Evaluatie docent door leerlingen

Beste allemaal,

Ik wil vragen of er mensen zijn die zichzelf door de leerlingen laten evalueren. Zo ja, wat zijn dan je ervaringen? Heb je eventueel een voorbeeldformulier dat je gebruikt hebt bij dergelijke evaluaties?

Mijn eigen ervaringen met leerlingen geven aan, dat ze zoiets heel serieus nemen en meestal ook wel eerlijk zijn.

Benieuwd naar jullie reacties.

Vriendelijke groet

Frank Claessen
docent Duits aan het Christelijk Lyceum te Apeldoorn

14 Reacties

  1. Standaard
    Op de universiteiten waar ik gewerkt heb (1 in Nederland en 1 in California) was het bij mijn studie (wiskunde) standaard dat docenten door de studenten beoordeeld werden. In beide gevallen was er een multiple-choice evaluatieformulier met ruimte voor opmerkingen. Mijn ervaring hiermee is dat studenten dit over het algemeen serieus en eerlijk invullen.

    De situatie aan een universiteit is natuurlijk wel iets anders dan in het voortgezet onderwijs….

    • Bij ons ook
      Ook bij ons doen de studenten serieus mee aan zo’n onderzoek. Wij kennen twee soorten. De eerste is een algemene enquête onder alle studenten waarin hen een oordeel over zowel docenten als over gebouw, catering etc. wordt gevraagd. De tweede soort is een individuele enquête over één bepaalde docent. Daarin gaat men in 13 vragen/meningen dieper in op het functioneren van de docent. Deze vragen lopen uiteen van “docent kan goed orde houden” tot “docent is bereid om zaken bij herhaling uit te leggen”.

      Overigens is dit onderwerp ergens vorig jaar ook aan de orde geweest. Iemand wist toen te melden dat deze 13 vragen sterk leken op de onderzoeksmethode van ….. tja ….. hoe heette die ook alweer?

  2. mijn ervaring
    Hoe studenten het invullen is zeer afhankelijk van de situatie. Ik heb situaties meegemaakt waar studenten werden gek geëvalueerd. Met lange lijsten. Dat hoeft een opleiding maar 2x te doen en dan is het mis. Ook gaat het mis in grotere organisaties waar verschillende evaluaties door elkaar heenlopen en overlappen. Natuurlijk gaat het fout als studenten het idee hebben dat er niks mee gedaan wordt.
    Het is hartstikke belangrijk dat de vragen goed zijn en dat is moeilijker dan het lijkt. Ook de interpretatie: vind je de lessen van meneer janssen makkelijk — moeilijk is niet een eenvoudig.
    Managers hebben de neiging om HNL lulkoek er in te plaatsen: stimuleert meer janssen je om je eigen leerdoelen te formuleren (nee gelukkig doet hij aan die onzin niet mee levert dubbelzinnige interpretaties op).
    Sluit meneer janssen aan bij de beroepspraktijk… ook zo’n leuke, hoe kunnen ze dat nou weten en … “de” beroepspraktijk bestaat niet.

    Tenslotte: die evaluaties kunnen misbruikt worden door managers. Je weet nooit wat ze met andere collega’s over hun evaluaties bespreken en wat ze met jou over jouw evaluaties bespreken. Leggen ze bij de andere collega’s ook de nadruk op die paar punten die men te laag vindt? Leraren zijn gewend denk ik om zelf kritisch te kijken naar hun eigen functioneren. En als er kritiekpunten uit een evaluatie naar voren komen (je coaching op zelfwerkzaamheid is toch wat laag, Karel), dan wil je dat iha best proberen te verbeteren. Alleen weet jij niet hoe de anderen daar scoren. Voor je het weet is het een officieel verbeterpunt met resultaat afspraken en wordt je dossier opgebouwd.

    Wie neemt die evaluaties af? Wie ziet de resulaten het eerste> Komt het voor- of na (of tijdens, heb ik ook gezien) een tentamen?

    Het is van het allergrootste belang dat de procedures en doelen goed worden omschreven. Dat lijkt gezeik en leraren hebben in dat geneuzel vaak geen zin, maar ik wil het wel degelijk sterk benadrukken.

    Kortom: ik heb ervaren dat het een mijnenveld is. Maar dat ligt zelden aan de studenten. Het is een glibberige zaak. Als de wereld eerlijk was is kan het nuttig zijn, maar er zijn duizenden manieren om het te misbruiken.

    • Goede opmerking
      Wie maakt de vragen en wie ziet de antwoorden van de studenten?

      Op mijn Californische universiteit was dit puur een interne gelegenheid van de wiskunde afdeling. Tijdens mijn tijd daar was er een vergadering over een nieuwe vragenlijst. Daar waren geen managers of andere personen van buiten de afdeling bij aanwezig.

