties voor mij over een volledig volgroeide en ontwikkelde hersencapaciteit reeds op basisschool leeftijd?

      Ik volg de discussies op deze site al geruime tijd en ben aldus op de hoogte van de benarde, ingeklemde situatie waarin de goedbedoelende leraar zich bevindt. De heer Slagter heeft in zijn uitspraken ook zeker mijn sympathie niet en minister Plasterk heeft tot nu toe weinig gedaan waaruit zou kunnen blijken dat Den Haag misschien toch het beste voor heeft met mijn kind.
      Een proeve van de problemen in het onderwijs hebben wij ook gekregen middels de deeltijd HBO opleiding die mijn vriend heeft plegen te voltooien. Helaas heeft hij de strijd moeten staken; Het projectje maken in groepjes (mensen die allemaal ook nog een baan en gezin hebben en waarmee je dus onmogelijk kunt afspreken) waarbij je eindeloos dezelfde oefening doet zonder iets nieuws te leren, het POPje schrijven, het totaal onbegeleid bungelen in niet op elkaar aansluitend lesmateriaal en de onvoorbereide power-point shows die voor college moesten doorgaan hebben hem tot wanhoop gedreven.

      Een bezorgde moeder…

      • Onmondig
        Beste Annemieke,
        Ik bedoel met onmondig dat het kind zich straks niet kan handhaven omdat het niet in voldoende mate kan lezen, schrijven, rekenen etc. Kinderen kunnen onmogelijk zelf bepalen wat op lange termijn goed voor hun is. Laat je de keuze wat het kind wel en niet moet leren aan het kind over dan ben je aan het verwaarlozen en laat je het aan de schoolbesturen over dan ben je naïef.
        Ik herken het beeld wat jij schetst van de gang van zaken op het HBO.
        Hopelijk krijgen we hier een parlementaire enqûete van de grond want het HBO is de meest geërodeerde onderwijsvorm die er op dit moment is.

        • MBO
          Corgi schrijft:

          Hopelijk krijgen we hier een parlementaire enqûete van de grond want het HBO is de meest geërodeerde onderwijsvorm die er op dit moment is.

          Het HBO heeft in dit opzicht geduchte concurrentie van het MBO.

  10. Ministerie subsidieert Iederwijs
    *Steun voor Wonderwijs*

    Het basisonderwijs van school Wonderwijs in Loenen ontvangt vanaf komend schooljaar subsidie van het ministerie van onderwijs.

    De school die werkt via het zogenaamde Iederwijs-concept- waar kinderen leren op eigen initiatief – startte in 2000.

    Binnen dat concept staat sociocratie voorop. Zowel kinderen als begeleiders hebben een gelijke stem in het vormen van regels. Klassen zoals die in het reguliere onderwijs gangbaar zijn, bestaan bij Wonderwijs niet. ,,Alle leeftijden lopen bij ons door elkaar”, zegt Erik Reith.
    ,,Ons uitgangspunt is wat het beste voor het kind is. Een kind krijgt bij ons de gelegenheid om zichzelf te ontwikkelen. Het is mogelijk dat het ene kind het andere leert lezen, maar wij houden de ontwikkeling wel in de gaten.”

    Aan de subsidieverstrekking zit wel een aantal voorwaarden. Zo moet Wonderwijs binnen vijf jaar doorgroeien naar minimaal tweehonderd leerlingen.

    • 200 leerlingen betekent subsidie?
      “Aan de subsidieverstrekking zit wel een aantal voorwaarden. Zo moet Wonderwijs binnen vijf jaar doorgroeien naar minimaal tweehonderd leerlingen.”

      Oftewel: als je binnen vijf jaar 200 leerlingen hebt kun je subsidie verkrijgen. Dat opent perspectieven voor een BON-school! Per slot van rekening: als je vijf jaar de kans krijgt om het Idioterwijsconcept uit te dragen dan zal het BON-concept toch ook moeten mogen. Toch?

      • BON-school
        Als die BON-school dan in Leiden zou komen heb je bij deze alvast 1 leerling! (Over 4 jaar… :-))

        Een bezorgde moeder…

        • houd moed
          Ik wacht momenteel op een reactie van het ministerie van onderwijs om een proefschool overeenkomstig de beginselen van BON te mogen opzetten. De bestaande organisaties mogen dat wel en krijgen daar zelfs veel geld voor. Maar hun experimenten met “regelvrije scholen” gaan alle in de richting van het “nieuwe leren”. Om ook tegenstanders van het nieuwe leren een kans te geven om aan te tonen dat er vanuit hun ideeën goed onderwijs gemaakt kan worden zouden ook nieuw op te richten organisaties de mogelijkheid moeten krijgen om experimentele scholen op te richten. Houd moed!
          Seger Weehuizen

          • Echt leren
            Misschien moet je het concept dan maar Echt Leren noemen, dan ben je opeens geen ’tegenstander van het nieuwe leren’ (en dus verdacht) meer maar juist een nieuwe loot aan de onderwijsstam.

          • real education
            Ik zat dan gelijk te denken aan een lekkere hippe Engelse term (dat schijnt de laatste tijd toch meer aan te spreken…) en dan kom je op “real education”: www.cre.org.uk/about_us.html 🙂

            Een bezorgde moeder…

          • echt leren
            ref : Hoffmann, hierboven)

            en dan elke dag water geven, niet in de felle zon maar wel in het licht, soms een beetje pokon erbij ; op tijd de luizen sproeien met een groen zeep oplossing ; zijloten eruit opdat de stam zich krachtig ontwikkelt ; beschermen tegen nachtvorst ;

            vermenigvuldigen door stekjes, met groeistof, in andere potjes te laten wortelen ;

            maarten

          • BON school
            Goed te lezen dat dit initiatief er is. Wat zijn de problemen die je tegenkomt, Seger Weehuizen?
            Is er al een locatie voor die Bon school… en wordt het middelbaar onderwijs?
            Bernadette.

