Volgens de begeleiders van de veranderingsprocessen die moeten leiden tot het Nieuwe Leren op ons MBO is het huidige onderwijs contextarm en stuurt het de ambitie van de leerling niet aan.
Dat is een miskenning van de kennis en kunde van de MBO-docent en zijn team. Generaties leerlingen hebben dus theoretisch en niet op de praktijk geend onderwijs genoten…; docenten hebben altijd alleen voor zichzelf lesgegeven, zonder het doel van het onderwijs (de leerling en diens toekomstige vak)in ogenschouw te nemen…
Zie verder in de Kring M.B.O.
Het nieuwe nietsdoen
Ook op mijn school, een Agrarische MBO-Opleiding, worden de eerste voorzichtige stapjes gezet om tot de invoering van het Nieuwe Leren te komen. Wij zijn jaren een begrip op ons vakgebied geweest, maar nu links en rechts andere Agrarische Opleidingen zich ronduit likkebaardend en kwijlend van genot op het Nieuwe Leren storten,kunnen wij helaas niet achterblijven. Een selecte groep bestuurders aan de top van Agrarisch Onderwijsland ( een klein landje waar iedereen elkaar kent, laat niet na ons te laten weten dat wij met de stroom mee dienen te gaan.
De eerste resultaten zijn niet bemoedigend. Het Nieuw Leren, waar zelfstandig werken en samenwerken hoog in het vaandel staan, is nu bij uitstek niet geschikt voor de meeste MBO-leerlingen ( die veelal een VMBO-achtergrond hebben )
Mijn ervaring is dat leerlingen die zelfstandig hun lesstof bepalen en hun lessen indelen helemaal niet op het MBO thuishoren maar op de Universiteit.
MBO-leerlingen worden het liefst “aan het handje gehouden”, krijgen het liefst lekker huiswerk op wat de volgende dag middels een overhoring getoetst wordt en beloond met een cijfertje wat ze in hun agenda kunnen schrijven.
Als je ze bovendien nog een Marsreep belooft werken ze zich een slag in het rond. Ze hebben duidelijkheid, heldere doelen en een meetbare beloning in de vorm van een cijfer nodig.
“Meneer, mogen we alsjeblieft normaal les?” is een veelgestelde vraag.
Herontwerp MBO
Op de website “herontwerp MBO” (via kennisnet) kwam ik een presentatie tegen van
een aantal ROC’s met als werktitel:
“11 punten plan Herontwerp MBO Competentiegericht Leren en Opleiden”
Daarin vond ik een interessante opsomming die het waarom van competentiegericht onderwijs toelicht:
Lees en huiver:
Van industriële diplomafabriek naar postmodern loopbaancentrum.
Van eindtermen naar kerncompetenties.
Ook leer- en burgerschapscompetenties
Van vakman naar competente kenniswerker.
Van provinciaal via europeaan naar wereldburger.
Iets verderop…
1. Een persoon bezit kennis die niet lukraak is opgeslagen, maar kennis die
is geordend op grond van beroepssituaties en die bestaat uit een
combinatie van gecodificeerde kennis en ervaringskennis die uniek is voor die persoon in kwestie.
2. De opgedane kennis heeft veel gebruikswaarde bij het interpreteren, begrijpen en voorspellen van processen en gebeurtenissen, bij het handelen in uiteenlopende situaties en het oplossen van problemen en niet te vergeten bij het verder leren.
Ik verlaat het MBO onderwijs voordat dit schip definitief zinkt……..
Engels
Als je van iemand een ‘wereldburger’ wilt maken, zou ik beginnen met hem gedegen lessen te geven in de engelse en spaanse taal.
Zelfbevrediging van ROC bestuurders
Dit lijkt veel op zelfbevrediging van ROC bestuurders.
Als HBO docenten stellen we juist vast dat het niveau van de MBO instroom de laatste jaren versneld daalt!
Groeten,
Toro