De Raad van State had toch duidelijk gewaarschuwd…
De in het voorstel opgenomen maatregel komt vooral ten goede aan diegenen die uit inkomenspolitieke overwegingen het minste daarvoor in aanmerking komen.
Volgens Stichting Leergeld Tilburg (zie ND) blijken minima nu zelfs de dupe te worden van de invoering van het gratis schoolboek. Dat is geen goede zaak! Voor het juniorlid Besselink aanleiding een aantal borgsomvragen richting staatssecretaris te sturen,
Volgens Dezentje (VVD), fel tegenstander van het GSB, kan de borg niet verplicht worden. Beluister het kamerlid na ‘Tieneropvang financieren is niet de verantwoordelijkheid van de overheid’ (4:29).
Inmiddels heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt de slimme vragen van Dezentje en Jasper van Dijk omzichtig beantwoord en de gewone burger krijgt de indruk dat het geachte kamerlid een onterechte uitspraak ventileerde.
Volgens het antwoord hebben uitgevers/distributeurs het recht een borgsom in rekening te brengen. En kosten voor inning…
De overheid geeft trouwens zelf aan hoever je daarmee kunt gaan. Per 1 juli 2009 wordt op elke kleine verkeersovertreding (pak 18 euro) zes euro administratiekosten in rekening gebracht waarop GEEN verhaal mogelijk is.
Veel scholen besteden hun gratis schoolboeken uit aan Van Dijk Educatie. Daarbij wordt soms de vermelding van de borgsom van 75 euro onderdrukt.
Uit de voorwaarden:
3. Borg bij Uitbesteed Boekenfonds
3.1. Indien er sprake is van Lesmateriaal dat door de School wordt gehuurd en aan de Leerling ter beschikking wordt gesteld is de Leerling dan wel zijn/haar wettelijke vertegenwoordiger verplicht een borgbedrag te betalen aan VDE. Het Lesmateriaal wordt aan de Leerling ter beschikking gesteld onder de voorwaarde dat de Leerling als een goed huisvader voor het Lesmateriaal zal zorgen. Het borgbedrag strekt ter waarborging van de kwaliteit alsmede het behoud van het door VDE geleverde Lesmateriaal.
3.2. Per leerling wordt een borgbedrag betaald aan VDE door de leerling (dan wel door zijn/haar wettelijke vertegenwaardiger). Het borgbedrag blijft gedurende het schooljaar op de rekening van VDE staan ter dekking van eventuele schade aan het gehuurde Lesmateriaal.
3.3. Eventuele schade aan gehuurd Lesmateriaal wordt aan het eind van het schooljaar eerst in minindering gebracht op het borgbedrag. Indien het schadebedrag lager is dan het borgbedrag dan zal VDE de Leerling een creditfactuur sturen ter grootte van het resterende bedrag alsmede zal het resterende bedrag worden teruggestort. Indien het schadebedrag hoger is dan het borgbedrag dan zal VDE de Leerling een debetfactuur sturen ter grootte van het resterende bedrag. De Leerling [dan wel zijn/haar wettelijke vertegenwoordiger] zal dit bedrag binnen 14 dagen na factuurdatum aan VIE betalen.
3.4. Indien er aan het einde van het schooljaar geen sprake is van schade en de Leerling plaatst voor 1 September een bestelling voor het daaropvalgende schooljaar dan blijft het borgbedrag, indien en voorzover het in het daaropvolgendejaar wederorn sprake is van gehuurd Lesmateriaal, op de rekening staan ter waarborg voor het volgende jaar.
3.5. Indien de Leerling in het daaropvolgende schooljaar niet per 31 augustus nieuw Lesmateriaal heeft besteld alsdan zal VDE de borg volledig retourneren aan de Leerling, indien en voorzover de Leerling het eventueel gehuurde Lesmateriaal onbeschadigd en volledig heeft ingeleverd bij VDE. Indien de Leerling vervolgens na 31 augustus een bestelling van Lesmateriaal plaatst zal de Leerling opnieuw de borgsom betalen aan VDE.
Werner van Katwijk blijft zich verzetten tegen het vragen van borg en weigert de betaling van 75 euro aan VDE. Hoe simpel werd dit allemaal geregeld voor zijn grote verkiezingsstunt.
Op dinsdag 1 september opnieuw vragen, nu mondeling in Vergadering nr 104 over de borg en het niet toelaten van een leerling. Twee weken later opent de VOO een meldpunt over misstanden gratis schoolboeken.
Geen schoolboek
Op de school van mijn kind zijn dit jaar 200leerlingen (van de 1500) begonnen zonder boeken. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Als dat geen puinhoop is….
Trouwens als je de borg niet betaald krijg je niets. En dat terwijl er over vorig jaar nog niets is terug betaald. Is de leverancier nu van zijn winst afhankelijk van het rente trekken van het geld van de ouders?!
Geen schoolboeken?
Even de VO-raad bellen!
vo + or
Samen voor-raad ?
geen boeken
Ministerie van OCW zojuist onderstaande klacht gestuurd. Speekt voor zich lijkt mij.
L.S.,
De politiek heeft per wet scholen verantwoordelijk gemaakt voor het verstekken van kosteloze schoolboeken aan leerlingen in het VO. Mijn zoon is al 2 weken naar school (regio Noord) maar heeft nog niet een schoolboek ontvangen.
Kan ik de school aansprakelijk stellen hiervoor, want zij hebben het zaakje uitbesteed aan een schoolboekhandel die ernstig wanpresteert en ook nog een borg vraagt zonder iets te leveren? (plus een onbeschofte klantenservice)
Kan ik de schoolverantwoordelijk stellen voor de studievertraging die mijn zoon hierdoor oploopt? Ik voorzie slechte cijfers omdat hij geen huiswerk kan maken en straks een verknalde proefwerkweek.
De school verstrekt ook geen kopien. En docenten benaderen mijn zoon onheus omdat hij zonder boeken in de les verschijnt.
T.o. leerplicht mogen wij toch ook wat verwachten….!
Re: geen boeken
Ik begrijp uit je bericht dat alleen jouw zoon geen boeken heeft en zijn klasgenoten wel. Is dat zo en hoe komt dat?
geen boeken 2
Ongeveer 200 van de 1500 leerlingen hebben geen boeken. Ik zat bij de latere bestellers (tweeen halve week geleden) omdat ik bijna de gehele maand computerstoring (schuld provider) had en ouders zelf moesten bestellen en alleen via internet. De school was natuurlijk dicht in juli. Waarom de school niet gewoon het verplichte pakket verzorgd begrijp ik niet, aangezien zij daar nu verantwoordelijk voor zijn dankzij de politiek.