          • School van Seger
            Zie hier voor de brief van Seger Weehuizen aan het ministerie aangaande een nieuwe school en de reactie van het ministerie.

            Kortweg: het ministerie wil geen concurrentie voor de huidige schoolbesturen.

    • Minimaal 200 proefkonijnen
      Let op die laatste zin: ze moeten groeien naar 200 ‘leerlingen’, anders stopt de subsidie. Dat is een van de voorwaarden waar ze aan moeten voldoen.
      Dat althans meldt ‘de Stentor’.
      De belangrijkste voorwaarde ontbreekt; namelijk dat (na enkele jaren van kringgesprekken en zelf de wereld ontdekken) bij controle zal blijken dat deze kinderen kunnen lezen, schrijven en rekenen. Zo niet: dicht met die tent.
      Maar nee, deze voorwaarde wordt niet genoemd. De belangrijkste voorwaarde lijkt te zijn dat ze met lekker veel zijn bij dat Wonderwijs. Wanneer je dan de ontwikkeling van kinderen verpest, dan doe je dat tenminste voor 200 tegelijk.
      Het kan natuurlijk zijn dat die lezen-schrijven-rekenen-voorwaarde wel degelijk gesteld wordt en dat de Stentor die gewoon niet vermeldt. Maar als dat niet zo is, dan zijn ze op het ministerie van onderwijs toch wel helemaal van God los. Het zou niet voor het eerst zijn dat we dat mogen meemaken.

      • iederwijsschool wordt ongrijpbaar op resultaten
        Een groot probleem bij het evalueren van het onderwijsresultaat van een iederwijsschool zal worden de afwijkende samenstelling van hun leerlingenpopulatie. Ik heb begrepen dat sommige ouders hun kinderen naar een iederwijsschool stuurden omdat het met hen helemaal mis ging op een gewone school. Als nu van veel van deze leerlingen blijkt dat ze bij de CITO-eindtoets in groep 8 slecht scoren kun je niet bewijzen dat de meeste van hen het op een gewone school beter zouden hebben gedaan. Je kunt een Iederwijsschool ook als een school voor speciaal onderwijs aan moeilijk op school te handhaven kinderen zien en geloven dat een iederwijsschool voor hen de beste oplossing is. In elk geval wordt het moeilijk om bij slechte onderwijsresultaten de schuld bij de scholen te leggen.
        Seger Weehuizen

        • Inzake bewijslast Iederwijs
          Het hangt er maar vanaf wat Iederwijs pretendeert te zijn. Een school?
          Wanneer ze pretenderen een school te zijn die kinderen leert lezen, schrijven en rekenen, dan moeten zij bewijzen dat ze dat kunnen. Wanneer ze pretenderen dat te kunnen leren aan ‘lastige gevallen’ en dat zelfs beter te kunnen dan het bestaande onderwijs, dan moeten zij dat nog steeds bewijzen.
          Alleen wanneer ze afzien van elke pretentie onderwijs te geven, wanneer ze vertellen dat hun ‘leerlingen’ niet zullen kunnen lezen, schrijven of rekenen op 12-jarige leeftijd, dan hoeven ze van mij helemaal niets te bewijzen. Maar ik vind dat ze zichzelf dan ook geen school moeten noemen, maar sociale bewaarplaats of iets dergelijks. Hun eventuele subsidie dient dan ook niet van het onderwijsministerie te komen, maar van het ministerie van Sociale Zaken.

          • aan een onmogelijke eis hoeft niet voldaan te worden
            Onderwijzers aan een Zmok-school brengen de leerlingen gemiddeld minder taal en rekenen bij dan onderwijzers op gewone basisscholen.
            Niemand zal stellen dat de eerstgenoemde onderwijzers incapabel zijn om leerlingen lezen en schrijven bij te brengenen of hen vragen te bewijzen dat ze er wel capabel voor zijn. De positie van een leraar op een iederwijsschool lijkt op die van een leraar op een Zmok-school en daarom is het mij niet duidelijk hoe zij zouden kunnen bewijzen dat ze goed zijn in het bijbrengen van taal en rekenen.
            Seger Weehuizen

        • iederwijs – derde mogelijkheid
          Derde mogelijkheid voor Iederwijs ouders :
          [3]
          dat ze de methodes en praktijken van een gewone (openbare of confessionele) lagere school zat zijn (dat is : fout, klungelig of wat dan ook), en daarom iets beters voor hun kinderen zoeken – ongeacht of die kinderen slecht presteren. Meer idealistisch dan opportunistisch.
          Er zijn -als voorbeeld- serieuze ouders die het getetter en getest op vroege leeftijd (inclusief Cito) afwijzen of irrelevant vinden en daarom uitwijken.

          Iederwijs heeft niet een brandschone grondslag (vriendelijk gezegd), maar dergelijke argumenten [als in [3] helpen wel het idee te onderbouwen.

          Overigens is Iederwijs niets nieuws : in Amerika bestonden dergelijke afwijkingen al in de jaren 70 en 80 (bijv O’Neill, de anti-autoritaire school). Een ander, nog vroeger voorbeeld was de Kees Boeke school in Bilthoven (Beatrix was er een tijdje, d8 ik ?).
          En eigenlijk is het werk van Maria Montessori (hoe je daar ook over denkt) op dezelfde leest geschoeid. Andere ontwikkelingen (minder heftig imo) waren en zijn Jena Plan en Freinet scholen ; hoe je daar ook over denkt.