      De antwoorden van de studenten werden gebruikt bij de jaarlijke onderwijsprijsuitreiking van de afdeling, dus iemand binnen de afdeling krijgt ze te zien…

      • Sterk onderscheid dat je aanbrengt
        Een evaluatie in handen van de vak collega’s staat bijna diametraal tov een evaluatie vanuit management. Goed dat je dat onderscheid hier verwoordt. Ik had me dat niet expliciet gerealiseerd.

        Beide soorten evaluaties geven wellicht dezelfde informatie en geven de studenten de gelegenheid hun mening kenbaar te maken.

        Maar als dat gebeurt vanuit het management dan is zowel de invloed van de student, als de inbreng van de docent hiermee direct geminimaliseerd.

        Kennelijk is er een ander doel als de evaluatie vanuit management wordt gebracht. Een doel overigens dat ik ook in andere aspecten van managementsgedrag tegenkom. In de medenzeggenschapsraden bijvoorbeeld is het in mijn ervaring niet ongebruikelijk dat management de studenten probeert in te palmen.

        • Managers
          Veel managers zullen een vragenlijst (leerling beoordeelt docent) inderdaad waarschijnlijk niet gebruiken om het onderwijs te verbeteren, maar om een ‘dossier’ op te bouwen. Dat is een groot gevaar.

          • Mijn beste ervaringen
            Hieronder heb ik het over hulpmiddelen, waarmee je heel veel kan (en anderen ook!), maar mijn beste ervaringen heb ik in het VO met: leg aan de klas uit wat je wilt weten, laat ze een kwartier tot een half uur het bord volschrijven, ga een kopje koffie drinken, kom dan terug en bespreek “het bord”. Maak na afloop voor je zelf een rapportje, dat je de volgende les eventueel nog terugkoppelt naar de klas of de klassenvertegenwoordiger. En in het HBO met de evaluatieformulieren achter in de dictaten: laatste les laten invullen en inleveren en je hebt voldoende om je lessen + materiaal nog beter te maken.

            Aan managers heb je niet veel, want als je leerlingen/studenten graag iets willen dat geld kost geven ze meestal niet thuis. Het meest schrijnende uit mijn loopbaan vond ik het volgende: er moest een Engels boek worden ingevoerd (internationalisering!!!). Toen studenten vroegen om aanpassingen van de door mij gebruikte sheets en uitwerkingen van de (nu nieuwe) vraagstukken en ik dat voorlegde aan mijn directeur kreeg ik het antwoord: “dat doe je maar in je eigen tijd”.

  3. Sociogram
    je kan een sociogram maken van de klas, leerlingen zijn 10 minuten kwijt, het uitwerken kan je thuis doen maar dat kost wel een paar uur.

    Hierin kan je ook vragen was ze missen in lessen of juist waarderen en dit kan je ook doen over jezelf (sterkte vs. zwakte) en over de leerlingen (wie vind je symphatiek en wie minder).

    Vraag er ook bij waarom, dan worden zaken soms direct duidelijk en kan je er de volgende dag al mee aan de slag.

    Bij mij werkt het uitstekend, wel even vertellen dat het 100% geheim is en dat niemand de uitkomsten krijgt te zien, vertrouwen is een kostbare zaak.

    Meer weten mail mij dan: joaonl@yahoo.com

    Joao

  4. Evaluatie door leerlingen
    In juli heb ik twee klassen (mijn mentorklas en een klas met een N&Tprofiel) een enquete laten invullen. Die vragenlijsten zijn standaard op onze school. Ik heb de gegevens omgezet in cijfers voor allerlei onderdelen van mijn lessen, mijn verhouding met de klas, en vooral voor de inhoudelijke kanten van het vak.
    Een verslag daarvan maak ik voor me zelf en breng volgende week mee naar mijn PUP-gesprek (Persoonlijk UitstapPLan), of PLOP (Persoonlijk Laatste OntwikkelingsPlan) of PAP (Persoonlijk AfwikkelingsPlan) met mijn conrector.
    Mijn MR/PR heeft bedongen bij de schoolleiding dat dit soort gegevens bij de docent blijven. Omdat mijn leerlingen natuurlijk zo enorm positief over me oordelen heb ik die mooie cijfers al aan mijn collega-conrector laten zien.
    Op een van de scholen waarvan ik in het bestuur zit, gebruiken ze de potsierlijke benaming POP niet, maar hebbnen ze een wat aangenamer term bedacht. Daar organiseert de leerlingenraad (met leerlingen die vaak niet in de klas van de desbetreffende docent zitten) de enquetes en laat de docent haar bevindingen weten. Een nieuwe docent wordt zo ook na zijn eerste jaar door de leerlingenraad beoordeeld. Dit tesamen met het oordeel van de sectie en de schoolleiding bepaalt of de docent vast benoemd wordt.

    • evaluatie schoolleiders
      Waarom is er geen POP of hoe je het ook maar wilt noemen over schoolleiders?

      • Hehehe
        Alle mensen zijn gelijk, maar sommige mensen zijn meer gelijk dan andere mensen, die kunnen dus ook geen fouten maken.

Reacties zijn gesloten.