          Het is in ons land nog altijd zo dat iedereen (ook ieder wijs) een eigen school mag stichten, naar eigen inzichten ; vooral kans van succes indien confessioneel verpakt, maar andere redenen zijn niet geheel uitsluitbaar.
          De overlevingsnorm is dan o.a. > 200 leerlingen na vijf jaar ; daar komen nog allerhande andere eisen bij, vooraf zowel als gedurende de aanloopjaren (Inspectie, lokale medewerking B&W en nog zo meer). Die laatsten zijn heel dikwijls heel effectief tegenwerkend, en zo verdrinkt menig initiatief in het moeras tussen lokale en haagse politiek.

          maarten

  11. Goede vraag
    Beste Annemieke,
    Moet je je zorgen maken om het Nederlandse onderwijs, wanneer jullie kleine de schoolgaande leeftijd zal hebben bereikt ? Welnee. Het onderwijs in Nederland is namelijk lang niet zo verslechterd als onderwijsvernieuwers en BON leden ons willen laten geloven.
    Immers; Hoeveel van alle veranderingen die zijn ingezet binnen het onderwijs, zijn ook werkelijk geïmplementeerd? Wie kan een school noemen waar ALLE docenten prettig met elkaar samenwerken in het belang van de leerlingen? Op welke wijze worden examens afgenomen en sinds wanneer gebeurt dit op deze wijze?
    Eigenlijk zijn er maar verrassend weinig zaken veranderd, gedurende de afgelopen 20 jaar. En zolang het onderwijs stilstaat wordt in ieder geval de Status Quo gehandhaafd. Het kan dan in ieder geval niet verslechteren.
    Nee, hoe meer ik er over nadenk hoe groter ik de kans acht dat je vast wel een school zult kunnen vinden die aan je maatstaven zal kunnen voldoen.
    Is het eigenlijk niet aan te bevelen dat BON leden in Nederland zelf scholen gaan oprichten die aan alle eisen van het BON kunnen voldoen. Dat zou dan een modelschool kunnen worden die aan alle ellende meteen een einde kan maken. Dat zou namelijk een school zijn waar de docenten allemaal aan dezelfde doelstellingen kunnen werken. Dat zou toch super moeten zijn? Als er genoeg van deze BON scholen komen, kan er ook afstand genomen worden van PO- of VO- raden en dergelijke.
    Er is vast een markt voor.
    Ik ben benieuwd wie de eerste stappen gaat zetten. Bovendien , als het lukt binnen vier jaar, is Annemieke haar reden tot bezorgdheid meteen weggenomen. Starten in de omgeving Leiden dus.

    • @ John
      Kortweg zeg je: “Mijn indruk is, dat het vaak nogal meevalt vaak in de praktijk”. Jij en ik kijken vooral vanuit een VO-achtergrond.
      Wat je zegt is deels waar, maar ook een immense vergissing!
      Twintig jaar geleden werd het onderwijs gegeven door vakkundige docenten en in wezen is dat nu nog zo. Vele duizenden collega’s gaan dagelijks gewoon verder met hun werk, ondanks alles…en in zoverre ze dat nog kunnen. Hoeveel tijd en energie kost dat “ondanks alles” en “ïn zoverre we nog kunnen”? Maar wij gaan door..hiep hoi…als het aan ons ligt is er goed onderwijs. In zoverre is het waar, wat je zegt.
      Maar het is een immense vergissing als je denkt dat we kunnen blijven doen wat we doen.
      We zijn de zeggenschap kwijt. Het ligt niet meer aan ons. We zijn marionetten in het spel van anderen. Vallen bij jou die marionettenspelers nog mee…dan bof je…nog even.

    • @ John (vervolg)
      De opleiding en het niveau van nieuwe collega’s daalt zienderogen. Beleid! Gewild door de nieuwe machten: goede docenten zijn niet meer nodig. Ook jij en ik zijn misbaar voor onderwijs in de ogen van wie aan de touwtjes trekken. We worden verplicht – individueel kunnnen we nog wat onze gang gaan soms – om te werken aan onzin (HNL, CGO) die niet werkt en onderontwikkelde dommere mensen oplevert.
      Het HBO en MBO zijn al grotendeels omgebouwd tot schijnonderwijs. Basisonderwijs geeft nauwelijks meer een basis. Wij gaan verder zoals we deden: kunnen die basis niet meer herstellen en er nauwelijks meer op doorbouwen…we bereiken nog wel iets…maar is dat alles tesamen nog een goede degelijke opleiding en vorming? En onze mogelijkheid om daarin nog om te buigen en veranderen zijn nihil, want we doen er nauwelijks toe voor wie het beleid maakt. Individuele kleine succesjes, die ons de indruk geven dat het nog wat voor kan stellen wat we doen, daar kun je vooral naar kijken om niet te hoeven zien hoe het geheel de afgrond in duikelt.
      Goed dat je de moed er in houdt (hoewel wat je dan zegt, spek is voor de wek voor de vernieuwler) maar kijk ook wat verder dan je neus lang is!

    • Nee hoor, er is werkelijk niks veranderd
      Studiehuis en tweede fase zijn slechts een boze droom. Daling van het opleidingsniveau van leraren is een illusie. Pabo studenten die massaal zakken voor toetsen van niveau groep 8 basisonderwijs: geeft niks. En die 20% functioneel analfabeten die tegenwoordig door het PO wordt afgeleverd is toch zeker wel ongeveer net zo goed als in India. Wat zeuren we hier eigenlijk?

      We slapen rustig verder, terwijl de bobo’s hun zakken verder vulden met Balkenende – plus salarissen. Kom, laten we nog een 4e jaars MBO leerling aanstellen als kootsj en een onderwijsassistente met MBO opleiding in groep 3 voor de klas zetten.

    • De schuldbewuste spookrijder
      Wat een vreemde redenering, mijnheer van Dongen. U bent toch van het KPC, u bent toch één van die enthousiaste vernieuwers? Dus eigenlijk zegt u tegen bezorgde ouders: ‘niks aan de hand hoor, wat wij willen gaat toch niet door, want de leraren werken toch niet mee’. Als bezorgde ouder zeg ik dan terug: ‘maar waarom wilt u dan al die dingen veranderen en vernieuwen? Daar maak ik mij nu juist zo bezorgd om.’
      Het is alsof een spookrijder roept: ‘niks aan de hand hoor! Zo dadelijk haalt de politie mij toch wel van de weg af.’

      • Komt die BON school er nou?
        Jammer dat er tot nu toe niet iemand de handschoen oppakt en zegt: “Ja, wij zouden als Beter Onderwijs Nederland inderdaad het initiatief eens moeten nemen om een goede school te stichten. Daar kunnen de leden van BON dan laten zien hoe onderwijs er volgens hen uit zou moeten zien. Goed opgeleid en kundig personeel moet met een dergelijk groot ledenbestand geen probleem zijn. Het moet voor mensen als Ad Verbrugge en Presley Bergen ook geen probleem zijn een perfecte schoolleiding te formeren. En uit de reacties op mijn eerdere bijdrage blijkt dat je met heel weinig leerlingen al heel veel subsidie kunt krijgen.
        Je zou dus zeggen: Starten die BON-School !

        • Die school mag er niet komen.
          Zoals u hier kunt lezen wordt daar al lang aan gewerkt maar werkt onze overheid daar niet aan mee.
          De brief is beleefd, maar getuigt vooral van een gebrek aan sympathie voor het initiatief.

        • Jij bakkerij
          De onderwijsvernieuwlers hebben geen kwaad gedaan; het onderwijs heeft er nauwelijks last van gehad; de docenten bleven gewoon hun ding doen. En nu krijgen die eigengereide docenten de bal toegespeeld om te laten zien hoe het dan wel moet? Dat hebben ze al laten zien!
          De zaak die veel docenten, en ook BON, ter harte gaat is de storende invloed van falende onderwijsvernieuwlingen en verslechterende arbeidsomstandigheden bij het uitvoeren van hun werk. Die hebben geleid tot een daling van het kennisniveau van leerlingen. Dat wordt langzamerhand in steeds bredere kring erkend.
          Het zou de onderwijskundigen sieren als ze deze zorg met docenten deelden en als ze uit hun ivoren bolwerken kwamen om zich achter de docenten te scharen. Oog voor de docent en oog voor de werkomstandigheden van de docent ontbreekt helaas bij veel onderwijskundigen.
          Opmerkingen over een op te starten BON-school onderstrepen dat.

        • Uw oproep tot het starten
          Uw oproep tot het starten van een BON-school is weliswaar bemoedigend, maar gaat ook aan iets voorbij. Het is niet eenvoudig in Nederland een school op te richten en vooral deze te continueren. Daarvoor is heel veel tijd, vechtlust en doorzettingsvermogen nodig. Dit betekent dat een ieder die zijn nek uitsteekt voor deze zaak een groot risico loopt, vooral financieel. De vele kundige en fatsoenlijke docenten hier bij BON zijn niet van het type graaiers dat zich zo’n financieel risico zomaar kan permitteren.

          Er is ook een fundamenteler punt. BON is een vereniging die streeft naar beter onderwijs, en naar haar aard niet in eerste instantie een organisatie die zelf onderwijs geeft. Alleen voorzover het oprichten van een ‘eigen’ BON-school dienstbaar is aan het bredere ideaal van beter onderwijs, zou een dergelijk project zinnig zijn. Bovendien levert het stichten van een eigen school tunnelvisie op bij het grote publiek: Men zal BON gemakshalve, daarbij gesterkt door het journaille, willen verengen tot die ene school. Daarom ben ik weliswaar warm voorstander van een school volgens BON-principes, maar ben ik tegen een, direct vanwege BON opgerichte, ‘eigen’ school.

          Hoe denken andere forumdeelnemers hierover?

          • Geen onder de BON vereniging vallende scholen
            Daarmee zou BON schoolbestuur worden. Dat lijkt me geen goed idee. Ook staat BON niet voor één bepaalde onderwijsvisie. Er zijn denk ik tamelijk ver uiteenlopende scholen mogelijk die allemaal goed onderwijs volgens de criteria van BON geven.

            Ik ben het volledig met je eens Bram.

            Overigens is het uitstekend als docenten die BON aanhangen een school zouden stichten. Het lijkt me een enorme klus, maar het zou fantastisch zijn. Maar daarmee is het geen school gesticht door BON.

        • BON school
          Beste John,
          De gevraagde BON-school komt er wel maar niet op die manier, althans voorlopig nog niet. Op kortere termijn zullen een aantal scholen gedomineerd gaan worden door BON-leden die daar ook zitting zullen hebben in medezeggenschapsraden, directies, etc. Binnenkort hopen we een eerste bonner in een college van bestuur aan te treffen.
          Corgi

        • Mijnheer Van Dongen, een
          Mijnheer Van Dongen, een vraag met een wedervraag beantwoorden is een bekende, ook vaak door politici gebruikte truc. Zou u zo vriendelijk willen zijn de concrete vragen van de heer Wijntuin ook concreet te beantwoorden?

    • Inderdaad
      hoeft Annemieke zich geen zorgen te maken. Ze heeft jaren de tijd om ’n boven modale, witte, rustig gelegen basischool te vinden.
      John van Dongen vindt, dat er verrassend weinig veranderd is gedurende de laatste 20 jaar.
      Kwestie van selectief rondkijken. Kan Annemieke ook doen..
      Na John(s) de zondvloed.

      • selectief rondkijken
        Rondkijken kan ik en doe ik ook. Jammer alleen dat er al geruime tijd een plannetje bij de gemeente klaar ligt om de schoolkeuzes tot postcodegebieden te beperken.
        Hopelijk blijft dat plan tot in de eeuwigheid een plan…

        Een bezorgde moeder…

        • selectief rondkijken – Annemieke
          Burgemeester Dickerdack, de gemeente en zijn Dorknopers kunnen plannen wat ze willen. Tenslotte hebben ouders de vrijheid van leuze van onderwijs voor hun kinderen. En daar houd ik mij aan (zou heer Bommel zeggen), als je begrijpt wat ik bedoel.

          maarten

          • Vrijheid van keuze
            Maar ouders mogen geen eigen school oprichten van het ministerie. Ze moeten het dus doen met het bestaande aanbod. En in middelgrote steden als Deventer en Lelystad bestaat dat aanbod wat betreft voortgezet onderwijs uit 1 schoolbestuur. Lekkere keuzevrijheid…..

          • vrijheid van keuze
            Lang leve de keuzevrijheid. Is er iemand die weet hoe je monopolies, zoals in Deventer en Lelystad, kan kraken ?

            maarten

          • aandacht trekken
            Een middel dat direct resultaten biedt weet ik niet. Ik denk dat het binnensmokkelen van mensen met BON-se gedachten ook niet zal lukken. Ons kent nu eenmaal ons. Maar wel zouden we we kunnen proberen de absurde gang van zaken telkens opnieuw in het licht te zetten. Er worden voor goedverdien-jobs in het onderwijs nog steeds vacature-advertenties geplaatst. Als mensen die het vertrouwen van BON genieten daarop solliciteren met als programma het verwezenlijken van de BON-se uitgangspunten kan dat mogelijk met enig publicitair vertoon gebeuren. Het afwijzen van de kandidaat laat dan de ongelijke behandeling van voor- en tegen-standers van het nieuwe leren binnen de onderwijsconfiguratie zien.
            Seger Weehuizen

    • @John
      “Is het eigenlijk niet aan te bevelen dat BON leden in Nederland zelf scholen gaan oprichten die aan alle eisen van het BON kunnen voldoen.”

      Daar is men ook volop mee bezig, zie *hier*.
      Echter voor experimentele scholen is de weg heel wat eenvoudiger:
      met 28 leerlingen kun je zo subsidie krijgen voor een iederwijsschool, zie *hier*.
      En als KPC-medewerker bent U zeker wel bekend met het Orion College. Het KPC doet er goede zaken. Met 11 leerlingen kreeg de school al subsidie, de ouders hoeven niets te betalen. Voor de leerlingen zijn er leuke lessen, leuker kunnen we het niet maken, volop ict, alle leerlingen een laptop.
      Naast inhoudsarme projecten krijgen de leerlingen er ook zweverige lessen (lichaamstaal, oosterse meditaties etc.), en zelfs lessen in anti-wetenschap gegeven door *kwakzalvers*. Dit alles met steun van het KPC.

    • Blog van Dongen
      Dit commentaar op Annemieke haar vraag op dit forum, staat ook op het forum van van Dongen. Hij gebruikt het daar om zijn “wijze raad” aan betrokken ouders als Annemieke prominent aan te zetten. (Imago van deskundige versterken?!) Reacties worden niet geplaatst (Je kunt zogenaamd reageren, maar een kritische reactie op John wordt niet daadwerkelijk geplaatst).

      Verderop in deze draad reageert van Dongen ook niet op inhoud. Wel een “vraag” aan BON om maar een te laten zien dat ze iets voorstelt door een BON-school op te richten. Ik kan er niets anders van maken, dan dat hij wat zit te jennen. BON ziet als “vervelend”, maar een inhoudelijke discussie noch hier, noch op zijn forum aandurft.
      Die inhoudelijke discussie heb ik serieus gezocht. Niet hem belachelijk maken omdat hij banden heeft met het KPC of omdat hij ideeen heeft die ik niet deel. Maar alles wijst er op dat hij niet in staat of bereid is om die inhoudelijke discussies aan te gaan. Daarom stel ik voor om zijn reacties te negeren, totdat hij inhoudelijk reageert. Aan iemand die alleen losse flodders schiet en wat kan uitdagen besteed ik liever mijn tijd niet.

      Link naar blog van Dongen. Het gaat om de bijdrage van 30 mei.
      onderwijsvooruitzicht.blogspot.com/

    • KPC-mentaliteit
      *KPC info april 2007*, blz 27:

      “De door KPC Groep georganiseerde studiereizen naar de Verenigde Staten zijn zeer succesvol. Ook dit voorjaar zullen schoolbestuurders, schoolleiders en vestigingsdirecteuren uit het voortgezet onderwijs in de Verenigde Staten inspiratie opdoen en leren van de ervaringen van Amerikaanse vernieuwingsscholen.
      In New York City bezoeken we scholen die bezig zijn innovaties in te voeren in een pedagogisch kleinschalige setting. In Minneapolis, Minnesota, organiseren we een bijeenkomst met Edvisions.
      Bij voldoende belangstelling zal in november 2007 opnieuw een studiereis worden georganiseerd. Deze reis heeft dezelfde bestemming en globaal hetzelfde programma als de voorjaarsreis. De reissom bedraagt rond de 3.000 euro.”

      Dus schoolbestuurders, schoolleiders en vestigingsdirecteuren gaan naar de Verenigde Staten. Geen docenten ? Natuurlijk niet. Dat zijn maar uitvoerders, die hebben daar niets te zoeken. Die bezitten geen enkele expertise in hoe je leerlingen moet boeien. Die expertise hebben de schoolbestuurders en het KPC.
      Alleen als docenten braaf meedoen krijgen ze een schouderklopje. Ook van John van Dongen.

      • Inzake alternatieve studiereizen
        De term ‘studiereis’ is een eufemisme voor een snoepreis om aan je carrière te sleutelen.
        Hoe leuk zou het niet zijn als een concurrerend instituut reisjes aanbood naar scholen in Vlaanderen en Nederland, niet per se innovatieve scholen, maar vooral goede scholen. Scholen waar je met veel meer bagage uitgaat dan je er in komt. Ja, die scholen bestaan nog, dames en heren schoolleiders en bestuurders. Daar kunt u ook wat van leren, en het kost maar een fractie van zo’n reis naar Amerika. Bovendien ben je maar hooguit één dag uit de roulatie.
        Hoe zo niet geïnteresseerd? U bent toch altijd zo weg van die ‘best practices’? Nou, hier hebt u ze, gewoon in uw eigen land en in Vlaanderen. Oh, u bedoelt dat het niks kan zijn als het geen Engelse naam heeft en als het niet minstens op een verre reis neerkomt. Aha, nee, dat heb ik dan verkeerd begrepen.

        • Midden van het land
          Om maar even onbeschaamde zelfpromotie te bedrijven: een van die scholen staat in het midden van het land. Kortgeleden hadden wij een eindevaluatie van de HBO-studenten die na 3 jaar les in onze schoolgebouwen gaan beginnen aan hun afsluitende stage en scriptie. Enerzijds moesten ze vaststellen dat ze drie jaar lang aanzienlijk harder hebben moeten werken dan de meesten van hun ex-klasgenoten van de havo die op andere HBO-opleidingen zitten. Maar ze hebben ook gemerkt dat ze aanzienlijk meer weten dan diezelfde ex-klasgenoten. En ja, presenteren (belangrijke competentie, tegenwoordig!) kunnen ze ook 🙂

    • re:
      Ik vrees dat u met dit antwoord mijn bezorgdheid niet weg kunt nemen. De redenen die ik hiervoor hebt kunt u teruglezen in de overige reacties op uw bericht. Zelf kan ik het niet beter verwoorden.

      Overigens lees ik niet alleen mee op de BON-site, maar ook op andere websites waar ik dus ook de argumenten van de “andere partijen” lees. De voorstanders van het nieuwe leren worden hier dus ook gehoord, maar hebben mij tot dus ver geen overtuigendere argumenten kunnen leveren voor hun zaak als de Bon-ners dat hebben kunnen doen tegen hun zaak.

      Een bezorgde moeder…

    • Re: goede vraag
      Beste John,

      Die eerste stappen naar een school met BON uitgangspunten (geen school vanuit de vereniging BON) zijn al gezet door een lid van BON. Zie hier. Het antwoord van het ministerie was vrij duidelijk: zij is niet van plan een nieuw schoolbestuur met BON uitgangspunten toe te laten.

      De huidige schoolbesturen mogen (in samenwerking met KPC en haar zusjes) nieuwe scholen oprichten en zoiets ridicuuls als het Orion College (ook al in samenwerking met KPC) mag ook een eigen schoolbestuur oprichten (ja, een HNL schoolbestuur mag blijkbaar wel van het ministerie).

      • Het mag niet!
        Als een BON-school niet mag worden opgericht wordt de oprichting dus een uitdaging.
        Corgi

    • @John
      “Eigenlijk zijn er maar verrassend weinig zaken veranderd, gedurende de afgelopen 20 jaar.”

      Prof. Frenkel (natuurkunde):

      “Toen ik op school zat waren alle leraren afgestudeerd in hun vak. Dat betekende dat die mensen niet alleen wisten wat er in het boek stond, maar ook een redelijk idee hadden wat er speelde in hun eigen vakgebied. Nu heb je leraren die weinig kijk hebben op wat het vakgebied inhoudt en dat kan een saaie indruk aan de scholieren geven.

      In Nederland zijn er wetten die het gebruik van proefdieren in de meeste experimenten heel sterk regelen. Als je gaat kijken naar experimenten op mensen, dan zijn de regels nog veel strenger. Dan moet het altijd op basis van vrijwilligheid zijn, de mensen moeten er altijd op ieder moment uit kunnen stappen, je moet aannemelijk kunnen maken dat het geen schade aanricht en het mag niet zo zijn dat je het individu opoffert voor een of ander “groter” belang.
      De onderwijshervormingen in Nederland van de afgelopen veertig jaar zijn in mijn ogen één groot ongecontroleerd experiment op miljoenen kinderen, waar geen keuze bij mogelijk was: ze konden er niet uitstappen. Volgens mij is het gewoon een grote misdaad geweest.

      Als je gaat kijken naar de vaardigheden van studenten in de bètavakken, dan heeft het in ieder geval niet geholpen dat in de eerste paar jaar van het middelbaar onderwijs de hele abstractie er uit is gehaald. Voor onze vakken is dat catastrofaal.

      Tegenwoordig zien we lange essay-achtige teksten in de boeken staan. Vroeger waren wiskundeboeken gewoon dunne schriftjes, waar de kern in stond.

      Als de Arbo-dienst ooit serieus zou kijken naar het middelbaar onderwijs dan zouden ze al dat lesmateriaal verbieden, omdat het heel veel kinderen serieuze rugklachten bezorgt. De onderwijshervormingen van de afgelopen veertig jaar zijn volgens mij volstrekt misgegaan.”

      • het is de kift, zegt Frenkel
        Dank voor de link naar dit interview jl.,

        Er staan opmerkelijke zaken in.

        Het was vroeger zo dat als je een beetje gevoel hebt voor wiskunde en natuurkunde, dat je eigenlijk bij iedere repetitie ter plekke kon uitwerken wat je nodig had als je maar genoeg tijd had. Die situatie was voor heel veel mensen niet goed te verteren: dat je een aantal kinderen had die gewoon zonder te werken inderdaad steeds maar hoge cijfers haalden. ‘Is dat zo erg dan?’ vraag ik mij af. Tegenwoordig loont die vaardigheid op school niet meer, het wordt meer gezien als iets wat eigenlijk niet zou mogen, wat niet eerlijk is ten opzichte van de anderen

        Volgens mij zegt hij hier iets ontzettend waars. Slimheid werkt niet meer in het onderwijs, je moet vooral veel schrijven, samenwerken, plannen etc. Het lijkt wel de wraak van de minder begaafden. De jongens en meisjes die op zn hoogst middelmatig waren en met hard werken toch veel slechter scoorden dan de beta’s en slimme alfa’s. Ze hebben de macht overgenomen door het allersaaiste beroep te kiezen: mennezjer. Nu is er “the revenge of the mediocrates”. Het is simpelweg de kift.

      • Experimenten

        Hoe exacter de wetenschap hoe strenger de wettelijke eisen aan experimenten in die wetenschap.

        Experimenten met radioactieve materialen mag je vrijwel niet meer doen, biologen moeten voor ieder proefdier een berg papier invullen en een ‘ethische commissie’ kijkt over hun rug mee, psychologische experimenten met mensen mogen alleen vrijwillig, maar de onderwijskunde mag zonder toestemming van betrokkenen en zonder enige vorm van controle experimenten uitvoeren op hele generaties.

  12. ‘zorgen moet je je niet maken….. zorgen moet je doen’
    Annemieke, de geruststelling die ik je mee wil geven is dat iedere ouder regelmatig met enige zorg nadenkt over de vraag ‘wat is nu een goede school voor mijn kind?’ Over jouw zorg over de ontwikkeling van scholen (LEUK) zou ik je graag een aantal zaken willen meegeven:

    Het Cito onderzocht de resultaten van ons onderwijs en constateerde dat het onderwijs in 25 jaar niet achteruit gegaan is (boeiend overigens dat kranten en ook deze site het onderzoeksresultaat omdraaien: niet vooruit gegaan). Dit terwijl er ondertussen 480.000 allochtone leerlingen met taalachterstand bijgekomen zijn, kinderen veel breder opgeleid worden en de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen op de basisschool doorgaans veel gezonder verloopt dan bij vorige generaties. Als je dit ten volle tot je door laat dringen, dan is het eigenlijk een ongelofelijke prestatie.

    Mijn advies is: ‘zorgen moet je je niet maken….. zorgen moet je doen’. Laat je kind voelen dat je van hem/haar houdt. Wees blij met wat je kind kan en niet ongerust over wat het – op welke leeftijd dan ook – niet kan. Lach om de resultaten, goed of slecht. Verhuis niet naar een grensgebied waar kinderen de taal en het rekenen misschien beter beheersen (gecorrigeerd voor de doelgroep is dit overigens nog maar de vraag), maar leef het leven op de plek waar je kind hoort te zijn. De plek waar je kind zal leren wat het later nodig heeft op zijn of haar unieke pad dat leven heet.

    Met een lieve glimlach, Mona

    • Ongelooflijke prestatie
      Dag Mona,

      Hartelijk welkom op dit forum, hopelijk kunnen we nog geregeld bijdragen van je ontvangen.

      Je schrijft onder meer: “Het Cito onderzocht de resultaten van ons onderwijs en constateerde dat het onderwijs in 25 jaar niet achteruit gegaan is (boeiend overigens dat kranten en ook deze site het onderzoeksresultaat omdraaien: niet vooruit gegaan). Dit terwijl er ondertussen 480.000 allochtone leerlingen met taalachterstand bijgekomen zijn, kinderen veel breder opgeleid worden en de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen op de basisschool doorgaans veel gezonder verloopt dan bij vorige generaties. Als je dit ten volle tot je door laat dringen, dan is het eigenlijk een ongelofelijke prestatie.”

      Naar de mening van veel mensen op dit forum en binnen BON is het onderwijs juist wél achteruit gegaan, dat is duidelijk erger dan ‘niet vooruit gegaan’. Het CITO heeft dit echter handig weten te verdoezelen door jaar op jaar de normen te versoepelen. En wel om de eerste twee zaken die jij benoemt: meer leerlingen met taalachterstand en een bredere opleiding waar het PO mee te maken heeft gekregen. De gevolgen van deze versoepeling zien we dagelijks in de vervolgopleidingen: meer mondige kinderen die een steeds gebrekkiger niveau van taal- en rekenbeheersing laten zien.

      Zou je verder nog willen ingaan op je opmerking dat de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen nu veel gezonder verloopt? Vergelijkingsmateriaal is altijd interessant, dus brand maar los, zou ik zeggen!

    • Blij met Mona!
      Als ik me niet vergis, was er lang geleden in het tijdschrift Story of Prive een dame met die naam, bij wie lezers met problemen terecht konden.
      Zij gaf dan heel invoelend en wijs antwoord.

      Misschien ben je wel familie van deze Mona, “Mona”? 😉
      In ieder geval is je reactie doorspekt met “invoelen” en betrokken wijsheid van de “koude grond”. Je kijkt bovendien kritisch naar het verschil tussen de werkelijkheid die je ziet en die je voorgespiegeld wordt!

      Uitstekend en verrijkend dat betrokken ouders als Annemieke en jij op dit forum meedenken en meepraten!

      • Google
        Als ik me niet vergis, was er lang geleden in het tijdschrift Story of Prive een dame met die naam, bij wie lezers met problemen terecht konden.
        Dat is toch *zo gevonden* ?
        *Toch* ?

        • Niet eens gezocht
          Ik had er geen moeite voor gedaan, moet ik eerlijk bekennen, Adios.

          Maar jouw link heb ik wel even bekeken. Leuk om te lezen! Helemaal geen domme mevrouw, die Mona. Zelfs een thriller geschreven…hmm…misschien iets om mee mee te nemen naar de camping van de zomer!?
          Als ik dan eens de Story inkeek, bij de kapper of zo, las ik waarschijnlijk ook alleen die rubriek. (“Ja, ja, dat zeggen ze allemaal dat ze de Story niet lezen, maar intussen was het wel het best verkochte blad”) Intussen heb ik te weinig haar om nog bij een kapper te komen.

          De naam Mona zal tegenwoordig eerder worden gelinkt met toetjes. Maar dat durfde ik niet te zeggen, omdat ik weet dat jij meteen een stuk of 10 links naar van die dingen gaat zoeken. Maar misschien vind je dat wel leuk, zondagavond zo tegen de tijd van het avondeten. Hier wordt het magere yoghurt met muesli na!

          • punte !
            “Dat heet…
            Ingediend door adios op Zo, 01/06/2008 – 18:50.
            …*teamwork*, weknow. ”

            Maar wie krijgt nu de bonuspunten en wie is de meelifter ?

            (Mona is overigens ook een gewoon woord in het spaans, misschien onderhand wel met de betekenis ….)

          • Was er dan wat te verdienen?
            Ons teamwork is nog veel knapper!

            We kennen elkaar niet eens….alleen van schuilnaam en dan samen zo een prestatie.

            Had Adios ook graag een kommetje yoghurt met muesli ingeschept om ons teamwork te vieren. Maar helaas…zit hier alleen te kauwen…..en die Adios – wie dat ook moge zijn – die heeft nu zeker een groot Monatoetje….Bah, die profiteur…ik ben ermee begonnen en heb meer geschreven…Hij heeft er slechts wat plaatjes bij gezocht en wat gegoogled.

    • De plek waar je kind zal leren …
      wat het later nodig heeft op zijn pad dat leven heet…
      Een prachtige omschrijving van het doel van zorg, opvoeding, gezin, school, …
      Bertrand Russel heeft geschreven dat een geslaagde opvoeding ervoor moet zorgen dat kinderen “vrij van angst” hun leven kunnen leiden. Emotionele angst kun je voorkomen door je kinderen te koesteren en te verzorgen en hen een basis van veiligheid en eigenwaarde te geven. Verderop in hun leven moet hun sociale en maatschappelijke eigenwaarde en veiligheid worden gewaarborgd.
      Ik hoop dat Leo, een ervaren basisschool docent, zijn visie hierover voor de basisschool-periode wil geven. Mijn visie richt zich op de periode daarna.
      Goed onderwijs moet de vaardigheden en kennis bijbrengen die nodig zijn om na de schooltijd een goede baan te vinden; om een leven zonder angst en stress te kunnen leiden. En daar is naast ‘geluk’ en ‘kennissen’ ook (veel) kennis en kunde voor nodig. Onwetendheid en onkunde is het fundament waarop angst in al haar verschijningsvormen floreert.
      Daarover maak ik mij zorgen. Onderwijs verwaarloost haar basistaak. Kennis en kunde zijn ondergesneeuwd in een kakafonie van onbewezen modieuse onderwijsfilosofieën en futurologische toekomstvisies. En dat gaat ten koste van onze kinderen!

      • Onderwijs hobbelt overal achteraan,
        is niet zo belangrijk, behalve als de eindprodukten niet meer voldoen.
        Leerlingen snelden leraren voorbij, zo was het althans en dat was altijd met ’n glimlach. Nu is de prikkel weg. Alles is er al, de leraar sukkelt achter alles aan. Tot blijkt dat dit onderwijs niet werkt. En dat is nu langzaam aan het gebeuren. De eindprodukten produceren niet meer. Olieprijs, obligaties en politieke correctheid zijn belangrijker.
        Ergens in het begin beginnen met restaureren, is vertaald naar de karikatuur van de jaren 50. Kinderen verbieden om kinderen te produceren is ouderwets. Grenzen stellen ook.
        Onderwijs verwaarloost niets. Onderwijs is alleen ’n spel van ouder, kind, leerkracht en maatschappij. Onderwijs hobbelde altijd overal achteraan. Nu is er stront (ekskuseer), ’t eindprodukt voldoet niet meer.
        Beste hendrikush, ik vrees dat de tweedeling zal toenemen. Witte en zwarte basisscholen. Plasterk knipt linten, Dijksma glimlacht in de marge. Besturen zijn als de Moloch, zichzelf in stand houdend en ver van werkvloer en realiteit. Marktwerking en amen.

    • Reactie op Mona
      Beste Mona,

      Ik heb onlangs op de BONsite nog een stukje geschreven over een proefschrift dat keek naar vermenigvuldigingsommetje in PPON van het CITO (het onderzoek waar jij aan refereert) in 1997 en 2004. Het sommetje 38 keer 56 werd in 1997 door 75% van de leerlingen goed gemaakt, in 2004 door 59%. Voor het sommetje 23 keer 56 was er een daling van 77% naar 62% en voor het sommetje 25 keer 22 van 86% naar 72%. Hoezo is het onderwijs dan niet achteruit gegaan?

      Het CITO zegt dat tegenover deze achteruitgang stijgingen staan op andere gebieden van het rekenen, maar die gebieden zijn onbelangrijk. Het laten opdraven van zulke `andere gebieden’ is een klassieke cover-up strategie.

  13. @John van Dongen
    Interview met Jan van Driel (Hoogleraar didactiek):

    Je maakt je zorgen over de ‘verleuking’ van het onderwijs. Speelt dat ook bij het aanbieden van stof die dicht bij de belevingswereld van de leerling staat?

    “Het is een gevaar. Verleuking heeft voor mij vooral te maken met oppervlakkigheid, met het aanbieden van leuke brokjes, met zaponderwijs. Voor alle bètavakken is dat de dood in de pot. Bètavakken leren is niet altijd leuk. Je zit soms eindeloos te oefenen voordat je iets in de vingers krijgt. Een kenmerk van bètavakken is ook het stevig doorgaan op een bepaalde lijn.”

    • eindeloos oefenen
      is ook nodig bij het aanleren van een vreemde taal zoals het Frans. Leerlingen zitten niet te wachten op de “leuke” Taaldorpen in de onderbouw, zonder de werkwoorden hebben en zijn te beheersen; of andere slaapverwekkende projecten, waarbij vooral samengewerkt moet worden. Het is een verademing als er eindelijk eens een vakman of vrouw voor de klas staat waarbij ze echt iets leren.

Reacties zijn gesloten.